Zpět na článek Sněžník cyklistům neodpustí dlouhé stoupání

Děčínský Sněžník

Sněžník cyklistům neodpustí dlouhé stoupání

Děčínský Sněžník. Na vrcholku rozhledny - detailně vyvedené popisky okolních kopců.
Autor snímku René Kujan
Větší velikost Předchozí fotka Další fotka

Děčínský Sněžník - Hoher Schneeberg (723 m) je pískovcová stolová hora nad Děčínem v Labských pískovcích na okraji Krušných hor. Hora je zalesněná až na vrcholovou plošinu, která je oddělená strmými skalnatými srázy. Z okrajů vrcholové plošiny se otevírá daleký rozhled na Lužické hory a Českosaské Švýcarsko. Oblíbené jsou Drážďanská vyhlídka na severozápadě a Koňská hlava na východě.

Rozhledna

Rozhledna na temeni Děčínského Sněžníku je kamenná, vysoká 33 metrů a byla postavena roku 1864, čímž se řadí mezi nejstarší na území České republiky. Jejím původním účelem bylo měření na nejdůležitějším trigonometrickém bodě 1. řádu, který využívali zeměměřiči Rakouska - Uherska, Pruska i Saska. Nechal ji postavit majitel panství hrabě František Antonín Thun a již od svého otevření sloužila také pro cestovní ruch. V roce 1936 zde byl poprvé na území Československa zachycen televizní signál vysílaný z Olympijských her v Berlíně. V roce 1992 prošla zchátralá rozhledna rekonstrukcí. U ní je teď v provozu bufet a horská chata.

Horolezectví

Pevný pískovec dovoluje lezení i za nejistého počasí. Leze se tu s lanem a v posledních letech se zvýšil zájem také o bouldering. Platí zde striktní Pravidla pískovcového lezení. Nedaleko se nacházejí další piskovcové lezecké oblasti Tisá a Rájec. 

Doprava

Vrchol Děčínského Sněžníku je přístupný turistickými značenými cestami. 2 km / 130 m převýšení se jde z obce Sněžné, kam zajíždí autobus. 5 km / 460 m se jde po zelené značce z Jílového. 9 km / 600 m se přichází po červené značce z Děčína.

INVIA.cz: Rezervujte si zájezd nebo ubytování v Krušných horách