registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Auto*Mat

Autor Zpráva

Horydoly Open

avatar
3.6.2021 01:31

Světový den jízdního kola

Světový den kola oslavíme mezinárodním seminářem, cyklojízdou nebo výletem na TOP cyklotrasách   Od roku 2018 je 3. červen vyhlašován pod patronátem Valného shromáždění OSN Světovým dnem jízdního kola. Smyslem tohoto dne je oslava kola a jeho přínosu pro naši společnost, volný čas, sport, ekonomiku, ekologii, bezpečnost i zdraví.

Obecně prospěšná společnost Partnerství se rozhodla Světový den kola oslavit mezinárodním seminářem Cyklodroprava v době post-covidové, který pořádá pro odbornou veřejnost ve spolupráci s hlavním městem Prahou a spolkem AutoMat. Seminář se uskuteční ve čtvrtek 3. června od 9 do 15 hodin v pražském CAMP. Sledovat jej bude možné také online. Registrace je zdarma na webu: www.scitace.cz/Partnerstvi/Akce/cyklodoprava-covid, kde najdete také program semináře.

Na semináři vystoupí odborníci na cyklodopravu z České republiky i ze zahraničí. Představí současné trendy v rozvoji městské dopravy v době pandemie a po ní v českých i evropských městech, využití dat ze sčítačů a městských auditů pro rozvoj cyklodropravy a další.

„Podařilo se nám domluvit spoustu špičkových odborníků na cyklodopravu z domova i zahraničí. Zajímavé budou třeba příklady dobré praxe veřejných půjčoven cargo kol z Brna, Bratislavy či estonského Tartu nebo srovnání cyklobarometru českých a německých měst z pozice uživatelů kol. Jen škoda, že nebudou moct přijet osobně,“ říká jeden z organizátorů akce Daniel Mourek z Partnerství, o.p.s.

Seminář se koná v rámci projektu česko-německo-slovenského projektu Cyclurban + „Mobility change, not climate change“ podpořeného z programu EuKi německého ministerstva životního prostředí.

Světový den kola můžete podpořit také účastí na Světové cyklojízdě v Praze 2021, která ve čtvrtek 3. června v 18 hodin startuje v Centrálním parku na Pankráci. K akci se připojí několik evropských ambasád a pražské Informační centrum OSN v ČR. Cyklojízda má mimo jiné upozornit na právě projednávanou novelu silničního zákona v Česku. "Boční odstup 1,5 m při předjíždění cyklistů automobilem považuji za jeden z nejdůležitějších předpokladů pro zvýšení bezpečnosti cyklistů na našich silnicích. Kdo aspoň jednou zažil těsné předjetí nákladním autem, ví, jak je to nebezpečné a určitě to nechce zažít znovu," říká plzeňská cyklokoordinátorka Radka Žáková.

Světový den kola můžete oslavit také na výletě po některé z TOP cyklotras, které v celkové délce 5 300 km protkávají celou Českou republiku. Obzvláště oblíbené jsou i díky svému profilu především říční stezky, vydat se můžete např. na Labskou stezku, cyklostezku Ohře, Bečvu či Greenway Jizera nebo se projet z města do města po Greenway Praha – Vídeň či cyklostezce Brno – Vídeň. Kompletní přehled dálkových cyklotras najdete na webu www.stezky.cz.

Více informací o akcích ke Světovému dni kola sledujte na sociálních sítích pod hashtagem #WorldBicycleDay.

Daniel Mourek, koordinátor cyklotras EuroVelo, Greenways a tematických dálkových cyklotras ČR, daniel.mourek@nap.cz, tel.: 736 747 361
Počet příspěvků: 309

Horydoly

avatar
11.11.2020 21:53

Re: Auto*Mat

žádáme lepší podmínky pro bezpečnější a zdravější dopravu v době pandemie, ale i po ní. Podpořte prosím svým podpisem náš otevřený dopis pražskému primátorovi a radním. 

Zahraniční města udělala celkem jednoduchou věc, díky které se jim povedlo snížit počty nakažených. Společně můžeme udělat to samé, přesněji řečeno: potřebujeme k tomu součinnost města, které se zatím k žádné větší akci nemá

Jaké je ono zázračné řešení? K velkému objemu kontaktů dochází v hromadné dopravě. Města po celém světě si už v březnu uvědomila, že právě změnami v dopravě a veřejném prostoru může snížit koncentraci lidí a tedy i počty rizikových kontaktů. Začala proto v maximální možné míře podporovat pěší a cyklistickou dopravu. V MHD se tak nemačká tolik lidí a cestující současně v obavě z této "tlačenky" nepřesedli do aut. A co víc: ve spoustě měst tyto kroky zažehly zelenou revoluci v dopravě, kterou si moc přejeme i v Praze.

Dejte svým podpisem Praze jasnou zprávu, že chceme bezpečnou a zdravou dopravu v době pandemie, ale i po ní!

Připojím se k výzvě

Každý podpis se počítá!  

Za tým AutoMatu děkuje a hodně zdraví přeje

Jakub Holzer

Počet příspěvků: 1069

Horydoly

avatar
15.2.2018 11:18

Auto*Mat

Ještě schází asi 450 podpisů!

Stále sháníme podpisy pod druhou petici ohledně cyklistické dopravy v centru. Pokud jste tak ještě neučinili, stavte se prosím na některém z podpisových míst, nebo si petici vytiskněte, podepište a odneste na některé z míst. Moc tím pomůžete nejen nám, ale i všem cyklistům projíždějícím Prahou. Děkujeme.

Pozvánka na koncert do Obecního domu

No, nakládáme toho na Vás hodně, že? Věříme, že nám i tak zůstanete věrni, a doufáme, že se třeba navíc uvidíme na následujícím koncertě, na něž Vás srdečně zveme. Pokud máte o lístky zájem, přihlašte se o něj prosím zde.

Humanizace magistrály

Den po schválení radou Hlavního města Prahy vetovalo ANO pár opatření, která měla zklidnit magistrálu a přitom se nedotknout tamního provozu. Hnutí se tak staví dokonce i proti koaličnímu programu. Magistrála se měla humanizovat už se zprovozněním Blanky. Nyní vlivný politik ANO Patrik Nacher, který si brousí zuby na primátorskou kandidaturu, říká, že humanizovat se může až po dostavbě vnitřního a vnějšího okruhu - tedy nikdy. Pamatujte si nový volební slogan ANO: Co auta schvátí, nikdy nenavrátí!

Radlická radiála

Projekt Radlické radiály – další z řady dálnic ve městě, které nám údajně konečně uleví – vstupuje do územního řízení. Šance na jeho odvolání jsou už spíše teoretické, přesto jsme k veřejné vyhlášce Prahy 5 podali ostrou připomínku. Stávající projekt v plném rozsahu odmítáme, ve městě totiž vygeneruje více aut, znečistí ovzduší a rozbije další tučné prasátko městského rozpočtu. Více v článku Auto*Matu

Za tým Auto*Matu přeje krásný den
Ondřej Hána

Počet příspěvků: 1069

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se