registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Krkonoše - svazek měst a obcí

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
28.1.2022 01:07

Krkonoše - TOP akce únor

Zasněžený a promrzlý měsíc únor přináší radost především dětem s jejich prázdninovými radovánkami na sněhu. Kopce hor zaplní lyžaři a na sáňkách a bobech se vydovádí i ti nejmenší.  Obce a vísky ovládne masopustní veselí a v příjemných prostorách divadel si užijeme kulturní akce rozmanitého charakteru.

Hned z kraje měsíce si nenechte ujít jedinečné Halíř trio, které koncertuje ve Vrchlabí. Ve stopě první středoevropské padesátky se budou prohánět milovníci bílé stopy ve Vysokém nad Jizerou. A kdo má do Vysokého daleko, jistě zvolí lokalitu na druhé straně Krkonoš v Žacléři, a užije si Lyžařský přejezd Rýchor. Výjimečný závod psích spřežení Ledová Jízda – Memoriál Dr. Václava Vojtěcha odstartuje v Peci pod Sněžkou. Chcete zažít tajemnou atmosféru večerního lesa, užít si dobrodružství a pobavit se? Vezměte děti a vyrazte do Janských Lázní na Večerní prohlídky Stezky o jarních prázdninách. Jako každý rok přichází festival Jazzinec v Trutnově s kvalitní nabídkou jazzových koncertů. Pekelný závod, při kterém tuhne krev v žilách jezdcům i divákům, přináší CHINESE DOWNHILL MTB ve Špindlerově Mlýně. Na Benecko vás zveme na pohodovou akcičku EXHIBICE NIGHT PHOTO SESSION nesoucí se v duchu ježdění a focení. Tradiční masopustní odpoledne plné zábavy, her a dobrého jídla nabídne Masopust v Horním Maršově. Pobavit se do divadla zajděte do Jilemnice na slavný muzikál DONAHA!, který ztvární Divadlo V Roztocké Jilemnice. Spisovatelka Danka Šárková povypráví na besedě v Hostinném všem milovníkům kuchařského umění o Krkonošské kuchyni. Návštěvu pána hor Krakonoše a zábavné odpoledne slibuje Krakonošův maškarní rej v Černém Dole.

Dagmar Vokatá

Počet příspěvků: 1074

Horydoly

avatar
26.10.2020 13:03

Strategie rozvoje Krkonoš

Aktualizovaná Strategie rozvoje Krkonoš je schválena 

Na Valnou hromadu Svazku měst a obcí Krkonoše v sále KCEV KRTEK Správy KRNAP Vrchlabí dorazily necelé tři desítky starostů. Byli seznámeni s hospodařením za rok 2019, s plněním záměrů plánu činnosti Svazku na rok 2020 v oblasti cestovního ruchu a s realizovanými projekty. Odsouhlasili znění aktualizace Integrované strategie regionálního rozvoje Krkonoš. Zazněla vystoupení hostů včetně ředitele Správy KRNAP PhDr. Robina Böhnische a ředitele Asociace horských středisek PaedDr. Libora Knota. Starostové měli řadu příležitostí neformálně prodebatovat různá témata. 

„Jedním z nejdůležitějších bodů programu bylo projednání aktualizace Integrované strategie regionálního rozvoje Krkonoš (ISRRK), zpracované firmou SPF Group, pod koordinační taktovkou Svazku Krkonoše a Ing. Jiřího Vancla,“uvádí Jan Sobotka. „Chtěl bych předeslat, že pravdivě a formálně správně obsahuje výčet víceméně všeho, co území potřebuje. Dokument jsme tvořili s cílem, aby byl smysluplný, užitečný a žil dál svůj „život“, tak jako původní Strategie z let 2012 – 2013. Jako nejdůležitější hodnotím proces vzniku nového zpracování, plně reagujícího na současné dění. Podklady byly získávány nejenom ze čtyř pracovních skupin, sestavených z lidí mnoha oborů a oblastí života, kteří se scházeli opakovaně. V konečné fázi díla byly zapracovány např. i připomínky Správy KRNAP v souladu se Zásadami péče a například stavbami vodních nádrží k technickému zasněžování. Jinak řečeno, každý se mohl vyjádřit a aktivně spolupodílet na obsahu,“doplnil J. Sobotka. 

K čemu ISRRK poslouží?

„V minulosti jsem osobně obsah materiálu projednal s hejtmany a úředníky odborů regionálního rozvoje Královéhradeckého i Libereckého kraje. Oba kraje Strategii respektovaly a zahrnuly do svých rozvojových strategií. Nyní ji dokončenou a schválenou opět předáme krajům,“shrnuje J. Sobotka a konzultant Jiří Vancl doplnil: „Svazek Krkonoše vznikem Strategie naplnil svoji roli. Materiál obsahuje jistý koncensus a jeho Akční plán říká to, čemu se chce území věnovat a do budoucna dělat.“Jan Sobotka dovysvětlil: „Akční plán je skutečně zásobníkem, resp. evidencí či databází toho, co se v území výhledově chystá. Tzv. projektové listy Akčního plánu umožňují aktivní přístup při řešení otázek spojených např. s tématem výstavby dálnice D11, aj. Je otevřeným materiálem, své projekty mohou předkládat jak neziskové organizace, podnikatelé, města a obce, ale i ostatní,“ uzavřel Jan Sobotka.

Dáša Palátková

Počet příspěvků: 1074

admin@ngs.cz

avatar
7.9.2020 10:46

Krkonoše s dětmi

Svazek Krkonoše opět obohatil svoji knihovničku celokrkonošských tištěných propagačních brožur. Ta nejnovější „Krkonoše s dětmi“ obsahuje patnáct tipů pro menší i větší výletníky, včetně dobrých a užitečných rad např. s parkováním či občerstvením na trase.

Získáte ji zdarma v Regionálním turistickém informačním centru Krkonoše ve Vrchlabí a v dalších spolupracujících krkonošských turistických informačních centrech. Je vydána v česko-německé a anglicko-polské mutaci. Stáhnout si ji můžete také na novém webovém portále www.krkonose.eu.

Alena Cejnarová, zpracovatelka tiskoviny, svým obsahem inspirující rodiče či prarodiče i k výletům např. se sportovními kočárky, předznamenává: „Nebojte se vyrazit s dětmi do Krkonoš! Jsou sice nejvyšší, neznamená to ale, že musíte nutně jen šplhat do kopců. Pomohou lanové dráhy a Krkonošské cyklobusy. Protože víme, že plánování výletů s dětmi může být náročné, připravili jsme pro vás brožurku, abyste měli s přípravou na túru co nejméně starostí a přidali jsme tipy kam vyrazit v nepříznivém počasí i zábavná místa, kde se zaručeně pobaví celá rodina.“ 

Na další otázku: Jak a kde jste čerpala inspiraci pro vytipování výletů? Alena Cejnarová odpověděla: „Jako mámě na plný úvazek je pro mě téma cestování s dětmi aktuální, tudíž prvním zdrojem informací byla vlastní zkušenost. Mnoho tras a cílů máme vyzkoušené na vlastní nohy a nožky. Neobešla jsem se bez pomoci kolegyň a kolegů z krkonošských informačních center. Společně jsme trasy vytipovali a vyladili. Velmi mi pomohla paní Martina Bulánková, která tvoří blog Akčnírodiče.cz. Jako zkušená máma turistka, která sama se dvěma holčičkami prošla např. krkonošskou hřebenovku, přispěla do brožurky cennými poznatky z terénu i radami, kterým úsekům se vyhnout.“ 

Jak jste postupovala v tvorbě materiálu? „Nejprve bylo třeba vymyslet, pro koho je brožura určena. Rozhodli jsme se, že bude cílena na rodiny s menšími dětmi od kočárku zhruba do 10 let. Starší děti zvládnou i náročnější výlety srovnatelné s túrami pro dospělé turisty. Poté jsme vytipovávali výlety napříč Krkonošemi tak, abychom v každé části nabídli to nejzajímavější. Po konzultacích s pracovníky infocenter jsme trasy zanesli do mapových podkladů, přidali tipy na dopravu, parkování, občerstvení a další zajímavosti, které mohou výlet zpestřit.“ 

Osvědčily se cíle výletů u vašich dětí? „Ano, naše děti (6 let a 2 roky) byly pokusnými králíky a několik tras a míst jsem na nich otestovala. Prozatím spíše ty jednodušší a kratší výlety. Kolegyně se staršími dětmi doplnila své zážitky z náročnějších túr. A právě tyto zkušenosti jsou dle mého názoru přidanou hodnotou celého materiálu.“ 

Kde se dětem hodně líbilo a proč? „Náš nejoblíbenější je výlet na Medvědín (výlet č. 7). Jednak je velkým zážitkem cesta lanovkou, navíc na vrcholu čeká krásné Meďánkovo hřiště, odkud děti už téměř nedostaneme dále. Nakonec přeci vyrazíme po stopách Medvědů a je z toho vždy krásný výlet. Stejně tak máme velmi rádi Farmapark Muchomůrka (č. 4). Jen pozor na svačiny - kozy je tahají i z kočárků a napůl zavřených tašek :-)! A úspěch měl i výlet za krkonošskými zvířátky ze Špindlerovy boudy (č. 6).“

Proč doporučujete rodičům a prarodičům právě tuto brožurku? „Cílem pro nás bylo vytvořit materiál, který bude opravdovým pomocníkem a ukáže, že i v Krkonoších je možné s dětmi vyrazit na túru, aniž by bylo třeba šplhat do kopců nebo těžkého terénu. Rodiny s dětmi jsou specifickou cílovou skupinou s vlastními potřebami. Rodič musí do terénu vyrážet připraven do posledního detailu, zásoben svačinou, oblečením a jasnou představou, kde se bude pohybovat, kde se může s dětmi najíst, kde zaparkuje. To vše v materiálu najde. Trasy jsme se zároveň snažili vybrat takové, aby se děti měli na co se těšit, měli zajímavý cíl a náplň. Navíc jsme přidali pár tipů na další zábavu a poradíme, co dělat, když počasí nepřeje. Proto věřím, že svou úlohu splní a inspiruje rodiče třeba k naplánování příjemného podzimního víkendu v Krkonoších.“

Další tipy na aktivity pro rodiny s dětmi najdete na webu Pohádkové Krkonoše

Mnoho dalších výletů s dětmi poradí blogy Akční rodiče a S kočárkem na hory

Dáša Palátková

Počet příspěvků: 13

Horydoly Open

avatar
2.11.2019 15:43

Re: Po stopách regionální výroby a tradice v polsko-českém regionu

Babiččiny sirupy

Počet příspěvků: 313

Horydoly

avatar
2.11.2019 14:35

Po stopách regionální výroby a tradice v polsko-českém regionu

Krkonoše, Jelenohorská kotlina a Jizerské hory 

Krkonoše - svazek měst a obcí realizuje projekt „Po stopách regionální výroby a tradice v polsko-českém regionu Jelenohorské kotliny, Jizerských hor a Krkonoš“. Cílem je přivést turisty a návštěvníky do míst s tradiční řemeslnou výrobou, kde mohou nejen nahlédnout pod ruce mistrů oboru, ale také si řemeslo sami vyzkoušet, poznat nadšení lidí, kteří své řemeslo, technické památky, kulturní a sportovní zařízení provozují. Vznikne virtuální stezka, která ukáže různé obory: 1. Sklářské a bižuterní firmy, 2. Tradiční řemesla vč. keramiky, 3. Výroba potravin a nápojů, 4. Technické památky, 5. Kultura, sport i zdraví. 

Při té příležitosti proběhl jednodenní seminář s mezinárodní účastí z Polska, pro průvodce, pracovníky informačních center a hotelových recepcí na téma: Tradiční řemesla a výrobci východních Krkonoš. Představil několik zástupců z oborů: Sklářství a bižuterie, Výroba potravin a nápojů a Kultura, sport a zdraví.

Příhodným místem setkání se stalo Krkonošské centrum enviromentálního vzdělávání KRTEK Správy Krkonošského národního parku ve Vrchlabí, které jako budova svého času získalo svým mimořádným architektonickým ztvárněním několik ocenění. 

Za hostitele Správy KRNAP představil Radek Drahný tříměsíční projekt „Není zvěř jako zvěř“, který se svým netradičním zpracováním věnoval výchově lidí k pořádku a úklidu v přírodě. Vzhledem k vysokému počtu návštěvníků, kteří ročně projdou územím národního parku je na místě výchovnou kampaní upozornit na nepořádek, který do přírody nepatří. Do kampaně byla zapojena krkonošská informační centra, vznikla řada výstupů a také mobilní aplikace s možností osobní angažovanosti. Když letos na podzim probíhal tradiční úklid Krkonoš, bylo konstatováno, že bylo nashromážděno daleko méně odpadu než v minulých letech. 

Hana Šebková se věnuje výrobě vinutých skleněných perlí. Svoji dílničku, přístupnou veřejnosti, zřídila ve Špindlerově Mlýně. Koupila stůl a kahan, pracuje s ohněm o teplotě 600–1000 stupňů Celsia a pro skleněné tyče jezdí do nedaleké Desné u Tanvaldu. Kolem kahanu se může pohybovat několik lidí, mohou sledovat výrobu či sami vyzkoušet, jak se skleněné tyče mění na krásné korálky. Práce vyžaduje veliké soustředění a koncentraci. Když sedá ke kahanu ví, jak bude hotový šperk vypadat a jaké korálky na jeho kompletaci potřebuje. Z korálků hotové šperky sama vytváří. Pracuje ve speciálních brýlích, které pohlcují oranžový plamen (resp. oranžové sodíkové světlo). Broušené a pískované korálky nabízí překrásnou světelnou optickou hru.  

Farmář Jan Franta představil rodinnou Krkonošskou kozí farmu v Rudníku. S manželkou chovají cca 60 koz ve dvou stádech. K chovu zřídil také malou výrobnu a v ní vyrábí tvaroh, kefír, pasterizované mléko, sýry. Jak sám říká, má prodáno dříve, než vyrobí. Produkty lze zakoupit přímo na farmě a v několika málo obchodech. Stáda koz pasoucí se v Rudníku a Horním Maršově jsou prý vděčným cílem hledáčku fotoobjektivů zde procházejících turistů. Farma spolu s výrobnou je vhodným místem pro příležitostné exkurse se řízeným populárně naučným programem. 

Alice Sušková se ve Vrchlabí vrátila ke kořenům činnosti babiček a prababiček. Pronajala prostor a v něm zpracovává ze 70% celkové produkce regionální byliny, ale i další dary přírody, jako lípu, bezinku, kurkumu, čili, granátová jablka, aj. a mění je v cca 40 druhů Babiččiných sirupů. Zabývá se různými druhy slazení, včetně alternativních, tedy i pro diabetiky. Sirupy sladí mj. rostlinou stévií, kterou sama pěstuje. Silné koncentráty sirupů jsou zpracovány (macerovány) za studena, tudíž mimořádnou technologií, která neničí vitamíny a zdravé látky. V roce 2018 se Babiččiny sirupy staly vítězem soutěže „Potravina- potravinář“ Královéhradeckého kraje. 

Hynek Dvořák zastupoval kategorii sportovně rekreačních aktivit a představil firmu Yellow point ze Špindlerova Mlýna. Její činnosti souvisí s tradicí odvážných mužů a žen, kteří začali jezdit do hor a na takové cesty potřebovali odolnost a odvahu. Dvě desítky let se věnují lidem, kteří chtějí zažít netradiční okamžiky a zjistit, jak na tom jsou fyzicky i psychicky. Aktivity jsou soustředěny do dvou středisek se zázemím ve Špindlerově Mlýně pod Labskou přehradou s tzv. Zip line a druhým stanovištěm v Lanovém parku nedaleko Medvědína. Je vybaveno řadou aktivit a překážek, včetně obří 17 metrů vysoké houpačky. Lana, jako hlavní artikl všech aktivit, nakupují u výrobce s textilními lany v Poniklé. Vloni byl park zcela nově přebudován. 

Dáše Palátková

Počet příspěvků: 1074

Horydoly

avatar
2.11.2019 14:33

Re: Krkonoše - svazek měst a obcí

Procházky spadaným listím, horká čokoláda, svařák, omrzlé nosy a nejen to nás čeká v listopadu. I předposlední měsíc tohoto roku bude nabitý zajímavými akcemi. Kdo se bojí, nesmí do lesa, ale do Strašidelné Mlíkárny může, strašidelné odpoledne pro děti se chystá ve Vrchlabí–Podhůří. Rozjímat se vzpomínkou na své blízké, kteří tu již s námi nejsou, můžete v Harrachově při Dušičkovém koncertě pro duši. Kulinářský zážitek připravují v Janských Lázních, Den vína zpříjemní nejen sychravé počasí. Svatého Martina na bílém koni uvítají v Horním Maršově, Svatomartinská slavnost bude zajímavým zážitkem nejen pro děti. Podzimní nevítané chmurné nálady jistě zažene Josef Alois Náhlovský se svým zábavným programem v Rokytnici nad Jizerou. Dobří obři z Hostinného vás zvou na 14. Český řemeslný trh pod obry. O kulturní zážitek se postará Jilemnice, Divadlo bez zábradlí zde představí břitkou komedii Jistě, pane premiére!. Předvánoční atmosféru můžete nasát ve Vysokém nad Jizerou, Svatokateřinské trhy budou nabité nejen zábavou, ale i skvělými dobrotami. Krásný barevný podzim všem.

Počet příspěvků: 1074

Horydoly Open

avatar
5.10.2019 18:16

Zapojíte se do úklidu Krkonoš?

V sobotu 5.10. bude po celé republice probíhat série akcí pod záštitou projektu Ukliďme všecko Česko. Přímo v Krkonoších bude hned několik úklidových tras a jedna z nich bude i v blízkosti Janských Lázní a Stezky korunami stromů Krkonoše, jejíž tým v sobotu jeden z úklidů pořádá.

Uklidová akce Ukliďme všecko Česko probíhá průběžně po celý rok na mnoha místech České republiky. V sobotu 5.10. se jedna z úklidových akcí bude konat i v blízkosti Janských Lázní a Stezky korunami stromů Krkonoše, jejíž tým se stará o jeho organizaci. Akce je volně přístupná veřejnosti, stačí se ke konkrétnímu úklidu předem přihlásit na webové stránce www.uklidmecesko.cz.

 

Nebo nám lidé mohou poslat email, jde o to, abychom věděli, kolik odpadkových pytlů a dalšího náčiní máme pro dobrovolníky připravit. V sobotu dopoledne pak společně s naším týmem vyrazí dobrovolníci na úklidovou procházku v okolí Janských Lázní. Odpadky naplněné pytle pak roztřídíme podle obsahu a Správa KRNAP, která akci zaštiťuje a poskytne dobrovolníkům potřebné vybavení, pytle odveze do sběrných dvorů,“ vysvětluje Zdeněk Pop, marketingový ředitel Stezky korunami stromů Krkonoše, a dodává „doufáme a věříme, že se k nám a Správě KRNAP připojí veřejnost v co nejhojnějším počtu. Čím více odpadků po neukázněných návštěvnících našich nejvyšších hor uklidíme, tím nám bude příroda i lesní ekosystém vděčnější.“ 

Více informací naleznete na webových stránkách www.stezkakrkonose.cz nebo na www.uklidmecesko.cz.

Počet příspěvků: 313

Horydoly

avatar
3.8.2019 11:28

Strategie konkurenceschopnosti regionu Krkonoše

Díky Svazku Krkonoše, ve spolupráci se zástupci místních podniků, samospráv a dalších aktérů, s podporou z Operačního programu Zaměstnanost, byla v rámci projektu „Strategické plánování rozvoje regionu Krkonoše“, vytvořena a v únoru 2019 dokončena „Strategie konkurenceschopnosti“. 

Proč vznikla a co zahrnuje?

Přestože je v ČR dlouhodobá konjunktura, projevující se rostoucí ekonomikou, klesající nezaměstnaností i růstem příjmů, je třeba myslet na budoucnost. Nechceme malovat „čerta na zeď“, ale časem může přijít útlum či zánik místních tradičních podniků či celých oborů, nezaměstnanost, zhoršená sociální situace. A Krkonoše by na takové období měly být zcela připraveny. Proto je strategické uvažování o budoucí, resp. nadcházející konkurenceschopnosti regionu Krkonoše vnímáno jako jedno ze zásadních rozvojových témat. Zahrnuje mj. důsledky globálních změn klimatu (ohrožení vodních zdrojů, horší podmínky pro zimní cestovní ruch), digitalizaci (snížení poptávky po profesích s nižší kvalifikací, a naopak nedostatek pracovníků s vyšší technickou kvalifikací), stárnutí obyvatel (růst počtu seniorů, úbytek práceschopného obyvatelstva), aj. 

Co obsahuje?

Stěžejní částí Strategie konkurenceschopnosti je návrh rozvojových cílů a aktivit, které mají přispět k naplňování stanovených cílů. Má konkrétně čtyři strategické cíle: A. Vyšší inovativnost a udržitelnost místních podniků (zvýšení inovační výkonnosti, zlepšení pozice v globálních produkčních sítích a zvýšení zakořeněnosti v regionu). B. Trh práce umožňuje udržitelný rozvoj místní ekonomiky (zvýšení kvality lidských zdrojů, stabilizaci pracovní síly, doplnění oborů SOŠ a VOŠ, rozvoj celoživotního vzdělávání). C. Příznivější populační charakteristiky (stabilizace obyvatel v mladším produktivním věku, zvýšení dostupnosti bydlení, vytváření podmínek pro nové obyvatele). D. Optimální vybavenost území veřejnou infrastrukturou (dálnice D11, silnice I/16 a I/14, železnice, vysokorychlostní internet, vyšší spolehlivost zásobování elektrickou energií, pitnou a užitkovou vodou, pokrytí sídel splaškovou kanalizací s ČOV, zlepšení dopravní obsluhy včetně šetrnější turistické dopravy).

Tyto cíle pokrývají hlavní oblasti, ve kterých je možné na místní úrovni intervenovat ke zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky regionu. 

Bližší informace o Strategii konkurenceschopnosti včetně celého dokumentu je možné získat na internetové adrese: http://rozvoj.krkonose.eu/cz/regionalni-rozvoj/strategicke-planovani-rozvoje/

Dáša Palátková 

Počet příspěvků: 1074

Horydoly Open

avatar
23.6.2019 22:35

Výšlap romantickou přírodou s krásnými výhledy

Krkonoše – svazek měst a obcí vás zve ke shlédnutí dalšího pokračování „Výleťáku“, internetového pořadu o cestování. 

Je pro vás inspirací k výletu do Krkonoš, tentokrát k dvanáctikilometrovému pěšímu výšlapu z Vysokého nad Jizerou, na Kamenec, přes Jablonec nad Jizerou, do Sklenařic a zase zpátky do Vysokého. 

Okruh začíná u Vysockého muzea, ukrytého v nenápadné budově nedaleko náměstíčka. V muzeu vás, kromě sestavy různého ztvárnění Krakonošů a dřevěných lyží, zaujme především pohyblivý betlém Jana Metelky a tkalcovský stav.

Od muzea je to coby kamenem dohodil k budově Divadelního spolku Krakonoš z roku 1786. Scéna je vybavena také loutkovým divadlem, která za pět let připomene 100. výročí založení. Budovu divadla, jako jedinou ČR, drží ve svém vlastnictví právě zdejší ochotníci. V letošním roce oslavují 50 let od zahájení divadelního festivalu a výročí zviditelní chystanou výstavou.

Z Vysokého putuje „Výleťák“ romantickou krajinou mezi starobylými chalupami přes vrchol kopce Kamenec až do Jablonce nad Jizerou. Odtud přes Sklenařice, odkud jsou krásné výhledy na Paseky nad Jizerou, a nabízí zastavení na několika zajímavých místech jako například u památného kamene připomínajícího založení zdejší sklářské huti z roku 1450.

Pokračuje cestou s krásnými výhledy na panorama hor a končí opět ve Vysokém nad Jizerou u vily Dr. Karla Kramáře, prvního předsedy Československé vlády. 

„Výleťák“ si prohlédněte na: https://www.televizeseznam.cz/video/vyletak/horska-prochazka-v-okoli-vysokeho-nad-jizerou-za-krkonosskymi-vyhledy-63930782

Dáša Palátková
www.krkonose.eu

Počet příspěvků: 313

Horydoly

avatar
18.4.2019 21:06

Ve Špindlu startuje letní sezóna

Přemýšlíte, kam vyrazit na prodloužený velikonoční víkend? Zavítejte do Krkonoš! Ve Skiareálu Špindlerův Mlýn začíná letní sezóna. V provozu je již lanovka na Medvědíně. S CHYTROU SEZÓNKOU vás na hřebeny vyveze dokonce zdarma.

Skiareál Špindlerův Mlýn není jen známým centrem zimních sportů, ale také významným turistickým střediskem se spoustou letní zábavy pro dospělé i děti. Stále více lidí dává přednost aktivní dovolené na čerstvém vzduchu a v nádherné přírodě, tak proč si neužít horské sluníčko a neotřelé atrakce i na Velikonoce. Lanovka na Medvědíně bude návštěvníky Špindlerova Mlýna vozit na vrcholky hor během velikonočních svátků od 18. do 22. dubna, a sice od 9 do 17 hodin. Jízdenky zakoupíte u obsluhy lanovky nebo nejvýhodněji na gopass.cz. Pokud ale budete mít předplacenou CHYTROU SEZÓNKU, můžete si užít jednu jízdu zcela zdarma. „Chytrá sezónka nabízí našim klientům celou řadu výhod. Jednou z nich je právě i jedna jízda lanovkou zdarma během celé letní sezóny. Jízdu si stačí dopředu aktivovat na konkrétní datum ve Slevovém centru na e-shopu Gopass.cz. Využít ji mohou zájemci od 18. dubna na Medvědíně nebo pak od června i ve Svatém Petru, a to kdykoli do konce letní sezóny,“ uvedl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.

S jarem přichází do největšího krkonošského městečka i velký jarní výprodej. Velikonoční svátky tak můžete ve Špindlu spojit i s nákupy v obchodech Spindl Motion ve Svatém Petru, na Hromovce nebo v Outletu Norma. Od 19. do 22. dubna vás tu čekají slevy až 60 procent na značkové oblečení i lyžařské a snowboardové vybavení.

www.skiareal.cz

Počet příspěvků: 1074

Horydoly

avatar
15.12.2018 00:29

Propojení lyžařských areálů Krkonoše

Studie posouzení propojování území

Svazek Krkonoše realizuje projekt „Studie posouzení propojování území - propojení lyžařských areálů Krkonoše“ v celkové výši 412.051 Kč, spolufinancovaný ze SFŽP, s výší dotace 85%, tzn. 350.243Kč. V rámci projektu bude zpracována „Studie možných vlivů propojení krkonošských středisek v regionech Západ, Střed a Východ“. 

„Krkonoše se potýkají s mnoha problémy, souvisejícími se zátěží, kterou intenzivní cestovní ruch přináší. Jejich nejcennější partie, chráněné Krkonošským národním parkem, zároveň disponují moderní a rozvinutou infrastrukturou,“ uvedl Jan Sobotka a doplnil: „Správa KRNAP svůj park chrání tzv. Plánem péče o Krkonošský národní park a jeho ochranné pásmo, schváleným v roce 2010 (dále jen „Plán péče“). V rámci kapitoly „Cestovní ruch“ jsou zde zakotveny rozvojové projekty jednotlivých středisek (obcí) na území Krkonoš. Projekty zohledňovaly celkové a komplexní řešení projektů obcí především v oblasti sjezdového lyžování, a to od dopravního řešení (příjezdové komunikace, parkování), přes pohyb a přesun lyžařů na sjezdovkách v rámci střediska tak, aby tyto projekty měly minimální dopady na přírodní hodnoty území a současně nedocházelo ke znehodnocení „kvality života“ místních trvale žijících občanů. Rokem 2016 započala druhá polovina platnosti Plánu péče. Pokud má i nadále fungovat spolupráce a vzájemný respekt krkonošských obcí na straně jedné a Správy KRNAP na straně druhé, nastal čas vést vzájemnou diskusi o tom, co bude dál. Výsledkem dialogu by měla být jednoznačná dlouhodobá koncepce, respektovaná zúčastněnými. Proto pod koordinací Svazku měst a obcí Krkonoše vznikla pracovní skupina (složená ze zástupců skiareálů, dotčených měst a obcí), která řeší lyžování v oblasti Krkonoš a zabývá se šetrným rozvojem skiareálů – vzájemným propojováním. Během činnosti byly postupně zpracovány mapové podklady jednotlivých oblastí, do kterých byly zaneseny záměry lyžařských areálů. Podklady byly schváleny pracovní skupinou, Radou svazku, Valnou hromadou. Součástí realizace jsou průzkumné biologické práce a předběžné expertní posouzení možných vlivů záměru na biodiverzitu a životní prostředí. Mapové podklady k propojování areálů budou doplněny o vrstvy běžeckého lyžování, zásobování a cykloturistiky. Vznikne komplexní materiál za oblast cestovního ruchu, který bude předložen Svazkem Krkonoše jako podklad pro tvorbu Plánu péče KRNAP.

Lze konstatovat, že lyžařským propojením jednotlivých středisek v rámci turistických oblastí Západních, Středních a Východních Krkonoš se v každém regionu docílí nabídky 40 – 60 km sjezdových tratí a lyžařských cest, po kterých by se lyžař mohl pohybovat. To je nabídka, za kterou lyžař navštěvující české hory vyráží do zahraničí. Proto je obecně „propojování středisek geograficky blízkých“ a „využívání vzájemného potenciálu a kapacit těchto středisek“ důležité a zásadní pro další rozvoj, zaměstnanost, prosperitu, konkurenceschopnost regionu Krkonoš,“ uzavřel vysvětlení J. Sobotka.

Dáša Palátková

Počet příspěvků: 1074

Horydoly

avatar
24.6.2018 22:36

Dvouletý projekt

Dvouletý projekt otevírá další možnosti na poli“ regionálního rozvoje Krkonoš 

Svazek Krkonoše, resp. jeho pracovníci, naplňují široké portfolio činností,“ uvedla Eva Šulcová, ředitelka Svazku Krkonoše a doplnila: „Monitorujeme možnosti získání finančních prostředků a využíváme otevřených dotačních titulů. Snažíme se území pomáhat. Iniciujeme aktivity a vytváříme takové materiály, které jsou prospěšné jak pro trvale žijící obyvatele, tak příznivce a turisty, kteří ho navštěvují. Spolupracujeme s řadou partnerů v území i mimo něj. Udržujeme pracovní i diplomatické vazby s kraji, ministerstvy, včetně úzké spolupráce se Správou Krkonošského národního parku. Vytváříme aktivity přírodě blízké a k přírodě šetrné s mottem: ukažme veřejnosti méně známá krásná místa a motivujme je k ohleduplnému pohybu a chování v národním parku.“ 

Součástí iniciativ Svazku Krkonoše je naplňování nového dvouletého projektu „Strategické plánování rozvoje regionu Krkonoše“ z Operačního programu zaměstnanost, v hodnotě 2.572190 Kč. Z celkové sumy získal Svazek Krkonoše dotaci ve výši 2.443.000 Kč (tzn. 85% od Evropského sociálního fondu a 10% ze státního rozpočtu). Vlastní finanční spoluúčast činí 128 619 Kč. Projekt je realizován od 1. března 2018 a potrvá do 29. února 2020. 

K tomu Eva Šulcová doplnila: “V rámci projektu bude jako nejdůležitější vypracována aktualizace „Integrované strategie regionálního rozvoje Krkonoš“, v rámci níž proběhne mj. řada řízených rozhovorů. Původní materiál vznikl před několika lety a je třeba do něj zakomponovat a zapracovat záležitosti, o kterých již dnes víme, že nastanou, např. s důrazem na automobilovou dopravu, železnici, dokončení dálnice D11, apod. 

Další aktivitou bude zpracování „Strategie konkurenceschopnosti regionu“, jejímž garantem je Ing. Jiří Vancl, jejíž nejdůležitější částí je zpracování hospodářské základny a demografie území. S výstupy bude pracováno v rámci Aktualizace Integrované strategie, která do budoucna poslouží při plánování dalších rozvojových dokumentů s přihlédnutím k tématům zdravotních a sociálních potřeb, dopravy, podmínek vhodných k podnikání, ale např. i k dostatečné a kvalitní síti škol. 

Dále bude vypracována „Strategie rozvoje cestovního ruchu“ se zaměřením na letní a zimní sezonu. Pro naši marketingovou práci je důležité především sledování statistických dat a údajů, které zatím postrádáme,“ upřesnila Eva Šulcová.

Bližší informace o projektu jsou zveřejněny na webových stránkách regionálního rozvoje Krkonoš: http://www.rozvoj.krkonose.eu/cz/regionalni-rozvoj/strategicke-planovani-rozvoje spolu s dalšími důležitými dokumenty. O dílčích částech plnění projektu vás budeme průběžně informovat. 

Svazek Krkonoše vydává čtvrtletní newsletter, jehož obsahem jsou informace zaměřené na téma regionálního rozvoje. Např. nově vypsané dotační tituly, představení partnerů Fondu cestovního ruchu, aktivity Svazku Krkonoše, připravované veletrhy a prezence, ale i možnosti, jak se mohou podnikatelé zapojit do spolupráce v rámci území.

Pokud máte i vy zájem o zařazení do databáze, stačí kontaktovat vedení Svazku Krkonoše: sulcovaeva@muvrchlabi.cz 

Počet příspěvků: 1074

Horydoly

avatar
24.6.2018 22:33

Z dění krkonošských infocenter

Setkání v Horní Branné 

Výjezdní marketingové zasedání pracovníků krkonošských informačních center, pod taktovkou Karly Svaté z Regionálního turistického informačního centra (RTIC) Krkonoše se sídlem ve Vrchlabí, se na pozvání pana starosty Luboše Zimmermanna, uskutečnilo v Horní Branné. K tomu K. Svatá doplnila: „Pan starosta Luboš Zimmermann nás velice vřele uvítal a věnoval nám svůj čas. Provedl nás naučnou stezkou „Poznej Horní Brannou, krásu a tajemství ukryté mezi kopci“, jejíž počátek je v nádvoří zámku a je přístupná i pro vozíčkáře, maminky s kočárky. Představil místní expozici v zámku „Život pod horami“, bývalý špitál, Harrachovu hrobku.

Zdejší cyklostezka z Horní Branné přes Martinice do Mříčné byla prezentována na videospotu. Pokud se chcete seznámit s podrobnostmi, naleznete je na www.hbranna.cz/naucna-stezka/,“ pozvala do podhorského městečka Karla Svatá. 

Setkání zástupkyň jednotlivých koutů nejvyšších českých hor vyhodnocuje pořadatel a organizátor schůzek RTIC Krkonoše a koordinátor Svazek Krkonoše za velmi užitečné, jak z pohledu osobních kontaktů, tak především systematické vzájemné informovanosti o dění v regionu. 

Krátce ze schůzky

Karla Svatá, zástupkyně RTIC Krkonoše informovala o jednání členského fóra ATIC, které proběhlo 19. - 20. 4. 2018 v Hranicích na Moravě. Shrnula užitečnost školení připravovaného GDPR – ochrany osobních údajů v Lysé nad Labem, přičemž celou prezentaci je možné stáhnout z webu www.aticcr.cz/. V rámci ohlédnutí také připomněla vyhlášení Tourist propag v Lysé nad Labem, kde TIC Trutnov získal několik ocenění. 

Soutěž o „informační centrum roku 2018“ s „Kam po Česku“

bude probíhat v letních měsících oficiálním hlasováním přes web Kam po Česku je v přípravách – aktualizace stránek jednotlivých IC na webu www.kampocesku.cz/informacni-centrum-roku/355/kraj/kralovehradecky.

Krkonošská IC v této době také žádají o zařazení do televizní „Prázdninové hry s televizí Déčko“. O výsledku zařazení a účasti budou informována. Bližší podrobnosti ke hře uvedeme v některé z dalších TZ. 

Krkonošské cyklobusy

zahájí provoz od soboty 2. 6. 2018. Na stejný den je Svazkem Krkonoše plánována výjezdní zahajovací cesta k prameni Labe.

Z důvodu rekonstrukcí silnic letos dojde k malé změně jízdních řádů a uzavírce v na trase Dolní Štěpanice – Horní Štěpanice. Objízdná trasa vede přes Vrchlabí, Kněžice, Benecko. Další změna v jízdním řádu je v odjezdu z Harrachova, který bude posunut o 30 minut později. 

"Odliš se v cestovním ruchu"

Dne 3. 5. 2018 proběhlo v centru KCEV KRTEK Správy KRNAP školení, při němž se přítomní učili rozlišovat přednosti místa, ve kterých působí. Jak udělat zajímavé a vděčné propagační a dárkové předměty, jak zaujmout vlastním webem. Ujasňovali si náhled na tvorbu produktů ze strany, pro koho tvoří, tzn. třeba i zapojením osoby, pro jejíž skupinu produkt vzniká, … využívání sociálních sítí v komunikaci s turistou, zákazníkem…, apod.,“ upřesnila K. Svatá. 

Královéhradecký kraj spolupracuje

Paní Jana Chmatilová, koordinátorka destinačních společností a TIC, informovala o přípravě pořádaného presstripu ve dnech 16. – 18. 5. 2018 pro nizozemského novináře ve spolupráci se Správou KRNAP i o změně propagace cestovního ruchu a turismu v České republice na zahraničních trzích agenturou CzechTourism. 

Aktuálně ze života Svazku Krkonoše

Ředitelka Eva Šulcová seznámila přítomné s prezentacemi regionu Krkonoše na veletrzích For Bikes v Hradci Králové ve spolupráci s LBK i KHK, Löbau a v dalších místech. 

Propagační „tripy“ (cesty)

Ve druhé polovině června 2018 proběhne InfluencerTrip v rámci „Krkonošské pivní stezky“. Zakončení putování po regionálních minipivovarech a místech s regionálními produkty vyvrcholí kulturní akcí ve Vrchlabí se živou hudbou, letním kinem a dalším programem.

V termínu 20. - 21. 6. 2018 se uskuteční presstrip pro novináře ve spolupráci se Správou KRNAP, zaměřený na tradiční turistiku s batohem na zádech. Trasa vede z Harrachova po hřebenech hor s noclehem na Erlebachově boudě a pokračuje dále na východ k Peci pod Sněžkou na Pomezní boudy.

Pořady pro turisty a cykloturisty

Svazek Krkonoše plánuje natáčení pěšího „Výleťáku“ ve Strážném a jeho okolí s propagací regionálních produktů, a také „Cyklo-výleťák“ se zapojením Krkonošských cyklobusů.

V přípravách je „Kalendář tradičních krkonošských akcí“ pro rok 2019, tak 2020 a možná i déle . 

Svazek Krkonoše a marketingové plány

V souvislosti s tvorbou strategických rozvojových materiálů shromažďuje Svazek Krkonoše užitečná data. Pracovnice infocenter byly požádány o spolupráci při získávání statistik návštěvnosti nejenom v IC, ale i v expozicích muzeí, skiareálech, turistických stezkách, apod. 

Vrcholí přípravy nových propagačních tiskovin

Krkonošská sezóna a Krkonošské cyklobusy budou distribuovány koncem května na dalším setkání infocenter ve Vrchlabí, které je plánováno na 29. 5. 2018 v rekonstruovaném prostoru zákristie klášterního kostela sv. Augustina ve Vrchlabí.

Dáša Palátková

Počet příspěvků: 1074

Horydoly

avatar
22.2.2018 10:34

Česko-polský projekt se blíží do poloviny

Cílem je všestranně užitečná náplň 

Krkonoše - svazek měst a obcí ve spolupráci s Krkonošskou regionální rozvojovou agenturou, a.s. v Jelení Hoře a partnery Sudetskou průmyslovou a obchodní komorou ve Švídnici, Hospodářskou komorou „Slezsko“- Opole, Okresní hospodářskou komorou v Jablonci nad Nisou, Krajskou hospodářskou komorou Královéhradeckého kraje, realizuje projekt „Síť hospodářského rozvoje česko-polského příhraničí“,

reg. číslo. CZ.11.4.120/0.0/0.0/15_006/0000071, který je realizován v rámci Programu Interreg V-A Česká republika - Polsko a spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Cílem projektu je zvýšit intenzitu mezinárodní spolupráce, která vede k socio-ekonomickému rozvoji česko-polského příhraničí. Dvouletý projekt je realizován prostřednictvím komunikace nemalého počtu osobností, v pěti vytvořených přeshraničních pracovních skupinách. Na činnosti skupin se spolupodílí uvedení partneři i neformální partneři (hospodářské komory, sdružení a svazy, nadace, řemeslnické cechy, klastry, samosprávy, podniky, občanské iniciativy, apod.). Struktura umožňuje rozvíjení přeshraničních kontaktů a řešení problémů vyskytujících se v příhraničním území. 

Pracovní skupina pro Regionální rozvoj a cestovní ruch Krkonoše – svazku měst a obcí, v rámci projektu připravila jedno dvoudenní zasedání skupiny, dvě tematicky zaměřená Diskusní fóra (v ČR a v PL) věnovaná problematice přeshraničního regionálního rozvoje včetně turistické obslužnosti a připravovaného hodnocení národních parků. Dále dvě dvoudenní poznávací a studijní cesty pro české a polské podnikatele a zástupce samospráv, s cílem seznámit se službami poskytovanými v jiném regionu. Dvakrát byl uspořádán Den spolupráce, setkání podnikatelského sektoru se zástupci samospráv na české a polské straně. Proběhly dvě společné česko-polské prezentace na veletrzích ve Vratislavi a Praze. V roce 2018 bude uspořádán čtyřdenní press trip pro novináře na české i polské části Krkonoš, Diskusní fóra a Dny spolupráce. Pro lepší vzájemnou komunikace probíhají kurzy polského jazyka. 

K uplynulému období koordinátorka Miroslava Chaloupská ze Svazku Krkonoše upřesnila: „Všechny akce, které se uskutečnily v rámci projektu čs.- polského příhraničí, zaznamenaly čilý zájem ze strany partnerů a veřejnosti. Na základě námi vydaných informačních letáků s přehledem očekávaných a připravovaných akcí s konkrétními tématy si partneři a veřejnost mohli vybrat co je zajímá. Akce měly vysokou úroveň, a tedy i přínos pro odbornou veřejnost. Například školení Jak nastavit efektivní marketingovou kampaň v Dolním

Dvoře, Hodnocení národních parků ve Szklarské Porebě, zajímavé bylo Diskusní fórum a přednáška odborníků na téma “Co očekává český nebo polský turista, když navštíví zahraniční destinaci druhého státu“. Od účastníků jsme zaznamenali pochvalu právě na výběr témat. Poznávací cesty do Polska se zúčastnili především Češi, pracovníci informačních center, státní správy a samosprávy, zástupci z organizací zabývající se cestovních ruchem, podnikatelé v cestovním ruchu. Do českých Krkonoš zase zavítali ve větším počtu hosté z Polska, pracovníci z infocenter, agro-turistických farem i zařízení a středisek, kde se zabývají turismem, kteří chtěli poznat českou stranu hor. Všem jsme ukázali přírodní, technické a historické zajímavosti včetně ubytovacích zařízení. Mnozí z nich byli na mnoha místech zcela poprvé. V čase diskusí vzájemně navázali kontakty a předali zkušenosti. V současné době finalizujeme programovou náplň druhé poloviny trvání projektu,“ vypočetla M. Chaloupská. 

Dáša Palátková

Počet příspěvků: 1074

Horydoly

avatar
22.2.2018 10:33

Veletrh cestovního ruchu ve Varšavě

Krkonoše v hlavním městě Polska 

Polsko, země s cca 40 miliony obyvatel, je poptávkou po turistice potenciálně stále více nadějným zákazníkem pro nejvyšší české hory. Právě v té souvislosti manažeři Krkonoš – svazku měst a obcí často obrací svoji pozornost do této destinace, jak z důvodu propagace, tak s projekty přeshraniční a příhraniční spolupráce.

V nedávné době byly nejvyšší české hory, jako zajímavý cíl letních i zimních, resp. celoročních pobytů, prezentovány v Polsku v nových veletržních prostorách při II. ročníku Travel Show Varšava, v termínu konání od 20. do 22. 10. 2017 v Nadarzynu, Expo Ptaku, cca 20 km od Varšavy. 

K tomu RNDr. Miroslava Chaloupská ze Svazku Krkonoše doplnila: „Veletrh byl určen především individuálním návštěvníkům. Jelikož se Svazek Krkonoše účastní velkého množství zahraničních, ale i tuzemských prezentací, mohu porovnat návštěvnost i s jinými podobnými destinacemi a hodnotím ho rozsahem jako středně velký v Polsku.

Společně s veletrhem cestovního ruchu byly v celkových šesti výstavních halách, v tom samém termínu, další veletrhy: World Caravaning, World Yacht Salon a European Regions Fair. Zajímavé bylo zastoupení exotických destinací jako Mexiko, Filipíny, Jihoafrická republika, Kuba. Mezi vystavovateli nechybělo např. ani Slovensko, které v rámci stánku nabízelo ochutnávku brynzových halušek. V rámci České republiky se představily: Ústecký kraj, Jihomoravský kraj - Jižní Morava, Středočeský kraj, Krkonoše a Czech Tourism (resp. jeho polské zastoupení).

U našeho stánku hosté projevovali veliký zájem o informace o sjezdovém i běžeckém lyžování v Krkonoších, ale i o možnosti ubytování v kempech. Mezi častými letními tématy byla cyklistika a nabídka aktivit pro dovolenou rodin s dětmi. Evidujeme i zájem o informace z nové Stezky korunami stromů Krkonoše.

Veletrh byl s placeným vstupným. Návštěvníci byli ukáznění a disciplinovaní, s častými dotazy. Chválím velkoplošné parkovací možnosti pro návštěvníky i vystavovatele, i výbornou organizaci akce. Předpokládaná návštěvnost byla odhadnuta na třicet tisíc lidí,“ vypočetla Miroslava Chaloupská.   

http://worldtravelshow.pl/ 
D. Palátková

Počet příspěvků: 1074

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se