Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2010

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2010
Vysoké Tatry. Chlapci s bečkami se medvědů rozhodně nebojí.
Autor snímku René Kujan
SDÍLEJ:

Nejmenší velehory na světě přinášejí potěšení slovenským i českým milovníkům hor. Přečtěte si, co je nového.

23. prosince
Slaňovací trasy z Pyšného a Kežmarského štítu
Na začátku zimy byla navrtána slaňovací stanoviště, která ulehčují sestup z Malého Pyšného štítu a z věže Scziepaňských v severní stěně Malého Pyšného štítu. Na slanění jsou potřeba 60 metrů dlouhá lana.

7. prosince
Žiarské sedlo v zimě
Ochranáři pomalu ustupují turistům a ochrana přírody se začíná vracet do normálu. Od letošní zimy je povoleno stoupat na Žiarské sedlo v Roháčích i v zimě. Volný je tím pádem přístup také na Plačlivo, Smrek a Baranec.

3. prosince
Chata Pod Rysmi je zazimovaná
Rekonstrukce chaty Pod Rysmi (Váha) je zastavená až do 15. června. Polovina prací je hotová. Protilavinová zábrana je provizorní. Finance došly. Chata stojí na špatném místě a ochránci přírody nedovolili její přemístění na bezpečnější místo.

28. listopadu
Jastrabka je v prodeji
Film z prostředí Vysokých Tater nazvaný Jastrabka od Jaroslava Matouška je již v prodeji na DVD za 12 eur. Dá se koupit přes internet Horomateriál a Horokupectví, v síti prodejen Hudy a mapové prodejně Kiwi Praha. Na Slovensku se prodává u vydavatele a v mnoha obchodech okolo Vysokých Tater.

24. listopadu
Kežmarok: výstava architekta Majunke
Muzeum v Kežmarku připravilo výstavu Gedeon Majunke - architekt Tatier. Výstav potrvá do 10. prosince.

16. listopadu
Sliezsky dom
Horský hotel Slezský dům bude po rekonstrukci otevřen 27. prosince. Ceny začínají na čtyřiceti eurech za pokoj se snídaní.

5. listopadu
Nový chatař u Zeleného plesa
Tomáš Petrík se stane novým chatařem na Brnčalce, neboli Chatě u Zeleného plesa. Vyhrál výběrové řízení. Ve svých jedenačtyřiceti letech navazuje na dlouhou a úspěšnou chatařskou kariéru nestora Juraje Gantnera a jeho ženy Jany. Tomáš Petrík se narodil v rodině chataře, v minulosti vedl horský hotel Popradské pleso a naposledy stavěl chatu Solisko. Jeho žena, která přijde na Brnčalku s ním, dosud vedla hotel Bachledka v Bachledovej dolině.

3. října
Nová soutěž na nájem Zelené pleso
Nedávná soutěž na nájmy horských chat skončila prodloužením nájmu všech stávajících chatařů na pět let. Těsně před podepsáním smlouvy však odřekli manželé Gantnerovi na chatě U Zeleného plesa. Je tedy vyhlášena nová soutěž na tuto chatu.

3. října
Premiéra filmu Jastrabka
"Premiéra filmu Jastrabka 15. október 21 hod.," oznamuje jeho autor Jaroslav Matoušek. První promítání bude na Mezinárodním festivalu horských filmů Poprad.

19. září
Zima nad 2000 metrů
Vo Vysokých Tatrách v polohách nad 2000 metrov stále pretrvávajú zimné podmienky a výška snehu nesúvislej snehovej pokrývky dosahuje miestami 25 centimetrov.

13. září
Chataři na chatách zůstávají
Výběrové řízení na chataře ve Vysokých Tatrách ponechalo stávající stav. U Zeleného plesa nadále chataří Juraj Gantner a jeho paní, na Zbojnické chatě Ľudovít Záhor, na Téryho chatě Miro Jílek a Pod Rysmi Viktor Beránek.

9. září
Lomnické sedlo na sněhu
První sníh si na Lomnickém sedle užili již i lyžaři.

2. září
První sníh zatím drží
Několik desítek centimetrů sněhu ve vyšších polohách Vysokých Tater se zatím nerozpouští. "...nad hornou hranicou lesa je nový sneh od poprašku miestami do 50 cm, hmla, silný nárazový vietor, zimné podmienky!" varuje Horská záchranná služba. Na Cestě Slobody stále hrozí pád stromů, ale už je průjezdná.

31. srpna
První sníh
V nejvyšších polohách Vysokých Tater napadl první sníh. Zatím se neudržel ani do večera.

29. srpna
Odkloněná trasa na Tatliakovu chatu
Červená turistická značka k bufetu u bývalé Tatliakovy chaty v Roháčích je odkloněna z asfaltové cesty do lesa. Po silničce se odváží vytěžené dřevo. Odklon neplatí o víkendech. Značené trasy odtud vedou na Roháče a Plačlivo.

17. srpna
Poláci a Češi opouští Tatry
Každoroční srpnové sčítání turistů ve Vysokých Tatrách ukázalo úbytek především Poláků a Čechů.

16. srpna
Chata Pod Rysmi
Podívejte se, jak pokračuje rekonstrukce chaty Pod Rysmi.

12. srpna
Poláci si najímají horské vůdce nejčastěji
"Medzi klientmi horských vodcov dominujú tohto roku Poliaci," uvedl pro deník Pravda horský vůdce Pavol Rajtár." K najžiadanejším, ale i k tým náročnejším túram patrí podľa Rajtára prechod hrebeňa Pyšného štítu spojený s výstupom na Lomnický štít. Obľúbené sú aj výstupy na Ľadové štíty, Gerlachovský štít, Vysokú či Mengusovské štíty. Hlavne medzi poľskými turistami je záujem o výstup na Mnícha v poľskej časti Tatier.

Pyšný štít, Vysoké Tatry.

20. července
Nový film Jastrabka
Jaroslav Matoušek natáčí další film z Vysokých Tater. Tentokrát se věnuje jedinému populárnímu štítu a nazval ho jednoduše Jastrabka. Film bude k dispozici na DVD a k vidění bude také na filmových festivalech. Podívejte se na první záběry:

14. července
Pět lanovek v letním provozu
Pět lanovek jezdí po celé léto. Návštěvnící mají k dispozici kolejovou pozemní lanovku Hrebienok, tři lanovky nad Tatranskou Lomnicí (Lomnický štít, Skalnaté pleso, Lomnické sedlo) a jednu na Solisko.

12. července
Chata U Zeleného plesa
V dolině Zeleného plesa a v dolině Bílých ples leží už jen zbytková sněhová pole. Při jejich turistickém přechodu je sice potřeba dávat pozor, ale v nebezpečných místech už sníh není. Horolezci potřebují cepíny k nástupům do stěn Kolového štítu a Baraních rohů. Poslední štrbina a Měděné lávky jsou bez maček a cepínů kvůli množství sněhu nedostupné. V severních stěnách minulý týden nasněžilo.

11. července
Poslední lyžování v Tatrách
Posledním místem, kde se dá ve Vysokých Tatrách lyžovat, je Velká Zmrzlá dolina. Sjízdná je Měděná kotlina, Baraní sedlo a rozsáhlá firnoviska pod Baraními rohy.

10. července
Slezský dům a chata Pod Rysmi
Slezský dům a chata Pod Rysmi budou celé léto v rekonstrukci. Po celou dobu je v obou zajištěno občerstvení, ale přenocování je možné jen v nouzových situacích.

1. července
Ceny ubytování
Server Tatry.cz uveřejnil letošní ceny ubytování ve všech horských chatách a kempech na letní sezonu.

22. června
Předpověď počasí
Na prázdniny se mnozí chystají do Vysokých Tater za turistikou nebo horolezectvím. Podívejte se na nejdůležitější předpovědi počasí pro tyto hory:
Slovenský hydrometeorolgický ústav
Hory.sk
Horská záchranná služba
Horská záchranná služba - všeobecné podmínky

16. června
Firn ve Vysokých Tatrách
Ve vyšších polohách Vysokých Tater leží souvislá vrstva firnu. Níže v dolinách je nutné počítat s ledovatými úseky především ve stínu. Turistické přechody přes vysokohorská sedla je vhodné uskutečnit s mačkami a cepínem, ačkoliv byla včera oficiálně otevřena letní sezona.

9. června
Roháčská dolina
Časť červeno značeného turistického chodníka vedúceho Roháčskou dolinou k Ťatliakovej chate v Západných Tatrách bude presmerovaná. V čase do utorka 15. júna budú môcť turisti prejsť jedine po odklonenom úseku, rovnako červenom vyznačenom turistickom chodníku vedúcim lesom. Začiatok odkloneného chodníka je na rázcestí Adamcuľa a končí pri Ťatliakovej chate.

2. června
Parkování pro hosty zadarmo
Obce pod Vysokými Tatrami se rozhodly, že ubytovaní hosté budou mít parkování na obecních parkovištích zdarma od letošních prázdnin. Pokles počtu návštěvníků je zřejmě už neúnosný, že přistoupily ke kroku, který vždy odmítaly.

27. května
Český spolek horských průvodců
Čeští horští průvodci sdružení ve Spolku horských průvodců se stali oprávněnými osobami vodit své klienty mimo značené turistické trasy ve Vysokých Tatrách. Dosud to byli jen horští vůdci z celého světa, organizovaní horolezci a skialpinisté a také slovenští instruktoři vysokohorské turistiky. Absurdní systém, ve kterém může chodit jen někdo do chráněných území a díky tomu inkasuje peníze, tedy v Tatrách stále bobtná.

4. května
Zonace národního parku je odložená
Pod tlakem ekologů, ochránců přírody a aktivistů odložil ministr životního prostředí Jozef Medveď plán na novou zonaci národního parku. Zřejmě byla určena na rozparcelování Vysokých Tater mezi developery, lanovkáře a hoteliéry.

2. května
Mořské oko nemá dobrý sníh
Skialpinismus nad Mořským okem na polské straně Tater je už obtížný. Sníh není bezpečný.

20. dubna
Rysy
Na Rysech se dá stále lyžovat. Podívejte se na video ze skialpinistické túry.

15. dubna
Konec lyžařské sezony
O nadcházejícím víkendu naposledy pojedou vleky a lanovky ve skiareálech Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica a Spálená dolina v Roháčích. V neděli tedy zavřou všechny sjezdovky ve Vysokých Tatrách. Zároveň dnes skončila skialpinistická sezona a podle návštěvního řádu už není možné lyžovat ani mezi skalami.

5. dubna
Dolina Zeleného plesa
Lyžovat bez lavin se dá v okolí chaty U Zeleného plesa - v Červené, Zmrzlé i Měděné dolině.

2. dubna
Vykoupené vlaky na Slovensko
O Velikonocích cestuje mnoho českých turistů do Vysokých Tater a dalších slovenských hor. Vlaky jsou už teď, přes ujišťování Českých drah o posílení spojů, vyprodané a budou jako každý rok přeplněné. Očekávejte tedy velmi nepříjemné cesty především nočními rychlíky.

17. března
Chata Pod Rysmi
Aktuálne podmienky: Zamračené, veterno, asi 100 cm nového prachového snehu a 100 cm starého. Stupeň lavinového nebezpečia 4! Hore sa dá ísť len na lyžiach. Ale aj tak sa budete hlboko prepadať do prachového snehu. Chata pod Rysmi bude otvorená do 22.3. Podmienky pre skialpinistov: Na lyžiach sa dá šlapať od električky. V kosovke sa držte letnej cesty. Lyžba je fantastická ale dosť nebezpečná. Je to silne lavinózne. Cesta na chatu je tiež ohrozená lavínami. Ostatné túry nedoporučujeme. Určite to s vami spadne! Treba počkať niekoľko dní. Podmienky pre horolezcov: Veľmi zlé a nebezpečné. Steny sú zasnežené, žľaby plné nového snehu. VIDEO: SJEZD Z CHATY POD RYSMI do Mengusovské doliny.

16. března
Soliskové sedlo
Nastal čas skialpinistických túr v jarním firnu. Podívejte se na sjezd ze Soliskového sedla:

15. března
Mengusovská dolina
V Tatrách postupně připadává sníh. Lyžovat se už dá obstojně v Mengusovské dolině, ale ve spodní části Zlomisek je to ještě problematické.

1. března
Magistrála
Tatranská Magistrála je kompletně zledovatělá a pro běžné turisty nebezpečná. Doporučujeme použití nesmeků a trekkingových hůlek. V úseku od Popradského plesa přes Ostrvu k Slezskému domu akutně hrozí laviny kvůli velkému množství nafoukaného a ubitého sněhu.

18. února
Chata Pod Rysmi
Na generální opravu chaty Pod Rysmi bylo vyhlášeno výběrové řízení. Architektonický plán je již odsouhlasen. Smutně tedy končí desetiletá snaha o přesun chaty na bezpečnější místo výše do svahu Rysů. Na stávajícím místě chatu poničí každých pár let laviny.

10. února
U Zeleného plesa
Sněhu je málo. Dojít na chatu U Zeleného plesa se dá, ale už sjezd je spíše na kameňačky. Uděláte při tom malý servis skluznice. V dolině to není o moc lepší. Do Červené se s lyžema na nohou nedostanete a dolů už vůbec ne. V dolině se pošmatlat dá, ale žleby jsou silně lavinézní a s obrovským množstvím nafoukaného nestabilního sněhu. To co by mělo být v dolině, je ve žlebech, tak opatrně. To už ani nemluvím o Baraním sedle a jeho sjezdu přes Flašku na chatu. Tam jsme nebyli, ale nebude to nic moc. Zato ledy jsou natečené úžasně. Reportáž si přečtěte na webu Horské sporty.

10. ledna
Kolik stojí chaty v zimě
Ceník horských chat ve Vysokých Tatrách uveřejnil Český horolezecký svaz.

4. ledna
Vysoká
Stanislawského cesta na Vysokou je pokrytá ledovou glazurou a novým sněhem. Podívejte se na fotogalerii.

3. ledna
Zbojnická chata
V okolí Zbojnické chaty je firn v lezeckých cestách orientovaných západně.

2. ledna
Chata pod Rysmi na lyžích
Mezi Českým štítem a Rysmi není mnoho sněhu a není příliš stabilní. Přečtěte si fotoreportáž ze sedla Váha a chaty Pod Rysmi.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Aktuální podmínky k 15.3.2010
Děkujeme! Příspěvek jsme zkopírovali do článku.
Reaguj
Aktuální podmínky k 15.3.2010
Přátelé, nechci vám brát optimismus s jarním firnem, ale bylo by vhodnější napsat spíše o skutečně aktuálních podmínkách, než nám zase nějaký moták zakalí .... viz info ze včerejška z chatapodrysmi.skAktuálne podmienky15.3.Zamračené, veterno asi 100 cm nového prachového snehu a 100 cm starého.Postupne k večeru sa počasie zlepšilo.Hore sa dá ísť len na lyžiach. Ale aj tak sa budete hlboko prepadať do prachového snehu. Chata pod Rysmi bude otvorená od 13.3 do 22.3.Podmienky pre skialpinistov: Na lyžiach sa dá šlapať od električky. V kosovke sa držte letnej cesty. V doline je asi 100 cm nového snehu. Lyžba je fantastiská ale dosť nebezpečná.Je to silne lavinózne.Stupeň lavinového nebezpečia 4! Cesta na chatu pod Rysmi je tiež ohrozená lavínami. Ostatné túry nedoporučujeme. Určite to s vami spadne! Treba počkať niekoľko dní.Prajeme pekné a bezpečné túry.Podmienky pre horolezcov:Veľmi zlé a nebezpečné. Steny sú zasnežené, žľaby plné nového snehu.Lavinovka:4!
  • Autor Vita
  • Datum a čas 17.3.2010 09:10
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

PRADĚD Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.... celý článek

Ze Satana se zřítil 49letý Čech

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku
Jak se obléct na ryby?

Jak se obléct na ryby?

RADY DO OBCHODU Letošní teplé počasí již vylákalo ortodoxní rybáře k vodě. Na pstruhové potoky a řeky vyrazí v polovině dubna. Je proto nejvyšší čas na kontrolu rybářského vybavení, oblečení a obutí. Co chybí, je
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Jste sportovní nadšenci? Sport rádi praktikujete i sledujete? Pokud jste do nějakého sportu opravdu zbláznění a vyznáte se v něm, dost možná vás už napadlo vyzkoušet sportovní sázení. Sázet na výsledky zápasů je
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi, malé a levné zařízení, způsobilo revoluci v mnoha aspektech DIY technologií, včetně monitorování a zabezpečení. Díky své všestrannosti a snadnému programování se Raspberry Pi stal oblíbenou volbou pro amatérské uživatele i profesionály, kteří
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10