registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Festka Bicycles

Autor Zpráva

Horydoly Open

avatar
15.3.2013 12:51

Festka Bicycles

Festka Bicycles se úspěšně prezentovala na významných zahraničních výstavách kol v USA a v Německu

Nově představené modely kol a rámů Festka Zero, Motol Chrom a Pablo vyvolali velký zájem a obdiv návštěvníků a novinářů z celého světa  

Progresivní mladá česká značka Festka Bicycles, která se věnuje návrhu, designu a ruční výrobě unikátních jízdních kol a doplňků na míru, se v uplynulých dnech úspěšně prezentovala hned na dvou významných zahraničních výstavách kol. Nejdříve na výstavě ručně vyráběných kol NAHBS 2013 v americkém Denveru (22. - 24. února 2013), kde se představila jako jediný zástupce z výrobců rámu z Evropy, a následně v Německu na Berliner Fahrrad Schau (9. -10. března 2013). Na obou výstavách představila Festka novinky pro letošní rok, kterými jsou zejména zcela nový hi-tech karbonový rám ZERO postavený na bázi karbonových spojek, který je výsledkem fundraisingového Projektu 200, dále exkluzivní model dráhového kola Motol Chrom, které bylo premiérově osazené koly Rocket Wheels a v neposlední řadě model kola z limitované edice Festka Pablo. Všechny novinky představí Festka také českým zákazníkům a fanouškům cyklistiky na výstavě For Bikes 2013 v Praze od 5. -7. dubna 2013.

Již delší dobu jsme chtěli využít pro stavbu rámů karbonové spojky, které jsou však náročné na výrobu a drahé na technologie. Pro naplnění našich vizí jsme vytvořili fundraisingový Projekt 200. Na naše fanoušky jsme se obrátili s nabídkou možnosti předplacení si rámu, který tou dobou existoval pouze v našich představách, prvotních skicách a technických výkresech, v exkluzivní limitované edici a s velmi atraktivním cenovým zvýhodněním. Díky důvěře a podpoře našich fanoušků a zákazníků jsme při naší letošní účasti na americké výstavě NAHBS 2013 a také na Berliner Fahrrad Schau již mohli představit zcela nový hi-tech karbonový rám ZERO postavený právě na bázi karbonových spojek,popisuje Michael Moureček, jeden ze dvou zakladatelů a partnerů značky Festka Bicycles a dodává:„Velký úspěch a zájem návštěvníků a novinářů na obou výstavách měl také náš exkluzivní model dráhového kola Motol Chrom, které bylo premiérově osazené koly Rocket Wheels, nové značky patřící do skupiny Festka.“   

V roce 2013 Festka pokračuje v expanzi na zahraniční trhy, po USA zakládá svá zastoupení v Kanadě a Hong Kongu. Zakládá také nadaci a tým na podporu talentovaných závodníků High Voltage Racing Team, která podporuje řadu jezdců z finančně hůře zabezpečených rodin. Festka se z malé garáže přestěhovala na pražské Vinohrady do centra Prahy, kam se přesunula i výroba a vznikl showroom. Díky tomu může tato mladá značka zákazníkům nabídnout celou řadu nestandardních služeb včetně např. Retül fitting studia. Za necelé tři roky se tým lidí kolem Festky rozrostl na cca 25 lidí různých profesí, kteří společně pracují a vyvíjejí lepší a krásnější kola. 

Festka Zero

Rám Festka Zero je postaven na trubkách EM Tubes, které vyvinula Festka společně s firmou CompoTech pro cyklistiku. Pečlivou skladbou vláken s vysokou pevností mění nové trubky standardy v pevnosti a v pohlcování vibrací. Rám v případě poškození umožňuje snadno vyměnit jakoukoliv trubku za novou. Karbonové spojky opět pochází z dílny Festky. Díky tomu, že má Festka celý proces výroby rámu pod kontrolou, dokáže vyrobit kolo přesně dle požadavků jezdce. Dokáže ovlivnit vše od tuhosti, přes váhu či pohodlí. Rám je dodáván ve třech provedeních.  Standard - základní vyvážený model. Race - má o 30 % více karbonových vláken, díky tomu je velmi tuhý a vhodný pro závodní použití. Divan - využívá unikátní technologii trubek, které pohlcují vibrace, trubky obsahují elastomery, které neubírají na pevnosti a extrémně pohlcují vibrace. Cena rámu 69 000 Kč/89 000 Kč/109 000 Kč.

Festka Motol Chrom

Kolo je určeno na závodní dráhu či do města. Je postavené na velmi rychlých diskových kolech Rocket Wheels. Celý stroj je vyveden v chromu. Díky pečlivé práci je dosaženo zrcadlového efektu na celém povrchu kola. Přesto, že kolo působí vizuálně velmi křehce je zcela normálně použitelné. Ocelový rám z Columbusu Zona je sletován stříbrem. Kolo je osazeno komponenty 3T LTD a White Industries. Limitovaná edice 5 ks. Cena kola 250 000 Kč.

 

Festka Pablo

Rám Festka XCr v limitované edici Pablo. Festka každý rok vytváří edici 25 kol, které nesou design, který vznikl na základě inspirace osobou, která nás oslovuje. Pro tento rok je to Pablo Picasso. Lakování je velmi komplikované a každý trojúhelník na rámu má jasná pravidla. Rám podává fantastický výkon a hmotnost celého kola se pohybuje kolem 6,8 kg. Cena kola 190 000 Kč.

 

Disková kola Rocket Wheels

Podle druhu disciplíny a podle váhy jezdce navrhneme řešení pro ideální kolo, tak aby bylo co nejlehčí. Začínáme na 790 g.

   * dráha

   * triatlon

   * silnice

   * vozíčkáři

Cena od 40 000 Kč.

 

Příběh Festky

V roce 2010 jsme si chtěli já a Ondřej (Michael Moureček a Ondřej Novotný) udělat radost a nechat si postavit rám na míru. Rám pak použít pro stavbu fixie biku. Jako ex-profesionální závodník jsem znal spoustu firem a stavitelů, ale nikdo nás nedokázal uspokojit. Jednou se jim nechtělo stavět kolo dle našich představ, jindy nás neuspokojoval použitý materiál nebo jsme zjistili, že se dotyčný výrobce za výrobce jen vydává a ve skutečnosti jen lepí samolepky na rámy vyrobené kdesi v Asii. Za půl roku už jsme o výrobě věděli tolik, že jsme si začali pohrávat s myšlenkou, postavit si vlastní rámy. 

V září roku 2010 vznikla v garáži na okraji Prahy společnost Festka, která se na začátku orientovala na nový trh fixie biků, ale již od samého začátku jsme věděli, že chceme stavět technologicky vyspělá závodní kola. Stavba fixie kol nás naučila řešit náročné požadavky klientů na design. Tyto zkušenosti pak bylo snadné přenést na stavbu závodních kol. V pochopení o čem stavba rámů je nás hodně ovlivnil a pomohl František Babický, legenda tohoto řemesla u nás.

Na podzim v roce 2011 vznikla první kolekce kol a byla představena na výstavě v Brně. Kolekce obsahovala kola silniční, dráhová a unikátní celoodpružené kolo s řemenovým pohonem. Na této výstavě byl poprvé představen model Numbers, který využíval technologie sendvičových karbonových trubek a ultra lehký rám Mops (790 g).

V zimě roku 2012 se Festka poprvé prezentovala na výstavě NAHBS 2012 v USA, kde jsme představili cyklokrosové kolo RAW, novou verzi modelu Numbers a model Mops. V létě 2012 pak začínáme pracovat na oděvní značce High Voltage. Druhá polovina roku se nesla v přípravách nových modelů kol pro rok 2013.

Firma se snaží nabídnout svým zákazníkům full custom servis od rámů, přes dresy až po zajištění tréninků či cest za cyklistikou. Nabízí a zajišťuje vše, co cyklista může potřebovat. Festka vstoupila do povědomí s rámy ze sendvičových trubek vlastní konstrukce, které jsou velmi odolné vůči proražení. V letošním roce představí novou generaci trubek, které budou pohlcovat nežádoucí vibrace. Cílem Festka je neustále vyvíjet a zlepšovat své produkty a služby ke spokojenosti svých zákazníků. 

Michal Moureček spolumajitel - stavitel rámů

Michael je bývalý profesionální závodník, který strávil 10 let v týmech v České Republice a Itálii.

Za svou kariéru vyhrál deset titulů mistra ČR na dráze i na silnici, jako junior obsadil 3. místo na

Mistrovství světa. Dnes se ve Festka Bicycles věnuje stavbě rámů, marketingu, vymýšlení a testování nových kol.

 

Ondřej Novotný spolumajitel - stavitel rámů

Ondřej se stará o backend společnosti. Prošel si malými i velkými firmami ve zcela různých odvětvích. Od hotelového, cestovního ruchu přes automobilový a také vydavatelský průmysl, kde řídil různě velké týmy lidí. Z toho všeho teď čerpá při rozvoji Festka Bicycles. Jeho láskou je výroba rámů. 

 

Lukáš Svoboda konstruktér

Lukáš přetvoří nápad do podoby potřebné k vlastní výrobě rámu. 3D konstruování se věnuje více než 10 let, převážně v oblasti automotive. Má rád nové výzvy a té od Festky se nedalo odolat. Pro své okolí je vášnivým propagátorem městské cyklistiky a bikepola.

 

Tomáš Hnida grafik

Tomáš je dvorní grafik naší značky, který od založení společnosti spoluvytváří její identitu. Podílí se na navrhování kol, oblečení a všech ostatních atributů naší značky. (Každý rám, který designuje má vždy v ruce, aby se seznámil s jeho křivkami a mohl na něm osobitě pracovat.) Miluje jízdu po městě na svém fixie.

O Festka Bicycles

Festkaje progresivní mladá česká značka, která se věnuje návrhu, designu a ruční výrobě unikátních jízdních kol a doplňků na míru. Jsme skupina lidí různých profesí, společně vyrábíme cyklistické rámy, kombinujeme precizní řemeslné zpracování s vyspělými technologiemi a uměním. Rámy vyrábíme na přání zákazníků, tak abychom jim co nejvíce umocnili zážitek z jízdy na kole. Každé naše kolo je originál. K výrobě využíváme převážně karbon a ocel.

Dnes se velká část cyklistické produkce vyrábí na Taiwanu a v Číně, tím se vytratilo řemeslo, ale i inovace. My vracíme do výroby rámů obojí. Milujeme práci s karbonem. Stavíme kola, která jsou pevná, lehká a spolehlivá. Na vývoji se podílí špičkoví odborníci z oboru. Ke každému zákazníkovi přistupujeme jako by to byl vítěz Tour de France. Pečlivě vás změříme, nakreslíme rám, náš designér připraví originální design a nakonec vás na kolo usadíme. A jdeme i mnohem dál - co třeba vlastní kolekce dresu, která ladí jen a jen s vaším kolem? Snažíme se dělat věci originálně a poctivě, díky tomu se těšíme na každý nový den.

Více o Festka Bicycles na www.festka.com, www.facebook.com/festka, https://twitter.com/festkabicycles.

Ondřej Hampl

Počet příspěvků: 309

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se