TEST Koloběžka Yedoo Steel S2016

TEST Koloběžka Yedoo Steel S2016
Koloběžka Yedoo S2016.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Koloběžka Yedoo S2016 patří do ocelové řady, která se projektuje v Čechách a vyrábí v Číně. Pro Yedoo je to ústup od kvality, protože úspěchy v poslední době slaví především s hliníkovými modely. Důvodem návratu k oceli je především cena. Mnozí zákazníci si totiž nedokážou v hlavě srovnat, že silniční koloběžka může být dražší než horské kolo.   

TEST Koloběžka Yedoo Steel S2016
Koloběžka Yedoo S2016 jede v neoficiálním bikeparku Hostík nad Hostivařskou přehradou.
Autor snímku Kuba Turek

Podrobně jsme zkoumali, k čemu je koloběžka Yedoo S2016 vhodná. Od podzimu do léta na ní jezdíme prakticky denně. Ukázalo se, že koloběžka je pohodlný univerzální dříč. Zvládne v podstatě téměř všechno - s výjimkou závodění a sjezdů v těžkém terénu.

Za osm tisíc korun ji můžeme s klidným srdcem doporučit každému dospělému koloběžkáři. Pokud vás ovšem zajímá více design, než jízdní vlastnosti stroje, raději se poohlédněte po jiných modelech nebo dokonce značkách. Yedoo Steel je prostě ošklivá.

VIDEO Koloběžka Yedoo S2016

Jméno Yedoo S2016 přesně odpovídá konstrukci koloběžky. Je technické a nesnaží se na zákazníky vyzrát frikulínským názvem. S neboli steel vyjadřuje, že rám je vyrobený z ocele, a 2016 odkazuje na dvacetipalcové kolo vepředu a šestnáctipalcové vzadu.   

Pohodlná ocelová koloběžka

Jak je rám od prvního pohledu ošklivý, tak je praktický. Příhradová konstrukce a hi-ten ocel používaná už dlouhá desetiletí na výrobu jízdních kol, zajišťují pevnost koloběžky a také pohodlí. Ocel totiž na rozdíl od hliníku pohlcuje mnoho otřesů anebo je aspoň omezuje.

Něco za něco ovšem platí i na koloběžce - větší pohodlí pro jezdce a nižší cena za ocel znamená menší tuhost rámu a jeho vyšší váhu. Praktický výsledek je tedy jasný: Pokud chcete závodit na plný výkon, musíte mít drahý hliník nebo ještě dražší karbon. Jestli se chcete spíše vozit po městě, do práce nebo na výlety, doporučujeme levnější ocel.   

Koloběžku jsme vyzkoušeli na našich oblíbených trasách v Jilské ulici (kočičí hlavy) a v ulici Ke Strašnické (dlažební kostky). Díky ocelovému rámu a trekingovým pneumatikám byla jízda oproti jiným koloběžkám velmi klidná. 

Koloběžka S2016 je pro nás správným kompromisem. Větší kola jsou sice rychlejší na dlouhé výletní štreky a naopak menší zajišťují lepší ovladatelnost a přenosnost ve městě, případně obě kola stejně velká umožňují stabilnější jízdu po rovině, ale S2016 si ponechala velkou část dobrých vlastností od všech ostatních modelů.

Pokud tedy chcete jezdit jen na jedné koloběžce, velikost kol 20 a 16 palců bude pro vás to pravé.

Koloběžka Yedoo S2016.

Dlouhé výlety nebo pojížďky po velkoměstě?

Na koloběžce Yedoo S2016 jsme se střídali čtyři lidé a několika dalším jsme ji půjčovali čas od času. Velmi rychle se ukázalo, že každý si ji oblíbil na něco trochu jiného.

STRAVA.com: Podívejte se záznamy vybraných vyjížděk na mapě

Koloběžka Yedoo S2016.

Muž přes padesát let na ní jezdí za prací do centra hlavního města Prahy, především na schůzky a jednání. Střídá různá místa, povrchy, silnice, ulice, dopravní prostředky i počasí. Podle potřeby obléká sportovní dres, městský oděv a někdy i sako. Za nezbytnou součást výstroje považuje blikačku, kterou večer připíná na batoh, a prstové cyklistické rukavice. Koloběžku má za praktické přibližovadlo.

Horydoly.czVE MĚSTĚ: Co vytrpí koloběžkář na Vinohradské ulici

Koloběžka Yedoo S2016.

Padesátnice si koloběžku bere, když vyráží na dlouhé vyjížďky o délce od čtyřiceti do sta kilometrů. Často kombinuje jízdu na koloběžce s dalšími outdoorovými aktivitami, nejčastěji se skalním lezením a plaváním v přírodě. Důležité jsou pro ni lehké bezprstové cyklorukavice a krátká koloběžkářská sukně spojená s kalhotkami.

Horydoly.czHOROLEZECTVÍ: Traverz stěnou Matterhornu v Alkazaru

Koloběžka Yedoo S2016.

Mladý muž ve věku necelých pětadvaceti let používá koloběžku k razantní jízdě ve středních Čechách a po pražské periferii. Nejčastěji takhe jezdí při lovu kešek v rámci geocachingu. Na koloběžku obléká sportovní funkční prádlo. Bez cyklistické helmy neujede ani metr. Důvodem je jeho rychlý styl jízdy.

Horydoly.czKORONAVIR: Dobrovolník pro Prahu jezdí na koloběžce Yedoo 

Koloběžka Yedoo S2016.

Další stejně starý muž jezdí na občasné rychlé projížďky pro radost se svými kamarády a kamarádkami na kolech, po lesích a parcích. Když je hezké počasí, vyrazí na koloběžce deset kilometrů do práce. Vyznává volnost, a proto sice nasazuje přilbu, ale obléká normální městské oblečení - bavlněné triko, krátké kalhoty nebo džíny, a pokud je zima, tak i softshellovou bundu. Na zádech nosí městský batůžek. 

Koloběžka Yedoo S2016.

Drobnosti, které oceníte

Kromě komfortního rámu oceňujeme na koloběžce Yedoo S2016 pohodlný způsob přenášení. Koloběžku uchopíme jednou rukou za horní rámovou trubku a vyvážený stroj jednoduše vyneseme do schodů, nebo s ní vstoupíme do autobusu, tramvaje, metra či vlaku.

Běžný jezdec si téměř nevšimne, že na zadním kole jsou nasazené úzké náboje. To omezuje, že si bolestivě nakopnete kotník. Zvláště na dlouhých únavných túrách je to znát. Ne že by se nám to s S2016 vůbec nestávalo, ale je to jen málokdy, pokud nedáváme pozor, nebo už jsme opravdu hodně unavení. Kotníky zabezpečíme ještě více, když normální šrouby nahradíme plochými šrouby.

Z další výbavy vyzdvihujeme prachotěsná a vodotěsná průmyslová ložiska, hliníkové ráfky s dvojitou stěnou a solidní véčkové brzdy. Gripy na řídítkách jsou rešeny ergonomicky tak, aby se o ně dala opřít celá dlaň. Na závodění to není, ale dlouhé jízdy nám to hodně zpříjemňuje. 

Úchyty na zadní kolo jsou ve dvou výškách a umožňují tím určit výšku stupátka nad terénem. Pokud jezdíte spíš po rovném asfaltu, namontujete nášlap co nejníže. Na polní cesty se oceníte velkou světlou výšku pod stupátkem. 

Ke koloběžce je možné dokoupit držák na lahev (v rámu jsou připravené otvory na šrouby), který se hodí při delších sportovněji pojatých vyjížďkách. Blatníky oceníte hlavně ve městě, když se nechte zmáčet při cestě do práce nebo do školy. Boční stojánek je také volitelná výbava, ale kdo ho má, velmi rychle si na něj zvykne. To se týká také zvonku, který nestále používáme na cyklostezkách s množstvím lidí, psů, dětí a kočárků.

Koloběžka Yedoo S2016 se prodává v pěti barvách - oranžová, zelená, šedá, modrá a černá. Bohužel žádná z nich není úplně jasná a tudíž bezpečná v silničním provozu. Doporučujeme tedy ihned po koupi nalepit na koloběžku odrazné prvky, které koupíte třeba v papírnictví, nosit barevně výrazné oblečení a batoh nebo ledvinku s reflexními nášivkami. Pokud navíc do výpletu kol přidáte odrazky nebo reflexní výplety, uděláte pro svoji viditelnost důležité kroky.  

Koloběžka Yedoo S2016.

Specifikace Yedoo S2016

Nosnost: 150 kg
Minimální výška jezdce: 150 cm
Hmotnost: 9 kg 
Rám a vidlice: Yedoo Hi-ten steel
Představec: Zoom alloy
Řídítka: Yedoo Cross alloy
Gripy: měkčený plast ergonomického tvaru
Hlavové složení: NECO alloy 1 1/8" závit
Brzdy:  Tektro V alloy, páčky ML 520
Kola: 20" vepředu, 16" vzadu s rychloupínáky
Ráfky: HJC alloy s dvojitou stěnou
Náboje a ložiska: NOVATEC 74 mm, průmyslová ložiska
Pneumatiky: Kenda 4,6 bar
Příprava pro držák lahve: závity M5, rozteč 64 mm

Celková délka: 149 cm
Délka nášlapu: 40 cm
Výška řídítek: 92-98 cm
Šířka řídítek: 64 cm
Výška nášlapu: 6,8 cm / 8,8 cm
Světlá výška: 4,0 cm / 6,0 cm

Orientační cena: 8190 Kč (bez montáže 7590 Kč)

Dokoupit lze boční stojánek, blatníky, držák na cyklolahev, zvonek a ploché šrouby. 

INFO: Yedoo

 

Horydoly.cz Čtěte testy koloběžek na Horydoly: 

YEDOO Yedoo S2016 Yedoo Friday Yedoo Dragstr Yedoo Rodstr Yedoo Trexx Yedoo City Yedoo Mezeq Yedoo Mezeq New 

KOSTKA Kostka Hill 3 Kostka RE-HA Maxi Tři koloběžky Kostka Kostka Hill Kostka Rebel Kostka Twenty 3

CRUSIS Crusis Urban

MIBO Mibo Royal Mibo Dextro 

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Horolezecká nehoda se zázračně dobrým koncem v Zákolanech

Horolezecká nehoda se zázračně dobrým koncem v Zákolanech

Desáté horolezecké přikázání: Neojebeš partnercheck bližního svého! Že se fatální omyly nevyhýbají ani nejzkušenějším horolezcům, ukázal tento víkend na plotnách v Zákolanech.... celý článek

Neumětely: Horymír a Šemík sem utekli před Křesomyslem

Čína otevírá Everest po čtyřech letech

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Kněžívka, lezecká skalka u letiště Václava Havla

Kněžívka, lezecká skalka u letiště Václava Havla

CLIMBING GUIDE Letošní skalkařskou sezonu jsme zahájili 17. března na Kněžívce u pražského Letiště. Loňskou jsme ukončili 27. prosince na nedaleké Dynamitce na břehu Vltavy. Obě patří do seriálu Kick&Climb - přijedeme na koloběžkách, vylezeme
Zdravá kloubní chrupavka v každém věku: Jak na to?

Zdravá kloubní chrupavka v každém věku: Jak na to?

Kloubní chrupavky nejsou nezničitelné. Jak stárneme, postupně se opotřebovávají a již bezchybně neplní svou primární funkci. Také ale může kloub, jehož je chrupavka součástí, postihnout chronické onemocnění, které na ni může
Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Vůně a obrazy kvetoucích třešňových stromů jako při májové premiéře před deseti lety vytvořily kulisy Trailu Praha i v půlce března. Místy vysvitlo teplé sluníčko, běželo se i kolem líbajících se milenců u sochy
Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Je jich asi 2,5 tisíce, jen 200 z nich je obydlených. Některé jsou kosmopolitními hvězdami na mapě světových letovisek, zatímco charakter a atmosféra jiných se po staletí příliš nemění.
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Koloběžkami přes ostrov Kuba - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Marek Balicki 16.4. 18:30
Island - diashow Kralupy nad Vltavou, Vltava Přednáší Martin Loew 16.4. 19:00
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 17.4.
Island - diashow Kladno, Hutník Přednáší Martin Loew 17.4. 19:00
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 17.4.
Island - diashow Mladá Boleslav, Škoda muzeum Přednáší Martin Loew 18.4. 19:00
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Bratislava - Vídeň Bratislava Koloběžkový závod 20.4.

Diskuse

Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 5 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 5 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 5 příspěvků
z prde.. klika PK, 15.4.2024 10:05, 5 příspěvků
INU Honza, 15.4.2024 9:24, 5 příspěvků
není to blbost? Skiák, 12.4.2024 23:31, 1 příspěvek
INU Honza, 11.4.2024 15:09, 1 příspěvek
Jednoduchá matematika . . . Honza, 11.4.2024 15:06, 15 příspěvků
Jednoduchá matematika . . . michael Beranek, 11.4.2024 10:38, 15 příspěvků
INU Honza, 9.4.2024 8:51, 15 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21