Jaké pečivo je nejlepší?

Jaké pečivo je nejlepší?
Tvarohový frgál Zdeňka Filáka z Francovy Lhoty zvítězil v soutěže o nejlepší valašský frgál, která se konala ve Velkých Karlovicích.
Autor snímku Valachy
SDÍLEJ:

Dieteticky správné pečivo obsahuje hodně vlákniny a co nejméně sodíku. V obchodech ovšem není jednoduché ho najít.

Celozrnné není cereální! Při výběru pečiva se často necháme zmást popisky, kterým mnohdy nerozumíme. Pečivo cereální, vícezrnné, celozrnné, speciální…

Nejčastěji zaměňujeme cereální pečivo za celozrnné a obarvené pečivo za žitné. Mnohdy také považujeme za celozrnné pečivo to, které je jen posypané semínky, avšak je vyrobeno z klasické bílé mouky. Nejvíce nás matou pekaři a pekárny slovem "cereální", což znamená "vyrobený z mouky." Pečivo vícezrnné značí, že je vyrobené z více druhů mouky, ale nemusí vůbec obsahovat mouku celozrnnou.

Pokud chcete koupit opravdové celozrnné pečivo, pečlivě hledejte toto slovo na obalu, nebo na cenovce v regálu. Takové pečivo má totiž obsah celozrnné mouky alespoň 80 %. Celozrnné pečivo má vyšší energetickou hodnotu než pečivo bílé, ale rozdíl je zanedbatelný. Zásadní výhodou je celozrnného pečiva však spočívají v živinách, kterých nám bílé pečivo z pšeničné mouky nedodá. Bílé pečivo nám dodává pouze energii, celozrnné pečivo navíc vlákninu, řadu vitaminů a minerálních látek.

Pečivo je zdravé a nevynechávat! Zdravě hubnout a dokonce ani nezdravě hubnout nelze bez konzumace pečiva. Pečivo je totiž, stejně jako další přílohy, zdrojem sacharidů, které dodávají našemu organismu zásadní část energie.

Vláknina a sůl jsou nezbytné! Přestože vláknina neslouží jako zdroj energie, pro správné fungování našeho organismu je velmi důležitá. "Dobře sytí, pomáhá tedy při hubnutí a má přínos i pro diabetiky, snižuje glykemický index potravin, snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá udržovat stálou hladinu krevního cukru a má také velký význam pro zdraví střev," říká výživový specialista Petr Havlíček. Jeho kolegyně dietoložka Karolína Hlavatá dodává, že denní příjem vlákniny by měl být alespoň 25 g. Realita ovšem bývá jiná, průměrný dospělý člověk konzumuje jen polovinu.

Čím méně sodíku, tím lépe! Důsledkem nadbytečného příjmu sodíku je zvyšování krevního tlaku. Vysoký krevní tlak patří mezi nejčastější srdečně-cévní onemocnění a podílí se na vzniku dalších těžkých zdravotních komplikací, jako je infarkt myokardu nebo mozková příhoda. Příjem sodíku nemá být vyšší než 2 gramy denně a to je 5 gramů soli. Doporučenou denní dávku však průměrný dospělý překračuje trojnásobně. Solí posypanému pečivu se proto raději vyhněte. Bohatě stačí, co se přidává do těsta.

 
SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


JoSchi na Hochkaru otevřel rustikální bar JP

JoSchi na Hochkaru otevřel rustikální bar JP

FOTOGALERIE Johannes Putz otevřel na Hochkaru ve svém lyžařském impériu JoSchi další restauraci. Bar JP je umístěný v prostorách ubytovacího hostince Almgasthof.... celý článek

Houby AKTUÁLNĚ 2018

Hochkar! Guga Hö! Morgens früh!

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.



Nejčtenější články

Hochkar! Guga Hö! Morgens früh!

Hochkar! Guga Hö! Morgens früh!

Svítá. Proužek světla se objevuje na obzoru za Grossglocknerem, Hochschwabem a Schneebergem. Vídeň ještě spí. Guga Hö! Lyže se rozjíždějí po prázdné sjezdovce do nezřetelné hloubky skiareálu Hochkar.
Sypete si do kávy bílý prášek? Smetana ani mléko to není

Sypete si do kávy bílý prášek? Smetana ani mléko to není

Instantní přípravky do kávy, napodobující mléko, se prodávají pod různými názvy – coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka nebo pěna do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená
Houby AKTUÁLNĚ 2018

Houby AKTUÁLNĚ 2018

Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
JoSchi na Hochkaru otevřel rustikální bar JP

JoSchi na Hochkaru otevřel rustikální bar JP

FOTOGALERIE Johannes Putz otevřel na Hochkaru ve svém lyžařském impériu JoSchi další restauraci. Bar JP je umístěný v prostorách ubytovacího hostince Almgasthof.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
AIME - veletrh Austrálie, Melbourne 20.-21.2. 20.2.
Reise Camping - veletrh Německo, Essen 21.-25.2. 21.2.
Free - veletrh Německo, Mnichov 21.-25.2. 21.2.
Nautika - veletrh Chorvatsko, Záhřeb 21.-25.2. 21.2.
Hohe Jagd und Fischerei - veletrh Rakousko, Salzburg 22.-25.2. Lov a rybářství 22.2.
Polovníctvo a rybárstvo - veletrh Nitra, Agrokomplex 23.-25.2. 23.2.
Ferie - veletrh Dánsko, Kodaň 23.-25.2. Cestovní ruch 23.2.
Outdoor Show - veletrh Velká Británie, Londýn 23.-25.2. 23.2.
Rossignol Demo Tour
Buková hora 24.-25.2. 24.2.
BTL - veletrh Portugalsko, Lisabon 28.2.-4.3. 28.2.

Diskuse

Odrážedlo Katka, 20.2.2018 14:56, 4 příspěvky
Elektrokolo Marek, 20.2.2018 14:54, 7 příspěvků
cykloturistika Prkoš, 19.2.2018 11:41, 1 příspěvek
Bulvární slovník Kuba Turek, 19.2.2018 10:10, 21 příspěvků
Bulvární slovník Lukas B., 19.2.2018 8:36, 21 příspěvků
Bulvární slovník Kuba Turek, 18.2.2018 22:27, 21 příspěvků
Bulvární slovník Arcikacíř, 18.2.2018 20:06, 21 příspěvků
Odrážedlo Tomáš, 17.2.2018 16:24, 4 příspěvky
Elektrokolo Ivos, 17.2.2018 16:22, 7 příspěvků
Elektrokolo Horydoly , 15.2.2018 15:57, 7 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Ledopád v Labském dole Horydoly , 21.2.2018 1:04
Labský důl Kuba Turek, 21.2.2018 0:19
Re: Canon - dárek k zrcad... Horydoly , 20.2.2018 22:39
Jachting Horydoly , 20.2.2018 17:18
Šlechtické ubytování Horydoly , 20.2.2018 13:31
Holidayworld 2018 Horydoly , 20.2.2018 13:28
Horobál Horydoly , 20.2.2018 13:18
MFOF 2018 Horydoly , 20.2.2018 13:16