V Trentinu prochází láska žaludkem až v první řadě

V Trentinu prochází láska žaludkem až v první řadě
Kvalitní špek z Trentina se podává na každé horské chatě.
Autor snímku Trentino Marketing
SDÍLEJ:

Enogastronomie je jednou z neodmyslitelných stránek kouzelné atmosféry italského Trentina. Existuje spousta přísloví vztahujících se k jídlu, pití i kuchyni obecně. Proč se tedy nepodívat na nabídku trentinských chutí a vůní prostřednictvím několika z nich?

V Trentinu prochází láska žaludkem až v první řadě
Vysoká kuchařina v Trentinu.
Autor snímku Trentino Marketing

Objev nového jídla znamená pro štěstí člověka víc než objev hvězdy.

Pokud si chce člověk vychutnat známé italské evergreeny, jako je pizza, těstoviny na tisíc způsobů, široká nabídka trentinských restaurací, taveren i horských hospůdek ho určitě uspokojí. Kromě toho je možné ochutnat zde pokrmy, které by člověk v jídelních lístcích restaurací jiných regionů hledal marně a které rozhodně rozšíří kulinářské obzory každého návštěvníka.

Jak si má člověk vybrat, když všechno zní tak lákavě? Jednou z trentinských specialit je carne salada (nasolené maso), které se několik týdnů marinuje v soli a směsi bylin. Podává se buď jako syrové carpaccio, nebo jen lehce orestované.

Nejlepší jídlo z Trentina.

Milovníci ryb by měli zbystřit pozornost, když v jídelníčku zahlédnou slovo salmerino. Jedná se o sladkovodní rybu ze zdejších jezer, která je svou barvou i chutí jakýmsi křížencem mezi pstruhem a lososem.

O jedinečný zážitek se na samý závěr postarají jablka ze zdejšího slavného jablkového údolí Val di Non. A jablkový štrůdl z odrůd Golden Delicious, Stark Delicious nebo Renetta, pyšnících se prestižním označením Dop, je hotovou delikatesou.

 

Oblíbeným trendem poslední doby jsou v Trentinu pokrmy tradiční kuchyně oblečené do moderního kabátu, na které je možné zcela nečekaně narazit i na horských boudách – a to díky iniciativě Rifugi del Gusto (horské boudy plné chutí).

Dezert bez sýra je jako kráska, které chybí jedno oko.
Anthelme Brillat Savarin

V Trentinu se o zrak nikdo obávat nemusí. Sýrů, které je možné vychutnávat jak formou předkrmu, tak po italsku na samý závěr oběda či večeře, je na výběr nepřeberné množství. Jejich vysoká kvalita je výsledkem práce více než 300 farem a salaší, zpracovávajících mléko krav pasoucích se na zdejších horských pastvinách.

V první řadě je to Trentingrana, oblíbený sýr parmazánového typu.

Puzzone do Moena (smraďoch z Moeny) ve Val di Fiemme a Val di Fassa bude, jak už sám název naznačuje, jistě zajímat každého, kdo má rád české syrečky.

Spolu s ním se pyšní označením Slow Food také sýr Casolèt z údolí Val si Sole, charakteristický svou jemnou mléčnou chutí i polotučný lehce pikantní sýr Vezzena z náhorních plošin Folgaria, Lavarone e Luserna.

Med z Dolomit.

Výborné jsou sýry v kombinaci s různými druhy medu. V Trentinu jsou v nabídce medy pouze z jednoho druhu květů. Člověk tak může ochutnat třeba med z květů alpské borovice, ze kterého doslova dýchne jehličí, voňavý rododendronový, nebo nahořklý kaštanový. Ten se v haute cuisine (vysoké kuchyni) s úspěchem používá i ke slazení kávy.

Víno jest poezií v lahvi.
Robert Louis Stevenson

… a básnit začne návštěvník Trentina už po ochutnávce první skleničky a je úplně jedno, zda dává přednost červenému nebo bílému.

Koneckonců červené Marzemino oslavoval ve svém Donu Giovannim i sám Mozart. Díky zvláštnímu mikroklimatu, za které toto teritorium vděčí jezeru Garda a okolním horám, se na zdejších svazích daří vinné révě náramně dobře.

Důkazem je i další zdejší červená odrůda Teroldego. Temně rudý nektar je tělnatý a plný zdejšího sluníčka.

Bílá odrůda Nosiola je charakteristická jemnou vůní a chutí s nádechem bílých květů a nedozrálého ovoce.

Víno z Trentina.

Kromě klasického vína se z této odrůdy vyrábí i sladké dezertní víno Vino Santo. Jeho výrobní tajemství spočívá v sušení vinných hroznů na speciálních sítích od podzimu až do Velikonoc.

Jednou z ikon trentinské enogastronomie je vyhlášené šumivé víno Trento DOC, které je ideální volbou pro slavnostní přípitek, ale i pro každodenní podvečerní aperitiv s přáteli, typický pro tuto oblast. Ve zdejších vinných sklepích je možné příjemně poobědvat, ochutnat různé druhy vín z produkce sklepa a potom s příjemně plným žaludkem nakupovat najisto.

Zastánci něčeho ostřejšího by si neměli nechat ujít návštěvu zdejších palíren grappy v údolí Valle dei Laghi. Grappu tu mohou okoštovat hned z několika vinných odrůd. Ze 130 italských palíren je jich na území Trentina 29, tedy téměř jedna čtvrtina. Přesto zajišťují jen 8 % národní produkce. Kvalita dostává přednost před kvantitou.

Booking.com

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Praha AKTUÁLNĚ 2017

Praha AKTUÁLNĚ 2017

UMĚLECKOPRŮMYSLOVÉ MUZEUM Přinášíme malé ale důležité zprávičky z velkého města.... celý článek

Kde je Albertov?

České hory AKTUÁLNĚ 2017/2018

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.



Nejčtenější články

Rosa na kolejích

Rosa na kolejích

Kousek za Chodovem stávala ještě před 2. světovou válkou středně velká vesnice Pechgrün. Po válce byla vystěhovaná, protože všichni sousedé byli Němci, a dostala jméno Smolnice. Romantické zbořeniny objevili až po
Velkolepé Medené lávky

Velkolepé Medené lávky

CLIMBING GUIDE Jestli chcete zažít lezení alpských rozměrů ve Vysokých Tatrách, určitě si dejte Medené lávky na Lomnický štít. Čeká vás více než kilometr převýšení v severní stěně s obtížností lezení II.
Praha AKTUÁLNĚ 2017

Praha AKTUÁLNĚ 2017

UMĚLECKOPRŮMYSLOVÉ MUZEUM Přinášíme malé ale důležité zprávičky z velkého města.
Stolarczykova lávka na Stolarczykovo sedlo

Stolarczykova lávka na Stolarczykovo sedlo

CLIMBING GUIDE Kdo byl prvním farářem v Zakopaném na polské straně Vysokých Tater? Ha...! Nevíte? A kdo první zdolal Stolarczykovo sedlo? Přece Jozef Stolarczyk, tamní farář, ale také zakladatel školy a hřbitova, stavebník
Jak se vybírají a kupují pohorky?

Jak se vybírají a kupují pohorky?

Trekkingová bota nebo pohorka je obuv, kterou si kupujeme jednou za pár let. Musí něco vydržet, zároveň být v rámci možností pohodlná a hlavně má ochránit svého majitele před rozmary divoké přírody.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Mezinárodní festival outdoorových filmů Spálené Poříčí 23.-25.11. 23.11.
Svatomartinský Mikulov Mikulov 10.-19.11. 10.11.
Modelová železnice Zababov Dobrovice 17.-19.11. 17.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Cheb, Svoboda 17.-19.11. 17.11.
Japan Week Praha, Vyšehradská ulice 18.-23.11. 18.11.
Kickbike Cross Test Praha, Krčský les, Globus Koloběžky do terénu 19.11. 10:00
Pohádkové prohlídky Sychrov, zámek 28.10.-19.11. 19.11.
Dráteníci - vánoční výstava Dačice, muzeum 19.11.-31.12. 19.11.
Okolo světa - festival Vysoké Mýto, Regionální muzeum 20.-24.11. 20.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Levice, Junior 20.-22.11. 20.11.

Diskuse

dobrý vkus až na dětskou ... Skiák, 15.11.2017 18:42, 1 příspěvek
Španěláci vítají Pišišvor, 14.11.2017 13:19, 1 příspěvek
Nebezpečný sport pražskej démon, 13.11.2017 18:07, 2 příspěvky
Nebezpečný sport Martina, 13.11.2017 15:55, 2 příspěvky
Vnitřní sjezdovka v Praze Marek, 13.11.2017 15:25, 6 příspěvků
Vnitřní sjezdovka v Praze René, 12.11.2017 20:37, 6 příspěvků
Vnitřní sjezdovka v Praze Marek, 11.11.2017 17:29, 6 příspěvků
Pomoc s výběrem Petr, 10.11.2017 18:01, 5 příspěvků
Vnitřní sjezdovka v Praze Karel, 10.11.2017 17:39, 6 příspěvků
I pro..... Papouš, 10.11.2017 10:48, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

RMezinárodní cyklokoridor Horydoly , 10.11.2017 0:11
Re: oprava názvu Horydoly , 7.11.2017 14:39
Hamerský rybník Kuba Turek, 7.11.2017 9:25
Re: oprava názvu Stolarcz... Kuba Turek, 7.11.2017 9:20
oprava názvu Horydoly , 6.11.2017 20:47
Hamerský rybník Horydoly , 6.11.2017 20:39
Nové aerolinky od Air France Horydoly , 5.11.2017 19:47
Re: Wizz Air na Island Horydoly , 5.11.2017 19:43