Linecké rohlíčky z obchodu máslo a čokoládu neviděly

Linecké rohlíčky z obchodu máslo a čokoládu neviděly
Jablko, svíčka a pečivo jsou symboly Vánoc.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Pokud kvůli předvánočnímu shonu delegujete starost o cukroví na obchodní řetězce, můžete se divit, jaké pochutiny se na váš stůl dostanou. Spotřebitelský časopis dTest se podíval na zoubek kupovaným lineckým rohlíčkům a zjistil, co toto průmyslově zpracované, křehké polomáčené cukroví obsahuje. Máslo ani čokoláda to nejsou.

Jak na to
 

Tradiční cukrářské recepty představují linecký rohlíček jako dvě křehké máslové sušenky slepené džemem a namočené v čokoládě.

"Do srovnání jsme zařadili celkem devět výrobků. Většina z nich nesla název linecké rohlíčky, ale narazili jsme i na máslové banánky či povidláčky, které se však jinak od ostatních průmyslových rohlíčků nelišily," říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Džem, čokoláda, máslo? Nenechte se vysmát!

Zatímco doma si linecké cukroví nejspíše připravíte s použitím vlastního džemu, výrobci jsou vynalézavější. Z testu vyšlo, že rohlíčky většinou obsahují nespecifikovanou vícedruhovou ovocnou náplň. Co se v žádných z nich nenašlo, byla čokoláda.

"Obaly často hlásají, že je cukroví polomáčené. Ale v čem přesně jsou máčené, po tom musíme zapátrat na zadní straně. Ve všech případech jde o takzvanou tmavou cukrářskou polevu, což je cukr a ztužený rostlinný tuk s přídavkem kakaa a emulgátoru," vysvětluje Hoffmannová.

Nahrazení neušla ani nastrouhaná citrónová kůra, místo které velkovýrobci k dochucení používají polotovar zvaný citropasta. Nejde však o výrobek z citrónů – skládá se z vody, cukru, jablek, škrobu, konzervantů, barviv a citrónového aroma a kyseliny citrónové.

Ani z pohledu másla se nemají linecké rohlíčky z obchodu čím chlubit. "Všechny výrobky bez výjimky obsahovaly částečně ztužené rostlinné tuky, které mohou být zdrojem škodlivých transmastných kyselin. Pouze jeden výrobek, Jemné máslové banánky od Smetanové cukrárny, obsahoval kromě ztužených rostlinných tuků také máslo," podotýká Hana Hoffmannová.

Čím méně písmenek, tím lépe

Před nákupem cukroví v obchodě je tedy dobré zvážit, zda náhražky tradičních surovin stojí za ušetřený čas. "Polotovary, které se často pro výrobu cukrářských a pekařských výrobků používají, představují pro lidské tělo vydatný zdroj potravinářské chemie a také zvýšený příjem cukru nebo soli," připomíná šéfredaktorka a radí: "Čím více je potravina průmyslově zpracovaná, tím menší má nutriční i kulinářskou hodnotu. Naštěstí lze přítomnost chemie snadno na první pohled odhalit. Kratší seznam použitých ingrediencí pravděpodobně naznačuje základní suroviny. Naproti tomu polotovary, jejichž dílčí složky se musí rozepisovat do závorek, prozradí záplava textu. Obecně tedy platí, čím méně textu, tím lépe."

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Houby AKTUÁLNĚ 2018

Houby AKTUÁLNĚ 2018

Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!... celý článek

Hochkar! Guga Hö! Morgens früh!

Nejlepší hoteliér, restauratér, barman a destinace

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.



Nejčtenější články

Hochkar! Guga Hö! Morgens früh!

Hochkar! Guga Hö! Morgens früh!

Svítá. Proužek světla se objevuje na obzoru za Grossglocknerem, Hochschwabem a Schneebergem. Vídeň ještě spí. Guga Hö! Lyže se rozjíždějí po prázdné sjezdovce do nezřetelné hloubky skiareálu Hochkar.
Houby AKTUÁLNĚ 2018

Houby AKTUÁLNĚ 2018

Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
JoSchi na Hochkaru otevřel rustikální bar JP

JoSchi na Hochkaru otevřel rustikální bar JP

FOTOGALERIE Johannes Putz otevřel na Hochkaru ve svém lyžařském impériu JoSchi další restauraci. Bar JP je umístěný v prostorách ubytovacího hostince Almgasthof.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Holiday World - veletrh Praha, Holešovice 15.-18.2. Cestovní ruch 15.2.
For Fishing - veletrh Praha, Letňany 15.-18.2. Rybářství a myslivost 15.2.
Miniškola zimního táboření
Beskydy u chaty Hrádek 16.-18.2. Info: stachk@seznam.cz 16.2.
Sport Expo - veletrh Polsko, Kielce 16.-18.2. 16.2.
Just Ride! Karolinka Snowboarding 17.2.
AIME - veletrh Austrálie, Melbourne 20.-21.2. 20.2.
Reise Camping - veletrh Německo, Essen 21.-25.2. 21.2.
Free - veletrh Německo, Mnichov 21.-25.2. 21.2.
Nautika - veletrh Chorvatsko, Záhřeb 21.-25.2. 21.2.
Hohe Jagd und Fischerei - veletrh Rakousko, Salzburg 22.-25.2. Lov a rybářství 22.2.

Diskuse

Odrážedlo Tomáš, 17.2.2018 16:24, 3 příspěvky
Elektrokolo Ivos, 17.2.2018 16:22, 6 příspěvků
Elektrokolo Horydoly , 15.2.2018 15:57, 6 příspěvků
Odrážedlo Horydoly , 15.2.2018 15:27, 3 příspěvky
Bulvární slovník Kuba Turek, 15.2.2018 15:25, 17 příspěvků
…nebo i ta hloupá Anglie… Michael Beranek, 15.2.2018 14:11, 17 příspěvků
Odrážedlo Renata, 15.2.2018 13:34, 3 příspěvky
Elektrokolo Marek, 15.2.2018 13:30, 6 příspěvků
Bulvární slovník Lukas B., 15.2.2018 11:48, 17 příspěvků
termo Marinecek, 15.2.2018 9:32, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Lyžuj lesy Horydoly , 15.2.2018 16:45
Razula hlásí výborné podm... Horydoly , 15.2.2018 16:30
Auto*Mat Horydoly , 15.2.2018 11:18
Diashow Brno Horydoly , 14.2.2018 22:06
Re: Masarykovské desatero Kuba Turek, 14.2.2018 18:21
Masarykovské desatero Horydoly , 14.2.2018 18:18
Milleniálové mají Valentý... Horydoly , 14.2.2018 16:56
Pašeráckej vejkend Horydoly , 14.2.2018 16:53