registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Dolomity

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
18.10.2023 00:58

Podzim v Dolomitech?

Horské chaty ještě nezavírají!

Ticho, nekonečná změť podzimních barev, podzimní slunce a klid. Tak vypadá podzim v Dolomitech, kam můžete zavítat i nyní a užít si veškerou vybavenost od lanovek po horské chaty s tím nejlepším výběrem místní gastronomie. Na co láká podzimní Trentino? 

Co je akce "Podzim v Dolomitech"?

Sedm horských chat v údolí Val di Fassa o víkendech od 22. září do 7. října nabízí turistům možnost prožít různé nevšední zážitky. Jedná se o tyto útulny: Contrin na úpatí Marmolady, Passo San Nicolò, Micheluzzi ve Val Duron, Stella Alpina Spitz Piaz, Vajolet, Roda di Vael a Antermoia ve skupině Catinaccio. Je v nich přichystáno několik akcí, které jsou zaměřeny na milovníky pěší turistiky, fotografování, jógy gastronomie. Na akci se musíte dopředu registrovat.

Nadcházející víkend 22.-23. září se ve vysoké nadmořské výšce koná akce "Vítáme vás na Měsíci", kde můžete obdivovat východ a západ slunce a zároveň si užívat vřelé pohostinnosti útulny Rosetta v srdci Pale Plateau. Ve dnech 30. září a 1. října se podzimní Dolomity přesunou do turistických útulen, do nižších nadmořských výšek. Například v útulně Fonteghi na "Ponoření do křišťálových vod a chutí minulosti", kde se požitek z dobrého jídla spojí s adrenalinovým canyoningem ve společnosti horských vůdců Aquile di San Martino v průzračných vodách potoka Něva ve Val Noana. Ve dnech 6. a 7. října místo toho prostor pro "Lov na volání lásky", nepřehlédnutelnou akci pro milovníky přírody, kteří v těchto dvou dnech budou moci obdivovat enrosadira na Pale di San Martino a naslouchat řevu zamilovaných jelenů v lesích Passo Rolle, přičemž vše spojí s gurmánskými návrhy turistické útulny Capanna Cervino. V sobotu 14. a v neděli 15. se přesuneme do Alpe Vederna na "Mezi detoxem a nevídanými panoramaty", dva dny výletů do přírody doprovázené workshopem bylinek a horských květin s Elisou di Erborì v útulně Vederna.

Gurmánské zážitky ve vysoké nadmořské výšce

V Madonně di Campiglio, v již podzimním prostředí přírodního parku Adamello Brenta, v nadmořské výšce 2 100 m, se v útulku Viviani Pradalago setkávají sýry (symbol údolí Val Rendena), místní produkty, místní výrobci a odborníci na hory, aby dali život dvěma dnům plným chutí, mezi ochutnávkami a vyprávěním. Iniciativa nese název Sapori insoliti d'Autunno a je naplánována na 7. a 14. října. Protagonistou první schůzky je sýr Spressa delle Giudicarie DOP s ochutnávkou pod vedením odborníka. 

Další tipy na podzimní výlet v Trentinu

Barvy podzimu rozzáří lesy v údolí Val di Cembra, které procházíte po stezkách kolem jezera Santo di Cembra. Odtud začíná nenáročná trasa až k úkrytu Potzmauer v lesích nad Grumes, kam se dostanete po večerní túře, kterou zakončíte typickou trentinskou večeří.

Ledro Treks jsou dvě okružní trasy, na dně údolí a ve středohoří, které objímají jezero Ledro a nabízejí skutečně vzrušující výhledy. Obě trasy jsou schůdné téměř po celý rok. Ledro Trek Low je 19 km dlouhý trek, který lze absolvovat během jednoho dne a který vede po stezkách v bezprostřední blízkosti jezera a nabízí nádherné výhledy na jezero, dotýká se historického centra Pieve, Madonnina di Besta, muzea chůdařství a umělecké trasy Ledro Land.

V údolí Val di Sole lze ocenit rozmanitost barev, které podzim maluje na lesy, na okružní trase kolem vodopádů Saent ve Val di Rabbi, jednoho z ikonických míst národního parku Stelvio. Z parkoviště v Coleru, asi 3 kilometry za vesničkou Piazzola, dojdete až do Malga Stablasolo, výborného na svačinu při zpáteční cestě z tohoto výletu, který se dotýká ikonických vodopádů Saent.

Do vysoké nadmořské výšky lanovkami i na podzim

Nejste úplně lovci nadmořských metrů? Žádný problém, v Trentinu totiž existuje mnoho lanovek, které prodlužují letní provoz až do konce září nebo do druhého/třetího říjnového týdne. Informace o otevření lanovek na podzim. Další informace naleznete zde

V horách buďte opatrní

Před odjezdem na výlet do vysoké nadmořské výšky je třeba pečlivě naplánovat výlet a zhodnotit svou přípravu, a to i s ohledem na to, že se dny zkracují. Pokud se vydáváte na trasu klasifikovanou jako vysoce technicky náročnou nebo jste začátečník, vždy se spolehněte na vysokohorského nebo středohorského průvodce. Doporučujeme vždy kontaktovat horské chaty v oblasti, kterou chcete navštívit, abyste se informovali o proveditelnosti trasy a povětrnostních podmínkách, a také si obléknout oblečení vhodné pro podnikaný výlet a nadmořskou výšku, včetně vhodného technického vybavení, pokud se chystáte jít v časných ranních hodinách, kdy může být půda na některých svazích pokryta ledovým závojem.

Více informací o tom, jak zůstat na horách v bezpečí: https://www.visittrentino.info/en/articles/trekking-and-hiking/caution-in-the-mountains-faqs  

Zjistěte více: https://www.visittrentino.info/en/experience/hiking-and-trekking 

Počet příspěvků: 1077

Horydoly

avatar
26.2.2022 18:09

Záplavy sněhu v Dolomitech akorát včas na jarní prázdniny

Začátek sezóny v Trentinu v italských Dolomitech trochu kazil nedostatek přírodního sněhu. V posledních dnech ale napadly desítky centimetrů sněhové pokrývky, někde až půl metru a místní sjezdovky jsou tak připraveny na druhou polovinu sezóny. Ta je důležitá především pro Čechy, kteří v současné době vyráží na jarní prázdniny a horské destinace jsou vedle těch exotických jejich hlavní cíl.

Čerstvé centimetry sněhu napadly právě ve střediscích, které jsou mezi Čechy velmi oblíbené, jako je Monte Bondone, Paganella nebo Madonna di Campiglio. V příštích dnech se očekává, že teploty budou příznivé a přírodní sníh vydrží, což vytváří ideální podmínky pro přípravu sjezdovek. Lyžaři se tak mohou těšit na 800 kilometrů perfektně pokrytých a upravených sjezdovek v kombinaci s velmi příznivým a slunečným počasím.

Kromě toho v Trentinu vrcholí i kulturní doprovodné aktivity a na nadcházející týdny je naplánováno hned několik událostí. Pokud tedy míříte do Itálie na lyže, ať už s dětmi nebo bez nich, možná vám některý z následujících tipů zpestří dovolenou. Hudební festival Dolomity Ski Jazz se koná od 5. do 13. března v údolích Fassa a Fiemme. Vaše lyžařské umění tak přímo na sjezdovkách a v horských chatách doprovodí rytmy jazzu. Pro milovníky gastronomie se v těchto údolích a v San Martino di Castozza koná festival „Šťastného sýru“. V březnu budete mít během lyžování možnost ochutnat různé sýry spárované s tím nejlepším výběrem místního vína. No a nesmíme opomenout tradičně oblíbené „Trentino Skisunrise“, které se koná 17. března v různých střediscích v Trentinu, a díky kterému můžete být mezi prvními na čerstvě upravené sjezdovce za východu slunce a vychutnat si snídani v některé z horských chat s těmi nejlepšími výhledy na skalisté masivy zbarvené sluncem.

Martina Kolská

Počet příspěvků: 1077

Horydoly Open

avatar
23.2.2022 23:42

Re: Dolomity

Gopass rozšířil nabídku – v italském Kronplatzu láká na 118 km sjezdovek

Mezinárodní online portál Gopass rozšířil nabídku o jednu z největších evropských lyžařských oblastí - středisko Kronplatz na severu Itálie. Díky Gopass-u tak mohou lyžaři v tomto oblíbeném italském středisku lyžovat ještě výhodněji. 

Gopass byl dosud známý především jako věrnostní a prodejní online kanál nabízející zážitky v horských střediscích, golfových rezortech a vodních a zábavních parcích vlastněných nebo provozovaných společností Tatry mountain resorts. Gopass, který byl už ve svých začátcích oceněn v mezinárodní soutěži „Loyalty awards“ v Londýně, začal v roce 2022 prodávat skipasy i do oblíbeného italského střediska Kronplatz, které nabízí 118 km sjezdovek obsluhovaných 30 lanovkami a vleky. Po zakoupení skipasu online na www.gopass.travel nebo v mobilní aplikaci Gopass,  získá klient voucher, který si přímo ve středisku vymění za platný skipas. Tato nová obchodní spolupráce zároveň předznamenává další směřování Gopassu.

Kronplatz

Naší představou je mezinárodní marketplace, na kterém si lidé budou moci nakoupit zážitky nejen ve střediscích vlastněných nebo provozovaných společností TMR, ale i ve střediscích našich obchodních partnerů v jiných zemích. Součástí bude samozřejmě věrnostní systém, který umožní členy Gopassu odměňovat slevami a jinými benefity, které připravujeme“ informoval předseda představenstva TMR Igor Rattaj.  

Gopass má v současnosti více než 2,5 milionu zákazníků zejména ze střední Evropy. Dlouhodobým plánem vedení Gopass-u je jeho rozšíření do dalších zemí a středisek. „Gopass budujeme jako kombinaci zážitkového portálu a věrnostního programu. V online jsme s Gopassem opravdu daleko a všechny ty zkušenosti, včetně špičkového revenue managementu, chceme využít a nabízet i pro třetí strany. V našem programu by tak postupně měla začít přibývat nejen další lyžařská střediska v Evropě, ale i jiné zajímavé volnočasové produkty a zážitky, které může člen Gopassu objevovat za nejvýhodnějších podmínek jednoduše a pohodlně online. Digitalizace s nejlepším zákaznickým zážitkem je naše prioritní strategie,“ doplnil ředitel Gopass-u Matej Lackovič.

Kromě nových středisek a produktů čeká Gopass mnoho dalších výzev. „Pracujeme na nové verzi webu, více komfortu, pohodlí a intuitivního ovládání chceme doplnit i do aplikace Gopass, díky níž chceme být s klienty v neustálém kontaktu a poskytovat jim nejen aktuální informace, ale i nabídky přímo odpovídající jejich požadavkům a preferencím,“ vypočítává Lackovič.

Kromě středisek Jasná, Vysoké Tatry, Špindlerův Mlýn (CZ), Ještěd (CZ), Szczyrk (PL), Mölltaler Gletscher, Ankogel Mallnitz, Innsbruck Muttereralm (všechny AT) a Kronplatz (ITA) nabízí Gopass zážitky i v některých dalších střediscích. 

Heiligenblut se nachází přímo na úpatí Grossglockneru v národním parku Vysoké Taury. Díky nekonečnému prostoru na 55 km sjezdovek a s téměř žádnými čekacími dobami na lanovky je určen pro skutečné nadšence zimních sportů.

Středisko Silian Hochpustertal leží v klidné oblasti nad řekou Drávou téměř přímo na italských hranicích. Návštěvníci mají k dispozici i běžecké a biatlonové centrum, freeridové terény, snowboardový funpark s halfpipe, sáňkařskou dráhu, aquapark a mnoho dalších možností apreski zábavy.

Fúzí lyžařských středisek Kals a Matrei do střediska Karls Matrei Grossglockner vznikla největší lyžařská oblast ve východním Tyrolsku. Najdete tam všechno, co souvisí s kvalitní zimní dovolenou.

Středisko St. Jakob im Defferegental je jako stvořené pro rodiny s dětmi. Většina z 24 km sjezdovek je vhodná právě pro ně, ale lyžaři tam najdou  i kilometrovou černou trasu a 5 km svahů na freeride. 

Martina Voráčková
www.primeco.cz

Počet příspěvků: 313

Horydoly

avatar
26.10.2020 11:24

Skialpinistická zácpa na Marmoladě

Na Marmoladě je dost sněhu k výstupu na lyžích. Vytvořila se tam "dopravní" zácpa:
https://www.facebook.com/alessio.rech/videos/3641855489160146 

Počet příspěvků: 1077

Horydoly

avatar
11.9.2017 10:07

Marmolada

Jsme rádi, že jsme vám pomohli, ale byl to bohužel někdo jiný 				</div>
			</td>
		</tr>
		<tr>
			<td class= Počet příspěvků: 1077

Horydoly

avatar
11.9.2017 10:07

Marmolada

Dobrý den, prosím, mám prosbu. 26.8.2017 jsme byli na Marmolade v Dolomitech. výstup po ferratě a sestup po ledovci. Cestou zpět nám pomohl někdo z Horydoly a rádi bychom mu poděkovali osobně. Děkuji moc. Hezký den. S pozdravem Tereza Koutová

Počet příspěvků: 1077

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se