Beskydy AKTUÁLNĚ 2015

Beskydy AKTUÁLNĚ 2015
Rozhledna Miloňová v Beskydech.
Autor snímku Valachy.net
SDÍLEJ:

NEJLEPŠÍ FRGÁL Přinášíme novinky z Beskyd, Javorníků, hor a podhůří na severní Moravě.

16. prosince

Nejlepší valašský frgál je hruškový

Tvarohový frgál Zdeňka Filáka z Francovy Lhoty zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala ve Velkých Karlovicích. Porotci letos hodnotili 68 koláčů. "Nejvíc frgálů bylo jako vždy tvarohových, hruškových a makových. Zajímavé je, že povidlové, které jsou také za tradiční, byly letos jen dva. Nechyběly i jiné oblíbené náplně: jablečná, meruňková, ořechová či borůvková, z těch méně častých pak rebarbora a zelí, poprvé jsme tu měli frgál z fíků," uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí Spa hotelu Lanterna, který soutěž pořádá. Sedmičlenná porota hodnotila jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít 30 cm, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. V souladu se zeměpisným označením zapsaným do rejstříku Evropské unie v závěru roku 2013 může být navíc jako valašský frgál označován pouze koláč vyrobený na území Valašska. V čele poroty jako každý rok zasedl Ladislav Frgal: "Pekařky se opět činily, soutěžní frgály jsou rok od roku lepší a pro nás tím pádem rozhodování stále složitější. Nejlepší je ovšem hruškový."

Tvarohový frgál Zdeňka Filáka z Francovy Lhoty zvítězil v soutěže o nejlepší valašský frgál, která se konala ve Velkých Karlovicích.

19. listopadu

Nejlepší beskydský sýr

Rekordních 61 vzorků ochutnali porotci a návštěvníci tradiční Soutěže o nejlepší sýr, který se konal ve Spa hotelu Lanterna v Resortu Valachy Velké Karlovice. Porota hodnotila sýry anonymně. Jako nejlepší vybrala zrající kravský sýr z Bio farmy Horut z Rožnova pod Radhoštěm. Opět proběhla i doprovodná soutěž s hlasováním návštěvníků, v níž nejvíc hlasů získal ovčí uzený sýr z Farmy Ondruchovi. "Sýry od Horutů jsou opravdu vynikající a mezi hosty velmi oblíbené. Využíváme je v bufé u snídaní i do předkrmů a hlavních chodů stálého menu," uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. "V soutěži se letos objevily se i novinky, třeba sýr s kořením Cajun, s konopným semínkem nebo s medvědím česnekem."

Sýr kravský zrající z farmy Horut, Rožnov pod Radhoštěm, byl vyhlášen za nejlepší sýr v Beskydech 2015.

12. listopadu

Fotografická stezka

Resort Valachy Velké Karlovice letos otevřel Fotostezku Valachy, která návštěvníky zavede na fotograficky zajímavá místa v okolí Velkých Karlovic a přinese jim navíc rady a tipy, jak co nejlépe zvěčnit krásy přírody během výletu. "Krajina v okolí Velkých Karlovic si díky četným výhledům na krajinu i dalším hezkým detailům v neporušené přírodě chráněné krajinné oblasti Beskydy přímo říká o to, zachytit její krásy fotoaparátem. Vytipovali jsme několik takových atraktivních a přitom ne úplně známých fotogenických míst, která lidé díky fotostezce mohou navštívit během jediného výletu. Na každém vybraném zastavení je připravena infotabule s tipem, jak dané místo zvěčnit co nejlépe a nejzajímavěji – jak pojmout kompozici, nastavit hloubku ostrosti a expoziční čas či zvolit filtr," uvedl ředitel Resortu Valachy Tomáš Blabla. Fotostezka Valachy v délce 6 kilometrů začínát na parkovišti u hotelu Lanterna. Kolem hotelu Galik pak povede k rozhledně Miloňová a odtud zpět do údolí. Celkem 11 zastavení turisté najdou například na hřebeni s hezkým výhledem do krajiny či u rozhledny, ale také třeba u typické valašské chaloupky, staré zvoničky, zurčícího horského potoka nebo zajímavého lesního porostu se staletými buky. Trasa se dá projít za dvě až tři hodiny.

Beskydy nad Velkými Karlovicemi.

31. května

Orchideje ve Velkých Karlovicích

Překvapivá jarní podívaná se naskýtá na louce pod hotelem Horal ve Velkých Karlovicích. I na řadě dalších míst vykvétají vzácné vstavače a barví horské louky do červena a žluta. V Chráněné krajinné oblasti Beskydy se vyskytuje několik vzácných druhů vstavačovitých orchidejí. U Horalu vykvetl prstnatec májový. "Vyskytuje se u nás každý rok, ale tak bohatě rozkvetlou louku opravdu nepamatuji. Nevíme, proč, ale letos jich vykvetlo mnohem víc než jindy. A protože vykvetly také dřív než obvykle, ještě je nestihla přerůst okolní tráva," uvádí Leo Bača, manažer hotelu Horal a šéf tamního golfového hřiště. Prstnatec májový je v České republice chráněný jako ohrožený druh. Daří se mu na podmáčených loukách, které dříve byly v krajině běžné, ale v poslední době jich ubývá.

Vstavačová louka ve Velkých Karlovicích. Prstnatec májový v Beskydech.

27. dubna

Dětský park Razulák

V pátek 1. května bude otevřen letní provoz dětského zábavního parku Razulák. Ve stejný den zahájí provoz také golfové hřiště Horal ve Velkých Karlovicích. Děti se tu mohou vyřádit v malém lanovém parku, na tubingu, aquazorbingu, lodičkách, šlapacích autíčkách, obřím pískovišti, skákacím hradu, trampolíně a dalších atrakcích. V průběhu května přibydou novinky - vodní park, půjčovna koloběžek a miniZOO s králíky a morčaty. Nenudí se tu ani dospělí, pro které jsou připravena opalovací lehátka na odpočinkových terasách rozesetých v parku s možností občerstvení v Gril srubu Razula. "Na svahu nad Razulákem ještě v těchto dnech odtávají poslední zbytky sněhu, proto o prvním květovém víkendu možná některé atrakce nebudou přístupné a návštěvníkům nabídneme zvýhodněné vstupné," láká k návštěvě parku jeho vedoucí Bronislava Ondračková. Otevírá se také nedaleký Bike park Kyčerka.

Dětský park Razulák Velké Karlovice.

Horydoly.cz Beskydy a Javorníky: 20142012 - 2011

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Houbařské a mykologické akce 2024

Houbařské a mykologické akce 2024

Houbaři, mykologové, přírodovědci, turisté, kuchaři, fotografové a mnozí další se zajímají o houby z mnoha různých hledisek. Přinášíme přehled akcí pro veřejnost z oboru mykologie - vycházky, exkurze, přednášky.... celý článek

Pašijový svatý týden Velikonoční

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

České velikonoční tradice cizincům připadají poněkud zvláštní. Co když se ale podíváme na Velikonoce zblízka v dalších koutech světa? Zjistíme, že svérázných zvyků je na každém kontinentu víc než dost. Které
Velikonoční akce v jižních Čechách

Velikonoční akce v jižních Čechách

Čtyři dny volna a také řada zajímavých akcí, to je příslib letošních Velikonoc v jižních Čechách. Obzvlášť na Budějovicku, kde se tradice mísí se zábavou, je velikonoční program opravdu pestrý.
Pašijový svatý týden Velikonoční

Pašijový svatý týden Velikonoční

Nejvýznamnější křesťanské svátky Velikonoce, kdy byl ukřižován a potom vstal z mrtvých Ježíš, jsou úzce spjaté se starými pohanskými rituály. Každý den tak zvaného Svatého týdne přes Velikonocemi (též zvaný Pašijový týden)
Houby AKTUÁLNĚ 2024

Houby AKTUÁLNĚ 2024

VYSOČINA Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Houbařské a mykologické akce 2024

Houbařské a mykologické akce 2024

Houbaři, mykologové, přírodovědci, turisté, kuchaři, fotografové a mnozí další se zajímají o houby z mnoha různých hledisek. Přinášíme přehled akcí pro veřejnost z oboru mykologie - vycházky, exkurze, přednášky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Čarodějnický rej na zámku Benešov nad Ploučnicí 27.-28.4. 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mittelalterspektakel Německo, Burg Hohnstein 27.-28.4. 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Hrnčířská sobota Veselý Kopec 4.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Ledoví muži Česko 12.-15.5. 12.5.

Diskuse

rnogiqwv azithromycin 1000, 19.4.2024 7:54, 10 příspěvků
oryevksy prinivil 10 mg tab, 19.4.2024 7:52, 10 příspěvků
gwtyadxj canadian pharmaceuticals for usa sales, 19.4.2024 7:49, 16 pří...
bqxniodp online pharmacy viagra, 19.4.2024 7:17, 130 příspěvků
kqfyyqbbo valtrex canada, 19.4.2024 5:39, 130 příspěvků
xhnvjych canadian pharmacy price for synthroid, 19.4.2024 5:27, 16 přís...
fkdpirwd synthroid buy, 19.4.2024 5:11, 130 příspěvků
cepqgefd price of tadalafil 5 mg, 19.4.2024 5:02, 130 příspěvků
uxfpqopj can you buy lisinopril over the counter, 19.4.2024 4:59, 130 p...
xvcuapgf lisinopril in mexico, 19.4.2024 4:48, 130 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21