Drsné westernové recepty

Drsné westernové recepty
Jitrnice ze zabijačky.
Autor snímku Milan Suchý
SDÍLEJ:

Recepty z Ameriky pro opravdové kovboje a tuláky se předávají z jedné generace českých trampů na druhou. Přečtěte si několik nejznámějších. Přejeme dobrou chuď v drsných podmínkách lesa, ve spacáku, na karimatce a u ohníčku.

Jak na to

Větvička v ohništi

Čisté a uklizené ohniště je vizitkou trampa, který od něj odešel. Proč leží ve vyhaslém popelu uprostřed ohraničeného ohniště smrková větvička? Je to zálomek. Kdysi to bylo smluvené znamení mužů divočiny a trampové tuhle tradici uchovali až do dnešních dnů.  Má  svůj význam, protože říká: "Jsi vítán, ale hleď ať ohniště slouží nejen tobě!" Pokud tedy najdeš ohniště s větvičkou uprostřed, nezapomeň před odchodem tábořiště uklidit, doplnit zásoby dřeva, vybrat popel a nakonec do ohniště zalomit svou větvičku jako poselství pro následovníky.

Kde nic není, ani smrt nebere

Recept na snídani pro chudého tuláka ve velké nouzi

1 topinka s máslem 
1 šálek horkého mléka

Chceš si dát  topinku na talíř a nalít si mléko k topince a ejhle…
Zjistíš, že nemáš žádný talíř - nevadí použiješ ruku místo talíře, ale…
Nemáš žádné máslo, takže ….
Vynecháš máslo, jenže…. 
Nesehnal jsi žádný chleba, takže….
Vynecháš topinku, ale  nemáš  žádné mléko…
A tak ti nezbude než…..
Napít se k snídani studené vody jako vždycky.

Hobo a jeho dušené maso

Recept pro fajnovějšího tuláka.

Dáš plátek hovězího na dno hrnce a zaliješ 2 librami husté kávy , přidáš nakrájené brambory,  cibuli, mrkev, celer a malou konzervu tomatu tak asi 1/3 šálku. Pak přidáš česnekovou pastu, pikantní sůl, přikryješ pevnou poklicí a dáš vařit  45 minut. Často míchat. Jako přílohu dej chleba.

Myslím, že můžeme bezpečně předpokládat, že také máte po ruce konev s vroucí kávou na roštu nad ohništěm.  Ta patří k životu, který jste si vybral a který dává smysl. Good Appetite.

Divoký zákvas, přírodní domácí kvasnice

Starý rodinný recept na campu Wilde Horse.

Uvařit 2 nakrájené brambory střední velikosti, ve vodě ze  3 šálků až do změknutí , vylít vodu a přidat znovu  2 šálky studené vody, smíchat a ochladit brambory s 2 šálky mouky. Přidat  2 polévkové lžíce cukru, vše v hliněném hrnci (nepoužívej kov).

Přikrýt před světlem kusem látky a udržovat na  teplém místě. Míchat každý den, až bude směs bublat a bude dost čilá,  aby se mohla začít používat (24 - 48 hodin). Nikdy nepoužít všechno najednou, nebo najednou vylít. Vždy nechat zbytek v jednom šálku . Pak alespoň jednou týdně: Přidat 2 šálky mouky + 2 šálky vody, a tak udržet kvasnice živé.

Nebudeš -li je často používat, tak musíš opět naplnit tento zákvas  a začít znovu.  Můžeš to pak vložit do kamenného hrnce, nebo malého džbánu s poklicí,  a nabídnout přátelům. Uděláš velkou a dobrou věc, když k tomu přidáš i  tyto instrukce a recept!  

Kuře nebo slepice á la Austine, Texas

Vařené maso z 1 kuřete nebo z 1/2 slepice nakrájíme na kostky, přidáme 5 dkg másla, dva dkg hladké mouky, 1/4 l kyselé smetany, 1 lžičku worcesterské omáčky, 1 lžičku soli, trochu cayenského pepře (chilli) a 1 lžíci sherry.

Je -li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem nebo vývarem. Do světlé jíšky z másla a mouky přilijeme kyselou smetanu, worcester, sůl a pepř. Vše dobře rozmícháme a přidáme vařené maso nakrájené na kostky a před podáváním trochu sherry -  podle gusta do jídla, nebo rovnou do sebe jako aperitiv. Podáváme s bramborem.

Ostré chilli indiánů Cheyenee

V těžkém kastrolu nebo kotlíku rozehřejeme olej na prudším ohni a opečeme za stálého míchání 1 kg mletého, nebo nasekaného hovězího masa dohněda 6-8 minut. Pak zmírníme oheň a přidáme k masu stroužek česneku, 1 nakrájenou cibuli, 3 oloupaná rajčata, po jedné lžičce pepř, oregano, kari a chilli (nejlépe nasekané lusky), zaprášíme moukou a dobře promícháme.

Zalijeme vodou a trochou šťávy z citronu. Podle chuti pak přidáme trošku cukru. Celé necháme dusit 90 minut a podáváme s chlebem.

Americký kotel, 4 porce

Základ:  500 g vepřového bůčku, 1 lžíce mouky, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 cibule, 2 plátky ananasu (300 g), 2 lžíce oleje, 1/4 l horkého hovězího vývaru, 150 g neloupané rýže, 1/2 lžičky soli, 300 g vyloupaného  zeleného hrášku, 1 svazek pažitky.

Maso umyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Mouku promícháme s pepřem a paprikou a touto směsí poprášíme kostky masa.  Cibuli pak nakrájíme nadrobno, ananas oloupeme, vykrojíme tvrdý střed a nakrájíme na kousky (dá se koupit i kompot a z něj vybrat jen kousky ananasu bez šťávy).

Olej rozehřejeme ve velkém kotli a maso s cibulí na něm důkladně osmažíme a pak postupně zalijeme vývarem. Rýži vypereme ve vedlejším kastrolu, necháme odkapat, pak ji přimícháme, přidáme sůl a pod pokličkou zvolna 40 minut vaříme. Po 15 minutách přidáme do hrnce ananas a po 30 minutách hrášek. Během vaření můžeme podle potřeby přilít ještě vývar. Na závěr omyjeme pažitku, osušíme a posypeme jí hotový pokrm.

Cowboy steak

Osolené připravené steaky z hovězí kotlety (asi 350 g) potřeme olejem, necháme odležet, zatím co rozděláme a připravíme oheň. Když se plameny rozhoří, přikládáme už jen tvrdé dřevo (buk a dub) do té doby, než se nám v ohništi vytvoří žhavé oharky. Pak na ně položíme ocelovou mřížku a opékáme maso tak, aby se ho nedotýkaly plameny. Mezi oharky přihodíme pár větviček jalovce a několik stroužků česneku. Na každé straně opékáme steak asi 6 minut. Přikusujeme chleba a zapíjíme pivem.

Kovbojská káva

Do kotle s vroucí vodou vhoď libru kávy a nech povařit. Po chvíli tam vhoď podkovu, a spadne-li ke dnu, vhoď další libru kávy a vař dál!

Arbuckles je v Texasu populární horká káva, kterou pili kovbojové na pastvě nebo na ranči;  mnoho kovbojů dodnes říká každé kávě  arbuckles ( čti Árbakl).

Do kotle naliješ 4 litry vody  a připravíš 1 1/2 šálku čerstvě mleté kávy (hrubě mleté), 1 vaječnou skořápku, 1/2 šálku studené vody. Přivedeš vodu k varu  a do vroucí vody  přihodíš vaječnou skořápku. Když voda začne bublat, sejmeš kotel z ohně a necháš stát  2 minuty. Pomalu přileješ studenou vodu, aby se káva usadila na dně. Necháš stát 1 minutu než usoudíš, že se káva usadila

Horydoly.czPřečtetě si další články v rubrice JÍDLO a PITÍ

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Westernové recepty

Docela často jezdím po westernových rodeích a tam se to nikdy neobejde bez grilování. Je to snad nejtypičtější americké jídlo, které jde k létu úplně výborně. My doma milujeme grilčo taky, tak snad není jediný víkend v sezóně, kdy bychom nevytáhli gril. Často dělám grilovaná žebírka, nejsou složitá, a fakt si na nich pošmákneme.

Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Lyžování v Zell am See: letošní novinky

Lyžování v Zell am See: letošní novinky

Když pátráte, co je letos v rakouských skiareálech nového, jsou to kromě lanovek a vleků především služby jako free wi-fi, různé aplikace, měření rychlosti na svahu, slalomové tratě pro amatéry, vymakanější překážky... celý článek

Brno a Moravský kras AKTUÁLNĚ 2018

Nejlepší hoteliér, restauratér, barman a destinace

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.



Nejčtenější články

Bruslení v Brně 2017/2018

Bruslení v Brně 2017/2018

V Brně se bruslí v krytých sportovních halách, na venkovních zimních stadionech i na dočasných kluzištích v centru města. Vyberte si z našeho kompletního seznamu: kde, kdy a za jaké vstupné se v Brně bruslí.
TEST Trekingová koloběžka Yedoo Trexx

TEST Trekingová koloběžka Yedoo Trexx

Chcete lehkou, rychlou, odolnou, stabilní, pohodlnou a hezkou koloběžku pro dospělé? Skloubit tyto vlastnosti za slušné peníze se už skoro dvě století pokouší celý veloprůmysl. Tomuto ideálu se blíží koloběžka Yedoo
Bruslení v Praze 2017 / 2018

Bruslení v Praze 2017 / 2018

Praha zprovozňuje zimní bruslařské plochy. Přinášíme přehled možností na bruslení v hlavním městě. Bruslí se na ledu velkých zimních stadionů, otevírají se malá dočasná kluziště i umělý led. Bruslaři zatím nemají k dispozici
Lyžování ve Francii představuje nezapomenutelný zážitek

Lyžování ve Francii představuje nezapomenutelný zážitek

Ať to chceme přiznat či ne, lyžování ve Francii se jednoznačně nedá srovnat s lyžováním v českých zimních střediscích. Francouzské Alpy jsou kouzelné samy o sobě. Jelikož si ve Francii dávají záležet, aby
Naučte se carvovat!

Naučte se carvovat!

AKTUALIZACE Každý lyžař o carvingu mluví, jiné než carvingové lyže se neprodávají, radius je alfou a omegou v obchodech. Přesto málokdo umí carvovat opravdu dobře. Horydoly proto nabízejí videoučebnici, jak na to.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Jižní Amerika na koloběžce - diashow Praha, Cross Club Přednáší Marek Jelínek 18.1. 19:00
Matka - veletrh Finsko, Helsinky 18.-21.1. Cestovní ruch 18.1.
10boy - lezecké závody Brno, Hudy stěna 18.1.
GO a Regiontour - veletrh Brno, Výstaviště 18.-21.1. 18.1.
Ples Ligy stovkařů Olomouc, U Pelikána 19.1. 20:00
Pojizerská Bludička Nová Ves u Bakova Orientační cyklozávod 20.1.
Novoroční Open Police nad Metují Lezecké závody 20.1.
Boot - veletrh Německo, Düsseldorf 20.-28.1. 20.1.
Skialpinistické závody Krížna Slovenský pohár 20.1.
Kašperská 30 - běžky Churáňov 20.-21.1. 20.1.

Diskuse

Elektrokolo motor Adam, 18.1.2018 19:22, 45 příspěvků
Zůstáváme věrní Chorvatsku Dominika, 17.1.2018 19:29, 1 příspěvek
Prodám 2x registrace na V... Vladimír, 17.1.2018 12:36, 1 příspěvek
Tak se poplácali po zádech Novinář, 17.1.2018 12:34, 1 příspěvek
Elektrokolo motor ajurveda, 16.1.2018 1:17, 45 příspěvků
Elektrokolo motor Adam, 15.1.2018 23:28, 45 příspěvků
tohle chci! Horydoly , 15.1.2018 22:04, 2 příspěvky
Před 40 lety Horydoly , 15.1.2018 22:03, 5 příspěvků
Před 40 lety Vlastimil Čech, 15.1.2018 18:31, 5 příspěvků
tohle chci! Vlastimil Čech, 15.1.2018 18:09, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

GO Kamera 2018 Horydoly , 18.1.2018 2:03
Hra s chutí Horydoly , 18.1.2018 1:59
Zkuste cvrčka nebo krokodýla Horydoly , 18.1.2018 1:58
Re: Knihy - kde sehnat? Kuba Turek, 17.1.2018 23:16
Knihy - kde sehnat? Horydoly , 17.1.2018 23:10
Learn2Ski ve Ski amadé Horydoly , 17.1.2018 20:02
Re: Lyžování v Rakousku Horydoly , 17.1.2018 20:00
Ski amadé: Největší zábav... Horydoly , 17.1.2018 19:58