Alpy AKTUÁLNĚ 2018

Alpy AKTUÁLNĚ 2018
Eiger, Mittellegi. Horní část severovýchodní stěny.
Autor snímku Zbyněk Engel
SDÍLEJ:

OBERTAUERN Kde je co v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.

Průběžně přijímáme informace e-mailem redakce@horydoly.cz nebo v diskusi pod tímto článkem. Zajímají nás letní i zimní túry, novinky v ubytování, dopravě, na sjezdovkách i na skalách.

25. listopadu

Obertauern

Obertauern zahájil lyžařskou sezonu.

21. listopadu 

Wolfgangsee pro horolezce

Přehlednou mapku, který zároveň slouží jako horolezecký průvodce po okolí Wolfgangsee v Rakousku vydalo tamní turistické sdružení Wolfgangsee.at. Mapka je zdarma k dostání v turistických infocentrech. Je na ní zakresleno 17 horolezeckých míst - 7 ferát (Klettersteig), 4 skalní lezecké oblasti (Klettergarten) a 6 vybraných vícedélkových lezeckých sektorů (Klettertour). Ke všem je doplněný popis, obtížnost a u vybraných lezeckých cest také topo. Mapa obsahuje například ferátu Postalmklamm a lezení na Plombergstein.

Mapa Wolfgangsee.   

1. listopadu

Sölden

Zdá se, že na ledovcích v Söldenu už leží dost sněhu :-)

31. října

Nebezpečná horolezecká stanoviště v Alpách

Na nebezpečné řetězy značky Fixe, které se používají na instalaci stabilních horolezeckých stanovišť v Alpách i podhůří, poukazuje Německý alpský spolek DAV.

21. října

Korutanská turistická karta

Kärnten Card od letoška začíná fungovat také v zimě. Od 30. listopadu 2018 do 4. dubna 2019 s ní máte zdarma vybrané lanovky (pouze bez lyží), lodní dopravu po Drávě, turistické atrakce, jako například rozhledny, planetarium a domy přírody, bruslařské stadiony, běžkařské trasy, výlety s průvodcem, aquaparky a muzea. Turistická karta se kupuje v místních infocentrech. Někteří ubytovatelé ji přidávají jako bonus ke svým službám zdarma.

17. října

Cykloturistické mapy Severních Vápencových Alp

Zdarma lze získat v rakouských turistických infocentrech dvě solidní cykloturistické mapy. Kalkalpen zobrazuje v podrobném měřítku 1:30 000 okružní Kalkalpentour a na ní navázané odbočky do Totes Gebirge. Vydal ji Region Pyhrn-Priel. Wolfgangsee zobrazuje cyklotrasy v části Solné komory (Salzkammergut) okolo Wolgangského jezera v neuvedeném měřítku. Vydalo ji turistické sdružení Wolfgangsee Tourismus Gesellschaft. Obě mapy graficky oddělují cyklostezky a trasy pro silniční kola, trekkingové túry a plnokrevné stezky pro horsaká kola. Uvedena je kilometráž výškový profil vybraných cyklotras.

Cyklistické mapy v Rakousku.  

9. října

Ubytování ve Wipptal

Návštěvnické centrum Wipptal (Tourismusverband Wipptal) v Tyrolsku vydalo tištěnou brožuru se soupisem veškerého ubytování v regionu. Najdete v něm základní údaje a fotografie desítek hotelů, penzionů, rezidencí a ubytovacích hostinců. Můžete si vybrat, kde budete spát při posledních podzimních túrách, anebo si již teď naplánovat zimní túry či sjezdovkové lyžování nad Innsbruckem.

Horydoly.cz Skialp Wipptal: Silleskogel a Gammerspitze a Vennspitze

Horydoly.cz MTB Wipptal: Bikepark Matrei Tirol a Bike Trail Tirol

Wipptal.

12. září

Rekord na Matterhornu

Horský vůdce Andreas Steindl vyběhl z náměstí v Zermattu na Matterhorn a vrátil se za 3:59:52 hodiny. Na této běžecko-horolezecké trati hřebenem Hörnli je to rekordní čas.

24. července

Kitzsteinhorn Kaprun

Ledovcový skiareál Kaprun Kitzsteinhorn ukončil o uplynulém víkendu sezonu. Důvodem je nezájem lyžařů o letní lyžování a zároveň úbytek sněhu z ledovce, který se provozovatelé snaží řešit zakrytím části zasněžené plochy. Lyžovat se začne zase na podzim.

4. července

Letní lyžování ve Val d´Isére na ledovci

13. května

Basilej přitvrdila v boji proti kuřákům

Kdo dnes ve švýcarské Basileji odhodí na zem či na chodník cigaretového vajgla – lépe řečeno nedopalek cigarety, a bude při tom policií přistižen, musí zaplatit pokutu 80 švýcarských franků. Tento zákaz platí už dlouho, ale pokuty se neaplikovaly protože údajně na ulicích byl nedostatek popelníků. To se změnilo, městská zpráva se chytila za nos a počet nádob značné zvýšila, takže už neplatí výmluva: "Nemohl jsem žádný popelník najít." 

12. května

Silvretta: přehrada roztála

Přehrada Silvrettastausee v sedle na Bielerhöhe definitivně roztála. Příchod k chatě Wiesbadenerhütte a dál na vrcholy Silvrettahorn, Piz Buin a Dreländerspitze je tedy možný už jen cestou po břehu okolo přehrady.  

Silvretta.

11. května

Basilej: přes Rýn přejde provazochodec

Basilejský cirkusový festival připravil divákům obrovskou a zajímavou podívanou. 12. května ve 14:30 hodin přejde po 190metrovém laně napjatém z jednoho břehu Rýna na druhý kanadský provazochodec Laurence Trembley – Vu. Ten prohlásil: "Často sním, jak jdu po laně před majestátní kulisou tohoto švýcarského města, už se těším."

26. dubna

Kilometr odfrézovaného sněhu za den

Aby švýcarské průsmyky mohly být jako každoročně otevřeny během května, pracují už dnes sněhové frézy intenzivně na odstranění několikametrových vrstev sněhu. V tomto roce napadlo v Alpách extrémě mnoho "bílého zlata." Proto bude likvidace sněhu trvat déle než normálně. Denně se stroje prokoušou asi jedním kilometrem silnice.

25. dubna

Grossglocknerská silnice

Grossglockner Hochalpenstrasse bude letos otevřená 28. dubna.

30. března

Zillertal

Skiareál Spieljoch v Zillertalu koupila rodina Schultz. Letos spustila novou desetimístnou gondolu a otevřela sportovní obchod n dolní stanici lanovky. Příští rok propojí Spieljoch a vedlejší skiareál Hochzillertal, také ve vlastnictví Schulz-Gruppe, lanovka na třech lanech ve výšce 1 km nad zemí. Dosud mezi oběma středisky jezdí bezplatný skibus.

29. března

Sölden

Jednotný skipas letos poprvé propojil Sölden a Obergurgl-Hochgurgl. Při koupi permanentky na 3 dny a více je možné automaticky lyžovat v obou skiareálech.

28. března

Patscherkofel

Nová lanovka Patscherkofelbahn na okraji Innsbrucku zajistila pohodlnou dopravu na olympijské sjezdovky. Bezbariérová kabinka s 10 místy nahradila 4 vleky. Původní trasy vleků budou zalesněny. Ze silnice Römerstrasse v nadmořské výšce 900 metrů se dostanete přes mezistanici (1720 m) až do horní stanice (2000 m) za deset minut. Lanovkou je možné se dostat nejen na sjezdovky, ale také na novou osmikilometrovou, osvětlenou sáňkařskou dráhu s převýšením 950 výškových metrů.

12. března

Skialpinismus ve Východním Tyrolsku

Turistická centrála Osttirol vydala kapesní průvodce na 10 klasických skialpinistických túr včetně Venedigeru a Weibele. Dostanete ho zdarma v turistických informačních centrech pod horami, nebo si můžete stáhnout jednotlivé túry přímo z webových stránek Osttirol.com

10 Skitouren-Tipps von Steve House in Osttirol.

15. února

Zermatt

Horské středisko Zermatt pod Matterhornem je během letošní zimy již po několikáté uzavřeno. Lavina spadla přes železnici i silnici. Doprava do městečka a z městečka je na neurčito uzavřena. V samotném Zermattu žádné lavinové nebezpečí nehrozí. 

28. ledna

Kde alpské chaty jsou otevřené přes zimu? 

Alpenverein vydal přehled všech spolkových chat v Alpách, které jsou otevřené přes zimu. Najdete v něm chaty s obsluhou, winterraumy i nouzové prostory na přespání bez topení. 

Totes Gebirge, Pühringer Hütte.

27. ledna

Seefeld

V Olympiaregion Seefeld proběhne v roce 2019 mistrovství světa v severském lyžování, a proto se modernizuje. Otevírají se nové, středně těžké, červené trasy na běžky a samoobslužný vlek na skokanské můstky. Původní areál, kde proběhlo mistrovství světa v roce 1985, je rekonstruován. Nádrž na Gschwandtkopf umožňuje výrobu technického sněhu s kapacitou 60 litrů vody za sekundu. V blízkosti Seekirchl, kde se dekorují vítězové a předávají medaile, vznikne na jaře letošního roku roku umělé jezero. Poslední stavební etapou naplánovanou na jaro 2018, je výstavba umělého osvětlení.

24. ledna

Innsbruck

Rodinné lyžařské středisko Rangger Köpfl u Innsbrucku spustilo osmimístnou kabinkovou lanovku, která nahradila starý vlek z Stiglreithu na Sulzstich.

21. ledna

Alpabchtal - Wildschönau

Skiareál SkiJuwel Alpbachtal-Wildschönau modernizuje. Nová osmimístka kabinková lanovky vozí lyžaře z vesnice Auffach na vrchol hory Schatzberg. Nová lanovka má bezbariérový přístup a na dolní stanici je sportovní obchod. V Alpbachu u horní stanice lanovky Wiedersbergerhorn je nově v provozu celoroční bobová dráha Alpbachtaler Lauser-Sauser.

20. ledna

Kellerjoch

Rodinné středisko Kellerjoch na hoře Pillberg u města Schwaz otevírá dětské lyžařské hřiště s novými vleky pro děti.

17. ledna

Zillertal

Nová kabinková lanovka Finkenberger Almbahnen v Zillertalu nahradila svoji starou předchůdkyni. Na Penkenjoch byl otevřen snowpark Funslope Hintertux a dětské lyžařské hřiště Pepis Kinderland.

16. ledna

Berger Alm

Lyžařské středisko Berger Alm mezi Innsbruckem a Brennerským průsmykem spustilo lanovku kombinující šesti- a osmimístné kabinky, která nahradila sedačkovou lanovku Hoher Turm.

15. ledna

Nové vedení muzea hor v Turíně

Daniela Berta se stala ředitelkou Museo Nazionale della Montagna Duca degli Abruzzi di Torino (turínské muzeum hor vévody Abruzzského). Prezidentem muzea byl jmenován Valentino Castellani. Muzeum provozuje od roku 1874 Club Alpino Italiano Torino. Daniela Berta je bývalou ředitelkou muzea ve městě Usseglio a posléze zakladatelkou muzea Museo Diffuso di Arte Sacra ve Valle di Viù. Valentino Castellani má za sebou významné funkce - byl prorektorem turínské polytechniky, prezidentem komitétu olympijských her v Turíně a prezidentem turínské konzervatoře Giuseppe Verdiho. 

Museo Nazionale della Montagna Duca degli Abruzzi di Torino: ředitelka Daniela Berta a prezident Valentino Castellani.

Horydoly.czAlpy na HORYDOLY: 
2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

HORY: CENTRÁLNÍ ALPY-VÝCHODNÍ ALPY-DOLOMITY-TATRY

 

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

AKTUALIZACE Okolí Kutné Hory je malý lezecký ráj. Přímo ve městě se leze v Yosemitu, což je pás pískovcových skal na Královské vycházce. Další rulové plotny i pískovcové stěny najdete v historickém centru (skály... celý článek

Horolezecká nehoda se zázračně dobrým koncem v Zákolanech

Obrovský sesuv půdy na Bernině: vrtulníky hledaly zasypané

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Nový systém vzdělávání představil Český horolezecký svaz a reakce na něj přišly od členů prakticky okamžitě. Instruktor poskytuje metodickou přípravu, trenér se zaměřuje na výkonnostní stránku svěřenců. Oba vzdělávací směry jsou
Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo je zemí řek, jezer, hor, moře, památek, tragické historie, velké vědy a techniky. Najdete v něm vše, na co si vzpomenete. Čtěte horké novinky od našich severních, západních i jižních sousedů.
Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Lezení na Olympijských hrách v Paříži zveřejnilo všechny funkcionáře. Mezi nimi je i stavěč Jan Zbranek. Je určen ke stavbě cest na obtížnost.
4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

Bielatal je doporučován jako cíl prvního lezení v Sasku. V minulém díle jsme zavítali na levý břeh potoku Biela, abychom našli pár cest pro méně výkonné a více bojácné lezce. Nyní pojďme dát dohromady
Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Zase jsme jednou naběhli na připravené vidle! Přelezli jsme celý hřeben Malého Javorového štítu ve Vysokých Tatrách. Místo očekávané lehké vyhlídkové túry jsme absolvovali těžký celodenní boj je skálou, trávou

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Padání - bouldering Žihle 26.-28.4. 26.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Gruzie, Svanetie - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Gabriela Jurzykuwska 30.4. 18:30
Adršpach - povolené lezení
Broumovsko Povolené lezení 1.5.-30.11. 1.5.
Melloblocco - bouldering Itálie, Val di Mello 8.-11.5. 8.5.

Diskuse

ghstcbwj canadian pharmacy generic viagra, 19.4.2024 17:52, 119 příspěvků
oildycug happy family pharmacy, 19.4.2024 17:51, 12 příspěvků
mtwgiwat azithromycin 1g cost, 19.4.2024 17:50, 119 příspěvků
abzdnzsd medication prednisone 20 mg, 19.4.2024 17:31, 1 příspěvek
vxvbmrts zithromax order online uk, 19.4.2024 17:31, 119 příspěvků
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09