Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2009

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2009
Chata Popradské pleso. Tady byl oficiálně založený Slovenský horolezecký spolok JAMES.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Nejmenší velehory na světě přinášejí potěšení slovenským i českým milovníkům hor. Přečtěte si, co je nového.

6. prosince
Severní doliny mají ideální podmínky na lezení
Podle Dodo Kopolda vládnou v severních dolinách Vysokých Tater ideální podmínky na horolezectví. Led, tvrdý sníh a relativně příjemná teplota jsou doplněné pohodlnými nástupy v malé vrstvě sněhu.

21. listopadu
Téryho chata
V okolí Téryho chaty leží velké množství sněhu. Podívejte se na fotogalerii.

16. listopadu
Medvědi na Skalnaté chatě
Medvědice s mládětem se dostala do Skalnaté chaty a doslova ji vyžrala. Chatař Laco Kulanga se zabarikádoval v ložnici, pustil nahlas televizi a lux a tím ochránil aspoň sebe.

21. října
Řetězy na Ostrém Roháči
Další kus hřebenovky Západních Tater byl přejištěn. Nové řetězy dostal úsek přes Ostrý Roháč.

14. října
Výstraha Horskej záchrannej služby
Z dôvodu extrémnej zmeny počasia vo všetkých horských oblastiach a hlavne vo vysokohorskom prostredí, Horská záchranná služba neodporúča všetkým návštevníkom akýkoľvek pohyb v tomto prostredí. V horách výdatne sneží, na turistických chodníkoch sa vytvára poľadovica a viditeľnosť je značne zhoršená. Toto sprevádza silný, miestami búrlivý vietor, hlavne na hrebeňoch a v sedlách hôr. Vytvárajú sa záveje.

10. října
Východná Železná brána
Výstup legendární Tilleho hranou na štít Nad Východní Železnou bránou nad dolinou Zlomisk

29. září
Téryho chata
"Kdyby taková dobrá sezona byla aspoň jednou za dva, tři roky," pochvaloval si o víkendu nájemce Téryho chaty v Tatrách Miro Jílek. "Je září a ještě nesněžilo, počasí je nádherné." Podle jeho slov do Vysokých Tater chodí zase spousta Čechů a Slováků, Poláci a Maďaři ubyli. "Výborné je, že přichází dost lidí s malými dětmi. Večer je dají spát, zajdou do jídelny na pivko a je pohoda!"

22. srpna
Popradské pleso
V hotelu Popradské pleso stále okrádají turisty v jídelně a i další služby jsou na nepochopitelně nízké úrovni.

17. srpna
Sněhová pole
Pod některými sedly jsou stále ještě sněhová pole. Přečtěte si aktuální situaci.

4. srpna
Volovka, Žabí kůň, Ošarpance
Skalní klasiky lehčích obtížností v Mengusovské a Zlomiskové dolině jsou v ideálním stavu.

1. srpna
Téryho chata
Energii ze solárních panelů nabírá ekologickým způsobem Téryho chata. Zatím sloužila pouze pro vnitřní osvětlení. V současné době se instaluje výkonnější systém, který začne naplno fungovat na podzim.

29. července
Nové řetězy na Baníkově
Horská služba instalovala na Baníkově v Roháčích nové řetězy.

9. července
Ceny chat a kempů
Přehled cen ubytování a stravování na horských chatách a v kempech ve Vysokých a Západních Tatrách vydal server Tatry.cz.

8. července
Slevové karty
Chcete ušetřit ve Vysokých Tatrách a okolí? Kupte si jednou ze dvou nových slevových karet. Pravověrným turistům se vyplatí klasická slevová regionální karta Liptov Card za 6,90 E. V muzeích ušetří polovinu, v akvaparku pětinu za vstupné. Tatranská letná karta za 49 E poskytuje bezplatný vstup do Aquacity Poprad, bezplatné jízdné na libovolné tři lanovky a zdarma školu golfu ve Velké Lomnici.

Poslechněte si, jak popisuje slevové karty Kuba Turek pro Radio Beat.
AUDIO: TATRANSKÉ SLEVY 2009 (3 MB, MP3, 2:49 min)

18. června
Sníh nad 2000 m n.m.
Ve Vysokých a Západních Tatrách leží tvrdý sníh ve výškách nad 2000 m. Zmrzlý firn nebo led pokrývá všechna vysokohorská sedla ve Vysokých Tatrách. Cepín nebo mačky jsou nezbytnými pomůckami pro jejich přechod.

11. června
Žiarská dolina
Obrovská lavina, která v zimě spadla do Žiarské doliny, stále komplikuje provoz Žiarské chaty.

16. dubna
Mengusovská dolina
Chatař Viktor Beránek z chaty Pod Rysmi informuje: "Dolina je plná snehu 250 cm. Cesta je bezpečná. Treba sa držať tyčového značenia. Stále sa chodí zimnou variantou cez Zadné Žabie pleso. V najstrmšom úseku v rampe v hornej časti je natiahnuté lano. Zoberte si mačky. Podmienky na skialpy dobré, na lezenie tiež. Sneh začína byť firn. Na Popradské Pleso od zastávky električky sa dá ísť na lyžiach vedľa cesty. Lavinovka v doline 1. a v žľaboch 2. stupeň, ale teplom sa sneh bude rýchle stabilizovať. Pozor na poobedné búrky.

15. dubna
Jarní lyžovačka
Skialpinistické túry ve Vysokých Tatrách mají jarní charakter. Na mnoha místech hrozí velké základové laviny. 

3. dubna
Ceny chat ve Vysokých Tatrách
Český horolezecký svaz uveřejnil ceny a podmínky ubytování na horských chatách ve Vysokých Tatrách.

2. dubna
Laviny v Žiarské dolině
Přečtěte si podrobnou zprávu a podívejte se na sérii fotografií ze Žiarské doliny v Západních Tatrách. Popisují pád několika lavin přes sebe. Chata je poškozená, okolní provozní budovy zničené a les vyrvaný z kořenů.

1. dubna
U Zeleného plesa
V okolí chaty U Zeleného plesa se dá stále výborně lyžovat. Je však potřeba dávat pozor na soudržnost sněhu.

26. března
Žiarská dolina
Obrovská lavina v Žiarské dolině v Západních Tatrách poškodila chatu a zavalila příjezdovou cestu. Chata už delší dobu nepřijímá návštěvníky kvůli vysokému lavinovému nebezpečí. Horydoly informoval Borek Tomis.

23. března
Zbojnícka chata
Chcete si zarezervovat ubytování na letní týden na Zbojnické chatě ve Vysokých Tatrách? "Jinak než s polopenzí to nejde," informuje Eduard Matúš z horolezeckého oddílu Humanita Praha. Zbojnička tak odrazuje další klienty v situaci, kdy se Tatry vyprazdňují od turistů.

6. března
Chata U Zeleného plesa
Ve Vysokých Tatrách je teplo, ale sněhu velké množství. Je to dobré na horolezecké túry, ale je potřeba dávat pozor na laviny. 

25. února
Katastrofální návštěvnost
Návštěvnost Vysokých Tater se letos snížila na polovinu oproti obvyklému počtu návštěvníků. "Doliny jsou prázné, na vysokohorských chatách je jen pár horolezců," hlásí horský vůdce Radek Zoban Lienerth. "Snižují se ceny lanovek a vleků," popisují ve svém článku V Tatrách léčí krizi slevami autoři specializovaného serveru Tatry.cz.

19. února
Lavinová situace v Tatrách
Vysoké a Západní Tatry jsou již týden nebezpečné. Stále v nich vládne čtvrtý lavinový stupeň. Nezdá se, že by se rychle snížil. "Vydávat se na túry lze jen velmi omezeně," říká Radek Zoban Lienerth z horolezecké školy Climb On.

15. února
Podrobnosti k lavinám
O lavinách ze Slavkovského štítu na turistickou cestu ke Zbojnické chatě píše očitý svědek Viktor Kořízek.

11. února
Laviny ze Slavkovského štítu
Dvě velké laviny spadly ze Slavkovského štítu do Velké Studené doliny směrem k turistické cestě na Zbojnickou chatu. Menší proletěla Veverkův žlab, který dole končí známým ledopádem, a větší padala skrz Královský žlab. Ve Vysokých tatrách vládne 3. lavinový stupeň.

20. ledna
Velké množství sněhu
Ve Vysokých Tatrách napadlo velké množství sněhu. Lze tedy očekávat velké lavinové nebezpečí pro lyžaře i horolezce.

19. ledna
Popradské pleso
Perfektní lyžování nabídl prašan tento týden u Popradského plesa.

7. ledna 2009
Sjezdové lyžování
Sjezdové tratě v Tatranské Lomnici jsou v provozu. Lyžuje se z Lomnického sedla i po nové sjezdovce Štart.

15. prosince 2008
Ceny horských chat
Stáhněte si aktuální ceny ubytování na horských chatách v Tatrách.

4. prosince
Chata Pod Rysy
Výstup na chatu Pod Rysy je již plně v zimních podmínkách.

3. prosince
Slavkovský štít
V dolinách okolo Slavkovského štítu leží půl metru sněhu. Podívejte se na fotogalerii.

23. listopadu
Chata U Zeleného plesa
Chata u Zeleného plesa vyžaduje stoprocentní zálohu na zimní pobyty. Pokud tedy budete chtít třeba na týden na horolezecký pobyt na Brnčalce, musíte jejímu nájemci předem poslat celou částku za ubytování a polopenzi. V případě předčasného ukončení pobytu si peníze chata ponechá.

31. října
Západní Tatry
Na vrcholech Roháčů leží sníh. Přečtěte si fotoreportáž o výletu ze Spálené doliny na Pachola.

28. října
Javorová a Zmrzlá dolina
Na Široké věži a v Javorové dolině již leží stálý poprašek sněhu. Podívejte se na fotogalerii z uplynulého víkendu. Podobně jsou na tom obě Zmrzlé doliny a Červená dolina.

10. října
Gerlach, Lomnický a Vysoká
Vysoké Tatry už nabízejí zimní podmínky na vysokohorské túry. Přečtěte si fotoreportáže z Gerlachu, Vysoké a Lomnického štítu pod vedením horských vůdců.

2. října
Kriváň
Národní slovenský štít Kriváň je zatím schůdný i bez maček a cepínu. Sněhu je tam zatím málo. Podívejte se na fotogalerii.

1. října
Chata U Zeleného plesa
Nad chatou U Zeleného plesa (Brnčalka) je už hodně sněhu. Pěší túra do Červené doliny a na Jahňací štít nebo Kolový štít vyžaduje zimní vybavení.

1. října
Chata Pod Rysmi
Na chatě Pod Rysmi v Mengusovské dolině již vládnou téměř zimní podmínky.

24. září
Neprůchodná sedla
Všechna turisticky schůdná sedla jsou bez horolezecké výzbroje neprůchodná. Leží na nich sníh. Výstup na Gerlach je již zimní záležitostí.

20. září
Nové sjezdovky
Nové sjezdovky se staví ve Vysokých Tatrách. Téměř dokončené jsou na Štrbském plese a v Tatrranské Lomnici. Přečtěte si podrobnosti.

16. září
Horská turistika
Ve Vysokých Tatrách stále vládnou dobré podmínky pro turistiku. Podívejte se na aktuální fotogalerii z hřebenů a fotogalerii ze Zamkovského chaty.

8. září
Jordánka
Klasická horská túra Jordánka z Téryho chaty na Lomnický štít je schůdná i bez cepínu. Sněhové pole ve spodní části žlabu se dá obejít po skále a nahoře už žádný sníh není. Kramle při obcházení Poslední věže jsou v dobrém stavu a nové řetězy ze sedélka Pod Lomnickým vedou jako feráta až na vrchol Lomnického štítu.

12. srpna
Kolik stojí lanovky
Letní ceny lanovek ve Vysokých Tatrách jsou následující: Starý Smokovec - Hrebienok 170 SK (zpáteční 190 SK), Tatranská Lomnica - Skalnaté pleso 240 SK (zpáteční 390 SK), Skalnalé pleso - Lomnický štít 550 SK (pouze zpáteční), Skalnaté pleso - Lomnické sedlo 150 SK (pouze zpáteční).

24. července
Sníh od 2100 m
Od nadmořské výšky 2100 metrů leží ve Vysokých Tatrách čerstvý sníh. Ve vysokých sedlech, severních a východních žlabech je ještě dost sněhu ze zimy.

22. července
Zasněžená sedla
Sedla a žlaby ve Vysokých Tatrách jsou na severní a východní straně stále vysněžené.

14. července
Zábavný adrenalin
Na Hrebienku kromě sjezdu na horských koloběžkách můžeme letos zažít i letní tubing (první na Slovensku), jenž se pyšní několika klopenými zatáčkami. Na mezistanici lanovky Štart (Tatranská Lomnica – Skalnaté pleso) si můžete půjčit o něco sofistikovanější horskou koloběžku nebo podniknout sjezd na nízké trojkolce (stanley rider) nebo mountain-boardu (jakýsi kolový snowboard bytelné konstrukce).

7. července
Lodičky na Štrbském plese
Na Štrbském plese plují od včerejška pramičky, kánoe a kajaky. Ochránci národního parku v roce 1976 je zakázali a teď zase povolili. Loďky lze půjčit v komerční půjčovně na břehu

1. července
Terasa na Lomnickém štítě
Vyhlídková terasa na Lomnickém štítě je nově vysunutá čtyři metry do prostoru. Návštěvníci mají doslova pod nohama Malou Studenou dolinu.

20. června
UIAA kritizuje TANAP
Mezinárodní unie horolezeckých svazů UIAA kritizuje přílišné restrikce Tatranského národního parku TANAP vůči horolezcům a turistům. "Západním horolezcům se tyto praktiky jeví drakonické, snad ještě z dob komunistického režimu. Nastal čas, aby byly revidovány," uvádí předseda komise ochrany přírody UIAA Robert Pettigrew.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Naozaj je to tak ako píšete?
Řek bych že odkaz směroval původně na toto: Jméno: Mirek E-mail: valachian.rockclimber@seznam.cz Odkud jste: www.info-tatry.estranky.cz Vzkaz: Včera jsem byl na Gerlachu, počasí skvělé, jen na sestupu to pořádně huklo, kroupy, déšť. Šel jsem nahoru přes Batizovskou probu a dolů přes Dromedárov chrbát, či jak se to tam přesně jmenuje. Nevíte někdo který blbec tam uřezal ty řetězy? Jít to dolů bez řetězů, to je o hubu. Asi to byl fakt někdo z horských vůdců či horské služby, protože kdyby to udělal nějaký vandal, tak je otázka páru dní, aby tam dali nové řetězy. Pak at se horská nedivý, že tam budou mít záchranné akce, tak jako včera v noci. Když už píšu o horské, to co včera předvedl zřejmě dost ožralý dispečer horské služby na noční směně, to je na vyhazov... Nejenom, že neposlal pomoc pro paní s malým klukem, která byla od setmění, tedy asi od 20 hodiny do 1 hodiny po půlnoci v lese asi 2 km za studánkou nad Vyšnými Hágy totálně vysílení, bez vody a promrzlí, ale potom když už jsem s nima sešel do Hágů a zavezl je do hotelu a znovu mu volal, abych se ho zeptal, proč tam nikoho neposlal a že už jsou v pořádku, tak mi zapřel, že takové hlášení nedostal... Nevíte, jsou ty hovory monitorovány? Asi by si to měl poslechnou ředitel horské služby ať ví, jakého vola tam zaměstnává...Problém byl ještě v tom, že její manžel je tam nechal a šel pro pomoc, zavolat z Hágů na horskou a tam nedorazil a ještě ve 3:30 o něm nikdo nevěděl. Když jsem to řekl onomu po hlase podnapilému dispečerovi, tak on se mě zeptal, že "čo s tým máme robit, myslíte si, že tam mám něhoho poslat teraz v noci?" Fakt profesionální přístup. Kdysi jsem v tom samém místě taky zatměl bez čelovky a jít v tom lese, kde není vidět doslova na krok, to je tak na zlomení nohy, nebo jiném poranění, ale prostě tomu chlapovi se nechtělo tam nikoho poslat a jak se ted dívám na jejich stránky tak asi ani neposlal... Asi nejlepší je v takém případě zavolat rovnou 112 at to vyřídí horské službě, pak by se nemohli vymlouvat.
  • Autor asi koukáš jinam
  • Datum a čas 26.8.2009 14:32
Reaguj
Naozaj je to tak ako píšete?
Otrasné je skôr, to čo tu píšete: veď pokiaľ viem, tak Horská služba predsa neudržuje chodníky v Tatrách, o chodníky sa starajú ŠL TANAPu.
  • Autor Peter
  • Datum a čas 24.8.2009 09:18
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Jizerský guláš 2024

Jizerský guláš 2024

Malé zprávičky z malých Jizerských hor a Lužických hor na severu.... celý článek

Střední Čechy AKTUÁLNĚ 2024

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Chcete si užít spoustu zábavy při sázení bez jakýchkoli problémů? Pak si musíte vybrat tu správnou sázkovku. Ne všechny totiž nabízí stejnou úroveň služeb a příležitostí.
Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Ve světě módy, kde často dominují bezpečné, neutrální odstíny, živé barvy bot představují osvěžující závan originality, přidávají charakter a osobnost každému outfitu. Ať už jste milovníkem casual stylu, nebo preferujete elegantní,
Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Vůně a obrazy kvetoucích třešňových stromů jako při májové premiéře před deseti lety vytvořily kulisy Trailu Praha i v půlce března. Místy vysvitlo teplé sluníčko, běželo se i kolem líbajících se milenců u sochy
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit
Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Zase jsme jednou naběhli na připravené vidle! Přelezli jsme celý hřeben Malého Javorového štítu ve Vysokých Tatrách. Místo očekávané lehké vyhlídkové túry jsme absolvovali těžký celodenní boj je skálou, trávou

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Bratislava - Vídeň Bratislava Koloběžkový závod 20.4.
Predator race Monínec 20.-21.4. 20.4.
Svätojurský cyklomaraton Svätý Jur Horská kola 20.4.
Bajkonur - orientační závod na kolech Pikovice Scorelauf dvojic MTB 20.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.
Bakovský půlmaraton Bakov nad Jizerou 20.4.

Diskuse

llemsdus zithromax online australia, 19.4.2024 12:35, 118 příspěvků
tarcdbyp canadian pharmacy online store, 19.4.2024 12:17, 118 příspěvků
multitasking Lukas B., 19.4.2024 8:39, 11 příspěvků
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 11 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 11 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 11 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 11 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 11 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 11 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09