
Tři dobré čaje: gunpowder, puerh a sencha
Hutný zelený čaj Gunpowder (střelný prach) vděčí za svůj název jistému anglickému úředníkovi, který si ho v Číně spletl a bednu s čajem označil za vojenský materiál. Vzhledem k tomu, že drobné čajové kuličky se opravdu podobají střelnému prachu, název se uchytil na celém světě.
Gunpowder
Gunpowder má mezi zelenými čaji výsadní postavení kvůli zvláštní chuti připomínající ořech a dub. Každá kulička se pečlivě třídí a je smotaná z dlouhých lístků čajovníků, které rostou na plantážích čínské provincie Zhejiang. Ještě nedávno se kuličky gunpowderu získávaly ručním zpracováním každého lístku. Teprve v posledních letech nahradily lidskou práci stroje. Pokud jste ovšem vyznavači skutečně exkluzivního gunpowderu, můžete koupit čaje vyrobené tradičním postupem jako před sto lety.
Přestože gunpowder vydrží ve skladech dlouhá léta, vyplatí se kupovat co nejčerstvější. Poznáte ho tak, že se kuličky trochu lesknou. Zároveň čím menší jsou čajové kuličky, tím kvalitnější gunpowder to je.
Puerh
Hnědočervený Puerh byl v minulosti dostupný jen na císařském dvoře. Dnes patří mezi oblíbené druhy čínských čajů. Píše se také jako Pu erh nebo Pu-erh. Pro Evropany trpící nadváhou je důležité, že čaj Puerh umožňuje hubnout aniž by bylo nutné proházet drastickými dietami.
Sencha
Zelený čaj Sencha je nejoblíbenější japonský nápoj. Ze země svého původu tvoří téměř tři čtvrtiny vývozu čaje. Ne každá Sencha pochází ze země vycházejícího slunce, ale většina tohoto čaje se pěstuje na plantážích v jižní části Japonska. Podle období sklizně se nazývá Shincha, Ichiban-cha a Niban-cha. Nejchutnější Sencha se sbírá v první sklizni roku a nazývá se Shincha, neboli nový čaj.
Sencha poskytuje nálev zbarvený do zelena, ideální barva čaje je nazelenalá až zlatá. Chuť se ovlivňuje teplotou vody a délkou louhování. Ideální teplota louhování je 60 – 70 °C, ale bohatě stačí 50 °C. Chladnější voda přispívá k sladké lehce travnaté chuti, při použití vody teplejší se čaj stává trpčím. Doba louhování je mezi třemi až čtyřmi minutami. Kvalitní Senchu je možné louhovat alespoň třikrát, přičemž se doporučuje začínat s nižší teplotou, kterou postupně při každém dalším nálevu můžeme zvyšovat. V létě osvěží ledová Sencha.
Diskuse
Diskuze k článku

Toskánské rarity, které musíte vidět
Kolem Světa je součástí veletrhu For Travel
Může se hodit
Nejčtenější články
Velikonoce na horách: kam na poslední lyžovačku za zábavou?
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Dny Železnohorského regionu | Přelouč | 19.-22.4. | 19.4. | |
MUBA - veletrh | Švýcarsko, Basilej | 20.-29.4. | 20.4. | |
ATM - veletrh | Spojené arabské emiráty, Dubai | 22.-25.4. | 22.4. | |
Flora jaro - veletrh | Olomouc | 26.-29.4. | 26.4. | |
Čarodějnice | Valtice, Knížecí vyhlídka | 27.4. | ||
Beltine - keltský svátek | Nasavrky | 28.4. | ||
Spezi - veletrh | Německo, Germersheim | 28.-29.4. Alternativní cyklistika | 28.4. | |
Zahájení sezony na hradě | Kámen | 28.-29.4. | 28.4. | |
Čarodějnice | Březová, Výsluní | 30.4. | 17:00 | |
Čarodějnice | Miroslav | 30.4. |
Diskuse
Spacák | Josef Vopršálek, 20.4.2018 9:16, 4 příspěvky |
Víno, ženy, zpěv | JN, 19.4.2018 14:08, 3 příspěvky |
Re: Jiný pohled - OPRAVA | Tuhy, 18.4.2018 22:19, 6 příspěvků |
Městské kolo | Eva, 18.4.2018 13:12, 3 příspěvky |
Pišišvor | Pišišvor, 18.4.2018 12:48, 1 příspěvek |
Aloe vera | Lenka, 16.4.2018 21:58, 2 příspěvky |
Městské kolo | Horydoly , 16.4.2018 21:54, 3 příspěvky |
Městské kolo | Eva, 16.4.2018 16:17, 3 příspěvky |
Ten smrad | Pišišvor, 15.4.2018 23:59, 2 příspěvky |
Ten smrad | Václav, 14.4.2018 0:17, 2 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Velká jarní cyklojízda Brno | Horydoly , 19.4.2018 2:20 |
Re: Cyklojízda 19.4.2018 | Horydoly , 19.4.2018 2:14 |
Běžecká škola Prahy 4 se ... | Horydoly , 15.4.2018 2:18 |
Vodácké závody 2018 | Horydoly , 15.4.2018 1:44 |
Re: Horoškola | Horydoly , 13.4.2018 17:34 |
Praha | Horydoly , 13.4.2018 2:11 |
Matrix! Hodnotný film s h... | milan šupa, 12.4.2018 19:30 |
Rokytnice | Horydoly , 10.4.2018 19:41 |