registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Food festivaly

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
18.1.2018 01:59

Hra s chutí

Užijte si degustace luxusních brněnských restaurací, unikátní drinky či kuchařskou show

Na veletrzích cestovního ruchu si i pochutnáte. Souběžně se totiž tradičně odehraje festival krajovýchspecialit a regionální potravinyREGFOODFEST. Gastronomický festival nabídne speciality z různých českých a moravských krajů, ale také ze zahraničních kuchyní. Uprostřed festivalového pavilonu vyroste také bar, kde se budou podávat unikátní drinky s příběhem. Kdo by si chtěl ještě více pochutnat, je mu k dispozici degustační menu od deseti luxusních brněnských restaurací. A s chutí budou kouzlit také studenti oborů kuchař, cukrář a číšník. Ti budou soutěžit v rámci 24. ročníku mezinárodní soutěže Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup. 

Zatímco většina z nás o vánočních svátcích v klidu odpočívala, pojídala rodinné speciality a cukrářské poklady od babiček, několik desítek mladých gastronomů a jejich učitelů toho paradoxně moc nepojedli. Jen pár dnů už zbývá do finálových bojů v prestižní soutěži Gastro Junior Brno – Bidfood Cup a nervozita dostoupila vrcholu.

Divácky i odborně atraktivní klání se odehraje mezi 18. a 21. lednem 2018 současně s veletrhy GO a Regiontour, jejichž je Gastro Junior Brno – Bidfood Cup už nedílnou součástí.

Opravdu člověk nemá o Vánocích na nic chuť a ten lednový termín nenechává v klidu nás organizátory, ani soutěžící. Jsme pokaždé moc nervózní,“ směje se Eva Bílá ze Střední školy Brno, Charbulova. Známá brněnská škola celou soutěž už 24. rokem spolu s Veletrhy Brno a Asociací kuchařů a cukrářů organizuje.

Soutěž se určitě bude líbit lidem, kteří sledují show jako MasterChef. Jde o pódiové klání, u nějž rozhoduje odvaha, zkušenosti a rychlost,“ poznamenala Bílá. Ale nejedná se jen o kuchařskou show, ve stejném duchu probíhá zápolení v dalších studiích, které obsadí obory cukrář a číšník, letošní ročník je zajímavý také tím, že se poprvé přidají i barman a barista.

Soutěžící neznají dopředu své úkoly, mají od zadavatelů jen základní informace. Přesné úkoly se odtajňují až na místě. Třeba kuchaři budou mít před sebou takzvaný black box, a jestli v něm bude drůbeží maso, ryba, zvěřina, prostě cokoliv, co vás napadne, poznají těsně před bojem samotným.

Soutěžící oboru kuchař mají 40 minut na přípravu, sestavení menu či svého výrobku a postupu, s nímž mu pomáhá „sparingpartner“, což bývá nejčastěji některý z jeho pedagogů. A pak má 45 minut na samotné zhotovení, kde už musí pracovat samostatně. „Samozřejmě trénujeme, co se dá. Studenti se před soutěží připravují, ale nenacvičíte všechno, základ úspěchu je chtít něco dokázat a především vás to musí bavit. Velkou roli hraje nervozita, která u takto mladých lidí úřaduje opravdu hodně, domnívám se, že účast v soutěži této úrovně je pro hodně žáků zážitkem, který nezapomenou“ popisuje Eva Bílá. Gastro Junior Brno – Bidfood Cup je určen výhradně studentům gastronomických škol do 23 let.

Roztřást je mohou i jména těch, kteří soutěžní úkoly sestavují a poté hodnotí. Jde o vysoce postavené členy jednotlivých asociací, které už mnoho let nejprestižnější klání své věkové kategorie zaštiťují – Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace číšníků ČR či České barmanské asociace. Kuchařské umění letos bude hodnotit například Marek Svoboda, certifikovaný komisař WACS, tedy Světová asociace kuchařských spolků a zástupce generálního sponzora akce Bidfood. A například barmany bude pečlivě sledovat Martin Vogeltanz, pětinásobný držitel titulu Barman roku. Záštitu nad soutěží převzali mimo jiné i kontinentální ředitel WACS pro Střední Evropu, prezident AKC ČR - Miroslav Kubec a president České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

Pro diváky je pódiová show velký zážitkem, sledují ji i na velkých obrazovkách ve velké areně. Letos se odehraje v pavilonu P a provázet programem bude populární herečka a vyhlášená kuchařka Markéta Hrubešová. 

Ve festivalovém pavilonu F vyroste během veletrhů Go a Regiontour také bar, kde špičkoví barmani připraví speciální alkoholické i nealkoholické drinky. Regionální potraviny nabídne festival RegFoodFest. Součástí budou i degustace od luxusních brněnských restaurací. Zapojí se například podniky Koisha, Kohout na Víně, Signature restaurant, Pavillon, Borgo, Palazzo či například Konfit. Degustace se odehrají od čtvrtka 18. ledna do neděle 21. ledna ve stanovených časech. Na místě bude možnost koupit jen pár míst, týden před veletrhem budou na Facebooku Go a Regiontour vyhlášeny také speciální soutěže, takže zájemci mohou degustace i vyhrát.

Počet příspěvků: 1074

Horydoly

avatar
18.1.2018 01:58

Zkuste cvrčka nebo krokodýla

Extrémní gastronomie: Nebojte se experimentovat v jídle.

Jak chutná štíří lízátko, je hadí maso tuhé a odkud pochází nejsmradlavější ovoce na světě? Odpovědi na tyto i další otázky má Milan Václavík. Cestovat po světě a poznávat tak extrémní gastronomii začal před lety. Hmyzu se věnuje od roku 2011, předtím brněnský vyučený kuchař pracoval v Rakousku a Anglii. Nebude chybět na veletrzích cestovního ruchu 18. až 21 ledna 2018 na brněnském výstavišti. 

Dodnes aktivně za jídlem cestuji. Poznávám ho přímo v kultuře, do jaké patří,“ prozrazuje kuchař. „Člověk by se měl odprostit od zažitého zvyku, že se něco nejí. Ale ani já nesním všechno,“ kroutí hlavou Václavík, který ve Vietnamu odmítl sníst psa. 

Kdo se nebojí zkusit třeba krokodýla, štíra nebo sklípkana, může na lednovém Regiontour festivalu přímo od Václavíka ochutnat exotické speciality. Před návštěvníky připraví taky čerstvé cvrčky. „Hmyz je úžasně výživný, obsahuje bílkoviny a to někdy až ve čtyřech pětinách své váhy. Ve většině zemí světa ho jedí úplně běžně, možná se stane potravinou budoucnosti,“ předvídá Václavík. 

Entomofágie, tedy připravování hmyzu jako potraviny, je běžná v Africe, jihovýchodní Asii a v severní části Latinské Ameriky. Pro svou výživovou hodnotu může hmyz dokonce zachránit lidské životy. „U nás je buď za delikatesu, nebo vůči němu mají lidé předsudky,“ poukazuje Václavík. V Československu vyšel první recept na pokrm z hmyzu asi v roce 1928 v kuchařce Luisy Ondráčkové. Byla to chroustová polévka. 

Připravovat hmyz doma by ale začátečníci měli s opatrností. Kupovat brouky nebo larvy je lepší u specializovaných chovatelů nebo si je chovat doma, a to jen přírodními materiály. Běžně venku je totiž spousta jedovatých nebo chráněných druhů. 

Kromě smažených sklípkanů a štírů na víně představí v pavilonu F brněnského výstaviště Václavík pro Středoevropana i povědomější chutě. „Mám procestovaný i Blízký východ. V severním Iráku krásně voní tržnice, samozřejmostí je kvalitní arabská káva,“ popisuje Václavík, který také dobře ví, jak šikovné jsou libanonské kuchařky a jak se večeří u Kurdů. 

Stále nové variace netypických pokrmů předkládá Milan Václavík svým hostům v Arabsko - indické restauraci Klub cestovatelů v Brně. Kromě jídla si tu mohou vyslechnout i kulturní přednášky o dalekých zemích od světaznalých cestovatelů. Václavík ale nepůsobí jen tam. Píše také články o etnických kuchyních a s Davidem Švejnohou se snaží o osvětu. Pro mládež také organizuje kurzy vaření právě arabských a indických jídel.

Počet příspěvků: 1074

Horydoly

avatar
15.9.2017 22:03

Festival čokolády

Konat se bude tento víkend 15. - 17. 9. 2017 od 12:00 do 19:00, a vy budete mít možnost ochutnat nejrůznější druhy čokolády a výrobků z ní. Čeká vás čokoládová fontána, horká čokoláda, čokoládové fondue s ovocem, čokoládové dorty a dortíky i pralinky... prostě čokoláda bude všude kolem :-) 

Irena Palatášová

pracovnice městské knihovny a infocentra

MěÚ Slatiňany; T. G. Masaryka 36; 538 21; Slatiňany

Počet příspěvků: 1074

Horydoly

avatar
15.9.2017 22:02

Food festivaly

2. Festival čokolády
Tento víkend 15. - 17. 9. 2017
od 12:00 do 19:00
 Pralinky
 Horká čokoláda
 Dorty, cheesecakes
 Čokoládová fontána
 Cookies, Cupcakes ...
Těšíme se na Vás !
Zmrzlina Zaječice

Počet příspěvků: 1074

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se