registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Cestování letadlem

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
16.8.2023 17:29

Letiště Praha: rozlétané léto

Letiště Praha v loňském roce odbavilo 10 734 880 cestujících, téměř dvaapůlkrát více než v roce 2021. Přesto bylo méně rušno než v roce 2019. Počet vzletů a přistání se vloni vyšplhal přes 100 tisíc, což je o 35 procent méně než v předcovidovém roce 2019. Zatímco cestování na dovolené rostlo, pokles vznikl v důsledku slabšího incomingu. Na letošní rok se ale chystá další nárůst i v této oblasti.

Letiště Václava Havla Praha Ruzyně je významnou křižovatkou leteckých cest a současně i startovním a cílovým místem pro dovolenou či krátkodobé turistické pobyty. Zájem o ně roste a s ním se vracejí bývalí a přidávají noví letečtí dopravci a nové destinace jejich letů. 

Kam a jak často

Letový řád letní sezóny se otevře v zásadě od 27. března a zahrne nejméně 165 destinací, které s Prahou spojí na 70 leteckých společností. Z nejvzdálenějších destinací se letos nově otevře spojení s jihokorejským Soulem, a sice od 27. března třikrát týdně. Bližšími dovolenkovými cíli, nově dosažitelnými přímými lety, jsou španělské Bilbao a Sevilla, polský Gdaňsk, italské Rimini, řecký ostrov Skiathos a arménský Jerevan. 

Do New Yorku budete moci letět od 8. května denně. Poměrně hustá je i frekvence letů na Blízký Východ: Dubaj 2 x denně, Dauhá denně, Maskat a stejně tak Kuvajt 2 x týdně a Rijád od 23. června 3 x týdně. Zde všude si slibujeme i incomingové turisty. Právě tak čeká posílení i většinu významných destinací v Evropě, Londýnem počínaje (92 letů týdně) a Ženevou nekonče.

Z letů na dovolené vyčnívá populární Egypt, kam se jen do Hurghady uskuteční 33 letů týdně, k tomu Marsa Alam 32 letů a od června jako poměrně žhavá novinka Čedoku i Marsa Matrouh 2x týdně.  Významně posilují  jednotlivé destinace v Řecku a na jeho ostrovech. 

Pro pohodlí cestujících

Držitelé karet si mohou nově užít pohodlí zvětšeného salónku Mastercard Lounge, cestující, kteří na letišti musejí strávit delší čas (při přestupech nebo mimopražští), ocení AeroRooms, kde si mohou nejen odpočinout, ale i lehnout během dne. A všichni, komu stačí běžný komfort, určitě uvítají, že restaurace  Runway, provozovaná přímo Letištěm Praha, své ceny nenavyšuje, ale drží stále na přijatelné úrovni, kdy cena oběda začíná na 150 Kč.

Eva Mráčková 

Počet příspěvků: 1067

Jan Bratan

avatar
11.7.2018 11:07

Letní dovolená čechů

My jedeme tenhle rok nejdřív k Lipnu (viz http://hotel-lipno.cz/cs/) projet se tam kolem a na bruslích, a pak až letíme do Chorvatska. Kam do Chorvatska by jste doporučili? 

Počet příspěvků: 1

Horydoly

avatar
9.7.2018 22:59

Letní dovolená Čechů?

Na dva týdny, v Čechách nebo po vlastní ose do Chorvatska 

Dle aktuálního průzkumu Rondo Data se na letní dovolenou chystá 75 % Čechů, nejvíce z nich na dva týdny, 45 % ji stráví v Čechách. Když na dovolenou cestují, nejčastěji upřednostňují cestu po vlastní ose autem a na místě již mají objednané ubytování. Třetina lidí se letos chystá utratit za dovolenou do 5 tis. Kč na osobu. 36 % Čechů při cestě letadlem po přistání tleská. 

„Podle našeho aktuálního průzkumu se na letní dovolenou chystá 75 % Čechů. Nejvíce lidí (49 %) vyčerpá 2 týdny dovolené, tři týdny si vezme 17 % a jeden týden se chystá strávit letním odpočinkem 15 % respondentů. Více než 8 % Čechů si v létě vybere jen řádově pár dní z celkové dovolené,“ informuje Tomáš Kučera, jednatel Rondo Data. 

A kam se letos Češi na dovolenou chystají? Nejvíce z nich, a to 45,5 %, plánuje strávit dovolenou v České republice. Do zahraničí jich nejvíce zamíří tradičně do u nás oblíbeného Chorvatska (11 %), na Slovensko (6 %), do Itálie (6 %), Španělska (4 %), Řecka (4,5 %), Egypta (3 %) či Turecka (2,7 %). 

Češi upřednostňují cestu na dovolenou po vlastní ose autem a na místě již mají objednané ubytování. Tímto způsobem dovolenou řeší celých 26,5 % lidí. 10 % Čechů pojede po vlastní ose autem, ale ubytování budou řešit až na poslední chvíli nebo na místě. Necelých 25 % se chystá na dovolenou s cestovní kanceláří. 

Mají Češi raději aktivní dovolenou plnou sportu, koníčků a poznávání nových míst? Dle průzkumu nejvíce (57 %) lidí kombinuje obojí a chce si tedy odpočinou i část volna trávit aktivně. Třetina preferuje odpočinek a načerpání nových sil do dalších měsíců a 12 % sází na aktivní dovolenou. 

Třetina lidí se letos chystá utratit za dovolenou do 5 tis. Kč na osobu, dalších 30 % pak 5 až 10 tis. korun, 17 % 10 až 15 tis Kč a 12 % pak 15 až 30 tis. korun a 8 % více než 30 tis. Kč. 

Při cestě letadlem 36 % Čechů po přistání tleská a berou to jako poděkování řidiči za kvalitní let a přistání. 19 % sice netleská, ale tleskání jim nevadí, 6,5 % netleská a při tleskání spolucestujících se cítí trapně a zbytek na věc nemá žádný názor. 

Průzkum realizovala společnost Rondo Data, která se zaměřuje na průzkumy veřejného mínění a výzkumy trhu na vzorku 1300 respondentů.

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
29.11.2017 01:19

Cestování letadlem

Jak správně sbalit kufr, když na dovolenou cestujete letadlem

Tady je návod pro cestovatele, jak správně sbalit kufr, aby se vyvarovali problémům a nenadálým výdajům na letišti.

  1. Povolená váha

Na pravidelných linkách může odbavený kufr vážit nanejvýš 23 kilogramů. U nízkonákladových společností je to dvacet kilo, velmi často je ovšem zdarma jen příruční zavazadlo, za odbavené se připlácí. Cestující pár může mít jeden velký kufr, jeho hmotnost ovšem nesmí přesáhnout 30 kg.
Každá aerolinka a každé letiště mají jinou toleranci nadváhy zavazadel, pokud cestující potřebuje vézt více věcí, je dobré si dopředu zjistit, kolik se připlácí. Turistům ve třídě business je povoleno těžší zavazadlo a u některých společností dokonce dva kusy bez příplatku. K váze se nepřipočítává to, co si koupíte v duty free obchodech na letišti po odbavení. Kufr je dobré na letišti omotat fólií (výjimkou jsou lety do USA, kde mají právo kufr otevřít, případně dokonce vyrvat zámky, pokud je zavřený). Nezapomeňte na visačky se jménem, telefonním číslem a adresou.

  1. Příruční zavazadlo

Pokud je to možné, snažte se věci sbalit do příručního zavazadla. Vyhnete se možné ztrátě a u nízkonákladových společností i případnému doplatku. Příruční zavazadlo má u většiny společností tyto maximálně přípustné rozměry: 55 x 40 x 20 cm a může vážit osm až deset kilo. „Pracovníci letiště jsou většinou benevolentní, kufry přeměřují až ve chvíli, když vidí, že praská ve švech. U nízkonákladových společností se však váží a přeměřuje mnohem častěji,“ říká Pavel Fellner z cestovní kanceláře S.E.N., která vozí své klienty do 150 zemí světa. Povolené je jen jedno příruční zavazadlo těchto rozměrů, a k tomu malá kabelka nebo foťák na krku.

  1. Jak správně zabalit příruční zavazadlo?

V příručním kufru, tašce nebo malém batohu se nesmí vozit ostré předměty, zbraně, ani větší balení tekutin. Můžete přepravovat potraviny (například obložené bagety, chleba, keksy, chipsy nebo instantní polévky), ale i látky tekuté povahy v objemu 100 ml nebo 100 gramů. Součet tekutin nesmí přesáhnout litr a všechny musí být uložené v uzavíratelném plastovém sáčku. Nejčastěji letecký personál z příručních kufrů vyhazuje manikúrní nůžky, nůž, příbor, žiletky, nářadí a tekutiny (včetně zubních past) nad 100 ml. To vše patří do kufru, který prochází odbavením.
Na palubu se doporučuje vzít fotoaparát, kameru a mobilní telefon, který musí být vypnutý (nebo alespoň v režimu letadlo).

  1. Tipy na praktické balení

A jak postupovat při samotném balení? Nejlepší je nachystat si vše na jednu hromadu. Ručníky, kalhoty, boty patří na dno, trička je dobré rolovat a košile položit nahoru. Spodním prádlem, ponožkami či plavkami lze vyplnit mezery. Krémy, pasty na zuby a šampóny raději zabalte do igelitového sáčku. Nezapomeňte kufr zamknout.

  1. Ztracené zavazadlo

Každé letecké společnosti se stane, že čas od času nepřeloží zavazadla včas. „Zažil jsem spoustu kuriózních případů. Například jednou v Indii jsme pokračovali z Dillí na sever Kašmíru a do Ladaku. Jedna paní neviděla svůj kufr přes dva týdny. Letecká společnost jí ho neměla kam do Himaláje poslat. A protože jsou Indové štíhlí a malého vzrůstu, nemohla si ani na sebe nic náhradního koupit. Oblékal ji celý zájezd,“ doplňuje Pavel Fellner z CK S.E.N., který cestovatelům radí, aby si do příručního zavazadla zabalili věci alespoň na první den po příletu: spodní prádlo, třičko, ponožky, zubní kartáček, pro jistotu si sebou vezměte i všechny léky.
Také peníze a doklady je dobré mít vždy u sebe, nikdy je nedávejte do zavazadla, které na letišti odevzdáváte.

  1. Jak se obléci do letadla?

V letadle bývá často klimatizace puštěná naplno, dlouhé kalhoty, zavřené boty a mikina jsou tím nejlepším oblečením. Jedná se navíc o těžší oblečení, za které pak ušetříte místo v zavazadle. Do teplých zemí, kde je velká vlhkost, si přibalte více triček. A k moři plavky. 

Michaela Bučková

michaela@trimedar.cz
www.cksen.cz 

Počet příspěvků: 1067

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se