Speciality pod Vysokými Tatrami

Speciality pod Vysokými Tatrami
Vysoké Tatry. Chlapci s bečkami se medvědů rozhodně nebojí.
Autor snímku René Kujan
SDÍLEJ:

"Už se těším, až se dole nažeru," zní častá hláška na tatranských vysokohorských chatách. Chaty ve Vysokých Tatrách jsou totiž z velké části stále zásobovány nosiči a jídlo je tu tudíž jednoduché, nepříliš levné a o velkých porcích nelze mluvit. Mohutní chlapi by po dlouhé túře snědli klidně tři chody. Turisté i horolezci si proto dávají pořádně do nosu teprve, až když se vracejí z hor. Nabízíme tedy pár osvědčených tipů na originální hospody.

Pokud jdete po Magistrále, zastavte se nejprve v Zamkovského chatě a dejte si stopičku hořce. Jde o domácí výluh stejnojmenné jedovaté a chráněné rostliny v borovičce nebo vodce. Tady je nejlepší.

Střelba ve Smokovci

Ve Starém Smokovci stojí vyhlášená obří Koliba. Jídlo tu mají dobré, ale na jídelním lístku je jen normální evropská kuchyně. Nic oslnivého, co bychom si mohli zapamatovat. Specialitou je zbojnická káva, která se podává s hořící lihovinou. Nelekejte se, když uslyšíte z kuchyně výstřel, protože tím číšník ohlašuje, že vám ji nese. Po Smokovci se vypráví, že s touto specialitou měly potíže ochranky všech středoevropských prezidentů, kteří tu v polovině devadesátých let vedli jednání o integraci. "Po prvním výstřelu lehli na zem a byli připravení k palbě," s mírnou nadsázkou vzpomíná personál.

Tokajské v Tatranské Lomnici

V Tatranské Lomnici stojí za návštěvu dva zcela rozdílné podniky. Dobrodružné povahy nebo ti, kteří mají hlouběji do kapsy, vezmou za vděk Pivničkou na autobusovém nádraží. Zahulená krčma spíše než pivo nabízí nejsprostší lihoviny a nějakou klobásu. Je to ovšem vzorek normálních slovenských hospod.

Příjemné posezení u tokaje a dobrého jídla si můžete užít ve Slovenské restauraci, kterou najdete přes ulici. Hlavní chod tu přijde na něco okolo stokoruny a můžete si vybrat mezi univerzálními steaky a místní kuchyní. To druhé je zajímavější. Takové trojputňové tokajské k brynzovým haluškám přelitým škvířící se slaninou je nezapomenutelné.

Slovenské speciality v Popradu

V Popradu pod hlavním náměstím se dobře najíte ve stylové Slovenské restauraci. Doporučujeme především slovenské speciality halušky na masový i vegetariánský způsob. Výběr vín není nijak oslnivý, ale k běžnému jídlu je dostatečný. Ceny pokrmů se pohybují od padesáti korun za hotovky do dvou set korun za masové speciality.

Často se stává, že k přestupu na vlak do Česka zbývá jen pár desítek minut, a pak každý bere za vděk nádražním bufetem. Když si odmyslíte normální železničářský kolorit, vyberete si tu slušné jídlo za málo peněz. A klidně si můžete odložit u stolu sebevětší batoh. Personál je na to zvyklý.

Horydoly.cz INFO: Vysoké Tatry na HORYDOLY


Zobrazit místo Vysoké Tatry na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Restaurace Marná Sláva
Restaurace s vynikající pizzou, Marná Sláva.www.marnaslava.cz
Reaguj
Re: Zbojanda super
Snidanema jsem jinak nadsenej nebyl, ale vecere co jsem tam dojizdel po madarskejch detech byli fakt dobry. Priste si urcite misto snidani objednam vecere.
  • Autor komar
  • Datum a čas 29.4.2003 01:28
Reaguj
Popradské nebrat
Na Popradském plese v minulých letech v hospodě okrádali zákazníky na penězích i na porcích. Furt jsme se servírkám dívali pod ruce a vyplatilo se to.
  • Autor humanytník
  • Datum a čas 17.4.2003 23:14
Reaguj
Zbojanda super
Kazdy ma jine chute to je jasne, ale na Zbojnice chate byly porce velke, chutne a pestre behem celeho tydne (srpen 2002). Kam se na ne hrabou mnohe restaurace v Cechach a na tom se shodla cela nase skupina.
Reaguj
další hospody
Poněkud obskurní restaurace s červenými potahy a bílými drátěnými ozdobami je v sedmém patře hotelu před popradským nádražím. Dá se tam najíst i v noci, ale jezdí se tam výtahem. Klasická čtyřka je mezi vlakovým a autobusovým nádražím. Jeden vchod je jen do výčepu, druhý do hospody s jídlem.
  • Autor Milan
  • Datum a čas 9.4.2003 14:35
Reaguj
Re: dobrá nádražka
Aha, díky za tip.
  • Autor OT
  • Datum a čas 9.4.2003 11:06
Reaguj
dobrá nádražka
Dobrý pajzl je teď taky v Lomnici na nádraží. Sice čepují pořád Tatran, ale už ho konečně chladí.
  • Autor Vokoun
  • Datum a čas 9.4.2003 10:49
Reaguj
Celkem 7 příspěvků v diskuzi


Nejzajímavější podzimní tipy z Jižního Tyrolska

Nejzajímavější podzimní tipy z Jižního Tyrolska

V Jižním Tyrolsku / Südtirol je na podzim krásně. Sklízí se víno, volí se špeková královna, slaví jedlé kašta a lidé vyrážejí do přírody na procházky.... celý článek

Vinobraní na Znojemsku je v plném proudu

Výlovy rybníků 2017

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.



Nejčtenější články

Nejzajímavější podzimní tipy z Jižního Tyrolska

Nejzajímavější podzimní tipy z Jižního Tyrolska

V Jižním Tyrolsku / Südtirol je na podzim krásně. Sklízí se víno, volí se špeková královna, slaví jedlé kašta a lidé vyrážejí do přírody na procházky.
Houby AKTUÁLNĚ 2017

Houby AKTUÁLNĚ 2017

KOSTELEC NAD ČERNÝMI LESY Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Výlovy rybníků 2017

Výlovy rybníků 2017

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME Hlavní podzimní sezona výlovů rybníků se odehrává v říjnu a listopadu. Největší událostí víkendu bude výlov Rožmberka v Třeboni.
Výstavy hub 2017

Výstavy hub 2017

Houbaři se pochlubí svými úlovky z lesa, ostatní jim budou závidět krásné houby a všichni se poučí, co se všechno dá jíst a co je naopak jedovaté.
Vinobraní na Znojemsku je v plném proudu

Vinobraní na Znojemsku je v plném proudu

Obilí už je pod střechou a vinobraní v plném proudu. Jižní Morava a možná i zbytek Česka žije burčákem a vinařské lisy pracují naplno. Respektive pouze tehdy, když neprší. Znojemská oblast není výjimkou.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Mezinárodní festival outdoorových filmů Olomouc, Šantovka 12.-18.10. 12.10.
Ofirika - diashow Brno, Klub cestovatelů Přednáší Rostislav Staněk 17.10. 18:30
Knižní veletrh Havlíčkův Brod 20.-21.10. 20.10.
Fotoexpo - veletrh Praha, Národní dům Vinohrady Fototechnika 21.10.
ITB Asia - veletrh Singapur 25.-27.10. 25.10.
Designblok Praha, Výstaviště 26.-30.10. 26.10.
Kostýmované prohlídky zámku Krásný Dvůr   28.10.
Hanseboot - veletrh Německo, Hamburg 28.10.-5.11. Lodě a čluny 28.10.
Pohádkové prohlídky Sychrov, zámek 28.10.-19.11. 28.10.
Trienále skla a bižuterie Jablonec nad Nisou 24.6.-28.10. 28.10.

Diskuse

Pes darek - nápady Kuba Turek, 16.10.2017 10:31, 2 příspěvky
Pes darek Petr, 16.10.2017 10:24, 2 příspěvky
Cyklo kalhoty Crivit Jarek, 16.10.2017 6:09, 16 příspěvků
Sněžnice PavelK, 15.10.2017 20:34, 11 příspěvků
Sněžnice Marek Šopík, 14.10.2017 16:15, 11 příspěvků
dělohy Suk, 14.10.2017 1:20, 1 příspěvek
magneťák Novinář, 11.10.2017 22:01, 3 příspěvky
magneťák Suk, 11.10.2017 12:13, 3 příspěvky
magneťák vodák Marek, 10.10.2017 23:29, 3 příspěvky
spoluzavazadlo pri ceste ... Palo grecmal, 9.10.2017 17:53, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Wiener Hausberge: Rax, Sc... Horydoly , 17.10.2017 2:30
Grossglockner Horydoly , 17.10.2017 2:12
Prague City Tourism Horydoly , 16.10.2017 23:53
Pražská vlastivěda 2017 ř... Horydoly , 16.10.2017 23:42
Kiwi spolupracuje se Sygic Horydoly , 16.10.2017 23:38
Lidé z Extreme Plus v Mah... Horydoly , 15.10.2017 20:35
Louňovice a Vyžlovka Kuba Turek, 13.10.2017 12:34
Slatiňany diashow a předn... Horydoly , 13.10.2017 1:44