Drsné westernové recepty

Drsné westernové recepty
Jitrnice ze zabijačky.
Autor snímku Milan Suchý
SDÍLEJ:

Recepty z Ameriky pro opravdové kovboje a tuláky se předávají z jedné generace českých trampů na druhou. Přečtěte si několik nejznámějších. Přejeme dobrou chuď v drsných podmínkách lesa, ve spacáku, na karimatce a u ohníčku.

Jak na to

Větvička v ohništi

Čisté a uklizené ohniště je vizitkou trampa, který od něj odešel. Proč leží ve vyhaslém popelu uprostřed ohraničeného ohniště smrková větvička? Je to zálomek. Kdysi to bylo smluvené znamení mužů divočiny a trampové tuhle tradici uchovali až do dnešních dnů.  Má  svůj význam, protože říká: "Jsi vítán, ale hleď ať ohniště slouží nejen tobě!" Pokud tedy najdeš ohniště s větvičkou uprostřed, nezapomeň před odchodem tábořiště uklidit, doplnit zásoby dřeva, vybrat popel a nakonec do ohniště zalomit svou větvičku jako poselství pro následovníky.

Kde nic není, ani smrt nebere

Recept na snídani pro chudého tuláka ve velké nouzi

1 topinka s máslem 
1 šálek horkého mléka

Chceš si dát  topinku na talíř a nalít si mléko k topince a ejhle…
Zjistíš, že nemáš žádný talíř - nevadí použiješ ruku místo talíře, ale…
Nemáš žádné máslo, takže ….
Vynecháš máslo, jenže…. 
Nesehnal jsi žádný chleba, takže….
Vynecháš topinku, ale  nemáš  žádné mléko…
A tak ti nezbude než…..
Napít se k snídani studené vody jako vždycky.

Hobo a jeho dušené maso

Recept pro fajnovějšího tuláka.

Dáš plátek hovězího na dno hrnce a zaliješ 2 librami husté kávy , přidáš nakrájené brambory,  cibuli, mrkev, celer a malou konzervu tomatu tak asi 1/3 šálku. Pak přidáš česnekovou pastu, pikantní sůl, přikryješ pevnou poklicí a dáš vařit  45 minut. Často míchat. Jako přílohu dej chleba.

Myslím, že můžeme bezpečně předpokládat, že také máte po ruce konev s vroucí kávou na roštu nad ohništěm.  Ta patří k životu, který jste si vybral a který dává smysl. Good Appetite.

Divoký zákvas, přírodní domácí kvasnice

Starý rodinný recept na campu Wilde Horse.

Uvařit 2 nakrájené brambory střední velikosti, ve vodě ze  3 šálků až do změknutí , vylít vodu a přidat znovu  2 šálky studené vody, smíchat a ochladit brambory s 2 šálky mouky. Přidat  2 polévkové lžíce cukru, vše v hliněném hrnci (nepoužívej kov).

Přikrýt před světlem kusem látky a udržovat na  teplém místě. Míchat každý den, až bude směs bublat a bude dost čilá,  aby se mohla začít používat (24 - 48 hodin). Nikdy nepoužít všechno najednou, nebo najednou vylít. Vždy nechat zbytek v jednom šálku . Pak alespoň jednou týdně: Přidat 2 šálky mouky + 2 šálky vody, a tak udržet kvasnice živé.

Nebudeš -li je často používat, tak musíš opět naplnit tento zákvas  a začít znovu.  Můžeš to pak vložit do kamenného hrnce, nebo malého džbánu s poklicí,  a nabídnout přátelům. Uděláš velkou a dobrou věc, když k tomu přidáš i  tyto instrukce a recept!  

Kuře nebo slepice á la Austine, Texas

Vařené maso z 1 kuřete nebo z 1/2 slepice nakrájíme na kostky, přidáme 5 dkg másla, dva dkg hladké mouky, 1/4 l kyselé smetany, 1 lžičku worcesterské omáčky, 1 lžičku soli, trochu cayenského pepře (chilli) a 1 lžíci sherry.

Je -li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem nebo vývarem. Do světlé jíšky z másla a mouky přilijeme kyselou smetanu, worcester, sůl a pepř. Vše dobře rozmícháme a přidáme vařené maso nakrájené na kostky a před podáváním trochu sherry -  podle gusta do jídla, nebo rovnou do sebe jako aperitiv. Podáváme s bramborem.

Ostré chilli indiánů Cheyenee

V těžkém kastrolu nebo kotlíku rozehřejeme olej na prudším ohni a opečeme za stálého míchání 1 kg mletého, nebo nasekaného hovězího masa dohněda 6-8 minut. Pak zmírníme oheň a přidáme k masu stroužek česneku, 1 nakrájenou cibuli, 3 oloupaná rajčata, po jedné lžičce pepř, oregano, kari a chilli (nejlépe nasekané lusky), zaprášíme moukou a dobře promícháme.

Zalijeme vodou a trochou šťávy z citronu. Podle chuti pak přidáme trošku cukru. Celé necháme dusit 90 minut a podáváme s chlebem.

Americký kotel, 4 porce

Základ:  500 g vepřového bůčku, 1 lžíce mouky, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 cibule, 2 plátky ananasu (300 g), 2 lžíce oleje, 1/4 l horkého hovězího vývaru, 150 g neloupané rýže, 1/2 lžičky soli, 300 g vyloupaného  zeleného hrášku, 1 svazek pažitky.

Maso umyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Mouku promícháme s pepřem a paprikou a touto směsí poprášíme kostky masa.  Cibuli pak nakrájíme nadrobno, ananas oloupeme, vykrojíme tvrdý střed a nakrájíme na kousky (dá se koupit i kompot a z něj vybrat jen kousky ananasu bez šťávy).

Olej rozehřejeme ve velkém kotli a maso s cibulí na něm důkladně osmažíme a pak postupně zalijeme vývarem. Rýži vypereme ve vedlejším kastrolu, necháme odkapat, pak ji přimícháme, přidáme sůl a pod pokličkou zvolna 40 minut vaříme. Po 15 minutách přidáme do hrnce ananas a po 30 minutách hrášek. Během vaření můžeme podle potřeby přilít ještě vývar. Na závěr omyjeme pažitku, osušíme a posypeme jí hotový pokrm.

Cowboy steak

Osolené připravené steaky z hovězí kotlety (asi 350 g) potřeme olejem, necháme odležet, zatím co rozděláme a připravíme oheň. Když se plameny rozhoří, přikládáme už jen tvrdé dřevo (buk a dub) do té doby, než se nám v ohništi vytvoří žhavé oharky. Pak na ně položíme ocelovou mřížku a opékáme maso tak, aby se ho nedotýkaly plameny. Mezi oharky přihodíme pár větviček jalovce a několik stroužků česneku. Na každé straně opékáme steak asi 6 minut. Přikusujeme chleba a zapíjíme pivem.

Kovbojská káva

Do kotle s vroucí vodou vhoď libru kávy a nech povařit. Po chvíli tam vhoď podkovu, a spadne-li ke dnu, vhoď další libru kávy a vař dál!

Arbuckles je v Texasu populární horká káva, kterou pili kovbojové na pastvě nebo na ranči;  mnoho kovbojů dodnes říká každé kávě  arbuckles ( čti Árbakl).

Do kotle naliješ 4 litry vody  a připravíš 1 1/2 šálku čerstvě mleté kávy (hrubě mleté), 1 vaječnou skořápku, 1/2 šálku studené vody. Přivedeš vodu k varu  a do vroucí vody  přihodíš vaječnou skořápku. Když voda začne bublat, sejmeš kotel z ohně a necháš stát  2 minuty. Pomalu přileješ studenou vodu, aby se káva usadila na dně. Necháš stát 1 minutu než usoudíš, že se káva usadila

Horydoly.czPřečtetě si další články v rubrice JÍDLO a PITÍ

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Westernové recepty

Docela často jezdím po westernových rodeích a tam se to nikdy neobejde bez grilování. Je to snad nejtypičtější americké jídlo, které jde k létu úplně výborně. My doma milujeme grilčo taky, tak snad není jediný víkend v sezóně, kdy bychom nevytáhli gril. Často dělám grilovaná žebírka, nejsou složitá, a fakt si na nich pošmákneme.

Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Houby AKTUÁLNĚ 2018

Houby AKTUÁLNĚ 2018

HŘIBY ROSTOU Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!... celý článek

Řeky AKTUÁLNĚ 2018

Horolezci ve Wadi Rum jsou jordánské jedničky

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.





Nejčtenější články

Velmi lámavý Spitzmauer

Velmi lámavý Spitzmauer

CLIMBING GUIDE Poslední cáry šera se rozplynuly v černé tmě. Měsíc právě prodělává nov. Dolézáme na skalní bobek v hřebenu Spitzmaueru a motáme lana. Je jasné, že s klasickou sestupovkou nemůžeme počítat a jinou cestu
Jak se vybírají a kupují pohorky?

Jak se vybírají a kupují pohorky?

AKTUALIZACE Outdoorovou obuv, trekkingové boty nebo pohorky si kupujeme jednou za pár let. Musí něco vydržet, zároveň být v rámci možností pohodlná a hlavně má ochránit svého majitele před rozmary šptného počasí
Houby AKTUÁLNĚ 2018

Houby AKTUÁLNĚ 2018

HŘIBY ROSTOU Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Salzach - trekkingová řeka

Salzach - trekkingová řeka

RIVER GUIDE První pocit pro klasického českého vodáka je úžas nad mohutností řeky, čistotou a rychlostí tekoucí vody. Jen co do ní i s lodí vklouzne, zmocní se ho vlny a on zažívá
Podzimní rovnodennost: Slunce vychází na východě a zapadá na západě

Podzimní rovnodennost: Slunce vychází na východě a zapadá na západě

V sobotu 23. září ve 3:55 hodin nad ránem nastává podzimní rovnodennost. V ten okamžik se ocitne Slunce v rovině zemského rovníku. Jeho paprsky dopadají na Zemi kolmo k její ose. Stejný jev se odehraje

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
JATA - veletrh Japonsko, Tokio 20.-23.9. 20.9.
Tourism Expo - veletrh Japonsko, Tokio 20.-23.9. 20.9.
Zlatý cepín Polsko, Ladek-Zdroj 20.-23.9. Vyhlášení nejlepších horolezců 20.9.
Povl - horolezecký festival Kacanovy 21.-23.9. 21.9.
Parenzana - cyklomaraton Chorvatsko, Poreč 21.-23.9. Horská kola 21.9.
1000 Seen - vodácký maratón Německo, Labussee 21.-23.9. 21.9.
Harrach šlechtic rodu i ducha - výstava Jilemnice, Krkonošské muzeum 21.9.-18.11. 21.9.
Sraz oddílů Keblov, Zátoka Pláňat 21.-23.9. 21.9.
Kanoepolo Chomutov 22.-23.9. 22.9.
Andulky - výstava Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 22.-23.9. 22.9.

Diskuse

oprava albireo, 23.9.2018 5:33, 3 příspěvky
Letní čas aztli, 22.9.2018 17:18, 8 příspěvků
Rovnodennost aztli, 22.9.2018 16:59, 3 příspěvky
tip Hugo, 21.9.2018 9:54, 2 příspěvky
tip Mrkat, 20.9.2018 22:37, 2 příspěvky
Působivé Medvědobijka, 19.9.2018 23:09, 3 příspěvky
informace k ferratě Vodní... martin, 18.9.2018 18:41, 6 příspěvků
Solden radši NE právník, 18.9.2018 11:03, 3 příspěvky
Tipy na svačiny Klea, 16.9.2018 13:20, 7 příspěvků
Praha? Houbarka, 14.9.2018 23:16, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Scott outlets Horydoly , 23.9.2018 20:50
Jižní Čechy na kole Horydoly , 22.9.2018 0:19
Plavební sezóna na Schwar... Horydoly , 22.9.2018 0:15
Český Krumlov: sklizeň vi... Horydoly , 22.9.2018 0:12
Re: The North Face - výpr... Horydoly , 21.9.2018 17:16
Re: jarni vodacky veletrh Kuba Turek, 20.9.2018 15:06
jarni vodacky veletrh Horydoly , 20.9.2018 14:43
Bike Adventure 28.9.2018 Horydoly , 19.9.2018 13:26