Najíst se v Londýně
Tradiční anglická kuchyně bývala pro Evropany nechutná. Jenže časy se mění! Britové vyvezli do světa sendviče a vajíčka na slanině, a za to si přivezli nápady, jak uvařit opravdu dobré jídlo.
Kam zajít na jídlo
River Café, Thames Wharf, Rainville Road
River Café vzniklo v roce 1987 z bývalého skladiště z 19. století. Prosklená restaurace nabízí výhled na zahradu a řeku. V létě můžete posedět na venkovní terase. Vaří se zde především italská kuchyně. Ceny hlavních jídel se pohybují okolo 50 liber.
Angela Hartnett, Connaught Carlos Place
Jedna z nejluxusnějších londýnských restaurací stojí vedle Anglické banky a Sněmovny Lordů a je považováno za baštu britství. Průměrná cena jídla činí £55. Pokud si chcete dopřát tento zážitek, musíte si rezervovat stůl tři týdny dopředu. Zřejmě vám však vyjdou vstříc jen v méně frekventované době v pondělí či v úterý.
Fifteen, Westland Place 15
Televizní kuchař Jamie Oliverem vybral patnáct mladých lidí, z nichž během krátké doby vychoval profesionální kuchaře. Restaurace nabízí italskou středomořskou kuchyni. Určitě stojí za návštěvu, ale nechoďte sem, pokud máte zrovna hluboko do kapsy. Průměrná cena jídla je £55.
Patterson´s, Mill Street 4
Moderní sofistikovaný restaurant designovaný tak, aby uspokojil různé typy osobností. Jídelníček nabízí originální současnou britskou kuchyni. Obsluha je velmi příjemná, ochotně ztlumí hudbu či splní bizarní přání. Ceny se blíží přijatelnosti. £35-£44/€50-€63.
Just the Bridge, Paul's Walk 1
Mezinárodní kuchyně a výhled na Millennium Bridge jsou hlavní devizou této restaurace. Průměrná cena za jídlo činí £25 - £35.
Bhangra, Beat Drury Lane 22
Moderní indická restaurace láká hodně turistů, ale přes den se sem chodí naobědvat místní lidé. Ceny jídel se pohybují okolo 24 liber.
Mango Tree, Grosvenor Place 46, Belgravia
Mango Tree se řadí mezi nejlepší thajské kuchyně plné mořských plodů, ryb a typických ingrediencí. Průměrná cena za porci činí £25-34.
Trojka, Regent's Park Rd 101
Netradiční restaurace s východoevropskou a ruskou kuchyní nabízí takové speciality jako solené hovězí, slanečky, ruský salát či polský bigosz. Pokud vás omrzí středomořská či orientální kuchyně, zajděte do této příjemné levné hospůdky, kde budete obklopeni především místními obyvateli.
Beigel Bake, Brick Lane 159
Tento tradiční podnik sice není restaurací, ale je oblíbeným místem, kde se můžete výborně nasnídat nebo zahnat hlad, až se budete vracet z nočního klubu. Skvělé bagely se zde prodávají nonstop a stojí se na ně fronty.
Zasloužily se o to tisíce bezejmenných kuchařů v etnických vývařovnách, fastfoodech i luxusních restauracích, ale také televizní kuchařské celebrity.
Anglická tradice
Anglická kuchyně je tradičně založena na hovězím, jehněčím, vepřovém, kuřecím a rybím mase, které se obvykle servíruje s bramborem a jedním druhem zeleniny místo oblohy.
Základními surovinami jsou maso, brambory, mouka, máslo a vejce. Nejtradičnějšími britskými pokrmy jsou ryba s hranolky, sendviče, rostbíf, masové koláče, pečeně a masové pudinky.
Nástup kari
Přestože tradiční fish and chips nevymizely z britského jídelníčku, nejpopulárnějším britským jídlem současnosti je kari.
Primát drží kulinářské postupy z Indie, Pákistánu či Bangladéše. Čínské, indické či pákistánské čtvrtě s restauracemi se tak stávají nejvyhledávanějšími místy k obědu či večeři pro turisty i pro samotné Brity.
Kuchařská celebrita Jamie Oliver
Největší televizní kuchařská celebrita od sporáku vyrostla za plotnou. Rodiče Jamieho Olivera vlastnili restauraci Cricketers v Essexu, a tak jim odmala pomáhal při vaření. Později se učil na Westminster Catering College a následoval studijní pobyt ve Fraqncii. Po návratu smíchal anglické, francouzské, italské a exotické vlivy, a nastoupil do prestižní restaurace River Café Rose Grayové a Ruth Rogersové.
Tam ho objevila televize a jeho show Naked Chef je nejsledovanější. Vzbudil totiž ohlas i u diváků, kteří normálně pořady o vaření nesledují. Kromě toho, že dobře vaří, vybírá jednoduché recepty a předvádí, jak ho vaření baví.
Oliverovi šlapou na televizní paty Ed Baines (spolumajitelem ústřicového baru Randall a Aubin v Soho), Hugh Fearnley-Whittingstall (propagátor organických potravin), Ainsley Harriott (zábavné minutové recepty), Alastair Little (majitel dvou luxusních londýnských restaurací vysílá většinou v rozhlase) a Jennifer Paterson (nedávno zemřelá šéfkuchařka uměla uvařit všechno).
Pořady o vaření
Ready Steady Cook - Join Ainsley a další kuchaři vaří nejrůznější recepty v sobotu a neděli v 16:30 na BBC 2. Klasická kuchařská relace.
Great British Classics – klasické britské recepty Garyho Rhodese, v sobotu v 11:30 na BBC 2.
Ever Wondered About Food – Paul Merrett se zaobírá nejen recepty a historií různých ingrediencí, v pondělí 19:30 na BBC 2.
Diskuse
Diskuze k článku
Jaro začíná dnes nad ránem
Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?
Nejčtenější články
Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích
Jaro začíná dnes nad ránem
Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?
Brusel - Praha přímý noční vlak
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Tourbusiness - veletrh | Bělorusko, Minsk | 18.-20.4. | 18.4. | |
Nauticampo - veletrh | Portugalsko, Lisabon | 17.-21.4. Turismus a karavaning | 21.4. | |
Irácký Kurdistán a Írán obytnou dodávkou - diashow | Praha, Klub cestovatelů | Přednáší Jindra a Daniela | 22.4. | 18:30 |
Roadtrip Afghánistánem - diashow | Praha, Klub cestovatelů | Přednáší Tereza Inková a Jirka Weinzettl | 23.4. | 18:30 |
Regenerace po zátěži běh/trek - přednáška | Praha, Klub cestovatelů | Přednáší Dagmar Lisá | 24.4. | 18:30 |
Argentina - diashow | Praha, Klub cestovatelů | Přednáší Karel Štěpánek | 25.4. | 18:30 |
Černobylské deníky - diashow | Brno, základní škola Svážná | 26.4. | 16:00 | |
Prague Bike Fest | Praha, Výstaviště Holešovice | 27.-28.4. | 27.4. | |
Spezi - veletrh | Německo, Lauchringen | 27.-28.4. Alternativní cyklistika | 27.4. | |
Chile - diashow | Praha, Klub cestovatelů | Přednáší Anežka Straková a Jan Berounský | 29.4. | 18:30 |
Diskuse
tarcdbyp | canadian pharmacy online store, 19.4.2024 12:17, 117 příspěvků |
multitasking | Lukas B., 19.4.2024 8:39, 11 příspěvků |
Nedej na nějaké rádobychy... | Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 11 příspěvků |
Prostě nehoda | Horydoly, 18.4.2024 11:52, 11 příspěvků |
Prostě nehoda | EH, 18.4.2024 11:41, 11 příspěvků |
Marťan se zastyděl? | Lyžař, 18.4.2024 10:27, 11 příspěvků |
Marťan se zastyděl? | Prkoš, 18.4.2024 10:16, 11 příspěvků |
Test | test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek |
Jazyk | Veronika, 15.4.2024 18:53, 11 příspěvků |
milovníku cizích termitů | PK, 15.4.2024 18:16, 11 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
ČSK media - změny na PR p... | Horydoly , 19.4.2024 12:00 |
S Winterbergem na Dobešku | Horydoly , 11.4.2024 0:02 |
Re: Praha | Horydoly Open, 10.4.2024 10:32 |
Tipy na dámské běžecké bo... | Horydoly Open, 10.4.2024 10:11 |
Zákolany | Horydoly , 8.4.2024 18:24 |
Lojzovka | Horydoly , 8.4.2024 18:23 |
Re: Praha | Kuba Turek, 8.4.2024 18:13 |
Re: Praha | Horydoly Open, 8.4.2024 18:09 |