registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Orlické hory - turistika

Autor Zpráva

Horydoly Open

avatar
31.7.2019 10:57

Broumovské kostely jsou znovu otevřené a zájem je obrovský

Osm unikátních barokních kostelů na Broumovsku je letos opět otevřeno veřejnosti v každé prázdninové úterý a v sobotu.

 

Lidé z celé republiky i zahraničí tak získávají možnost prohlédnout si dílo známých mistrů Dientzenhoferových i mimo konání bohoslužeb. Hned první sobotu toho využilo přes sto lidí.

 

„Letos je to už popáté, co jsme se rozhodli otevřít přes červenec a srpen kostely veřejnosti a opět jsme po dohodě s místními zvolili jeden všední a jeden víkendový den, konkrétně úterý a sobotu,“ sděluje broumovský děkan Martin Lanži, který je hlavním organizátorem akce. Slibuje si od ní nejen zvýšení zájmu o kostely i oblast Broumovska, ale také doufá ve výběr finančních prostředků na další opravy.

 

Naději mu dává poměrně vysoká návštěvnost, kdy hned první sobotu do kostelů zavítalo přes 100 lidí, předně do těch blíže k městu Broumov. „Loni jsme od EU, Královéhradeckého kraje a dalších dárců získali 42 milionů na opravu kostelů ve Vernéřovicích, v Ruprechticích a v Heřmánkovicích. Všechny plánované opravy by měly být hotové příští léto, kostelů je ale osm, proto se hodí každý další dar,“ říká dále Lanži s tím, že vernéřovský kostel už má novou fasádu téměř kompletní, dokončuje se i ta ruprechtická, kdy kostel čeká ještě i na výměnu střešní krytiny. S opravami střechy a krovu u kostela v Heřmánkovicích se začne po prázdninách.

 

Opravy zvýší šance na zapsání kostelů do seznamu UNESCO

 

„Opravy se i přes různá zdržení postupně daří realizovat. Pro letošek jsme se proto i rozhodli opustit koncept čistě dobrovolného vstupného a přešli jsme na doporučené vstupné 20 – 50 Kč s tím, že každý návštěvník přispěje svým dílem na opravu kostelů,“ doplňuje Lanži.

 

„Realizování co největšího počtu oprav je důležité i z toho důvodu, že se snažíme získat pro kostely i celou oblast Broumovska zápis v seznamu kulturního dědictví UNESCO. A jak vidíme na příkladu hřebčína v Kladrubech, je nutná dlouholetá usilovná práce velkého počtu lidí. Velmi ale pomáhá, když už je oblast navštěvovaná a památky jsou opravené. Zdevastované kostely na seznam UNESCO nikdo nedá,“ komentuje nutnost podpory podobných akcí europoslanec Tomáš Zdechovský, který oblasti dlouhodobě pomáhá se zviditelněním a v Bruselu uspořádal několik prezentací, aby Broumovsko bylo zmiňováno i v evropských turistických průvodcích. „Konkrétně toto byl poměrně jednoduchý úkol, protože i když tu mluvíme o nutných opravách, pořád je ta architektura i příroda okolo jedinečná a rozhodně stojí za to místo navštívit. Neznám nikoho, kdo by litoval a všichni mi jen říkají, že se na Broumovsko rádi podívají znovu,“ dodává závěrem Zdechovský.

 

INFO: https://www.broumovsko.cz/kostely-na-broumovsku 

Jitka Fialová
fialova@zdechovsky.eu

Počet příspěvků: 301

Horydoly

avatar
28.11.2018 12:12

V Bruselu pokřtí kalendář o Broumovských kostelích

Je to přesně 300 let, co se začalo se stavbou unikátních barokních kostelů na Broumovsku, tento týden proto bude v Bruselu slavnostně představen speciální kalendář vydaný k příležitosti tohoto výročí. Oslavy se zúčastní různí europoslanci, diplomaté, novináři i pracovníci organizace UNESCO. Akce je dalším z kroků, jak přiblížit zapsání kostelů na seznam evropského kulturního dědictví.

„Dlouhodobě se snažíme oblast zviditelnit, protože rozhodně má co nabídnout a vydání kalendáře k takto významnému výročí proto bylo logickým krokem. Jsem rád, že ho veřejnosti poprvé můžeme ukázat zrovna v Bruselu, kde jsme před čtyřmi lety s pomocí Broumovsku začali,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který akci k představení kalendáře organizuje a podílel se i na jeho vzniku.

„Autorem fotek je Dan Veselský, pro něhož je kalendář teprve druhým fotografickým počinem. Kalendář je věnován všem, kteří nám pomáhají s obnovou kostelů, ať už jsou z řad památkářů, úředníků, pedagogů, politiků nebo i jen nadšenců či malých a velkých sponzorů,“ vysvětluje broumovský děkan Martin Lanži, který do Bruselu kalendáře osobně přiveze.

Výtěžek z prodeje kalendáře posléze půjde na dofinancování spoluúčasti na dotaci, kterou broumovská farnost získala na opravu kostelů.

Jitka Fialová
fialova@zdechovsky.eu

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
20.3.2018 22:21

Zámek Kinských v Kostelci nad Orlicí

Zámek Kinských v Kostelci nad Orlicí otevře sezónu koncertem dvojnásobné držitelky ceny Thálie Jany Šrejmy Kačírkové

Koncertem přední české sopranistky Jany Šrejmy Kačírkové, dvojnásobné držitelky ceny Thálie, zahájí kulturní program letošní sezóny Nový zámek v Kostelci nad Orlicí. Jedinečný recitál sólistky Národního divadla se uskuteční v Zrcadlovém sále zámku Kinských 1. dubna. Zahajovacím koncertem o velikonoční neděli se milovníkům umění otevře jedno z významných kulturních center regionu, které slibuje řadu zajímavých koncertů, multižánrových akcí i výstav.

V areálu parku Nového zámku rozkvetly lány bledulí, sněženek a talovínů, za jejichž krásou se sjíždí kochat návštěvníci z celé republiky. První květena půvabného anglického parku, který je chráněnou přírodní rezervací, je příslibem začátku nové sezóny s kvalitním kulturním programem. Ten letošní zahájí svým recitálem přední česká sopranistka Jana Šrejma Kačírková, držitelka dvou cen Thálie. "Na zámku v Kostelci nad Orlicí budu zpívat poprvé. Spolu se mnou vystoupí můj dlouholetý kolega Zdeněk Klauda, vynikající klavírista a korepetitor. Posluchačům přivezeme program složený z oblíbených sopránových árií a písní skladatelů W. A. Mozarta, Ch. Gounoda, G. Pucciniho či A. Dvořáka a dalších. Na vyhlášenou akustiku zámeckého Zrcadlového sálu se velmi těším," dodává ke svému Velikonočnímu koncertu sólistka Národního divadla Jana Šrejma Kačírková. Sopranistka oceněná mimo jiné čestnou cenou Libušky, Opery Plus a Jihočeské Thálie má na svém kontě řadu titulních rolí a vystupuje na prestižních domácích i zahraničních pódiích a festivalech. Na Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov účinkovala společně s proslulým argentinským tenoristou José Curou.

Prodlouženým velikonočním víkendem a slavnostním galakoncertem Jany Šrejmy Kačírkové zahájí kostelecký Nový zámek sezónu s pestrým kulturním programem, na který láká programová manažerka zámku Ivona Jasníková. "Během sváteční dnů bude mít zámecká expozice Život v biedermeieru překrásnou velikonoční výzdobu, kterou vytváří naše floristka Andrea Vanická. Na Velký pátek 30. března bude vstupné za poloviční cenu, v expozici návštěvníci najdou zábavnou hru pro děti a ve stejný den také otevřeme výstavu 5. salon východočeské fotografie v Galerii Kinský, která se koná ve spolupráci s Volným sdružením východočeských fotografů a Centrem podpory uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové. Její slavnostní vernisáž se uskuteční v sobotu 7. dubna. Aprílové akce zakončíme tradiční výstavou narcisů o posledním dubnovém víkendu," upřesňuje Ivona Jasníková a na dobrou kávu a občerstvení zve do Toniovy zámecké kavárny a restaurace.

Největšímu zájmu se každoročně těší prohlídky zámecké expozice, které provádí sám majitel Nového zámku a potomek významného šlechtického rodu František Kinský. Více než dvě hodiny poutavého vyprávění o jeho rodu a životě nejen na zámku zaujme všechny generace. Mnozí z návštěvníků se do Kostelce každoročně vrací a vstupenky jsou okamžitě beznadějně vyprodané. A tak je tomu i v případě maratónu prohlídek, které František Kinský provede v sobotu 5. května.

Půvabný empírový zámek s přilehlým anglickým parkem se v posledních letech stal také oblíbeným místem svatebčanů. Mají-li štěstí, oddá je právě průvodce oblíbeného dokumentárního cyklu Modrá krev a starosta Kostelce nad Orlicí, František Kinský.

Kalendář nejbližších akcí v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí:

Velikonoce v Novém zámku:

- 30. 3. 2018 Otevření velikonočně vyzdobené zámecké expozice Život v biedermeieru,

na Velký pátek se vstupem za poloviční cenu, program pro děti; otevření výstavy 5. salon východočeské fotografie v Galerii Kinský

- 1. 4. 2018 v 19:00 hodin: Velikonoční koncert dvojnásobné držitelky ceny Thálie Jany Šrejmy Kačírkové; vstupenky: www.ticketportal.cz

Další nejbližší akce konané v Novém zámku:

- 7. 4. Galerie Kinský: vernisáž výstavy 5. salon východočeské fotografie

- 28. a 29. 4. Tradiční výstava narcisů

- 5. 5. Prohlídky s majitelem Nového zámku a průvodcem dokumentárního cyklu Modrá krev Františkem Kinským (vyprodáno)

Jana Dioszegi

dioszegi.jana@seznam.cz 

www.zamekkostelecno.cz
https://www.facebook.com/novyzamekkostelecno

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
2.7.2017 23:38

Unikátní broumovské kostely budou otevřeny pro turisty po celé léto Broumovsko

Pro obrovský zájem turistů, kteří na Broumovsko míří z celé Evropy, se letos otevřou broumovské kostely veřejnosti po dobu celých letních prázdnin. Vstupné bude dobrovolné a půjde předně na opravu těchto barokních skvostů. Akci pořádá broumovské děkanství společně s městy a obcemi Broumovska, gymnáziem Broumov a kanceláří hradeckého europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL).

„Zpřístupnění kostelů je velkou událostí nejen pro broumovské, protože standardně si kostely mohou prohlédnout jen ti, kteří chodí na mše,“ vysvětluje broumovský děkan Martin Lanži a rostoucí zájem ilustruje na faktu, že poprvé se kostely mimo mše svaté otevřely veřejnosti před dvěma lety během akce Týden otevřených kostelů. „Loni už jsme uspořádali Měsíc otevřených kostelů, kdy mohli lidé tyto památky navštívit každé srpnové úterý. Poptávka ale stále výrazně převyšuje nabídku, proto nás tak těší, že se letos podařilo získat více dobrovolníků. Nyní můžeme nabídnout rozšíření na celé léto, a to každé úterý a sobotu,“ doplňuje Lanži.

Zájem o kostely začal růst poté, co je zhruba před třemi lety označil za možnou kulturní památku UNESCO europoslanec Tomáš Zdechovský, který na jejich podporu uspořádal nejen v Bruselu hned několik kulatých stolů a nespočet pracovních setkání. „Mám obrovskou radost z toho, že se naše snahy tolik projevují na rostoucím turistickém ruchu v oblasti, protože ona skutečně má co nabídnout a zatím nevím o nikom, kdo by nebyl z návštěvy Broumovska a tamních kostelů nadšený,“ uzavírá Zdechovský.

Plakáty a další infomace dostupné na: fialova@zdechovsky.eu Jitka Fialová

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
16.5.2017 10:03

Orlické hory - turistika

Broumovsko hlásí velký zájem turistů z Čech i Polska Broumovsko

Ubytovací zařízení na Broumovsku hlásí k začátku dubna pro letní měsíce celkovou obsazenost už více než 80% a zájem o region prudce stoupá. Kromě Adršpašsko-teplických skal lákají i další akce, jako Léto otevřených kostelů.

„Regionu hodně pomohly tři věci. Snaha zapsat Broumovské kostely na seznam UNESCO, což velmi zvedlo informovanost o oblasti, neexistence hranic mezi ČR a Polskem a v neposlední řadě schopní místní lidé a podnikatelé, kteří umí vytvořit turisticky zajímavé projekty,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se opakovaně schází s představiteli oblasti a pro návštěvu doporučuje například také golfový resort Grosshof nebo zážitkové centrum Walzel, kde lze najít i jednu z nejmodernějších střelnic v Evropě.

Katolická církev plánuje zpřístupnit tamní kostely „Broumovský děkan Martin Lanži plánuje mít po celé léto otevřené kostely, aby návštěvníci mohli nasát atmosféru těchto unikátních staveb kdykoliv pojedou kolem,“ doplňuje Zdechovský, kterého velmi potěšila informace, že se na opravu tří kostelů letos podařilo získat dotaci ve výši přibližně 40 milionů korun.

Podle europoslance vše nasvědčuje tomu, že se zájem o Broumovsko bude do budoucna jen zvyšovat a bude se i výrazně rozšiřovat nabídka pracovních míst. „Pro východní Čechy je to určitě dobrá zpráva, protože region nebude muset dále být ekonomicky závislý pouze na Kvasinách, ale bude zde ještě další stabilní pracovní infrastruktura,“ uzavírá Zdechovský.

Více informací: http://www.broumovsko.cz 
Jitka Fialová
tisková mluvčí

Počet příspěvků: 1067

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se