registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Lyžování v ČR

Autor Zpráva

Horydoly Open

avatar
8.3.2024 15:52

Konec lyžování?

Podnikatelé a obce sdružené v Asociaci horských středisek se ohrazují proti zkratkám o „konci lyžování“

První letošní měsíce znovu probudily démony mnohokrát vyvrácených mýtů o údajné škodlivosti technického zasněžování a vyprovokovaly část médií i veřejnosti ke zkratkovitým závěrům v duchu „technický sníh je fuj, lyžovat se má jen na přírodním sněhu, a když ten nebude, ať se sjezdovky klidně zavřou, stejně je to zábava pro úzkou elitu“. Proti tomu se důrazně ohrazují podnikatelé i obce sdružené v Asociaci horských středisek (AHS), které podpořil i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Dané téma má mnohem více vrstev, které při takovém „posuzování problému z kokpitu vrtulníku“ lze snadno přehlédnout.

Nesmysl č. 1: „Technický sníh je špatný.“

Libor Knot, ředitel AHS: „Dvě studie pro MŽP ČR (studie Přírodovědecké fakulty MU Brno pro MŽP ČR 2018-2021 o dopadu technického zasněžování na biologické složky přírodního prostředí, a studie Výzkumného ústavu vodohospodářského Praha 2017-2020 o dopadu technického zasněžování na průtoky a vodní hospodářství), potvrdily v zásadě to, co AHS společně s nezávislými odborníky říká dlouhodobě: že technické zasněžování nepředstavuje pro přírodní prostředí nadměrnou zátěž a jeho vliv je nadsazován. Ke stejným závěrům došla i zahraniční horská střediska, kde je technický sníh naprostým standardem. Technický sníh je jen voda a vzduch, žádná chemie. Voda není spotřebována, jen změněna na jiné skupenství a ze 100 % se vrací do přírody. Je využívána dle platných povolení v době jejího dostatku nebo přebytku, jinak by jen bez užitku odtekla. Téměř 70 % Čechů souhlasí, že technické zasněžování je v dnešní době nezbytné pro zajištění kvalitního lyžování během celé zimní sezóny*“.

Sjezdovka Špindl

Nesmysl č. 2: „Zrušením technického zasněžování se omezí vliv klimatických změn.“

Tvrzení, že technické zasněžování spotřebuje neúměrně moc vody a elektrické energie, ignoruje fakta. Celková plocha zasněžovaných sjezdovek v ČR je necelých 1500 ha (což je jedno větší zemědělské družstvo), objem zadržené (nikoliv spotřebované) vody tvoří jen 0,2 % celkového množství odebraných povrchových vod, navíc k odběrům dochází v zimním období, kdy je vody významně více než v letních měsících. Naproti tomu tolik rozšířené české zahradní bazény spotřebovávají vodu právě v letním období, a to až 7x více. K zasněžování je třeba jen cca 1 kWh elektrické energie na m2 sjezdovky, takže celková roční spotřeba není zásadní (celkem cca 15 tis. MWh). Například veřejné plavecké bazény, postavené a často i dotované z veřejných zdrojů, spotřebují nejméně 4x více elektřiny, podobně je to i u zimních stadionů, kde je celková spotřeba 8x větší než u zasněžování. V ČR je ročně realizováno téměř 7 milionů lyžařodnů, spotřeba elektřiny na jednoho lyžaře a den je tedy cca 2-3 kWh. Technické zasněžování tedy není z hlediska vodohospodářského i energetického ničím zásadním ani výjimečným.  

Nesmysl č. 3: „Lyžujte jen na přírodním sněhu. Když nebude, ať se skiareály klidně zavřou, stejně jde jen o zábavu pro pár bohatých.“

Jana Nýdrová, starostka horské obce Loučná pod Klínovcem: „Nejde o enviromentální, ale závažné sociálně-ekonomické téma. Studie KPMG konstatovala, že 1 Kč utracená ve skiareálu znamená dalších 7 Kč utracených v dalších službách; skiareály jsou motorem horských středisek; v horských střediscích, což jsou nejčastěji malé obce v příhraničních oblastech, je v cestovním ruchu zaměstnáno až 25 % místních obyvatel; horský turismus v ČR zaměstnává okolo 45 tisíc lidí a do veřejných rozpočtů ročně přispívá 13 miliardami korun atd.“

Provoz všech aktivit v horských střediscích (nejen lyžování, ale i ubytování, stravování a dalších navazujících služeb) ale nemůže fungovat při nejistotě pramenící z čekání na přírodní sníh jako „jedinýpovolený“. Postrádalo by to ekonomický smysl a drtivá většina z areálů by přestala fungovat (to platí nejen u v ČR, ale i v Alpách), což by výrazně dopadlo na ekonomiku horských regionů.

Kateřina Neumannová, prezidentka AHS: „International Report on Mountain Tourism 2023 uvádí, že lyžování se v ČR věnuje téměř 2,2 mil. osob (v přepočtu na obyvatele 6. místo na světě); počet uskutečněných lyžařských dnů v ČR je téměř 7 milionů (14. místo na světě). Lyžování v ČR má obrovskou tradici, je zde nadále jedním z pěti nejoblíbenějších sportů, a zároveň významně přispívá k ekonomické a sociální stabilitě celých horských regionů. Je to tedy spíš naopak – určitá „elita“ chce diktovat velké části společnosti, co má či nemá dělat.“

Nesmysl č. 4: „Letos už nemá cenu jezdit na české hory, nikde se tam nedá lyžovat.“

V posledních týdnech není těžké v Česku narazit na reportáže o travnatých sjezdovkách v některém malém níže položeném středisku, korunovanou sdělením, že „už 25 % areálů v ČR je mimo provoz“. Ale co těch 75 % areálů, které i teď fungují? Mají upravené a technicky zasněžené sjezdovky, zájem ze strany lyžařů je pořád vysoký, záleží jen na aktuálním počasí. Těchto 75 % areálů ale autoři podobných výstupů ignorují, protože by se nehodily do tragického vyznění. V alpských zemích, kde každý chápe, že cestovní ruch je významnou součástí ekonomiky, se takové útoky neobjevují. "Horská střediska jsou v řadě oblastí jediným atraktivním zaměstnavatelem a jen díky úspěšné zimní sezóně mohou mít dostatek prostředků na další investice, které na české hory přilákají návštěvníky i mimo zimu. Měli bychom proto dělat všechno pro to, abychom rozvoj horských středisek podpořili, protože alternativou jsou skomírající horské oblasti, odkud se lidé stěhují pryč. Zahraniční příklady přitom ukazují, že chytré země svá horská střediska a jejich celoroční využití naopak intenzivně podporují," upozorňuje Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. 

AHS: klimatické změny si uvědomujeme a řešíme

Kateřina Neumannová, prezidentka AHS: „Členové AHS berou vlivy klimatických změn na srážky i teplotyuž řadu let velmi vážně. Do udržitelnějších a úspornějších technologií každoročně investují řádově stovky milionů korun. Jednou z cest je i budování akumulačních nádrží, které řeší případné problémy s limity odběrů vody, a umožňují vyrábět technický sníh za ideálních mrazivých podmínek, kdy efektivita zasněžování je až několikanásobně vyšší. Šetří se tedy elektřina, pohonné hmoty apod.“

Podle České centrály cestovního ruchu – CzechTourism je význam cestovního ruchu pro českou ekonomiku nezpochybnitelný. Má pozitivní dopad na rozvoj regionů, brání jejich vylidňování a podporuje investiční příležitosti. Takřka 78 % Čechů souhlasí, že fungování horských středisek s navázanými službami jako restaurace, ubytování, půjčovny atd. je důležité pro obživu místních lidí a zachování pracovních a podnikatelských příležitostí v českých příhraničních regionech*. 

Petr Matyáš, starosta horské obce Rokytnice nad Jizerou:„Lyžování není kratochvíle pro horních 10 tisíc, ale regulérní průmysl se spoustou zaměstnaneckých míst v lokalitách, kde nikdo jiný doposud nepřišel s žádnou alternativou, když ne přímo rozvoje, tak alespoň dlouhodobé udržitelnosti.“

Libor Knot, ředitel AHS: „Téměř každá lidská činnost má svůj podíl na klimatické změně. Cestou není některé činnosti zcela omezit, ale inteligentní rozvoj efektivity, úspor a nacházení nových řešení. Dnes je terčem lyžování, ale kdo ví: zítra se možná začne volat po zákazu veřejných bazénů, zimních stadionů, wellnessů, a třeba i eskalátorů v nákupních centrech – hokej se přece má hrát, jen když zamrzne rybník, plavat se má jen v létě, když bude u jezera dost teplo, a chůze po schodech je zdravá.“

Ke zdravému životnímu stylu každého jednotlivce patří neodmyslitelně pohyb a sport, ideálně na čerstvém vzduchu. Lidé v každém věku mohou být aktivní. Ať už se jedná o chůzi, běh, cyklistiku, nebo třeba lyžování. Když budeme investovat čas a energii do pohybu, a to především u dětí, v dlouhodobém horizontu ušetříme nemalé prostředky, které bychom pak museli vynakládat na zdravotní systém.

PODEPSÁNI: Kateřina Neumannová, prezidentka AHS; Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu; Libor Knot, ředitel AHS; a obce a města sdružené v Asociaci horských středisek: Bedřichov, Boží Dar, Černý Důl, Deštné v Orlických horách, Dolní Morava, Harrachov, Jáchymov, Janské Lázně, Krkonoše - svazek měst a obcí, Kubova Huť, Lipno nad Vltavou, Loučná pod Klínovcem, Malá Úpa, Pec p. Sněžkou, Rokytnice n. Jizerou, Strážné, Svoboda nad Úpou, Špindlerův Mlýn, Tanvald, Vítkovice v Krkonoších, Železná Ruda.

* Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos ve dnech 9.–12. 10. 2023 na vzorku N=1014 osob ve věku 18-65 let, pobyt na horách N=502 osob ve věku 18-65 let.

Libor Knot, ředitel AHS

Seznam členů Asociace horských středisek ČR, z.s. je k dispozici zde.

Počet příspěvků: 313

Horydoly

avatar
20.11.2023 00:10

Lyžařská sezóna na Monínci začne už 17. listopadu

Lyžařská sezóna na Monínci začne už 17. listopadu díky recyklaci sněhu po vzoru alpských středisek

Monínecký areál zahájí zimní sezónu v pátek 17. listopadu, a to jako obvykle večerním lyžováním od 18 - 21 hodin. Lyžovat se začne v horní části Hlavní sjezdovky a v provozu bude kotva. Novinkou letošní sezóny je využití recyklovaného sněhu, který díky unikátní technologii Snowstorage přečkal letní měsíce do další sezóny. Stejně jako loni bude fungovat spolupráce s mezinárodním věrnostním programem Gopass, díky kterému si mohou lyžaři při nákupu online vybrat nejvýhodnější ceny skipasů. 

Díky technologickému řešení, které umožňuje perfektní sněhové podmínky i při nižších teplotách a unikátnímu způsobu uskladnění a následné recyklaci sněhu odstartuje zimní sezóna na Monínci už v polovině listopadu. Lyžovat se začne v horní části Hlavní sjezdovky, kde bude v provozu kotva. Kromě toho mohou lyžaři-začátečníci využít i lyžařskou školu pod Novou Javorkou.

Technika skladování sněhu na sjezdovkách, jejímž autorem je Geir Ø. Olsen z Norwegian Snow Consulting se už několik let úspěšně používá ve Skandinávii, ve Švýcarsku a v italských či rakouských Alpách. V praxi jde o zakrytí sněhu speciální izolační textilií, která odráží sluneční paprsky a udržuje chlad. Zakrytí umožní uchovat více než polovinu všeho sněhu, a to až 5 sezon za sebou. Díky 100% jistotě sněhu tak navíc může Areál Monínec naplánovat otevření zimní sezony na přesné datum.

„Po uplynulé zimní sezoně jsme se rozhodli uskladnit zbylý přírodní a technický sníh na příští zimu. Opakovaná recyklace sněhu je krokem k udržitelnost i úspoře energií. Uskladnit a znovu využít loňský sníh nám na Monínci umožní speciální textilie, která se používá proti tání ledovců. Cílem recyklace sněhu je optimalizace provozu, zároveň je to krok směrem k udržitelnosti,“ vysvětluje ředitel Areálu Monínec Jaroslav Krejčí ml.

V prvních dnech bude zimní sezóna zájemcům otevřena pro večerní lyžování standardně každé úterý, středu, čtvrtek, pátek a sobotu. S denním lyžováním se počítá vždy od pátku do neděle od 9.00 do 16.00 hodin. Lyžování si budou návštěvníci moci užít i na Štědrý den, kdy bude vlek v provozu od 9 do 12 hodin. Od 25. prosince budou zájemci opět moci využít jak denní, tak i noční lyžování. 

V areálu platí věrnostní program Gopass, který přináší návštěvníkům flexibilní ceny. Ceny za skipasy zakoupené na www.gopass.travel jsou dynamické, návštěvníci si tak mohou naplánovat lyžování déle dopředu a ušetřit díky výběru konkrétních dnů, kdy bude cena nejnižší.  Kromě nižších cen mohou návštěvníci využít i věrnostní program, kdy za každý nákup získají body, které budou moci proměnit za další slevy nebo za speciální produkty. Držitelé stávajících gopass karet mohou po zakoupení skipasů na e-shopu Gopass vyrazit rovnou na sjezdovky. Noví zákazníci si po nákupu online vyzvednou skipas na samoobslužném automatu Ticket Point přímo v areálu. 

Stejně jako loni se i letos areál během zimní sezóny zaměří na rodiny s dětmi, kterým nabídne nejen lyžařskou školu, ale i dětskou hernu Moniště, kde se budou moci děti po výuce zabavit. Lyžařská škola je u spodní stanice lanovky a je vybavena mimo jiné 100 metrů dlouhým pohyblivým kobercem a 200 metrů dlouhým vlekem poma. Součástí lyžařské školy je také budova s pohodlným zázemím a půjčovnou vybavení pro klienty lyžařské školy. 

Nabídka Areálu Monínec pro zimní sezónu 2023/2024 

Sjezdovky a další tratě

Hlavní sjezdovka má na Monínci celkovou délku 1200 metrů. Její provoz obsluhuje čtyřsedačková lanovka s přepravní kapacitou 2400 osob za hodinu, která je v provozu nejen v zimě, ale i v létě. Horní část této sjezdovky obsluhuje v délce cca 600 metrů vlek kotva. V areálu je také navíc 170 metrů dlouhá Hotelová sjezdovka.

Půjčovny lyžařského vybavení, školní skipark a dětská herna

U dolní stanice lanovky je nejen pokladna skipasů, ale také půjčovna lyžařského vybavení společnosti Intersport. V prostorech je navíc i menší prodejna Intersportu. V budově M2 najdou návštěvníci také moderní dětskou hernu s nabídkou hlídání dětí.

Školní skipark je nalevo od lanovky. Je mimo jiné vybavený jezdícím pásem a navazujícím vlekem poma. Součástí skiparku je i menší půjčovna lyžařského vybavení. Skipark slouží klientům lyžařské školy.

V horní části areálu je vedle Hotelu Monínec depandance Nová Javorka, jenž poskytuje nejen kvalitní ubytování, ale také zázemí pro horní lyžařskou půjčovnu a lyžařskou školu. 

Ubytování

Ubytování v areálu Monínec je pro všechny zajištěno ve stejnojmenném hotelu, kde je také restaurace a vnitřní bazén s vířivkou a saunou. Další ubytování nabízí stejnojmenné apartmány či penziony Čertovka a Nová Javorka. 

Občerstvení

U dolní části lanovky je restaurace M2 s bohatou nabídkou jídel a nápojů. Další restaurace je v Hotelu Monínec, odkud je také překrásný výhled na oblast Českého Meránu. U dolní stanice vleku kotva je navíc stánek s občerstvením.

Pro běžkaře 

Přímo nad sjezdovkou Areálu Monínec je několik běžkařských tras. Jedná se například o malý okruh v blízkosti Javorové skály či delší trasy směrem na Veletín nebo k Alenině Lhotě.

Stará poštovna

Dřevěná poštovna, která stávala původně na vrcholku Sněžky, byla minulý rok v létě přestěhována k horní stanici lanové dráhy Areálu Monínec.

Další informace o Areálu Monínec naleznete na www.moninec.cz.

Areál Monínec představuje jedinečný projekt, který vznikl ve středních Čechách v oblasti zvané Česká Sibiř. Leží v nadmořské výšce 724 metrů a z Prahy je vzdálen pouhých 80 kilometrů od Prahy. V Areálu Monínec se nachází také bezplatné parkoviště. Areál nabízí i další služby, jako jsou půjčovny lyžařského vybavení či kvalitní ski servis. Své lyžařské schopnosti si mohou zájemci zdokonalit v lyžařské škole. Areál funguje celoročně.

Počet příspěvků: 1075

Horydoly Open

avatar
23.2.2023 15:22

Sníh a sjezdovky v provozu

Závody vážné i nevážné a mnoho dalšího aktuálně nabízí hory v Česku 

Jezdit na běžkách, lyžích či skialpech, ale také sprintovat v lyžácích nebo ve snowboardových botách. To vše lze v současné době podniknout na horách v Česku. Zimní turistickou sezónu, která se kvůli počasí posunula na únor a březen, si může užít úplně každý. Ti aktivnější třeba jako závodníci na akcích v Krkonoších, Jizerských či Krušných horách, na Šumavě aj. A nejen s rodinou se dá vyrazit na kopec sáňkovat či lyžovat, také bruslit nebo se zapojit do akcí plných humoru a dobré nálady. 

Možností, co dělat na tuzemských horách během jarních prázdnin, které se v Česku postupně konají od 6. února do 19. března, je celá řada. Po 56. ročníku ČEZ Jizerské 50 se už nadcházející víkend uskuteční v krkonošských Horních Mísečkách někdejší „zavírák“, tedy další závod z běžecké série Ski Tour. Na něj by 25. a 26. února na pomezí Králického Sněžníku, Rychlebských hor a Hrubého Jeseníku měl navázat deseti až čtyřiceti kilometrový JeLyMan a 4. a 5. března soutěž Krušnohorská na Cínovci. Jako pomyslná stylová tečka série se plánuje noční běh volnou technikou s čelovkami, dětská Mini SkiTour a klasika pro dospělé včetně vyhlášení výsledků v Harrachově, a to 10. a 11. března. Hory jsou však připraveny i na ty méně soutěživé. Na mnoha místech se dá skvěle najíst, podívat se do muzeí, galerií či na památky, zaplavat si v bazénu nebo vydat se na pěší túru s krásnými výhledy.  

„I když je zimní turistická sezóna v Česku kvůli počasí letos posunutá, sněhové podmínky jsou aktuálně skvělé a v provozu je tak většina tuzemských sjezdovek včetně té nejdelší na Klínovci v Krušných horách. Přesvědčit se o tom může úplně každý na denně aktualizované stránce se sněhovým zpravodajstvím na našem turistickém portále Kudy z nudy,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Přesto, že se situace se zahraničními turisty v Česku po pandemii covid-19 postupně zlepšuje, v roce 2022 jsme stále ještě nebyli na stejných číslech jako před třemi lety. Může za to mimo jiné válka na Ukrajině, vyšší ceny, pozastavení nebo nedostatek přímých leteckých spojení a další faktory. Věříme však, že se návrat na předcovidová čísla s turismem letos povede, a to i díky kombinaci různých typů turismu a nových trendů s přímým leteckým spojením do zahraničí. Děláme pro to vše. Některé tuzemské kraje loni už dokonce předpandemické úrovně dosáhly, třeba Liberecký nebo Královehradecký. Jde o regiony, pro které je typický velký podíl českých turistů nebo těch příhraničích z Německa, Polska či Slovenska.“ 

Zimní turistické sezóně se bude věnovat historicky první CzechTourism Podcast, který Česká centrála cestovního ruchu v současné době připravuje. Hosty video i audio pořadu budou olympijská vítězka, mistryně světa v běhu na lyžích, cyklistka a prezidentka Asociace horských středisek Kateřina Neumannová, majitel Skiareálu Klínovec Petr Zeman a generální ředitel Horského resortu Dolní Morava Martin Palán. Tedy lidé, pro které jsou hory v Česku doslova srdeční záležitost. Premiérový první díl podcastu CzechTourismu by měl být k vidění a poslechu na webu a sociálních sítích na přelomu února a března. Ještě předtím bude možné na vlastní kůži zjistit třeba, co je Balíkovna Ve Stopě Zlaté lyže. Závod navazující na tradici klasických lyžařských maratonů v Novém Městě na Moravě se ve Vysočina Aréně uskuteční 11. března. Akce je součástí seriálu běžkařských závodů Stopa pro život, kam patří například také Karlův běh, skimaraton Šumavská či Krkonošská 70. A ani letos nebudou chybět akce plné legrace. Třeba Red Bull Homerun 2023 najde 25. února pomyslný domov ve Špindlerově mlýně. 

„Ti, co mě znají, ví, že jsem pro každou legraci. Sprint v lyžácích nebo snowboardových botách ve Špindlu mi přijde stejně super bláznivý nápad jako je třeba Mělnická Jizerská 50, kdy se v červnu běhá v běžkách po mělnickém náměstí Míru. Pobavit se a pořádně si užít lze nejen tyto závody,“ říká ředitelka odboru produkt managementu, výzkumu a B2B spolupráce České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Veronika Janečková a uzavírá: „Technické zasněžování udržitelným způsobem prodlužuje zimní turistickou sezónu. Je to moc dobře, ale taky je třeba říct, že hezky se dá strávit čas v kopcích v Česku i na jaře. Nejen Březnové hory za to rozhodně stojí.“    

Štěpánka Filipová
Mediální zastoupení

Počet příspěvků: 313

Horydoly

avatar
27.12.2022 17:54

Mezi Vánocemi a Silvestrem plánuje na hory vyrazit 15 % lyžařů

V letošní zimní sezoně chce podle průzkumu ERV Evropské pojišťovny vyrazit na hory 28 procent Čechů, meziročně jde o pětiprocentní nárůst. Většina lidí se chystá do
tuzemských lyžařských středisek. Z lidí, kteří plánují dovolenou na horách, jich 15 procent odjede mezi Vánocemi a Novým rokem.

Průzkum uskutečnila v prvním prosincovém týdnu agentura NMS Market Research. Zapojilo se do něj přes tisíc respondentů. Domácí zimní střediska plánuje letos využít 70 procent Čechů, kteří se chystají na hory. Z lidí, kteří chtějí odjet do zahraničí, jich nejvíce plánuje cestu do Itálie, následují Rakousko a Slovensko. Cestu plánují nejčastěji vlastním automobilem.

Lyžování je nejrizikovějším zimním sportem

Ačkoli se lyžuje jen pár měsíců v roce, z pohledu počtu škod i jejich závažnosti se jedná o nejrizikovější sport. U mužů je hned po fotbalu druhým nejrizikovějším. U žen jde o nejnebezpečnější sport vůbec. Podle statistik je z lyžování třetina úrazů vážná. U snowboardingu je to dokonce polovina všech případů.

Na hory s pojištěním odpovědnosti za škodu

Zvláště v zahraničí je nutné počítat s tím, že je většina zdravotních zařízení soukromá a nelze v nich uplatnit Evropský průkaz zdravotního pojištění, tzv. EHIC kartu. „Velmi důležité je, aby pojištění krylo škody, které člověk způsobí na svahu někomu jinému. Například v Itálii je tato povinnost daná zákonem,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Pojištění odpovědnosti je proto ve všech variantách nového pojištění SingleTrip. Všechny varianty pak obsahují pojištění léčebných výloh s vyššími limity, bezlimitní asistenční služby či pojištění osobních věcí. Nově lze připojistit i cesty autem. To zahrnuje opravu vozidla v zahraničí, odtah zpět do ČR či náhradní ubytování po dobu opravy. Kryje i spoluúčast v případě nehody ve vypůjčeném voze.

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
8.11.2022 23:38

Horská střediska se těší na návštěvníky

Zimní sezóna bude bez omezení

Česka horská střediska se již chystají na první zimní návštěvníky, pro které připravují různé novinky, aby si pobyt na horách co nejvíce užili. Do úsporných technologií a modernizace služeb letos investují téměř třičtvrtě miliardy korun. Lyžaři se nemusí obávat větších omezení na sjezdovkách, skiareály i v této mimořádné zimně plánují nabídnout služby v co největším rozsahu. Nezbytné zvýšení cen skipasů bude hluboko pod inflační úrovní.

Letní sezónu ovlivnilo moře i počasí

Letošní letní sezóna zaznamenala pokles návštěvníků oproti minulému roku průměrně o 15 %. To bylo způsobeno především uvolněním cest na zahraniční dovolené, o které byl po dvou letech pandemického omezení enormní zájem. Navíc návštěvám hor nenahrávalo ani nepříznivé počasí v srpnu a v září. „Návštěvníky na hory často lákají atrakce, na nichž zabaví sebe i své děti. Populární jsou různé bike parky, stezky korunami stromů či dětská hřiště. Velkou návštěvnost zaznamenal na jaře otevřený Sky Bridge 721 na Dolní Moravě,“ říká prezidentka Asociace horských středisek (AHS) Kateřina Neumannová. 

Horská střediska se připravují na zimu

Lyžařské areály se již chystají na blížící se zimní sezónu. Na lyžaře čekají nové gastronomické provozy, vyžití pro děti i nové sjezdové trasy. Podle aktuálního průzkumu veřejného mínění* pro AHS se totiž na české hory v zimě chystá až 81 % těch, jenž v zimě na hory jezdívají, a to nejčastěji na vícedenní pobyty (76 %), jimž kralují prodloužené víkendy (41 %). 

I přesto, že nadcházející zimní sezóna začne na pozadí vysokých cen energií, lyžařské areály neplánují výraznější omezení služeb. Naopak drtivá většina z nich chce návštěvníkům nabídnout lyžování v nezměněném rozsahu. „Je samozřejmé, že ke zdravému a udržitelnému životnímu stylu každého jednotlivce patří neodmyslitelně pohyb a také sport. Lidé všech věkových skupin by měli využít každé příležitosti – od chůze, běhu přes cyklistiku či lyžování. Když budeme investovat čas a energii do pohybu, a to především u dětí, v dlouhodobém horizontu ušetříme nemalé prostředky, které bychom pak museli vynakládat na zdravotní systém,“ říká Miroslav Petr, děkan Fakulty tělesné výchovy a sportu UK a předseda Asociace děkanů tělovýchovných fakult ČR. 

Pobyt na čerstvém vzduchu, navíc spojený se sportem, je důležitý nejen ke zvýšení fyzické odolnosti, ale i k psychické pohodě. „Nemohu dát lepší doporučení, než dali prostřednictvím Františka Filipovského Voskovec a Werich v Těžké Barboře před pětaosmdesáti roky: ‚Nejlépe se rozjaří, kdo na jaře veslaří, rybaří, lalala a v září bruslaří a v prosinci lyžaří.‘ Pohyb na čerstvém vzduchu je to nejlepší, co může člověk pro své zdraví i pro svou pohodu udělat. Dnes k tomu má mnohem lepší podmínky než za časů V+W a měl by je využít, dokud tu jsou. Zejména mladé generaci přeju méně elektroniky a víc pohybu,“ doplňuje psychiatr Radkin Honzák. 

Průzkum ukázal, že i v případě omezení služeb by pouze 5 % těch, kteří se na hory chystají, zimní dovolenou oželelo. „Na skiareály jsou navázány další služby, jako např. ubytování, půjčovny, restaurace, které jsou důležité pro obživu místních lidí v horských střediscích, které jsou převážně v příhraničních oblastech,“ uvádí místostarosta obce Vítkovice v Krkonoších Milan Rychtr. V horských obcích je v cestovním ruchu zaměstnáno až 45 000 osob. Navíc podle multiplikačního modelu za každou korunu utracenou ve skiareálu připadne dalších 7 Kč v navazujících službách v horském středisku.

Aktuální informace o českých horách zájemci naleznou na portálu holidayinfo.cz, kde se kromě množství sněhu a kilometrů upravených sjezdových tratí, podívají na web kamery z horských středisek.

Investice putují do modernizace a udržitelnosti 

I letos skiareály investují více než 700 mil. Kč do zlepšení služeb a technologií, a to především s ohledem na ekologickou udržitelnost. Areály nakupují nové rolby a čím dál více používají osvědčenou technologii SNOWsat. Ta s pomocí satelitních snímků a GPS ukazuje, kolik sněhu kde leží, což umožňuje mnohem efektivnější hospodaření s přírodním a technickým sněhem. Postupně ji nasazuje stále více lyžařských areálů. 

K největším investicím patří budování akumulačních nádrží na vodu, jež jsou důležitou cestou k ekologicky udržitelným řešením. Ačkoli v zahraničí jsou běžné, v Česku se k nim v některých oblastech staví odmítavě a schvalování jejich výstavby je zpomalováno, případně zcela zastavováno. Přitom napomáhají k zadržování vody v přírodě a také k jejímu ochlazování. Jejich přínos není jen pro záchyt přírodních srážek k zasněžování, ale také jako zdroj vody v případě hašení požárů v nepřístupném horském terénu či jako zdroj užitkové vody v období sucha. 

Skiareály dále investují do digitalizace svých systémů, především v oblasti online prodeje skipasů či rezervace vybavení v půjčovnách. Rozšiřují se i samoobslužné pokladny, v nichž si návštěvníci zakoupí skipasy nebo zaktivují ty pořízené on-line. 

„Těší nás, že si návštěvníci všímají novinek a zlepšování služeb v horských oblastech. Potvrdil to i průzkum, ve kterém z těch, jež se chystají letos na hory, zlepšení vnímá 59 % respondentů“ dodává ředitel AHS Libor Knot. 

Levnější skipasy on-line

Skiareály stejně jako v minulosti pokračují v trendu prodeje skipasů on-line. Jejich ceny jsou při nákupu předem nižší a lyžaři tak můžou ušetřit až 20 %, někde dokonce až 30 %. „Tzv. plovoucí ceny skipasů začíná používat více českých skiareálů. Nejen, že návštěvníkům včasný nákup z domova ušetří čas a peníze, ale provozovatelé dokážou lépe regulovat množství lyžařů na sjezdovkách,“ říká Libor Knot.  

„Poprvé v historii letos mimo jiné vznikl integrovaný skipass pro Beskydy a Valašsko umožňující současně výhodné lyžování i poznávání dané oblasti. Zapojuje se do něj sedm top areálů. A například dospělí, kteří ho využijí, budou moct čtyři libovolné dny a noci, které nemusí jít po sobě, lyžovat za 2 240 Kč. K tomu je čeká také všech 100 výhodných služeb v rámci Beskydy Valašsko Card,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Jde o způsob, jak zvýšit návštěvnost dané lokality a motivovat lidi, aby v oblasti zůstali déle a rádi se vraceli. A je to také logická, a věřím že i funkční, reakce na obavy, co s letošní zimní turistickou sezónou udělá aktuální sociálně-ekonomická situace, především pak ceny energií.“

Kvůli vyšším cenám energií a dalším vstupům si letos lyžaři u 30 největších středisek připlatí průměrně o 10–15 %. „Provozovatelé lyžařských areálů do svých cen musí promítnou vyšší náklady, které tato netypická situace přináší. Uvědomují si ale, že je do skipasů nelze zahrnout v plné výši. Po započtení dalších stovek skiareálů bude nárůst cen pro celou ČR ještě výrazně nižší a bude tak hluboko pod inflační úrovní,“ doplňuje Libor Knot.  

Češi podporují horský turismus

Podle aktuálního průzkumu téměř 78 % respondentů souhlasí, že je důležité pro podporu českých regionů utrácet peníze na dovolené v ČR. Obdobně respondenti reagovali i v průzkumu veřejného mínění** v roce 2019. „Jak ukázal průzkum, Češi nám i po nelehkých zimních sezónách zachovávají přízeň a věří, že skiareály i návazné služby udělají vše proto, aby sezóna proběhla na takové úrovni, na jakou jsou zvyklí. My již teď za horská střediska můžeme slíbit, že uděláme vše proto, abychom naplnili jejich očekávání,“ uzavírá Kateřina Neumannová. 

* Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos ve dnech 17.–20. 10. 2022 na vzorku N=1050 osob ve věku 18-65 let, pobyt na horách N=556 osob ve věku 18-65 let.

**Sběr dat byl realizován prostřednictvím internetového dotazníku (CAWI) na internetovém panelu agenturou STEM/MARK v rámci pravidelného omnibusu 14. – 21. 10. 2019 na vzorku N=432 osob plánujících pobyt na horách ve věku 18 – 69 let.

Asociace horských středisek ČR (AHS ČR) vznikla v roce 2013. Asociace sdružuje nejen provozovatele lanovek, ale také zástupce 20 horských měst a obcí, dodavatele horských technologií a zařízení, a další organizace působící na horách. Svojí činností se podílí na udržení základní infrastruktury horských, často pohraničních obcí. Zaměřuje se na hájení zájmů svých členů v oblasti tvorby legislativy, pomáhá při propagaci horských regionů a služeb v nich poskytovaných, při zkvalitnění výměny statistických údajů, informací a dat o fungování horských regionů a jejich návštěvnosti nebo při získávání zkušeností ze zahraničí. AHS ČR sdružuje horská střediska, která představují v ukazateli tržeb více než dvě třetiny českého trhu. Spolupracovat chceme se všemi, kteří mají zájem na rozvoji českých hor. 

Seznam členů Asociace horských středisek ČR, z.s. je k dispozici zde.

Libor Knot, ředitel AHS 

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
13.3.2022 19:44

Ještěd se chystá na uzavření letošní sezóny

Noční lyžařský závod a velká party!

Unikátní noční závod Kästle Dark SNOW Ještěd na nové sjezdovce, celodenní zábavný program s DJs, parádní lyžařské podmínky, jarní počasí a skipasy za pár korun. Přijeďte se o víkendu 19. a 20. března rozloučit s letošní úspěšnou sezónou na Ještědu! Z centra Liberce jste na lyžích za pár minut tramvají a autem z Prahy za pouhou hodinu. 

Skiareál Ještěd oficiálně uzavře letošní zimní sezónu v neděli 20. března. Na sobotu 19. března ale ještě připravil pro návštěvníky parádní program. „Jsem rád, že po letech s covidem máme za sebou opravdu úspěšnou sezónu. Lyžaři mohli naplno využít zbrusu novou sjezdovku Nová Skalka, kterou jsme navíc osadili špičkovým umělým osvětlením pro TOP večerní zážitek z lyžování. Fajnšmekrům jsme nabídli prémiovou ranní lyžovačku na čerstvém manšestru Fresh Track a novinkou byl i aprés-ski bar na dojezdu sjezdovky. Naše lyžařské středisko se navíc zapojilo do věrnostního programu GOPASS a skipasy je tak možné nakupovat online za zvýhodněné ceny. Úspěch letošní sezóny mě moc těší, považuji ho ale zároveň za výzvu kvalitu udržet, a naopak areál ještě posouvat dál,“ uvedl ředitel Skiareálu Ještěd Jakub Hanuš s tím, že úspěšnou sezónu je potřeba adekvátně ukončit. V sobotu 19. března se zde kromě bohatého programu uskuteční první ročník unikátního nočního závodu Kästle Dark SNOW Ještěd. 

Kästle Dark SNOW Ještěd – čím dříve se přihlásíte, tím lepší startovací pozice vás čeká!

Oblíbený lyžařský závod pro širokou veřejnost dosud pořádal jen Skiareál Monínec. Nemá obdoby ani za hranicemi a nikde v Evropě. Na Ještědu bude mít premiéru a závod zvládne každý lyžař! Noční závod odstartuje v 19:30 hodin a účastníci budou mít k dispozici celou sjezdovku Nová Skalka ve vymezené trati s přibližnými parametry sjezdu. Závodí se dvoukolově s tím, že do druhého finálového kola postupují pouze čtyři nejlepší muži a čtyři nejrychlejší ženy. Pravidla mohou být upřesněna podle aktuálních podmínek. Rozhodně se nemusíte bát ani kvality trati. Trvanlivý základ sjezdovky tvoří technický sníh vyrobený technologií Snow Factory. Každý závodník si tak sám na vlastní kůži otestuje, že sníh obstojí i v nejnáročnějším závodním provozu. 

Skiareál Ještěd nabízí třetí nejdelší sjezdovku pro večerní lyžování v Čechách, od prvního místa ji ale dělí bezmála dvě stě metrů. Provozovatelé střediska si dali obzvlášť záležet i na výběru osvětlovací techniky, těšit se můžete na velmi příjemné, výkonné, a přitom maximálně ekologické LED umělé osvětlení. Parametry sjezdovky umožní uspořádat zážitkový závod, na který jen tak nezapomenete. 

Za startovné skipas

V ceně startovného je navíc jeden celodenní skipas do Skiareálu Ještěd, takže investice do startovného se vyplatí. Ten můžete vyčerpat kdykoli v lednu 2023.  A nezapomeňte, že čím dřív se přihlásíte, tím lepší startovací pozice vás čeká!

Během celého dne bude probíhat party s možností občerstvení a dobrou muzikou, v Red Bull zóně vystoupí třeba legendární DJ Friky nebo DJ Kenny Rough. Plně bude plně fungovat i nový Aprés-ski bar. Nudit se tedy rozhodně nebudou ani diváci. 

Veškeré informace včetně přihlašovacího formuláře naleznete na dark.snow.cz.

Propozice: 

Kategorie: muži, ženy, bez věkového omezení (děti a mládež do 18 let pouze s pověřením rodiče)

Soutěžit mohou všichni bez ohledu na profesionální statut. 

Lyže: pro závod jsou povoleny všechny lyže podle výběru toho kterého účastníka. Upozorňujeme, že se nemusí nutně jet na tvrdé trati – to rozhodne počasí.

Startovné: 

Startovné činí 700 Kč při platbě převodem a 800 Kč při platbě na místě (na označeném registračním místě v Infocentru, pouze v případě volné kapacity). 

Startovné obsahuje: účast v závodě, skipas na jeden den (možno využít kdykoli do konce sezóny), drobné dárky pro každého.  

Startovní pořadí pro závod (první kolo) je stanoveno podle pořadí zaslání přihlášky, tzn. že první přihlášený jede s číslem jedna, druhý s číslem dvě atp. Neváhejte se proto rychle přihlásit!

Startovní pořadí pro druhé kolo: v opačném pořadí podle výsledku dosaženého v prvním kole. 

Prezentace: v závodní kanceláři v pátek od 16:00 hodin.

Ochrana hlavy – helma je pro všechny povinná!

Každý účastník je povinen sjednat si odpovídající zdravotní pojištění.

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
31.10.2020 22:22

V zimě se na české hory chystá třetina Čechů

Návštěvníci chválí zlepšení podmínek na tuzemských sjezdovkách

Skiareály za uplynulých pět let investovaly tři čtvrtě miliardy do šetrných řešení

Podle Čechů je dovolená na tuzemských horách tou nejekologičtější variantou, oproti tomu leteckou dovolenou za teplem považuje 61 % Čechů za neekologickou a plánuje ji 13 %. Tři čtvrtiny milovníků zimní dovolené zároveň vnímají zlepšení podmínek na českých horách. V letošní zimní sezóně se návštěvníci mohou těšit na nové lanové dráhy, upravené tratě i šetrnější technologie. Právě do udržitelnosti skiareály za poslední roky investovaly tři čtvrtě miliardy korun. Střediska peníze směřují zejména do energeticky úspornější techniky, efektivnějšího hospodaření s vodou nebo využívání technologie SNOWsat.

Podle nejnovějšího průzkumu Asociace horských středisek vzrostl za poslední tři roky zájem Čechů o zimní dovolenou na horách. Letos se na ni chystá 43 % Čechů, téměř dvakrát více. Konkrétně na české hory plánuje jet 36 % Čechů, výhradně do zahraničí míří 7 %. Regiony pro zimní dovolenou v Česku se navíc podle tří čtvrtin cestovatelů v posledních letech výrazně zlepšily.

Většina z Čechů se v důsledku aktuální diskuze o ekologii již také zamyslela nad dopadem jejich dovolené na životní prostředí. Ekologické uvažování ale ovlivňuje výběr zimního odpočinku zatím jen u 8 %. Dvě třetiny Čechů přesto považují pobyt na českých horách za šetrný k přírodě a podobný počet věří, že technické zasněžování je pro zajištění kvalitního lyžování na horách nezbytné.

Střediska v Česku za 5 let investovala tři čtvrtě miliardy do šetrnějších řešení

V souvislosti s debatou okolo udržitelnosti horského cestovního ruchu provedla Asociace horských středisek šetření v horských regionech. Za uplynulých 5 let areály investovaly tři čtvrtě miliardy korun do nových řešení, další investice za 200 milionů mají v plánu. Nemalé částky plynou zejména do snížení energetické náročnosti a hlučnosti techniky, zvýšení efektivity zasněžování a technologie SNOWsat. Ta pomocí satelitů (GPS) s přesností na centimetry měří výšku sněhu v konkrétním místě. Areály díky tomu dokáží kvalitněji upravovat sjezdové tratě a zároveň šetrněji hospodařit s vodou při zasněžování, šetřit elektrickou energii a pohonné hmoty.

„Společenská rozprava okolo vody na horách a zejména technického zasněžování má smysl, je ale zatím ovlivněná spoustou mýtů, například o vlivu technického sněhu na krajinu. Horská střediska vnímají skutečnou situaci a chtějí zcela přirozeně přispět k udržitelnému rozvoji horských oblastí, a to včetně adekvátní ochrany přírody, vhodného vodního režimu i energetických úspor. Do takovýchto projektů investují desítky milionů korun ročně,“ říká Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek.V budoucnu se dle šetření mezi středisky mohou návštěvníci těšit na nabíjecí stanice pro elektromobily, eko-obaly, nové systémy pro recyklaci odpadů či využití alternativních zdrojů energie.

Skiareály vybudovaly nejméně 36 akumulačních nádrží. Plánují více, brzdí je ale povolování

Skiareály do této chvíle vystavěly nejméně 36 akumulačních nádrží na zachycování vody z jejího přirozeného koloběhu během roku, další třicítka je v plánu. „Otázku zdrojů vody pro technické zasněžování chceme dlouhodobě vyřešit stavbou vlastních akumulačních nádrží, které sbírají vodu z jarního tání a oblev. Umožní tak šetrné a efektivní hospodaření s vodou. Kvůli složitému a dlouhému povolování, která trvá 4 až 10 let, ale výstavba nádrží postupuje pomalu. Proto jich je v Česku zatím vybudováno málo,“ podotýká Knot.Po vybudování plánovaných nádrží budou akumulační nádrže využívat ve více než 80 % horských středisek, přiblíží se tak standardům alpských zemí.

Do zimní sezóny 2019/20 střediska investovala přes 600 milionů Kč

Do svého dalšího rozvoje a zkvalitnění služeb horská střediska letos investovala přes půl miliardy korun. Kromě výstavby čtyř nových lanových drah jsou letošním trendem investice do rozšíření a zkvalitnění zasněžovacích zařízení, do nákupu techniky pro úpravu tratí a samotné úpravy sjezdovek k zajištění vyšší bezpečnosti a komfortu návštěvníků. Objevují se také nové možnosti pro pohodlnější nákupy skipasů a rozšiřuje se nabídka doprovodných aktivit (viz samostatná příloha).

Obliba českých hor vzrostla celoročně

Návštěvnost horských regionů také v letní sezóně roku 2019 rostla, a to o 5 %. Za vyšším přílivem návštěvníků stojí stále se rozvíjející servis a služby, jako jsou nové zážitkové parky, stezky pro cyklisty, půjčovny a mnoho dalších možností pro aktivní vyžití na horách. „Horská střediska se významně podílí na celoročním rozvoji infrastruktury horských obcí a vytváří přibližně čtyřicet tisíc pracovních míst,“ uvádí Jan Herget, ředitel státní agentury CzechTourism, a doplňuje: „Celková útrata návštěvníků všech horských středisek v ČR přesáhla vloni třicet dva miliard korun a přinesla tak do veřejných rozpočtů 13 miliard korun.“

O průzkumu: Asociace horských středisek ČR realizovala průzkum ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK. Sběr dat byl realizován prostřednictvím internetového dotazníku (CAWI) a probíhal v druhé polovině října 2019. Celkem bylo dotazováno 1010 lidí ve věku 18 – 69 let napříč celou Českou republikou.

Asociace horských středisek ČR (AHS ČR) vznikla v říjnu 2013. Asociace sdružuje nejen provozovatele lanovek, ale také zástupce téměř 20 horských měst a obcí, dodavatele horských technologií a zařízení, a další organizace působící na horách. Svojí činností se podílí na udržení základní infrastruktury horských, často pohraničních obcí. Zaměřuje se na hájení zájmů svých členů v oblasti tvorby legislativy, pomáhá při propagaci horských regionů a služeb v nich poskytovaných, při zkvalitnění výměny statistických údajů, informací a dat o fungování horských regionů a jejich návštěvnosti nebo při získávání zkušeností ze zahraničí. AHS ČR sdružuje horská střediska, která představují v ukazateli tržeb více než dvě třetiny českého trhu. Spolupracovat chceme se všemi, kteří mají zájem na rozvoji českých hor. 

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
3.6.2020 01:32

České hory mají za sebou náročnou zimu

Letošní zimní sezóna byla téměř o jeden měsíc kratší, než je obvyklé. Počasí nepřálo, teploty byly nadprůměrně vysoké a střídaly se časté oblevy, přesto skiareály hlavní sezónu zvládly dobře díky dlouhodobým investicím. Bohužel zima pro střediska skončila kvůli koronaviru již 13. března. Celková návštěvnost horských středisek byla v průměru o téměř 30 % nižší než v loňském roce. České hory jsou připravené nabídnout naplno své služby a aktivity v letní sezóně 2020, její začátek a průběh však závisí na přístupu vlády. 

Horská střediska kvůli teplému, nestálému počasí a opatřením v souvislosti s Covid-19 nehodnotí uplynulou zimu pozitivně. Udržet návštěvnost českých hor na velmi slušné úrovni se průběžně dařilo alespoň ve větších nebo výše položených střediscích, a to především díky investicím do rozvoje skiareálů a dlouhodobé oblibě českých hor. „Z hlediska počasí byl letošní rok mimořádným výkyvem, nikoliv ale novým normálem. Ostatně podobně teplé zimy pozorujeme i v minulosti, naposledy na přelomu roku 2013/14. I přes nepřízeň počasí připravily letos skiareály pro své návštěvníky, zejména v hlavní sezóně, velmi dobré podmínky k lyžování. Jasně se tím potvrdil význam investic do technického zasněžování, proto v něm, samozřejmě za dodržení ekologických požadavků, budeme i nadále pokračovat,“ hodnotí sezónu Libor Knot, šéf Asociace horských středisek.

Bohužel velmi negativní dopad mělo na sezónu její nečekané ukončení, kdy byly kvůli Covid19 uzavřeny všechny lyžařské areály od pátku 13. března. V té době byly v provozu ještě dvě třetiny horských středisek v ČR. Některá zkrátila provoz jen o pár dnů, většina ale plánovala fungovat do konce března, nebo do Velikonoc. Pro ně znamená předčasné ukončení sezóny zásadní ztráty v součtu až stovek milionů. Ztráty a celá situace může mít vliv i na samotnou podstatu fungování některých těchto společností.

Průměrná délka sezóny letos činila pouze 85 dnů, nejméně za dlouhou dobu. Proti běžné zimě chybělo téměř 30 dnů provozu. V průměru se zasněžovalo po dobu 27 dnů a střediska využila jen asi 60 % z maximálního objemu vody, který mají k dispozici na technický sníh. „Areály letos musely zasněžovat opakovaně kvůli častým srážkám a nedostatku přírodního sněhu. K dispozici přitom bylo velmi málo skutečně mrazivých dnů, kdy efektivita výroby technického sněhu je daleko vyšší,“ vysvětluje Knot. Zima jako celek byla teplotně silně nadprůměrná. Teplota vzduchu dosahovala průměrně +2,0 °C, což je o 2,8 °C více než představuje normál ve srovnatelném období. 

Investice pomáhají zajistit kvalitní sezónu, prioritou je budování akumulačních nádrží

Před letošní zimní sezónou investovala střediska přes 600 mil. Kč, a to zejména do zkvalitnění dopravních zařízení a technologií pro technické zasněžování. I díky tomu si návštěvníci mohli uplynulou zimu užít. Zkrácená sezóna a zejména současná vládní opatření se samozřejmě negativně promítne i do plánovaných investičních aktivit. 

V chystaných investicích je prioritou skiareálů výstavba akumulačních nádrží. „Nádržeumožní akumulovat vodu v době podzimních dešťů nebo oblevy, a naopak ‚vyrábět sníh‘ v době mrazů, což je také šetrné vůči vodním zdrojům a přírodě. Na fungování lyžařské sezóny jsou přímo navázány tisíce pracovních míst v celém segmentu horského cestovního ruchu, budování nádrží může pomoci tato místa udržet,“ říká Petr Hynek ze SkiResortu ČERNÁ HORA-PEC.Libor Knot za střediska zároveň doufá, že minimálně na některých klíčových projektech se podaří získat podporu státu. Právě při budování víceúčelových akumulačních nádrží by měl stát pomoci alespoň v rámci nájemních vztahů, nebo povolovacích procesů. Vodu v nádržích lze totiž využívat i jako vodu požární, což se například ukázalo jako důležité při hašení požárů chaty v blízkosti sjezdovky v Peci pod Sněžkou. 

Horská střediska jsou připravena na návštěvníky i v létě, úspěšnost letní sezóny má nyní v rukou stát

Meziroční nárůst letní návštěvnosti tuzemských hor dosahoval v minulých letech zhruba 5 %. Do značné míry je to výsledkem rostoucí nabídky aktivit, podstatná je zejména rostoucí celoroční obliba českých hor. Průběh letošního léta je ale podle horských středisek velmi nejasný. „Je pro nás důležité, aby se cestovní ruch podařilo rychle nastartovat. Dosavadní podporu státu firmám v pohostinství (hotely a restaurace), nejvíce postiženém segmentu cestovního ruchu, hodnotíme jako nedostatečnou a budeme usilovat o změny v plánu na rozvolňování opatření. Pomoci by mohlo například i zavedení motivačních voucherů částečně hrazených státem, které by se daly využít na rekreaci v ČR,“ říká Libor Knot. Další klíčové opatření na pomoc silně postiženého cestovního ruchu by bylo například sjednocení sazeb DPH na ubytování, stravování a jízdného na lanovkách a lyžařských vlecích na 10 %. 

V souvislosti s celou situací visí otazník i nad investicemi do letního provozu. Pokud k nim dojde, bude se jednat například o rozšíření a výstavbu nových tratí pro sjezd na horských kolech (např. v Železné rudě a na Plešivci), naučné stezky, dovybavení půjčoven (např. elektrokol) a další. Na Dolní Moravě například plánují rozšíření Mamutíkova vodního parku o vodní zónu s jezírkem a hracími prvky, na Zadově potom lanové centrum apod. K dispozici dále zůstává dosavadní široká nabídka atrakcí, ale také půjčoven, dětských hřišť a možností k relaxaci. Na mnoha místech je navíc tato široká nabídka „zabalena“ do výhodných balíčků zahrnujících i jízdné na lanovkách, či v cyklobusech. 

Propagace českých hor a spolupráce s agenturou CzechTourism

Marketingově podpořit domácí cestovní ruch chce i agentura CzechTourism a do připravované kampaně #světovéČesko se mohou zapojit kraje i podnikatelé. „Dvě třetiny Čechů plánuje vyrazit na letní dovolenou nebo na výlet po Česku. Ti představují příležitost pro naplnění volných kapacit také v horských střediscích a na ně bude po uvolnění vládních opatření omezujících volný pohyb zaměřena naše marketingová kampaň,“ uvedl Jan Herget, ředitel agentury CzechTourism a doplnil: „Naší stěžejní aktivitou na podporu domácího cestovního ruchu zůstává cestovatelský portál Kudy z nudy a nově i jeho mobilní aplikace. V souvislosti s připravovanou kampaní je už publikován seriál článků #světovéČesko s výlety do hor.“ 

Libor Knot, ředitel AHS

libor.knot@ahscr.cz 

Asociace horských středisek ČR (AHS ČR) vznikla v říjnu 2013. Zaměřuje se hlavně na hájení zájmů svých členů v oblasti tvorby legislativy, pomáhá při propagaci horských středisek a služeb v nich poskytovaných, při zkvalitnění výměny statistických údajů, informací a dat o fungování horských středisek a jejich návštěvnosti nebo při získávání zkušeností ze zahraničí. Pořádá také odborné semináře a konference. Asociace sdružuje nejen provozovatele lanovek, ale i dodavatele horských technologií a zařízení, další organizace působící na horách a také zástupce horských měst a obcí.

AHS ČR sdružuje horská střediska, která představují v ukazateli tržeb více než dvě třetiny českého trhu. Formou přidruženého členství dále spolupracuje s téměř 20 nejvýznamnějšími horskými obcemi. 

Spolupracovat chceme se všemi, kteří mají zájem na rozvoji českých hor. 

Seznam členů Asociace horských středisek ČR, z.s. je k dispozici zde

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
13.3.2018 01:40

Mapy.cz

Lidé si letos naplánovali téměř 1,5 milionu kilometrů běžeckých tras, ukazují data Mapy.cz 

Hitem letošní zimní sezóny se podle dat turistické aplikace Mapy.cz staly běžky. Od prosince 2017 do února 2018 si totiž lidé naplánovali téměř 1,5 milionu kilometrů běžeckých tras. Z toho 17 % z nich využilo k plánování mobilní telefon. Necelých 40 % běžkařů volilo trasu dlouhou mezi 15 až 20 kilometry. Kromě vychytávek pro běžkaře přišla turistická aplikace Mapy.cz letos v zimě i s novinkami pro milovníky sjezdu. Ti si mohou vyhledávat informace o českých skiareálech, konkrétně o sněhových podmínkách na sjezdovce, cenách skipasů nebo počtu sjezdovek v provozu. Najít si lidé mohou i jakoukoli konkrétní sjezdovku na území České republiky.

Oblibu si letos u rekreačních sportovců získalo vyhledávání a plánování běžeckých tras. „Denně využilo tuto funkci v průměru 220 uživatelů, 17 % z celkového počtu lidí pak hledalo trasy přímo v aplikaci v jejich telefonu,“ upřesňuje Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz. Nejčastěji se lidé zajímali o trasy pro skialpinisty v Krkonoších, dále pak Smědavuběžecký areál Bedřichov, které se nachází v Libereckém kraji. 

Prvenství mezi skiareály získal středočeský Monínec                                             

Nejzobrazovanějším ski areálem se v období od 1. prosince 2017 do února 2018 stal Sportrelax centrum Monínecve Středočeském kraji, následován skiareálem Obří sud Javorník v Libereckém kraji a Skiareálem Bíláv Moravskoslezském kraji.

Největší zajímavosti z českých regionů:  

Druhé nejaktivnější běžkaře najdeme v Královéhradeckém kraji

Přes 10 % lyžařů má v Královéhradeckém kraj zájem o lyžování v Orlických horách. Nejčastěji vyhledávají Ski centrum Říčky a Ski centrum Deštné. Častěji se také lidé zajímali o menší střediska, jako je například Skiareál Bubákov nebo Máchovka Nová paka. O Špindlerův Mlýn se v porovnání s ostatními středisky v kraji zajímala pouze 3 % sportovních nadšenců.  

Liberecký kraj láká běžkaře, o místní trasy je největší zájem v republice

Téměř 17 % ski areálů najdeme v Libereckém kraji, je to na úrovni krajů nejvíce z celé republiky. Největší zájem byl o informace o areálu Obří sud Javorník, dále pak o Tanvaldský špičáka Ještěd.

V Plzeňském kraji s oblibou lyžují

Téměř 16 % lyžařů mělo v Plzeňském kraji největší zájem o lyžování na Špičáku. Zajímali se o skiareály Železná ruda, Belveder nebo Nad nádražím.

Kouty nad Desnou jsou nejhledanějším skiareálem na Moravě

Lyžaře v Moravskoslezském kraji nejvíce lákaly skiareály Karlov nebo Bílá, v Olomouckém kraji byl největší zájem právě o Kouty nad Desnou, dále pak o skiareály Bonera a Ramzová

Petra Dvořáková

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
31.1.2018 21:48

Jedničkáři budou jezdit v pátek na Monínci zdarma

Školáci, kteří v pátek 2. února navštíví Areál Monínec, si budou moci zalyžovat zadarmo. Podmínkou je pouze to, aby měli na vysvědčení samé jedničky. Součástí dne bude navíc doprovodný zábavný program.

Kopie vysvědčení bude stačit pro to, aby si mohl každý žák základní školy v Areálu Monínec vyzkoušet tento pátek 1,2 kilometru dlouhou červenou i místní Hotelovou sjezdovku zcela zdarma. Na hlavní sjezdovce bude pro děti připravena také funline zóna s průjezdovým tunelem a dalšími atrakcemi.

Kromě toho bude pro děti na Hotelové sjezdovce Areálu Monínec připraven bohatý program, jako jsou jízda zručnosti, hod na cíl, slalom na lyžích a běh na sněžnicích. Za jejich splnění bude na děti čekat poukaz na jeden den lyžování na Monínci, a to kdykoliv během této zimní sezóny.Zábavný den na Hotelové sjezdovce poběží od 10:00 do 14:00 hodin.

Další informace o Areálu Monínec a akci Monínec patří dětem lze nalézt na www.moninec.cz.

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
28.1.2018 19:51

Telnice: lyžařská školička

Telnice lyžařská školička

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
28.12.2017 22:56

Kam za lyžováním v Česku?

Seznam areálů, které otevírají jako první

Zatímco v rakouských a italských Alpách ledovcové areály spustily provoz už na podzim, v Česku jsme si na začátek lyžařské sezóny museli ještě chvíli počkat. Přinášíme vám seznam, kdy česká střediska otevřela své svahy návštěvníkům.

Nejdříve v listopadu

Pro nedočkavce se jako obvykle otevře první areál, respektive hotelová sjezdovka, Monínec, oblíbená víkendová destinace především pro Prahu a okolí.

Pokud zimním sportům nadále přeje počasí, otevírají se nejdříve vleky v Branné v Jeseníkách, a to 11. listopadu. Následující týden jste mohli navštívit Železnou Rudu na Šumavě nebo Černou horu nad Janskými Lázněmi v Krkonoších.

Okolo 25. listopadu se možnosti rozšířily o Boží Dar a Klínovec v Krušných horách a Mladé Buky v Krkonoších.

Před Vánoci téměř kamkoli

Jizerské hory zahájily v Kořenově prosincovou sezónu, během které už se můžete těšit na široké možnosti i u nás. Na začátku měsíce otevírají areály Ski Aréna Karlov a Hrubá Voda v Jeseníkách, Zadov a Špičák na Šumavě, Malá Úpa, Pec pod Sněžkou a Špindlerův Mlýn v Krkonoších a v Krušných horách si zalyžujete už i na Neklidu.

Okolo 8. prosince se otevírá jesenický Ski Sněžník a Deštné v Orlických horách. Ski Areál Herlíkovice – Bubákov se od letoška mimo jiné pyšní novým dětským parkem.

Během druhé poloviny a konce prosince můžete navštívit většinu českých středisek v závislosti na sněhových podmínkách téměř bez obav. Zavítejte například na Plešivec, do Koutů nad Desnou, filmové Ramzové, na Ještěd, do Harrachova, Pusteven, Zlatých Hor či dalších destinací.

Využít můžete také v evropském měřítku jedinečně rozsáhlé a upravované rekreační běžkařské stopy. I v českých areálech začíná být dostatek après ski aktivit a atrakcí pro děti, na Božím Daru si děti mohou mimo jiné užít snowtubing, ve většině středisek jsou k dispozici bazény a prostory pro relaxaci a uvolnění.

Nezapomeňte cestovko

A až se „rozlyžujete“ v Česku, vzhůru na alpské ledovce! Nezapomeňte, že i na výletech za lyžováním a snowboardingem do zahraničí byste měli mít sjednané cestovní pojištění. Naštěstí dnes už okolo něj nemusíte prakticky nic řešit. Porovnejte si nabídky cestovních pojištění v online srovnávači Srovnejto.cz, potvrzení máte na mailu do dvou minut a ušetříte přitom až 50 % oproti běžnému cestovním pojištění. Další alternativou je ještě známější ePojisteni.cz.

Počet příspěvků: 1075

Kuba Turek

avatar
30.3.2012 14:50

Razula aktuálně

V provozu nadále zůstává sjezdovka Razula. Pouze pro dnešní den (pátek 30. 3.) je uzavřená kvůli přípravě trati na zítřejší závěrečný závod sezóny Razula Open Cup. Ten je určen pro širokou veřejnost, zúčastnit se jej může kdokoli od dětí ročníku 2005 a výše až po babičky a dědečky. Podrobnosti k závodu najdete zde.

V noci na dnešek dokonce mírně nasněžilo, na sjezdovce je nyní zhruba 30 cm sněhu a ochladilo se, takže podmínky pro lyžování jsou stále dobré.

Po sobotním závodu bude sjezdovka Razula v provozu také v neděli 1. dubna od 9 do 16 hodin. Původně se mělo o víkendu konat také testování lyží LUSTI, dnes však bylo organizátory pro nemoc zrušeno.

O dalším provozu či termínu ukončení zimní sezóny ještě není zcela rozhodnuto. Záleží na aktuálním počasí a především zájmu návštěvníků.

 

Přeji pěkný den – a víkend

Martina Žáčková

 

www.valachy.cz, www.razula.cz

zackovam@hptronic.cz

Počet příspěvků: 153

Kuba Turek

avatar
30.3.2012 00:37

Re: Lyžování v ČR

Přestože mnohá lyžařská střediska již ukončila sezónu, Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích zůstává stále v provozu a nabízí dobré lyžařské podmínky. Oficiální tečkou za lyžařskou sezónou se stane 8. ročník závodu Razula Open Cup, který se pojede v sobotu 31. března. O víkendu se také ještě bude konat bezplatné testování lyží Lusti.

 

„V současné době máme na sjezdovce Razula půl metru sněhu, podmínky pro lyžování jsou stále dobré. Tiše doufáme, že by se mohlo lyžovat až do Velikonoc. Sezónu ukončíme v závislosti na aktuálním počasí a zájmu návštěvníků,“ uvedl šéf Ski areálu Razula Leo Bača.

 

Martina Žáčková

Počet příspěvků: 153

Kuba Turek

avatar
30.3.2012 00:25

Rokytnice končí lyžování na apríla

Dobrý den,

chtěli bychom Vás informovat o konečné fázi provozu Skiareálu Horní Domky Rokytnice nad Jizerou. V provozu jsou lanové dráhy Horní Domky a Lysá hora a Zalomený vlek, lyžuje se na modré sjezdovce. Provoz lanovky Horní Domky a Zalomeného vleku bude ukončen v sobotu 31.3. a lanová dráha Lysá hora ukončí provoz v neděli 1.4.2012. V neděli bude sleva jízdného. Jestliže to klimatické podmínky dovolí, bude lanová dráha Lysá hora v provozu o Velikonocích, tj. 5.-9.4.2012 pro pěší a běžkaře.

Renata Žalská

Spartak Rokytnice, a.s.

Počet příspěvků: 153

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se