Via Culinaria: Gurmánské potěšení na 19 lyžařských chalupách

Via Culinaria: Gurmánské potěšení na 19 lyžařských chalupách
Genusswege im Salzburgerland. Via Culinaria.
Autor snímku REPRO Horydoly
SDÍLEJ:

TIP HORYDOLY. Nikde jinde v celém Rakousku nenajdete tolik skvělých, známých a oceňovaných kuchařů, jako v Salcbursku. V devatenácti chalupách si můžete být jistí, že vám naservírují gastronomické poklady z tradiční regionální kuchyně. 

Opravdové kuchařské umění můžete poznat v restauracích, zapojených do sítě podniků pro milovníky dobrého jídla a pití Via Culinaria.

Sníh na 2500 kilometrech skvěle upravených sjezdovkách v Salcbursku připomíná cukr na jablečném trhanci, který můžete ochutnat na Bellevue Alm v Bad Hofgastein. Tato restaurace je součástí jedné z nejstarších lyžařských chalup v Evropě. Pro majitele útulné lyžařské chaty vytvořil tento lahodný dezert profesionální a mnohokrát oceněný kuchař Franz Aichhorn. Restaurace Bellevue Alm patří již od roku 1990 k patnácti nejvyhlášenějším podnikům v celém Rakousku, přesto si zachovala svůj osobitý horský ráz a návštěvníci se sem díky skvělé atmosféře a vynikající kuchyni rádi vracejí.

Lahodná zvěřina v Dienten, Flachau a Katschberg

Jürgen Vigne je jedním ze čtyř kuchařů v Salcbursku, kteří získali prestižní ocenění Jeune Restaurateurs d’Europe. Stanovil si jako cíl, spojit moderní trendy evropské kuchyně s respektem k tradičním produktům.

Druhým oceněným kuchařem ze Salcburska je Vitus Winkler z restaurace Sonhof v St. Veit (15 bodů v hodnocení Gault Millau, jednoho z nejvlivnějších průvodců mezi hotely a restauracemi v Evropě). Tento kuchař zabodoval v mnoha soutěžích pokrmem Osso Buco z tauernského jehněčího s pomerančovou polentou, které můžete ochutnat ve vyhlášené restauraci Skilounge Lisa Alm ve Flachau.

Na jihu Salcburska byste rozhodně měli ochutnat pečené brambory v Gamskogelhütte podle tradičního rakouského receptu od Josefa Steffnera z podniku Mesnerhaus (17 bodů podle Gault Millau) s červenou řepou, škvarky, křenem a kysanou smetanou. Kdo jednou ochutná tento skvost rakouské kuchyně, určitě si tento úžasný chuťový zážitek bude chtít zopakovat.

Abychom po dobrém jídle nezapomněli ani na sladkou tečku… Klasikou, která by neměla být v Salcbursku opomenuta, je známý Mouřenín v košilce (Moar im Pfoad), který nabízí chalupa Bürglalm v Dienten. Jde o dezert vytvořený z té nejlepší regionální čokolády.

Zajímavé proměny typických regionálních jídel

Jak dobře je možné spojit umění špičkových salcburských kuchařů s vynikajícími regionálními surovinami, dokazují kreativní kulinářské počiny. Těží z nejlepšího v této oblasti. Příkladem může být štrúdl z kozího sýra od kuchaře Guntera Naynara v Kosslbächer Alm v lungauské lyžařské oblasti Aineck.

Několik hvězdiček v hodnocení kuchařského umění získal také Josef Brüggler, působící v hotelu Erlhof v Zell am See. Tento region je známý zejména díky pinzgauskému hovězímu. V restauraci Wieseralm tak mohou nabídnout například skvělý filet z pinzgauského mladého býčka.

Mezi další restaurace, které stojí za návštěvu, patří Panorama Alm v Saalbachu, Hirschen-Hüttn nebo Treff 2000Obertauern. Tady si zaručeně pochutnáte.

Horydoly.czČtěte také: Via Culinaria v Lungau

Třetí vydání průvodce Via Culinaria

Již pět let je stošedesátistránkový katalog Via Culinaria praktickým průvodcem po nejlepších restauracích a na výpravách za skvělou kuchyní v Salcbursku. Najdete v něm 7 vyznačených tras s 212 adresami, kde uspokojí vaše chuťové buňky.

Cesty pro milovníky dobrého jídla a pití vedou celým Salcburskem. Jsou tím pravým pro labužníky, mlsaly, milovníky ryb, masa nebo sýrů a pro ty, kteří mají rádi příjemné posezení u baru, se sklenicí piva, dobrého vína nebo něčeho ostřejšího.

Na této trase leží 76 vyhlášených restaurací, 21 farem a útulných chalup na pastvinách, 16 lahůdkářství, cukráren a kaváren, 9 pivovarů, 6 palíren, 35 výrobců tu prodává vlastní potraviny a spousta originálních hostinců nabízí tradiční místní kuchyni.

INFO: Via Culinaria

Genusswege im Salzburgerland. Via Culinaria.

Výběr specialit Via Culinaria

1 Rottenhofhütte, Annaberg
rodina Hirscher, www.rottenhofhuette.at
Restaurant Winterstellgut, Annaberg, Erwin Werlberger
Pastevecké knedlíky se špekem a sýrem z domácí sýrárny

2 Treff 2000, Obertauern
www.treff2000.at
Restaurant Carpe Diem, Salzburg, Franz Fuiko
Siven alpský s bílým zelím a šalotkami

3 Gamskogelhütte, Katschberg
www.gamskogel.at
Restaurant Mesnerhaus, Mauterndorf, Josef Steffner
Pečené brambory podle lungauského receptu s červenou řepou, škvarky, křenem a kysanou smetanou

4 Kösslbacher Alm, Aineck
rodina Kösslbacher, www.katschberg-alm.com
Restaurant Die Stubn, Mariapfarr, Michael Bogensberger
Štrúdl z lungauského čerstvého sýra s krémovou pěnou

5 Burgstallhütte, Flachau
rodina Seiwald, www.burgstallhuette.com
Restaurant Obauer, Werfen Rudi Obauer
Speciální silná polévka O-Power

6 Lisa Alm, Flachau
rodina Tiefenthaler, www.lisa-alm.com
Restaurant Sonnhof, St. Veit Rose-Marie + Vitus Winkler
Osso Buco z tauernského jehněčího s pomerančovou polentou

7 Bergrestaurant Gehwolfalm, Großarl
rodina Gschwandtl, www.gehwolf-huette.com
Restaurant Oberforsthof, St. Johann Alexander Forbes jun.
Grossarlský myšák (zapečené brambory plněné šunkou a sýrem, ozdobené jako myšky – oblíbené dětské jídlo)

8 Bellevue Alm, Bad Gastein
Sepp Schellhorn, www.bellevue-alm.com
Restaurant Aichhorn, Kleinarl, Franz Aichhorn
Pongauský jablečný trhanec

9 Hirschen-Hütt’n, Bad Hofgastein
rodina Windischbauer, www.angertal.at
Restaurant Unterbergerwirt, Dorfgastein Hans-Peter Berti
Jemné ragú z mladého gasteinského jelínka s hříbkovou polentou a s hruškovým zelím

10 Weitmoser Schlossalm, Bad Hofgastein
rodina Scharfetter www.weitmoserschloss.at
Weitmoser Schlössl, Bad Hofgastein Familie Scharfetter
Marinovaná hovězí špička z domácího bio-hovězího z Pinzgau s čerstvým křenem, cibulkami a dýněmi

11 Areitalm, Zell am See
rodina Pfeffer www.areitalm.at
Hotel Salzburger Hof, Zell am See Familie Holleis

12 Gletschermühle & Gipfel-Restaurant am Kitzsteinhorn, Kaprun
www.kitzsteinhorn.at
Hotel Erlhof, Zell am See Josef Brüggler
Gratinovaný roastbeef se salcburským křenem

13 Bergrestaurant Toni Alm, Mittersill
Manfred Gschwandtner, www.toni-alm.at
Meilinger Taverne, Mittersill Anneliese Klackl
Obilné zeleninové rizoto s opečenými rybími filety

14 Bergrestaurant Panoramaalm, Mittersill
rodina Schnell, www.panoramaalm.net
Restaurant Haas am Teich, Mittersill Christian Haas
Taurský salát (salát s ovčím sýrem obaleným v pinzgauském špeku

15 Panorama Alm, Saalbach
rodina Röck, www.panorama-alm.at
Hotel-Restaurant Kirchenwirt, Leogang, Familie Unterrainer, Fritz Braumüller
Do růžova opečený jelení plátek s třešňovou omáčkou, zelím a nudlemi

16 Restaurant Wieseralm, Hinterglemm
Joser Kröll, www.wieseralm.at
Schloss Prielau, Zell am See Andreas Mayer
Filet z pinzgauského mladého býčka

17 Restaurant Alte Schmiede, Leogang
rodina Altenberger, www.alteschmiede-leogang.com
Restaurant Weyringer, Henndorf Emanuel Weyringer
Koblihy plněné pinzgauským pasteveckým sýrem, černý chleba a pop-corn omáčka

18 Bergrestaurant Bürglalm, Dienten
rodina Bürgler, www.buerglalm.at
Restaurant Pfefferschiff, Salzburg, Jürgen Vigne
Moar im Pfoad (Mouřenín v košilce)

19 Restaurant Salzburger Hochalm in der Skihalle Neuss
www.allrounder.de
Küchenchef Ralf Heinz
Speciální menu pro zahřátí ze salcburských surovin

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Houbařské a mykologické akce 2024

Houbařské a mykologické akce 2024

Houbaři, mykologové, přírodovědci, turisté, kuchaři, fotografové a mnozí další se zajímají o houby z mnoha různých hledisek. Přinášíme přehled akcí pro veřejnost z oboru mykologie - vycházky, exkurze, přednášky.... celý článek

Pašijový svatý týden Velikonoční

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

České velikonoční tradice cizincům připadají poněkud zvláštní. Co když se ale podíváme na Velikonoce zblízka v dalších koutech světa? Zjistíme, že svérázných zvyků je na každém kontinentu víc než dost. Které
Velikonoční akce v jižních Čechách

Velikonoční akce v jižních Čechách

Čtyři dny volna a také řada zajímavých akcí, to je příslib letošních Velikonoc v jižních Čechách. Obzvlášť na Budějovicku, kde se tradice mísí se zábavou, je velikonoční program opravdu pestrý.
Pašijový svatý týden Velikonoční

Pašijový svatý týden Velikonoční

Nejvýznamnější křesťanské svátky Velikonoce, kdy byl ukřižován a potom vstal z mrtvých Ježíš, jsou úzce spjaté se starými pohanskými rituály. Každý den tak zvaného Svatého týdne přes Velikonocemi (též zvaný Pašijový týden)
Houby AKTUÁLNĚ 2024

Houby AKTUÁLNĚ 2024

VYSOČINA Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Houbařské a mykologické akce 2024

Houbařské a mykologické akce 2024

Houbaři, mykologové, přírodovědci, turisté, kuchaři, fotografové a mnozí další se zajímají o houby z mnoha různých hledisek. Přinášíme přehled akcí pro veřejnost z oboru mykologie - vycházky, exkurze, přednášky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Čarodějnický rej na zámku Benešov nad Ploučnicí 27.-28.4. 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mittelalterspektakel Německo, Burg Hohnstein 27.-28.4. 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Hrnčířská sobota Veselý Kopec 4.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Ledoví muži Česko 12.-15.5. 12.5.

Diskuse

svddeflqf valtrex online uk, 19.4.2024 19:49, 121 příspěvků
yzuvchyu synthroid 125 mcg coupon, 19.4.2024 19:34, 13 příspěvků
vxhwfhbv tadalafil generic usa, 19.4.2024 19:24, 3 příspěvky
euzqnffu canadian pharmaceuticals online for ed, 19.4.2024 19:08, 1 pří...
menqapdg prednisone deltasone, 19.4.2024 18:21, 3 příspěvky
kenvomvy prednisone 250, 19.4.2024 18:18, 121 příspěvků
ghstcbwj canadian pharmacy generic viagra, 19.4.2024 17:52, 121 příspěvků
oildycug happy family pharmacy, 19.4.2024 17:51, 13 příspěvků
mtwgiwat azithromycin 1g cost, 19.4.2024 17:50, 121 příspěvků
abzdnzsd medication prednisone 20 mg, 19.4.2024 17:31, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09