Armádní Winter Survival 2018

Armádní Winter Survival 2018
Winter Survival Jeseníky.
Autor snímku Univerzita obrany
SDÍLEJ:

Mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji Winter Survival probíhá v Jeseníkách ve dnech 28. ledna až 2. února. 24. ročník vytrvalostního víceboj simuluje činnost tříčlenných vojenských hlídek v zimním horském terénu.

Čtyřdenní závod pořádá Generální štáb Armády a organizačně zabezpečuje Univerzita obrany.

Tento závod je v podmínkách české armády nejnáročnější zimní sportovní soutěží, která zahrnuje adrenalinové outdoorové disciplíny sportovního charakteru, prvky ze speciální tělesné přípravy a bojové aktivity malých skupin v horském prostředí.

Winter Survival Jeseníky.

4. den: Paralelní slalom na sjezdovce

Noví šampioni se radují. Závod dokončilo 20 družstev z 22. V posledních soutěžních disciplínách šlo především o rychlost při slalomu a dobrou orientaci v terénu při hledání kontrol. Vyřazovací jízdy paralelního slalomu se uskutečnily na sjezdovce Ski arény Vrbno pod Pradědem. Paralelnímu slalomu suverénně kralovali příslušníci 26. praporu horské pěchoty z Rakouska, na které české týmy nestačily. Na slalom bezprostředně navazoval orientační běh pod sjezdovkou.

Vítězem se stalo družstvo 26. praporu horské pěchoty v Spittal an der Drau ve složení nadporučík Peter Lamprecht, rotmistři Daniel Buchacher a David Suntinger. "Disciplíny závodu se nám zamlouvaly. Škoda jen, že je málo sněhu," uvedl nadporučík Lamprecht, který působí u horské pěchoty jako instruktor výcviku. "Účast na českém Winter Survivalu je pro nás dobrou přípravou na závod ve Švýcarsku, který nás za nedlouho čeká. V Evropě není nic podobného, takže jsme rádi přijali vaše pozvání."

Stříbrné medaile vybojovali vojáci 7. mechanizované brigády v Hranicích – kapitán Viktor Novotný (74. lehký motorizovaný prapor Bučovice), četař Ivo Vrba a desátník Milan Wurst (73. tankový prapor Přáslavice). Bronz zaslouženě získali kapitán Michal Pech, nadrotmistr Miroslav Šroler a četař Jan Rada z Agentury logistiky ve Staré Boleslavi.

3. den: Skalní lezení

Winter Survival poznamenává teplé počasí. Sníh leží jen v nejvyšších polohách a tak mají závodníci lyže častěji na zádech než na nohou. Kruhový pochod po kopcích Hrubého Jeseníku kvůli tomu byl ještě náročnější. Profil třicetikilometrové trasy byl členitý a závodníci zdolali rokle a kopce se značným převýšením. Fyzicky a psychicky nejnáročnější disciplínou bylo skalní lezení.

Úkolem hlídek bylo nejprve zdolat dlouhý úsek ve skalní stěně ferátovým způsobem, poté překonat lanové přemostění a slanit z čtyřicetimetrové skály. "Feráta mě překvapila. Její zdolání bylo obtížné," konstatoval poručík Martin Hejda z družstva vzdušných sil.

Na další kontrole byli závodníci postaveni před úkol poskytnout první pomoc zraněným vojákům v bojové akci. Protivník byl umlčen, taktická situace je pod kontrolou. Úkolem patroly bylo ošetřit raněné a transportovat je do bezpečí pomocí nosítek UT 2000, kde mohou být předáni MEDEVAC týmu. Hlídka měla pečovat o raněné podle postupu Tactical Combat Casualty Care pro bojovníky.

Celkově je v čele rakouská hlídka 26. praporu horské pěchoty v Spittal an der Drau, na druhé pozici tým 7. mechanizované brigády Hranice a na třetím místě družstvo Agentury logistiky ve Staré Boleslavi. Ze závodu odstoupil druhý český tým, 43. výsadkový prapor Chrudim.

2. den: Bez sněhu v bunkrech 

Prubířskými kameny druhého soutěžního dne na letošním Winter Survivalu byly dvě disciplíny - biatlon a obsazení bunkrů. Biatlonový závod na střelnici v Adolfovicích u Bělé pod Pradědem měl původně probíhat na sněžnicích, ale vzhledem k chybějícímu sněhu vojáci běhali bez nich. Při obsazení bunkrů vojáci vybavení balistickou vestou, kevlarovou přilbou, vojenskou vzduchovkou a výbuškou obsazovali bunkry z bývalého pohraničního opevnění a ze střílen likvidovali cíle imitující nepřítele.

"Závod je velmi zajímavý, pestrý na různé disciplíny. Jen kdyby byl sníh i v nižších polohách. Běhat po kopcích se zátěží, kterou umocňují ještě skialpy a lyžařské boty připevněné na batozích, je velmi vysilující," zhodnotil průběh závodu nadrotmistr Jakub Havel ze 14. pluku logistické podpory Pardubice. Po dojezdu do cíle druhého dne vytrvalostní etapy pořadatelé z Univerzity obrany zařadili do programu překonání vodního toku za pomoci klád zavěšených na vodících lanech.

Na sklonku dne ze zdravotních důvodů ze závodu odstoupilo družstvo 15. ženijního pluku Bechyně. Podle průběžných výsledků armádní soutěže Winter Survival 2018 favority soutěže zůstávají družstva Agentury logistiky Stará Boleslav a 26. praporu pěchoty v Spittal an der Drau, a na první pozici se probojoval tým 7. mechanizované brigády Hranice, který získal nejvyšší počet bodů za úterní úkoly.

1. den: Nedostatek sněhu

Vojáky provází fyzická námaha, nedostatek spánku, zima, neustálé promýšlení postupu mezi kontrolami a plnění vložených disciplín. Pohybují se jak na sněhem pokrytých vrcholcích hor, tak po blátivých cestách v údolích.

V pondělí týmy nejprve absolvovaly zrychlený přesun od Ovčárny pod Pradědem přes vrchol Malý Děd, Videlské sedlo do Šumné u Bělé pod Pradědem. Součástí přesunu byl dvoukilometrový měřený terénní sjezd. "I když sjezd z prudkého kopce byl velmi rychlý, byl parádním svezením," zhodnotil první část přesunu bez batohů kapitán Viktor Novotný z družstva 7. mechanizované brigády v Hranicích. V cíli sjezdu na Videlském sedle si družstva vyzvedla u pořadatelů svoje batohy a s veškerou výbavou pak pokračovala v přesunu členitým terénem. Jejich úkolem bylo posbírat co nejvíce kontrol a dostat se za světla do prostoru prvního přežití na Šumné. "Podařilo se nám posbírat všechny kontroly. Polovinu dnešní trasy jsme mohli jet na lyžích. Zítra asi budeme většinou běhat po svých," komentuje situaci s ubývajícím sněhem v Jeseníkách rotmistr Jan Miroš z týmu Univerzity obrany v Brně.

Odpoledne na Šumné čekala družstva disciplína „navaž spojení". V rámci ní musel každý tým jednoho svého člena vytáhnout na laně do třicetimetrové výšky v korunách stromů, kde vyměnil baterii ve vysílačce a navázal spojení s pořadateli. "Tento úkol se nám moc nepovedl. Kolegu jsme nahoru tahali přes kladkostroj pomocí žimarů, což nám dlouho trvalo," uvedl vedoucí týmu Agentury logistiky kapitán Michal Pech. Akce jim trvala skoro 6 minut. Přitom nejlepším časem bylo 1:19 minut, kterého dosáhli vojáci ze 72. mechanizovaného praporu Přáslavice.

Během pondělí si nejlépe vedli vojáci z rakouského 26. praporu pěchoty v Spittal an der Drau, Agentury logistiky Stará Boleslav a 72. mechanizovaného praporu Přáslavice. V závodě pokračuje všech dvaadvacet družstev. 

Winter Survival Jeseníky.  

Letošního ročníku extrémně obtížného závodu v pohoří Hrubý Jeseník se vedle příslušníků české armády zúčastní vojáci z Belgie, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Ukrajiny. Z Armády České republiky byla na mistrovství nominována družstva z pozemních sil, vzdušných sil, agentur Ministerstva obrany, vojenských škol a Vojenské policie.

Soutěžit bude celkem 20 armádních hlídek a letos poprvé také dvě družstva ze zásahových policejních jednotek Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Dohromady 22 týmů.

Účastníci Winter Survival 2018

Armáda České republiky – 14 družstev

Pozemní síly
7. mechanizovaná brigáda Hranice (smíšené družstvo 73. tpr Přáslavice a 44. lmopr Bučovice)
72. mechanizovaný prapor Přáslavice
73. tankový prapor Přáslavice
43. výsadkový prapor Chrudim
13. dělostřelecký pluk Jince
14. pluk logistické podpory Pardubice
15. ženijní pluk Bechyně
102. průzkumný prapor Prostějov

Vzdušné síly
Smíšené družstvo 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec a 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely

Agentura logistiky
Stará Boleslav

Vojenské školy
Univerzita obrany v Brně (2 družstva)
Vojenský obor Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Praha
Vojenská policie

Winter Survival Jeseníky.

Zahraniční armády – 6 družstev

Belgie
Výcvikové centrum Commandos v Marche-les-Dames
Německo
233. prapor horských myslivců v Mittenwaldu
Polsko
Vojenská akademie pozemních sil Wroclav
Rakousko
26. prapor horských myslivců v Spittal an der Drau
Slovensko
5. pluk speciálního určení Žilina
Ukrajina
Vojenská akademie Oděsa

Policie České republiky - 2 družstva

Zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje
Zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje

INFO: Winter Survival 2018

Horydoly.cz Winter Survival na Horydoly

2017 Vojenský Winter Survival v Jeseníkách

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Kbelská 10 přinesla jaro i běžecké rekordy

Kbelská 10 přinesla jaro i běžecké rekordy

Jen těsně o 35 kusů se nevyprodala navýšená kapacita 1500 startovních čísel. Kbelská desítka na severovýchodním kraji Prahy přesto nabídla řadu rekordů. V ideálním počasí - 13 stupňů, místy slunce a hlavně bezvětří - též... celý článek

GR8 Trails běžecké závody 2024

Běhej lesy 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Vůně a obrazy kvetoucích třešňových stromů jako při májové premiéře před deseti lety vytvořily kulisy Trailu Praha i v půlce března. Místy vysvitlo teplé sluníčko, běželo se i kolem líbajících se milenců u sochy
Kbelská 10 přinesla jaro i běžecké rekordy

Kbelská 10 přinesla jaro i běžecké rekordy

Jen těsně o 35 kusů se nevyprodala navýšená kapacita 1500 startovních čísel. Kbelská desítka na severovýchodním kraji Prahy přesto nabídla řadu rekordů. V ideálním počasí - 13 stupňů, místy slunce a hlavně bezvětří - též

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Den Nahoru a Dolů Špindlerův Mlýn, Medvědín Skialpinismus 6.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Běh Štěpánkou Mladá Boleslav 13.4.

Diskuse

čd-ariva Pišišvor, 29.3.2024 11:12, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35