Via Culinaria: Gurmánské potěšení na 19 lyžařských chalupách

Via Culinaria: Gurmánské potěšení na 19 lyžařských chalupách
Genusswege im Salzburgerland. Via Culinaria.
Autor snímku REPRO Horydoly
SDÍLEJ:

TIP HORYDOLY. Nikde jinde v celém Rakousku nenajdete tolik skvělých, známých a oceňovaných kuchařů, jako v Salcbursku. V devatenácti chalupách si můžete být jistí, že vám naservírují gastronomické poklady z tradiční regionální kuchyně. 

Opravdové kuchařské umění můžete poznat v restauracích, zapojených do sítě podniků pro milovníky dobrého jídla a pití Via Culinaria.

Sníh na 2500 kilometrech skvěle upravených sjezdovkách v Salcbursku připomíná cukr na jablečném trhanci, který můžete ochutnat na Bellevue Alm v Bad Hofgastein. Tato restaurace je součástí jedné z nejstarších lyžařských chalup v Evropě. Pro majitele útulné lyžařské chaty vytvořil tento lahodný dezert profesionální a mnohokrát oceněný kuchař Franz Aichhorn. Restaurace Bellevue Alm patří již od roku 1990 k patnácti nejvyhlášenějším podnikům v celém Rakousku, přesto si zachovala svůj osobitý horský ráz a návštěvníci se sem díky skvělé atmosféře a vynikající kuchyni rádi vracejí.

Lahodná zvěřina v Dienten, Flachau a Katschberg

Jürgen Vigne je jedním ze čtyř kuchařů v Salcbursku, kteří získali prestižní ocenění Jeune Restaurateurs d’Europe. Stanovil si jako cíl, spojit moderní trendy evropské kuchyně s respektem k tradičním produktům.

Druhým oceněným kuchařem ze Salcburska je Vitus Winkler z restaurace Sonhof v St. Veit (15 bodů v hodnocení Gault Millau, jednoho z nejvlivnějších průvodců mezi hotely a restauracemi v Evropě). Tento kuchař zabodoval v mnoha soutěžích pokrmem Osso Buco z tauernského jehněčího s pomerančovou polentou, které můžete ochutnat ve vyhlášené restauraci Skilounge Lisa Alm ve Flachau.

Na jihu Salcburska byste rozhodně měli ochutnat pečené brambory v Gamskogelhütte podle tradičního rakouského receptu od Josefa Steffnera z podniku Mesnerhaus (17 bodů podle Gault Millau) s červenou řepou, škvarky, křenem a kysanou smetanou. Kdo jednou ochutná tento skvost rakouské kuchyně, určitě si tento úžasný chuťový zážitek bude chtít zopakovat.

Abychom po dobrém jídle nezapomněli ani na sladkou tečku… Klasikou, která by neměla být v Salcbursku opomenuta, je známý Mouřenín v košilce (Moar im Pfoad), který nabízí chalupa Bürglalm v Dienten. Jde o dezert vytvořený z té nejlepší regionální čokolády.

Zajímavé proměny typických regionálních jídel

Jak dobře je možné spojit umění špičkových salcburských kuchařů s vynikajícími regionálními surovinami, dokazují kreativní kulinářské počiny. Těží z nejlepšího v této oblasti. Příkladem může být štrúdl z kozího sýra od kuchaře Guntera Naynara v Kosslbächer Alm v lungauské lyžařské oblasti Aineck.

Několik hvězdiček v hodnocení kuchařského umění získal také Josef Brüggler, působící v hotelu Erlhof v Zell am See. Tento region je známý zejména díky pinzgauskému hovězímu. V restauraci Wieseralm tak mohou nabídnout například skvělý filet z pinzgauského mladého býčka.

Mezi další restaurace, které stojí za návštěvu, patří Panorama Alm v Saalbachu, Hirschen-Hüttn nebo Treff 2000Obertauern. Tady si zaručeně pochutnáte.

Horydoly.czČtěte také: Via Culinaria v Lungau

Třetí vydání průvodce Via Culinaria

Již pět let je stošedesátistránkový katalog Via Culinaria praktickým průvodcem po nejlepších restauracích a na výpravách za skvělou kuchyní v Salcbursku. Najdete v něm 7 vyznačených tras s 212 adresami, kde uspokojí vaše chuťové buňky.

Cesty pro milovníky dobrého jídla a pití vedou celým Salcburskem. Jsou tím pravým pro labužníky, mlsaly, milovníky ryb, masa nebo sýrů a pro ty, kteří mají rádi příjemné posezení u baru, se sklenicí piva, dobrého vína nebo něčeho ostřejšího.

Na této trase leží 76 vyhlášených restaurací, 21 farem a útulných chalup na pastvinách, 16 lahůdkářství, cukráren a kaváren, 9 pivovarů, 6 palíren, 35 výrobců tu prodává vlastní potraviny a spousta originálních hostinců nabízí tradiční místní kuchyni.

INFO: Via Culinaria

Genusswege im Salzburgerland. Via Culinaria.

Výběr specialit Via Culinaria

1 Rottenhofhütte, Annaberg
rodina Hirscher, www.rottenhofhuette.at
Restaurant Winterstellgut, Annaberg, Erwin Werlberger
Pastevecké knedlíky se špekem a sýrem z domácí sýrárny

2 Treff 2000, Obertauern
www.treff2000.at
Restaurant Carpe Diem, Salzburg, Franz Fuiko
Siven alpský s bílým zelím a šalotkami

3 Gamskogelhütte, Katschberg
www.gamskogel.at
Restaurant Mesnerhaus, Mauterndorf, Josef Steffner
Pečené brambory podle lungauského receptu s červenou řepou, škvarky, křenem a kysanou smetanou

4 Kösslbacher Alm, Aineck
rodina Kösslbacher, www.katschberg-alm.com
Restaurant Die Stubn, Mariapfarr, Michael Bogensberger
Štrúdl z lungauského čerstvého sýra s krémovou pěnou

5 Burgstallhütte, Flachau
rodina Seiwald, www.burgstallhuette.com
Restaurant Obauer, Werfen Rudi Obauer
Speciální silná polévka O-Power

6 Lisa Alm, Flachau
rodina Tiefenthaler, www.lisa-alm.com
Restaurant Sonnhof, St. Veit Rose-Marie + Vitus Winkler
Osso Buco z tauernského jehněčího s pomerančovou polentou

7 Bergrestaurant Gehwolfalm, Großarl
rodina Gschwandtl, www.gehwolf-huette.com
Restaurant Oberforsthof, St. Johann Alexander Forbes jun.
Grossarlský myšák (zapečené brambory plněné šunkou a sýrem, ozdobené jako myšky – oblíbené dětské jídlo)

8 Bellevue Alm, Bad Gastein
Sepp Schellhorn, www.bellevue-alm.com
Restaurant Aichhorn, Kleinarl, Franz Aichhorn
Pongauský jablečný trhanec

9 Hirschen-Hütt’n, Bad Hofgastein
rodina Windischbauer, www.angertal.at
Restaurant Unterbergerwirt, Dorfgastein Hans-Peter Berti
Jemné ragú z mladého gasteinského jelínka s hříbkovou polentou a s hruškovým zelím

10 Weitmoser Schlossalm, Bad Hofgastein
rodina Scharfetter www.weitmoserschloss.at
Weitmoser Schlössl, Bad Hofgastein Familie Scharfetter
Marinovaná hovězí špička z domácího bio-hovězího z Pinzgau s čerstvým křenem, cibulkami a dýněmi

11 Areitalm, Zell am See
rodina Pfeffer www.areitalm.at
Hotel Salzburger Hof, Zell am See Familie Holleis

12 Gletschermühle & Gipfel-Restaurant am Kitzsteinhorn, Kaprun
www.kitzsteinhorn.at
Hotel Erlhof, Zell am See Josef Brüggler
Gratinovaný roastbeef se salcburským křenem

13 Bergrestaurant Toni Alm, Mittersill
Manfred Gschwandtner, www.toni-alm.at
Meilinger Taverne, Mittersill Anneliese Klackl
Obilné zeleninové rizoto s opečenými rybími filety

14 Bergrestaurant Panoramaalm, Mittersill
rodina Schnell, www.panoramaalm.net
Restaurant Haas am Teich, Mittersill Christian Haas
Taurský salát (salát s ovčím sýrem obaleným v pinzgauském špeku

15 Panorama Alm, Saalbach
rodina Röck, www.panorama-alm.at
Hotel-Restaurant Kirchenwirt, Leogang, Familie Unterrainer, Fritz Braumüller
Do růžova opečený jelení plátek s třešňovou omáčkou, zelím a nudlemi

16 Restaurant Wieseralm, Hinterglemm
Joser Kröll, www.wieseralm.at
Schloss Prielau, Zell am See Andreas Mayer
Filet z pinzgauského mladého býčka

17 Restaurant Alte Schmiede, Leogang
rodina Altenberger, www.alteschmiede-leogang.com
Restaurant Weyringer, Henndorf Emanuel Weyringer
Koblihy plněné pinzgauským pasteveckým sýrem, černý chleba a pop-corn omáčka

18 Bergrestaurant Bürglalm, Dienten
rodina Bürgler, www.buerglalm.at
Restaurant Pfefferschiff, Salzburg, Jürgen Vigne
Moar im Pfoad (Mouřenín v košilce)

19 Restaurant Salzburger Hochalm in der Skihalle Neuss
www.allrounder.de
Küchenchef Ralf Heinz
Speciální menu pro zahřátí ze salcburských surovin

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Vinobraní na Znojemsku je v plném proudu

Vinobraní na Znojemsku je v plném proudu

Obilí už je pod střechou a vinobraní v plném proudu. Jižní Morava a možná i zbytek Česka žije burčákem a vinařské lisy pracují naplno. Respektive pouze tehdy, když neprší. Znojemská oblast není výjimkou.... celý článek

Houby AKTUÁLNĚ 2017

Krásy jihotyrolských jezer, plavání a přírody

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.



Nejčtenější články

Houby AKTUÁLNĚ 2017

Houby AKTUÁLNĚ 2017

JIZERSKÉ HORY Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Vinobraní na Znojemsku je v plném proudu

Vinobraní na Znojemsku je v plném proudu

Obilí už je pod střechou a vinobraní v plném proudu. Jižní Morava a možná i zbytek Česka žije burčákem a vinařské lisy pracují naplno. Respektive pouze tehdy, když neprší. Znojemská oblast není výjimkou.
Nejzajímavější podzimní tipy z Jižního Tyrolska

Nejzajímavější podzimní tipy z Jižního Tyrolska

V Jižním Tyrolsku / Südtirol je na podzim krásně. Sklízí se víno, volí se špeková královna, slaví jedlé kašta a lidé vyrážejí do přírody na procházky.
Výlovy rybníků 2017

Výlovy rybníků 2017

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME Hlavní podzimní sezona výlovů rybníků se odehrává v říjnu a listopadu. Tři největší události tohoto víkendu jsou dvoudenní výlovy velkých rybníků Tovařovský u Tovačova, Veselský u Nového Veselí a kousek za českými hranicemi Erlebnisland.
Výstavy hub 2017

Výstavy hub 2017

Houbaři se pochlubí svými úlovky z lesa, ostatní jim budou závidět krásné houby a všichni se poučí, co se všechno dá jíst a co je naopak jedovaté.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Knižní veletrh Havlíčkův Brod 20.-21.10. 20.10.
Fotoexpo - veletrh Praha, Národní dům Vinohrady Fototechnika 21.10.
ITB Asia - veletrh Singapur 25.-27.10. 25.10.
Designblok Praha, Výstaviště 26.-30.10. 26.10.
Kostýmované prohlídky zámku Krásný Dvůr   28.10.
Hanseboot - veletrh Německo, Hamburg 28.10.-5.11. Lodě a čluny 28.10.
Pohádkové prohlídky Sychrov, zámek 28.10.-19.11. 28.10.
Trienále skla a bižuterie Jablonec nad Nisou 24.6.-28.10. 28.10.
Dušičková slavnost Veltrusy, zámek 3.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Frenštát pod Radhoštěm 10.10.-5.11. 5.11.

Diskuse

nabízím trubičková pera Bára, 21.10.2017 18:30, 8 příspěvků
kurzové sázky, velmi spol... hirr@email.cz, 21.10.2017 13:10, 24 příspěvků
Rio Botič 2017 Vodák Marek, 20.10.2017 13:29, 24 příspěvků
Rio Botič 2017 David, 20.10.2017 11:14, 24 příspěvků
Seattle Horydoly - Andrea Černá, 19.10.2017 23:11, 2 příspěvky
Sněžnice Ssnehulak, 19.10.2017 20:45, 12 příspěvků
Karambit Honza, 19.10.2017 20:35, 6 příspěvků
Seattle Papouš, 19.10.2017 15:31, 2 příspěvky
ČD Šotoušing, 18.10.2017 19:38, 1 příspěvek
Pes darek - nápady Kuba Turek, 16.10.2017 10:31, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Člověče nešťastný, neodsu... milan šupa, 19.10.2017 19:20
Na závod Běhej Valachy mí... Horydoly , 18.10.2017 13:13
Re: Regionální muzeum Mělník Horydoly , 17.10.2017 18:29
Wiener Hausberge: Rax, Sc... Horydoly , 17.10.2017 2:30
Grossglockner Horydoly , 17.10.2017 2:12
Prague City Tourism Horydoly , 16.10.2017 23:53
Pražská vlastivěda 2017 ř... Horydoly , 16.10.2017 23:42
Kiwi spolupracuje se Sygic Horydoly , 16.10.2017 23:38