registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Brno, Brněnsko a Moravský kras

Autor Zpráva

Horydoly Open

avatar
15.2.2024 08:44

Prohlídka Masarykova okruhu

Masarykův okruh pěšky, 17. a 18. 2. 

Chcete se podívat na Masarykův závodní okruh, kde se jezdí slavné motocyklové závody, nejen do hlediště, ale přímo na dráhu? Pak můžete tuto sobotu a neděli, kde se můžete s rodinou či kamarády projít po této dráze a zároveň vychutnávat okolní přírodu. A můžete s sebou vzít i svého pejska na vodítku. A nebo se nabízí možnost si sem jít zaběhat. V obou případech se vyhnete bahnu a můžete využít výhod zpevněné plochy a celého komplexu s jedinečnou atmosférou. Pro vstup na dráhu bude otevřena brána u stupňů vítězů, vstup je zdarma. 

Výlet si můžete užít i v případě, že nemáte vlastní auto. Lze zvolit příjemnou variantu v podobě zapůjčení sdíleného moderního vozu od Anytime carsharing. Zde si v aplikaci stažené do mobilního telefonu můžete vybrat nejbližší zaparkovaný vůz včetně kombíků, kam pohodlně naskládáte i větší partu lidí, a vyrazit na výlet okamžitě. 

Klára Procházková

Počet příspěvků: 301

Horydoly

avatar
12.12.2020 23:11

Brněnské Vánoce

Brněnské Vánoce jsou letos jiné. To zásadní ale nechybí. Náměstí Svobody rozsvítil vánoční strom, letos 14 metrů vysoká jedle z bílovického polesí. Vánoční strom je již tradičně i na Zelném trhu a Moravské náměstí opět zdobí oblíbené vánoční kolo. Halouzkův betlém, bez kterého by Brněnské Vánoce ani nebyly Brněnskými Vánocemi, našel opět svoje místo na Dominikánském náměstí. Adventní a vánoční atmosféru dotváří také bohatá světelná i další výzdoba centra města. Brněnské centrum je tak tím pravým místem pro procházku s blízkými.

Na náměstích a v ulicích jsou s bezpečnými odstupy rozmístěny zejména řemeslné a prodejní stánky. Tedy ideální příležitost pro nákup vánočních dárků bez front v obchodních centrech a pro podporu lokálních prodejců a výrobců.

Brněnské Vánoce budou letos jiné. Věříme ale, že budou plné zážitků a podaří se stejně, jako letošní netradiční léto.

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
9.7.2018 22:38

Brno, Brněnsko a Moravský kras

V Česku roste obliba chůze naboso, speciální stezky zkvalitňují vnímání pohybu

Značnou popularitu v současnosti v Česku zažívají unikátní přírodní stezky, které jsou určeny pro chůzi bez bot. Součástí těchto stezek jsou různé druhy materiálů, na kterých se návštěvníci procházejí bosí a dotykem chodidla si lépe uvědomují povrch terénu. Odborníci chůzi naboso podporují a vyzdvihují především zlepšení vnímání pohybu těla a posílení organismu. Zároveň však upozorňují na možná rizika poranění a plísně nohou. Pro prevenci těchto problémů je důležitý výběr pohodlné obuvi, která zároveň poskytne vlastnosti podobné bosé chůzi. Chůzi naboso lze praktikovat po předchozím tréninku i v zimě, a otužovat tak lidský organismus. 

Stezky pro bosou chůzi jsou tvořeny rozličnými druhy štěrku, kamením, pískem, pilinami nebo i šiškami. Ve velkém množství případů se jedná o stezky vytvořené dobrovolníky za pomoci finančních grantů a dotací. Jednou z takových je i brněnská stezka. „Volně přístupná stezka je pravidelně využívána mateřskými školami, kurzy spřátelených organizací, ale hlavně individuálními návštěvníky, a to zejména rodinami s dětmi,“ informuje Pavel Pichler ze sdružení Bez bot, které stojí za zřízením brněnské stezky. 

Do roku 2016 by měly na území České republiky vzniknout další tři stezky, které se stanou součástí léčebných terapií. „Zdravotní stezka vznikne například v areálu speleoterapeutického sanatoria v Jeseníkách, které se zaměřuje na dětská respirační onemocnění,“ upozorňuje David Mrhač ze sdružení Bosá turistika. Stezky pro bosé nohy však nemusejí být pouze atrakcemi pro veřejnost. „Registrujeme vznikající takzvané chodníčky pro bosé nohy na zahradách soukromých osob. Při vhodné kombinaci povrchů a obrubníků mohou být tyto plochy zároveň vhodným estetickým prvkem zahradní architektury,“ dodává Mrhač. 

Chůze je přirozený pohyb, vede k zapojení svalů trupu i horních končetin. „Chůze bosou nohou umožní vedle správného odvíjení nohy také zapojení velkého množství kožních receptorů plosky nohy. Rovněž svalové a šlachové receptory přinesou do mozku více informací o povrchu, po kterém člověk jde, o stavu vazů, kloubů a svalů. Kvalitnější je tím i celkové vnímání pohybu,“ uvádí Doc. MUDr. Richard Chaloupka, CSc.Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice v Brně. Odborníci doporučují praktikovat chůzi bez bot třikrát týdně po dobu pěti minut. Nejvhodnější je začít v létě a postupně se propracovat k bosé chůzi v chladnějším počasí a nakonec trénovat i v zimě. Pokud si na takové cvičení člověk zvykne, posílí tím i svůj organismus. „Zlepší se nám chůze, stav svalstva, kloubů, celého pohybového aparátu. Zlepší se cítivost, vnímání pohybu jako zpětná vazba, která doprovází všechny naše pohybové aktivity,“ dodává Chaloupka. 

Stezky bosou nohou lze považovat za turistickou zajímavost s přínosem v podobě relaxace, zábavy a zlepšení zdravotního stavu. Přestože odborníci chůzi bez bot podporují, zároveň upozorňují na možné problémy. „Chůze naboso s sebou nese i určitá zdravotní rizika. Plosky nohou si můžeme snadno poranit ostrými předměty. Při bosé chůzi hrozí také riziko infekce z nečistot a různé plísně,“ upozorňuje Chaloupka z Ortopedické kliniky. Obuv kromě prevence poranění tlumí též nárazy při chůzi a v neposlední řadě chrání i před mrazem. Kompromisem mezi chůzí naboso a v obutí je kvalitní pohodlná obuv, která poskytuje obdobný komfort bosé chůze. „Zdravotní přínosy poskytují například jemné masážní výstupky ve stélce obuvi, které zlepšují prokrvení chodidel. Důležitá je i hmotnost obuvi. Vhodné jsou v tomto případě boty z lehkých materiálů, které nejsou na noze téměř cítit,“ radí Tomáš Jurák ze společnosti Coqui, která se zabývá výrobou obuvi. „Pro zdravou chůzi je nesmírně důležitá také správná velikost obuvi. Při výběru je důležitý především dostatečný prostor ve špičce boty. Pokud nemáme ve špičce místo přibližně na šířku jednoho palce, budou nás brnět prsty již po krátkém chození,“ dodává Jurák.

Občanské sdružení Bez bot 

Sdružení Bez bot vzniklo za účelem systematické  a  pravidelné činnosti v oblasti tvorby stezek určených pro chůzi naboso a workshopů zaměřených na toto téma. Soustředí se na pořádání festivalů a přednášek zaměřených na turismus, sport a cestovní ruch.

Občanské sdružení Bosá turistika 

Občanské sdružení Bosá turistika sdružuje a podporuje občany,kteří rádi cestují, sportují a podnikají výlety a jiné aktivity nejraději bosí. Snaží se o popularizacichůze naboso, bosé turistiky, sportů a dalších aktivit prováděných bez obuvi. Sdružení se zabývá také šířením osvěty o chůzi naboso z hlediska jejího přínosu a prospěšnosti pro lidské zdraví.

Kateřina Blatná

Počet příspěvků: 1067

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se