registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Recyklace

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
28.6.2017 11:30

Recyklace

Lisy na plastové lahve a plechovky usnadňují třídění odpadu

Každý rok se prodá miliarda plastových lahví a čtvrt miliardy plechovek. Nápoje vypijeme, obaly vyhodíme do kontejnerů, na recyklačních linkách z nich vyrobí hliník či plast a koloběh se opakuje.

Technologie je tedy zvládnutá. Velký problém v recyklaci ale způsobuje největší výhoda plechovek a PET lahví – jsou lehké a objemné!

Co s tím? V domácnostech zabírají prázdné nádoby spousta místa. Kontejnery nejsou zadarmo a čím víc odpadu do nich dáme, tím větší peníze za ně platíme. Popelářům se nevyplácí zbytečně odvážet velký objem vzduchu a lehoučké plechovky i lahve.

Slisovat a pak teprve vyhodit

Doporučuje se proto plechovky i lahve sešlápnout, vyfouknout či zmačkat. To ale není příliš elegantní postup. Doma to mnohdy nelze udělat vůbec a kdo by se hmoždil s lahvemi u popelnic...

Všechno to řeší jednoduchý ruční lis na plechovky a jeho obdoba lis na PET lahve. Stačí jediný pohyb z prázdné plechovky či lahve se stane malý balíček téměř bez zbytečného vzduchu uvnitř. Úhledně slisovaný odpad potom můžeme skladovat, nebo rovnou odnášet do recyklačních kontejnerů.

Ecopress, výrobce těchto ručních lisů do domácností, kanceláří a malých stravovacích provozoven, uvádí, že objem plechovek a lahví klesne po slisování na pouhou pětinu. Radost tedy bude mít naše peněženka i popeláři, kteří nebudou muset přijíždět tak často, jako dříve. 

Proč se recykluje? 

Na výrobu plastu i plechu ze základních surovin je potřeba mnoho energie a přírodních zdrojů. Navíc jsou tyto materiály téměř nezničitelné a příroda si s nimi neporadí. Pokud je někdo venku vyhodí, najdou se ve stejném stavu ještě po desetiletích. 

Lze je ovšem ve specializovaných provozech lehce přeměnit znovu na výborně použitelný materiál PET - polyethylentereftalát. Domácnosti je roztřídí do kontejnerů (na rozdíl od komunálního odpadu se za ně neplatí!), popeláři je svezou na třídící linku, vytříděný odpad se drtí, potom putuje do specializovaných továren a z nich už vychází žádaná surovina. 

Jelikož se PET skládá jen z uhlíku, vodíku a kyslíku s malým množstvím katalyzačních látek, lze tento plast také ekologicky likvidovat. Ve spalovnách za velmi vysokých teplot lahve shoří a poslouží na výrobu tepla, teplé vody, nebo elektrické energie. Při tom vznikne neškodný kysličník uhličitého a voda. 

S kovovým plechovkami je to ještě jednodušší. Svezou se do hutí a přetaví znovu na hliník. 

Pozor! Pokud byste PET lahve nebo dokonce hliníkové plechovky pálili doma v kamnech, znečistili byste ovzduší. Kouř, kterým byste zamořili okolí svého domu, by obsahoval rakovinotvorné látky. Domácí topeniště totiž nikdy nedosáhne dostatečně vysoké teploty a není vybaveno účinnými filtry, aby dokázalo ekologicky spalovat odpadní plasty.

Při tom z přepracovaného plastového odpadu se dnes vyrábí hodně věcí, bez kterých si nedovedeme život představit. Jsou to například další plastové nádoby, ale také třeba jednorázové nádobí, oblíbené flísové bundy a zateplené kalhoty, nebo interiéry v autech či peřiny do postelí. 

Ze směsného plastového odpadu, ve kterém jsou kromě PET lahví také fólie, sáčky, obaly od kosmetiky či kelímky jogurtů se vyrábí třeba protihlukové stěny kolem dálnic a železnic, plastový zahradní nábytek, okna, nebo střešní krytina.

Počet příspěvků: 1069

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se