O vínech ze Španěl

O vínech ze Španěl
Sommeliér Dominik Sokol představuje kolekci španělských vín.
Autor snímku Antonín Karoch
SDÍLEJ:

Do letošního roku vstoupilo Španělsko s turistickým heslem "Španělsko, část tvého já!" Nevím jak vy, ale já z hesla vybral svůj zažívací trakt a ledviny. Mám totiž rád španělská vína.

Španělsko má milion hektarů vinic, což je nejvíc na světě. Ale co do výroby obsazuje až třetí místo. Z toho je zřejmé, že se španělští vinaři v posledních 20 letech zaměřili hlavně na kvalitu.

Po stránce vinařské lze Španělsko rozdělit na 69 oblastí, neboli denominací. Dvě oblasti mohou díky velice příznivým přírodním podmínkám a kvalitě produkovaných vín označovat své nápoje značkou původu DOCa. Původně ji měla pouze oblast Rioja, ale roku 2001 ji získala také malá oblast v Katalánsku s názvem Priorat.

Bílá španělská vína vůbec nejsou špatná

Mnoho lidí si myslí, že když je Španělsko na jihu, tak nemůže vyrábět dobrá bílá vína. Zapomínají, že mluví o třetí nejhornatější zemi v Evropě. Zdejší vinice bývají dost často vysoko položené, nebo mají blízko k oceánu, který vinice ochlazuje. Proto mají bílá vína v některých oblastech skvělé podmínky.

Jedna ze dvou nejtypičtějších španělských odrůd bílých vín je kultivar Verdejo. Víno z něj bývají svěží a dobře pitelná. Doma je v autonomní oblasti Kastilie-León v oblasti Rueda. To 800 metrů nad mořem položená náhorní planina na severozápadě země se zhruba 13 tisíci hektarů vinic, kde vládne poměrně drsné počasí.

Vinařství Cuatro Rayas, producent vynikajícího Verdejo, bylo založené v roce 1935 a je největší a nejstarší bodega (vinařství) v této oblasti. Některá vína vyrábí z hroznů ze stoletých keřů, které dávají velice vyrovnanou sklizeň. Dost často toto víno nechávají ležet v barikových sudech z francouzského dubu.

Druhá odrůda pro výrobu bílých vín je Albariňo. Dobře se jí daří v Galicii na severozápadě Španělska. Víno tu pěstují v pěti oblastech na přibližně 3500 hektarech, z nichž nejdůležitější je Rias Baichas, kde se nachází firma Bodega Granbazán. Ta považuje zmíněné víno za vrchol své nabídky.

Kraji se říká Zelené Španělsko, protože tu hodně prší a vše je tu na rozdíl od vnitrozemí příjemně zelené. Není divu, že zde vinohradníci pěstují až 90 % bílých moštových odrůd.

Ke kultivaru Albariňo se váže zajímavý příběh. Révu prý přivezli ve 12. století mniši cisterciáci z Německa od Mosely. I překlad názvu (bílá od Rýna), svědčí, že hrozny mají původ v Rýnském ryzlinku. Albariňo si oblíbili u moře, protože se velice dobře doplňuje s rybami a s pokrmy z ústřic, slávek, krevet, či dalších plodů moře.

Vinařství Mas Llunes patří mezi rodinná vinařství. Najdeme ho v oblasti Empordá téměř u francouzských hranic. Víno se v regionu pěstuje stovky let, ale vinařství samo je velice mladé. Majitelé ho založili v roce 2000 a ročně vyprodukuje přibližně 100 tisíc lahví, což je na Španělsko relativně málo. Na druhé straně milovníci vína berou tuto oblast jako velice kvalitní. Z jedné strany chrání vinice hory a z druhé na ně působí Středozemní moře. Proto vína odtud patří mezi dražší. Vinařství nabízelo na jedné ochutnávce v Praze, kterou pořádalo Španělské velvyslanectví, lehce barikované cuvéé (tedy směs či kuvé), které však obsahovalo víno kultivaru Cariňena blanca, které je jinde vzácností, ale zde tuto révu považují za autochtonní odrůdu.

Když červené, tak z Rioji

Neslavnější vinařskou oblastí ve Španělsku je bezesporu Rioja s ústředním městem Logrono. Révu vinnou tu pěstují na 60 tisících hektarech a patří tak k největším vinařským regionům země. Je to zároveň denominace a autonomní oblast, která maličko zasahuje do denominací Navara a Baskicko. Nejoblíbenějším zdejším kultivarem je vynikající červená odrůda Tempranillo, oblíbená v celém Španělsku. V oblasti Rioja je pro výrobu červených vín povoleno omezené množství modrých odrůd, jako Mazuello, Garnacha a Graciano, ale v lahvích vždy převládá Tempranillo.

Vinařství Bodegas de la Marquesa Valserano má dlouhou historii a podle názvu i šlechtický původ. Majitel patřil mezi osvícené vinaře a vzal si příklad z francouzských regionů, jako Bordeaux či Medoc. Záhy začala jeho vína vítězit na mezinárodních přehlídkách a vinařství se proslavilo. Dnes vinařství obhospodařují členové páté generace rodiny a s kvalitou vína patří mezi španělskou špičku.

Víno Valserrano Crianza obsahuje 90 % odrůdy Tempranillo a 10 % odrůdy Mazuello. Termín Crianza v názvu znamená, že víno muselo zrát minimálně 12 měsíců v barikových sudech s obsahem 225 litrovů a další rok v lahvích. To ovšem platí pouze pro oblast Rioja s klasifikací DOCa. Jinde nejsou pravidla tak přísná.

V regionu jsme se setkal též s víny typu Reserva. Zmíněné produkty musejí zrát minimálně 18 měsíců v sudu a 18 měsíců v lahvi. Nejcenější vína s názvem Grand Reserva zrají dokonce dva roky v sudu a tři roky v lahvích.

Horydoly.czCESTOVNÍ RUCH: Španělsko láká muslimy na halal turistiku

Oblast Ribera del Queiles není od denominace Rioja daleko. Zasahuje do provincie Navara, ale vinaři mají některá specifika. V Navaře se například nesmí zavlažovat. Tady zavlažují. Také mohou s révou experimentovat. Mohou zasadit například odrůdu Syrah, která není v Navaře povolená, a nic se neděje. To je výhoda oblastí Vin de la Tierra, tedy oblastí, kde si na nic nehrají. Vína mají vynikající, ale bez zbytečných hloupostí na etiketách. A také lacinější.

Vinařství Bornost představilo v Praze například cuvée Guelbenzu Evo, které se sestává z vín kultivaru Cabernet Sauvignon, Garnacha a Merlot. V jiných produktech používají kultivar Graciano, málo známou místní odrůdu, která však dodává vínům v malém množství jistou lehkost a kyselinku. Samo vinařství sice založili v roce 1851, ale v posledních letech nevydrželo konkurenci a banka ho odprodala družstvu Bornost.

Oblast Priorat společně s oblastí Ribera del Duero patří mezi malé vinařské regiony. Vinařství jsou povětšinou rodinná a malá. Teprve v 90. letech tu například vybudovali silnice. Snad proto zdejší produkty milovníkům vína sympatická. Většina vín je postavena na základní odrůdě Garnacha. Vína z Prioratu mají vysoký obsah alkoholu. Výjimkou není ani obsah 15 % etanolu, aniž by to bylo nějak zřetelně znát. ...lžu. Je to znát :-)

Hlavním důvodem je břidlicová, záhřevná, kamenitá půda, dostatek slunce a účinný odraz blízkého Středozemního moře. Místní utvořili spolek zhruba 140 drobných vinařů s názvem Vinicola Dell Priorat, které dohromady obhospodařuje více než 200 hektarů vinic.

Trampoty v denominaci La Mancha

Pod Madridem nalezneme vinařský region Pago Calzadilla, což je zajímavá vinařská destinace. Nejdříve je ale třeba poznamenat, že se pod Madridem rozkládá snad největší vinařská oblast na světě, známá jako působiště známé Cervantesovy postavičky, Dona Quijota. Je to region La Mancha se 160 tisíci hektarů vinic.

O některých zdejších velkých vinařích je známo, že vyrábějí i u nás dobře známé lacinější produkty, tzv. supermarketová vína, po našem krabičky. Tím si ovšem do velké míry zkazili pověst. Nejen sobě, ale i těm ostatním.

Kvalitní výrobci, kteří nechtěli mít s uvedenou praxí v oblasti nic společného, se rozhodli začít v La Manche produkovat vína pod označením Vino de la Tierra. Před deseti lety vznikla na základě tohoto počinu denominace Pago Calzadilla. V současné době sdružuje pouze 14 výrobců. Podmínkou je limitovaná produkce hroznů, zaručená kvalita produktů, vinice musí být přímo u vinařství a ne třeba 20 kilometrů daleko.

V Česku několikrát tuto oblast reprezentovali vinaři z městečka Huete, sdružení v družstvu s názvem Pago Calzadilla, tedy stejným, jako má jejich denominace. Představují odrůdové víno Syrah s názvem Allegro. Kultivar Syrah není typická španělská odrůda. Nicméně pod Madridem se jí daří, má tu vynikající klimatické podmínky, víno je velice dobré, kvalitní a je po něm poptávka.

Sinforiano Reserva z vinařství Sinforiano je stoprocentní odrůdové víno typu Tempranillo z oblasti D. O. Cigales, které zrálo 24 měsíců v dubových sudech. Oblast je typická spíše výrobou růžových vín, ale je vidět, že místním vinařům jde i červené. Bodegas Sinforiano je malá rodinná firma, která obhospodařuje 70 hektarů vinic. Vinice leží zhruba 800 až 900 metrů nad mořem. Není výjimkou, že některá jiná vinařství mají v této části Kastílie vinice až 1000 metrů nad mořem. Vína jsou hutná a tříslovina se doplňuje s kyselinkou, takže výsledek je velmi pitelný. Oblast D. O. Cigales má pouze 2000 hektarů vinic, takže patří mezi ty menší. Není ani moc známá, což je vzhledem ke kvalitě a chuti zdejšího vína škoda.

Oblast Ribera del Duero leží asi 80 km na západ od Rioji a celková plochy zdejších vinic činí přibližně 20 tisíc hektarů. Dominantní kultivar je opět Tempranillo, ale tady této odrůdě říkají Tinto Fino. Prý zdejší Tempranillo má silnější slupku a tím pádem více barviva a taninu. Konec konců v Ribera del Duero nejsou sami. Tato réva má na mnoha místech Španělska i Portugalska mnohá další synonyma.

Víno Conde de san Cristóbal Raices Reserva z vinařství Grupo Vinícola Marqués De Varga patří mezi hodně drahá a kvalitní vína. Jmenované bodega (dosaďte vinařství či sklepy) tohoto vína navíc produkuje pouze šest tisíc lahví, což je opravdu minimální výroba, vhodná pro sběratele, znalce nebo jako investiční víno. Nápoj opravdu působí mnohem silnějším dojmem, než jeho konkurence z Rioji. I barvu má tmavší.

Nejen malá vinařství

V Praze se také často prezentují vinařství značně rozsáhlá s filiálkami po celém světě. Takovým výrobcem je například firma Ferrer Family Wines Freixenet Group. Tento konglomerát se rozrostl díky šikovnosti majitelů rodiny Ferrer. "Vinařství založili v roce 1861," říká exportní ředitel firmy Peter Protić. "Sláva naší společnosti se začala šířit až roku 1914, kdy jsme začali vyrábět šumivé víno Cava. Tak se ve Španělsku říká vínům kvašeným v lahvích francouzskou metodou."

Postupem doby skupovali perspektivní vinice a zakládali další vinařství po celé zemi. Mají je v oblasti Rioja, Ribera del Duero, Priorat a dalších významných denominacích. Dnes vlastní 21 vinařství v osmi zemích na třech kontinentech. V Mendoze vlastní dokonce vinice ve výšce 1300 m nad mořem! Kromě toho společnosti patří vinařské podniky ve francouzském  Bordeaux či Champagne, v Austrálii vlastní dvě vinařství a jedno mají dokonce v Kalifornii v USA. Roční produkce firmy činí včetně šumivých vín 200 miliónů lahví. Sekt Cava Freixenet znají gurmáni ve 145 zemích světa a firma ročně vyprodukuje 70 miliónů lahví této značky. Vše samozřejmě francouzskou metodou druhotného kvašení v lahvích.

Zlato z Terréz

A pomyslná sladká tečka na závěr. Sherry je španělská specialita, která se týká  pouze Andalusie, kde se nacházejí čtyři denominace pro vína tohoto typu. Nejslavnější z nich je Terréz. Výrobně se jedná se o fortifikovaná vína. Najdeme mezi nimi i suchá vína, ale převládají sladká.

Hrozny bílých odrůd Moscatel a Pedro Chimenéz se před zpracováním nechávají sušit na slunci, hrozny odrůdy Palomino tu dávají přímo do lisu. Po smíšení zraje víno v  typických sherry sudech, které jsou zaplněné pouze do pěti šestin. Ke konci kvašení by se měla na povrchu vína utvořit speciální ušlechtilá plíseň. Po skončení kvašení se víno dolihovává a následně opět zraje v trochu odlišnějších ležáckých sudech. Sudy tu skládají v několika řadách nad sebou a v průběhu roku je vinaři přelévají od shora dolů a zpět. Systému se říká solera. Tím dochází ke standardizaci sklizně či dokonce ročníků, víno se provzdušňuje, což opět přispívá k lepší fortifikaci obsahu. Sherry má obvykle i díky dolihování zvýšený podíl alkoholu na 19 - 22 %. Druh Sherry Fino má podíl alkoholu pouze 15 - 17 %.

Na Sherry je nejzajímavější fakt, že ho více než Španělé pijí Angličané a Holanďané. Podle pověsti ukořistil pirát Drake, když porazil španělskou Armadu, také loď plnou tohoto vína. Královně Alžbětě Anglické prý velice zachutnalo, takže po válce se stal anglický královský dvůr nehledě na náboženské otázky věrným odběratelem zmíněného moku.

Víno Fino Inocente od firmy Chosé Estévéz zraje osm let a že hrozny pocházejí z jednoho vinohradu, navíc pouze z odrůdy Palomino Fino, což tu není normálně zvykem. Proto také patří mezi nejjakostnější nápoje. Vinařství založil José Estévéz de los Reyes v městě Jerez v roce 1974. Společnost postupně rozšiřoval, takže ho dnes tvoří tři bodegy.

Jedno z nich se však trochu z oblasti vín vymyká. Jde o filiálku Valdespino, která je spíše lihovarem. Zde je dobré se opět trochu vrátit do historie. Jakmile si Angličané oblíbili Sherry a v domech se jim začaly vršit sudy, zjistili Skotové, že to je to pravé, co dodává jejich whisky správnou chuť. Sháňka po těchto zvláštních dřevěných artefaktech trvá dodnes. I ve Španělsku se proto našla firma, která vyrábí vynikající Sherry a má k dispozici potřebné sudy. Začali pálit svoji Malt Whisky ze skotského i španělského sladu a nechávali ji zrát v sudech, kde dříve skladovali vína značek Paolo Cortado a Oloroso. Podobné to bylo s dováženým kubánským rumem a samozřejmě také s místní brandy. Ve všech případech prý stejně jako u Sherry stárnou destiláty pomocí systému Solera. Rum jsem šťastně propašoval domů.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Francouzi jsou zase vinnými šampiony

Francouzi jsou zase vinnými šampiony

Ministerstvo zemědělství Francie odhaduje, že francouzští vinaři sklidí v tomto roce 46,1 miliónů hektolitrů vína. Je to o 25 % více než v roce vloni. To byl ale trošku slabší rok, sklizeň vinné révy... celý článek

A znovu Rio Botičo

Prahou bezpečně na kole

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.





Nejčtenější články

Výšlap na Cotopaxi (5897 m)

Výšlap na Cotopaxi (5897 m)

CLIMBING GUIDE Vše začalo během několikaletého pobytu v Bostonu. V dojezdu autem jsou hory charakteru našich Krkonoš. Do Rocky Mountains na západě USA je to minimálně pět hodin letadlem. Ale v Americe se
Výstavy hub 2018

Výstavy hub 2018

AKTUALIZACE Houbaři se pochlubí svými úlovky z lesa, ostatní jim budou závidět krásné houby a všichni se poučí, co se všechno dá jíst a co je naopak jedovaté.
Výlovy rybníků 2018 září a říjen

Výlovy rybníků 2018 září a říjen

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME Hlavní podzimní sezona výlovů rybníků se odehrává v říjnu a listopadu. O tomto víkendu můžete navštívit mnoho výlovů, ale králem je jednoznačně Rožmberk! Na slavnostním výlovu největšího českého rybníka se očekává návštěva
Houby AKTUÁLNĚ 2018

Houby AKTUÁLNĚ 2018

PRAHA Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
A znovu Rio Botičo

A znovu Rio Botičo

Botič AKTUÁLNĚ! Zpočátku roztomilý potůček s meandry, drobnými peřejkami a občasným roštím. Pod Záběhlickým jezem začíná regulovaný tok. Množství lávek různé výšky, kabely, roury. Humus, bordel a fekálie jsou po letech čištění a stavebních

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
ITB Asia - veletrh Singapur 16.-19.10. 16.10.
13Session bouldering Praha, Třináctka Lezecké závody 16.10. 17:00
Zamykání Ostravice Ostrava   20.10.
Silesia kros Opava Půlmaraton 20.10.
Orlovský Orel Orlová, Lutyně Lezení na rychlost 20.10.
Opatovický kanál - splutí Lázně Bohdaneč   20.10.
Rokytka Grande - splutí Praha, Kyjský rybník ZRUŠENO! 20.10.
Otava - zamykání Sušice, kemp Splutí do Horažďovic 20.10. 11:00
Písecký šplhavec Písek, Sokolovna Olympijský šplh 20.10.
Jesenický Surovec Jesenice u R. 21.-22.10. Běh v terénu a cyklomaraton 20.10.

Diskuse

batoh boris, 15.10.2018 11:40, 13 příspěvků
Kloubní výživa Rakia, 13.10.2018 13:15, 21 příspěvků
Malá ta, kdo zná jen malý... Roman Siegl, 12.10.2018 16:39, 6 příspěvků
Operace kolene Lenka, 12.10.2018 13:27, 21 příspěvků
připomínka Honzány, 11.10.2018 20:26, 27 příspěvků
Operace kolene Karolina, 11.10.2018 13:50, 21 příspěvků
Pozor Smejči, 11.10.2018 7:19, 1 příspěvek
Operace kolene Ivos, 10.10.2018 10:09, 21 příspěvků
Operace kolene Kuba Turek, 8.10.2018 11:28, 21 příspěvků
Operace kolene Karolina, 8.10.2018 10:49, 21 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Kurz slackline pro začáte... Horydoly , 15.10.2018 9:24
Swiss Food Festival Praha Horydoly , 10.10.2018 23:33
Re: Wallis Horydoly , 8.10.2018 15:34
Re: Wallis Kuba Turek, 8.10.2018 15:34
Re: Wallis Horydoly , 8.10.2018 15:33
Re: Wallis Kuba Turek, 8.10.2018 15:32
Re: Wallis Horydoly , 8.10.2018 15:31
Re: Wallis Kuba Turek, 8.10.2018 15:30