registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Vodácké akce 2017

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
9.5.2017 10:30

Ve vodácké škole se vodáci se naučí, jak se chovat bezpečně na vodě

Na vodu, ať už na jeden den nebo na týdenní dovolenou, vyráží stále více Čechů. Odhady půjčoven hovoří až o 500 tisících osob ročně. Mnohým však chybí zkušenosti i základní vodácké znalosti. Jak bezpečně překonávat jezy, jak se vyvarovat nebezpečným situacím a jak se v krizových situacích zachovat naučí zájemce vodácký kurz pořádaný Půjčovnou lodí Samba, který se koná 1.5.2017 na Sázavě na oblíbeném úseku z Týnce nad Sázavou do Pikovic. 

Na vodu, ať už na jeden den nebo na týdenní dovolenou, vyráží stále více Čechů. Mnohým však chybí zkušenosti i základní vodácké znalosti. Časté jsou také případy, kdy vodáci, někdy posilnění alkoholem, přecení své síly. „Vodáci, kteří přijdou k nám do půjčovny, často jezdí na vodu mnoho let, aniž by znali základní pravidla bezpečnosti na vodě. Potom se snadno může stát, že podcení situaci na řece, třeba sjedou nebezpečný jez, který by i poučený vodák raději přenesl,“ vysvětluje Anna Holubová z Půjčovny lodí Samba na Sázavě. 

V minulých letech trápila české vodáky především sucha. Díky tomu také ubylo tragédií na řekách. Jakmile se vodní hladina zvedne, třeba po deštích nebo za jarního tání, mohou být řeky záludné. Největší hrozbou pro vodáky i plavce jsou právě jezy a to zvláště za zvýšeného vodního stavu. Nebezpečný jez s takzvaným "válcem" totiž většina rekreačních vodáků ani nerozpozná. Nechají se zmást rovnou hladinou pod jezem, která je pouze trochu zpěněná jako pivo. Ve skutečnosti zde ale voda nebezpečně koluje – z jezu padá na dno a po hladině se vrací zpět k jezu, takže loď nebo člověk může v tomto vodním válci rotovat i desítky minut. Pomoci mu potom může jenom duchapřítomný kamarád na břehu, který mu hodí házečku (záchranné lano v pytlíku) a z vody ho vytáhne. 

Samostatnou kapitolou je alkohol na vodě. Někteří vodáci si myslí, že alkohol k vodě odjakživa patří, často ale k nebezpečným situacím na řekách dochází právě pod vlivem alkoholu. Vodák podcení nebezpečí na jezu nebo si třeba neuvědomí, že je podchlazený. "Na potoku Mastník jsem zažil situaci, kdy slečna posilněná alkoholem plavala po převržení lodi 30 minut ve studené vodě, než ji kamarádi přesvědčili, že by měla vylézt na břeh a převléknout se z mokrého oblečení. Nutno podotknout, že Mastník se splouvá vždy na Velikonoce, takže teploty nebývají příliš vysoké. Silně podchlazenou ji potom odvezl vrtulník." vypráví vodácký instruktor Zbyněk Petráček. 

Jednoduchá rada jak zbytečným tragédiím předejít zní: alkohol konzumujte na vodě s mírou, abyste měli své chování pod kontrolou. Každý jez si před splutím pečlivě prohlédněte a zvažte, jestli ho dokážete bezpečně splout. A pokud jste začátečníci, na vodu by s vámi měl jet někdo zkušenější. Ať už to bude kamarád, nebo vodácký instruktor. 

Vodácká škola 

Více o bezpečnosti na vodě se zájemci mohou dozvědět v jednodenní vodácké škole, která se bude konat 1.5.2017 v Týnci nad Sázavou. Vodáckou školu organizuje Půjčovna lodí Samba. „Chtěli jsme udělat něco pro větší bezpečnost na vodě, proto pořádáme tento kurz,“ uvádí Holubová. „Doufáme, že vodáci, kteří náš kurz zdarma absolvují, naučí zásady bezpečného chování na vodě i svoje kamarády a tím se zodpovědné vodáctví bude dále šířit.“ Kurz je určen pro mírně pokročilé vodáky, kteří se na kurzu dozví, jak bezpečně sjíždět jezy, jaká nebezpečí se na jezech skrývají a jak zachránit kamaráda házečkou, když už se do nebezpečné situace dostane. Půjčovna lodí Samba pořádá kurz za dotovanou cenu 100 Kč/osoba. 

Infobox: Základy bezpečného vodáctví

Hlavní nebezpečí na vodě (bavíme se o snadné turistické vodě náročnosti ZW – WW1, tedy na řekách jako Sázava, Vltava, Lužnice apod. ): 

  • Každý vodák by měl vědět, co je to jez s válcem, jak ho poznat a proč je tak nebezpečný

  • Dalším nebezpečím jsou stromy v proudu – loď se o ně snadno převrhne, vodáka to může vtáhnout pod strom a tam se může zachytit o nějakou větev 

Zásady bezpečnosti:

  • Každý jez nebo nepřehledné místo si před sjížděním prohlédnu (to, že tam jel vodák přede mnou, nemusí znamenat, že je to bezpečné)

  • Vesta při sjíždění jezů nebo peřejí by měla být samozřejmostí (můžete se praštit do hlavy, nebo třeba jenom potřebujete držet v jedné ruce pádlo a v druhé loď a potom vám pomůže, když máte na sobě vestu). POZOR! Vesta sama o sobě nikomu nezaručí že se neutopí (specielně u jezů s válcem nebo při zaklínění pod stromem)

  • Alkohol konzumujte s mírou 

Jak bezpečně sjíždět jez:

  • Jez si nejdříve prohlédneme a zkontrolujeme, že nám nehrozí žádné nebezpečí (válec pod jezem, ostré kameny nebo železa pod jezem o které bychom se mohli poranit při převržení)

  • Až na výjimky je lepší do jezu najíždět vyšší rychlostírozjetí – pouze rychlá loď je dobře ovladatelná

  • Do lodi je lepší si na sjíždění jezu kleknout, máte tak těžiště níž a loď je stabilnější

  • Nechytejte se bortů (horních okrajů lodi) – tím se náhle zvýší těžiště lodi a vodák si vlastně loď sám zvrhne. Pokud se bojíte, pádlujte. Pokud se bojíte více – držte pádlo nad hlavou a volejte „Pomooc“ nebo „Maminko“, hlavně se nechytejte lodi :) 

Pokud budete dodržovat tato pravidla, měli byste bez problémů sjet 99% jezů. 

POZVÁNKA

Vodácká škola na Sázavě s Půjčovnou lodí Samba 

Staňte se zodpovědným vodákem, který umí ovládat svoji loď, bezpečně a bez cvaknutí sjíždět jezy, pozná, který jez je nebezpečný a pokud se jeho kamarádi dostanou na vodě do nebezpečné situace, dokáže jim účinně pomoci.

Na kurz je třeba se dopředu přihlásit na stránkách Půjčovny lodí Samba. Za dotovanou cenu 100 Kč/osoba získáte:

  • Půjčení lodí, pádel, vest a barelů

  • Vodácký kurz pro pokročilé (pokročilé techniky pádlování - zajíždění do vracáků, traverz, esíčko v proudu, záchrana na vodě)

  • Spoustu zábavy a příjemně strávený den s dalšími vodáky

SRAZ bude 1.5.2017 v Týnci nad Sázavou na základně Půjčovna lodí Samba mezi 9. a 11. hodinou (kdykoliv)

S SEBOU sportovní oblečení - podle počasí, případně i neopren (možno zapůjčit v Půjčovně lodí Samba), pokud bude chladněji. Nezapomeňte vhodnou obuv, neoprenové boty nebo tenisky, nevhodné jsou žabky a sandály.

KONEC v Pikovicích kolem 4. hodiny odpolední

Jak se přihlásit:

Na webu Půjčovny lodí Samba vyplnit objednávku lodí na 1.5.2017 a do poznámky napsat „Vodácká škola". Informace pro účastníky na tel.: 604 904 737 nebo na emailu info@pujcovna-lodi.cz.

Anna Holubová

Počet příspěvků: 1077

Horydoly

avatar
10.4.2017 22:32

Vodácké akce 2017

Lužická Nisa 

Počet příspěvků: 1077

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se