Speciality pod Vysokými Tatrami

Speciality pod Vysokými Tatrami
Vysoké Tatry. Chlapci s bečkami se medvědů rozhodně nebojí.
Autor snímku René Kujan
SDÍLEJ:

"Už se těším, až se dole nažeru," zní častá hláška na tatranských vysokohorských chatách. Chaty ve Vysokých Tatrách jsou totiž z velké části stále zásobovány nosiči a jídlo je tu tudíž jednoduché, nepříliš levné a o velkých porcích nelze mluvit. Mohutní chlapi by po dlouhé túře snědli klidně tři chody. Turisté i horolezci si proto dávají pořádně do nosu teprve, až když se vracejí z hor. Nabízíme tedy pár osvědčených tipů na originální hospody.

Pokud jdete po Magistrále, zastavte se nejprve v Zamkovského chatě a dejte si stopičku hořce. Jde o domácí výluh stejnojmenné jedovaté a chráněné rostliny v borovičce nebo vodce. Tady je nejlepší.

Střelba ve Smokovci

Ve Starém Smokovci stojí vyhlášená obří Koliba. Jídlo tu mají dobré, ale na jídelním lístku je jen normální evropská kuchyně. Nic oslnivého, co bychom si mohli zapamatovat. Specialitou je zbojnická káva, která se podává s hořící lihovinou. Nelekejte se, když uslyšíte z kuchyně výstřel, protože tím číšník ohlašuje, že vám ji nese. Po Smokovci se vypráví, že s touto specialitou měly potíže ochranky všech středoevropských prezidentů, kteří tu v polovině devadesátých let vedli jednání o integraci. "Po prvním výstřelu lehli na zem a byli připravení k palbě," s mírnou nadsázkou vzpomíná personál.

Tokajské v Tatranské Lomnici

V Tatranské Lomnici stojí za návštěvu dva zcela rozdílné podniky. Dobrodružné povahy nebo ti, kteří mají hlouběji do kapsy, vezmou za vděk Pivničkou na autobusovém nádraží. Zahulená krčma spíše než pivo nabízí nejsprostší lihoviny a nějakou klobásu. Je to ovšem vzorek normálních slovenských hospod.

Příjemné posezení u tokaje a dobrého jídla si můžete užít ve Slovenské restauraci, kterou najdete přes ulici. Hlavní chod tu přijde na něco okolo stokoruny a můžete si vybrat mezi univerzálními steaky a místní kuchyní. To druhé je zajímavější. Takové trojputňové tokajské k brynzovým haluškám přelitým škvířící se slaninou je nezapomenutelné.

Slovenské speciality v Popradu

V Popradu pod hlavním náměstím se dobře najíte ve stylové Slovenské restauraci. Doporučujeme především slovenské speciality halušky na masový i vegetariánský způsob. Výběr vín není nijak oslnivý, ale k běžnému jídlu je dostatečný. Ceny pokrmů se pohybují od padesáti korun za hotovky do dvou set korun za masové speciality.

Často se stává, že k přestupu na vlak do Česka zbývá jen pár desítek minut, a pak každý bere za vděk nádražním bufetem. Když si odmyslíte normální železničářský kolorit, vyberete si tu slušné jídlo za málo peněz. A klidně si můžete odložit u stolu sebevětší batoh. Personál je na to zvyklý.

Horydoly.cz INFO: Vysoké Tatry na HORYDOLY


Zobrazit místo Vysoké Tatry na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Restaurace Marná Sláva
Restaurace s vynikající pizzou, Marná Sláva.www.marnaslava.cz
Reaguj
Re: Zbojanda super
Snidanema jsem jinak nadsenej nebyl, ale vecere co jsem tam dojizdel po madarskejch detech byli fakt dobry. Priste si urcite misto snidani objednam vecere.
  • Autor komar
  • Datum a čas 29.4.2003 01:28
Reaguj
Popradské nebrat
Na Popradském plese v minulých letech v hospodě okrádali zákazníky na penězích i na porcích. Furt jsme se servírkám dívali pod ruce a vyplatilo se to.
  • Autor humanytník
  • Datum a čas 17.4.2003 23:14
Reaguj
Zbojanda super
Kazdy ma jine chute to je jasne, ale na Zbojnice chate byly porce velke, chutne a pestre behem celeho tydne (srpen 2002). Kam se na ne hrabou mnohe restaurace v Cechach a na tom se shodla cela nase skupina.
Reaguj
další hospody
Poněkud obskurní restaurace s červenými potahy a bílými drátěnými ozdobami je v sedmém patře hotelu před popradským nádražím. Dá se tam najíst i v noci, ale jezdí se tam výtahem. Klasická čtyřka je mezi vlakovým a autobusovým nádražím. Jeden vchod je jen do výčepu, druhý do hospody s jídlem.
  • Autor Milan
  • Datum a čas 9.4.2003 14:35
Reaguj
Re: dobrá nádražka
Aha, díky za tip.
  • Autor OT
  • Datum a čas 9.4.2003 11:06
Reaguj
dobrá nádražka
Dobrý pajzl je teď taky v Lomnici na nádraží. Sice čepují pořád Tatran, ale už ho konečně chladí.
  • Autor Vokoun
  • Datum a čas 9.4.2003 10:49
Reaguj
Celkem 7 příspěvků v diskuzi


Sypete si do kávy bílý prášek? Smetana ani mléko to není

Sypete si do kávy bílý prášek? Smetana ani mléko to není

Instantní přípravky do kávy, napodobující mléko, se prodávají pod různými názvy – coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka nebo pěna do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená... celý článek

JoSchi na Hochkaru otevřel rustikální bar JP

Houby AKTUÁLNĚ 2018

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.



Nejčtenější články

Hochkar! Guga Hö! Morgens früh!

Hochkar! Guga Hö! Morgens früh!

Svítá. Proužek světla se objevuje na obzoru za Grossglocknerem, Hochschwabem a Schneebergem. Vídeň ještě spí. Guga Hö! Lyže se rozjíždějí po prázdné sjezdovce do nezřetelné hloubky skiareálu Hochkar.
Houby AKTUÁLNĚ 2018

Houby AKTUÁLNĚ 2018

Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Sypete si do kávy bílý prášek? Smetana ani mléko to není

Sypete si do kávy bílý prášek? Smetana ani mléko to není

Instantní přípravky do kávy, napodobující mléko, se prodávají pod různými názvy – coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka nebo pěna do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená
Tipy na zdravé svačiny na túru

Tipy na zdravé svačiny na túru

Chystáte se na výlet? Samozřejmostí je chuť a radost z poznávání nového, stejně jako vhodné oblečení a obuv. Chybět by samozřejmě neměl ani mobilní telefon, případně mapa, průvodce, a pokud jde o delší výlet ani
JoSchi na Hochkaru otevřel rustikální bar JP

JoSchi na Hochkaru otevřel rustikální bar JP

FOTOGALERIE Johannes Putz otevřel na Hochkaru ve svém lyžařském impériu JoSchi další restauraci. Bar JP je umístěný v prostorách ubytovacího hostince Almgasthof.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Polovníctvo a rybárstvo - veletrh Nitra, Agrokomplex 23.-25.2. 23.2.
Ferie - veletrh Dánsko, Kodaň 23.-25.2. Cestovní ruch 23.2.
Outdoor Show - veletrh Velká Británie, Londýn 23.-25.2. 23.2.
Rossignol Demo Tour
Buková hora 24.-25.2. 24.2.
Geocaching ples Brno, Sýpka 24.2. 19:00
Reise Camping - veletrh Německo, Essen 21.-25.2. 25.2.
Free - veletrh Německo, Mnichov 21.-25.2. 25.2.
Hohe Jagd und Fischerei - veletrh Rakousko, Salzburg 22.-25.2. Lov a rybářství 25.2.
Nautika - veletrh Chorvatsko, Záhřeb 21.-25.2. 25.2.
Hmyzí večer Brno, Klub cestovatelů 25.2. 18:00

Diskuse

Funkční prádlo Sensor Kamil, 23.2.2018 10:36, 18 příspěvků
Vampires Vampires_Empire, 23.2.2018 5:10, 1 příspěvek
smoothie O., 22.2.2018 18:14, 6 příspěvků
smoothie Jaromir, 22.2.2018 14:50, 6 příspěvků
smoothie Pišišvor, 22.2.2018 14:34, 6 příspěvků
Určitě ano! Věra Boudová, 22.2.2018 11:50, 1 příspěvek
smoothie Ondra, 22.2.2018 11:29, 6 příspěvků
smoothie Pišišvor, 22.2.2018 11:16, 6 příspěvků
smoothie Jaromir, 22.2.2018 10:47, 6 příspěvků
Elektrokolo Ivos, 21.2.2018 22:50, 8 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Výběr elektrokola Horydoly , 23.2.2018 18:20
Výběr elektrokola Petra Svobodová, 22.2.2018 17:02
Česko-polský projekt se b... Horydoly , 22.2.2018 10:34
Veletrh cestovního ruchu ... Horydoly , 22.2.2018 10:33
Cena Josefa Vavrouška Horydoly , 22.2.2018 10:00
Ledopád v Labském dole Horydoly , 21.2.2018 1:04
Labský důl Kuba Turek, 21.2.2018 0:19
Re: Canon - dárek k zrcad... Horydoly , 20.2.2018 22:39