Hudy zima 2003

Hudy zima 2003
SDÍLEJ:
Zimní katalog největší tuzemské obchodní sítě Hudysport specializované na pobyt v přírodě je od tohoto týdne na pultech. Každý zákazník si ho může zdarma vzít a najde v něm zboží, které by mělo být k dostání ve všech sedmadvaceti prodejnách.
Jak na to Komu patří Hudysport? Nevím.

V popisku k fotografii lezoucího Jindřicha "Hudy" Hudečka mě zaujalo jeho označení jako zakladatele outdoorové sítě Hudysport. Tak se ve velkých firmách často říká lidem, kteří mnohé udělali, ale už jsou na vedlejší koleji.

Podíval jsem se tedy do obchodního rejstříku a ke svému překvapení jsem zjistil, že žádná firma Hudysport neexistuje. Navíc Jindřich Hudeček ze severočeského Bynovce je jen jednatelem v motocyklové firmičce a má živnostenský list na obchodování bez zaměstnávání dalších osob.

O pravých vlastnících Hudysportu mlčí katalogy i internetová stránka Hudy.cz. O tom, která firma a s jakými majiteli síť Hudysport opravdu vlastní, jsem tedy z veřejných zdrojů nic nevyčetl.

Pročetl jsem stosedmdesátistránkový fascikl a vybral pár věci, které stojí za uváženou. Nabízím tedy pár tipů, po čem se můžete stejně jako já podívat.

Do terénu na lyžích

Nová Silvretta 555 (7800 Kč) zřejmě nemá chybu své předchůdkyně, která se pod botou lámala, a tak by snad byla vysoká ceny ospravedlnitelná. Problémy s nechtěným vypínáním patky při sjezdu, anebo naopak zasekáváním při stoupání už vychytali i výrobci populárního vázání Fritschi Diamir Titanal 2 (6990). Obě vázání patří do turistické kategorie.

Spíše do freeride směřuje novinka Naxo NX01 (6900). Nejsou ještě k dispozici masivní praktické zkušenosti, ale díky své čtyřcentimetrové výšce nad lyží by mělo vyhovovat umírněným carverům.

Na lyže i lezení by měla být dobrá univerzální přilba Camp Startech (2290), jejíž cena se od léta nezměnila. Pokud si ovšem pořídíte za poloviční cenu Camp Rock Star (1280), také se nic nestane.

Součástí skialpového vybavení je i lehký cepín. Koupil bych si turistický šedesáticentimetrový Camp Jolly (1628) především kvůli ceně, ale také odolnosti. Spousta rekreačních horolezců a vysokohorských turistů ho používá ke všeobecné spokojenosti již léta.

Na hory

Na zimní lyžařské nebo turistické túry mnohdy stačí místo maček jen pořádné nesmeky. Hudy prodává Camp 6 Punte (995). Je to bezpečnostní záloha na ledovaté plotny v zimě i v létě.

Vtipně vyřešil Grivel horolezecké sněžnice a zmenšil jejich váhu. Violino (3790) má totiž jen plastovou desku a místo hrotů, které mají jiné sněžnice, se nasazují na boty přímo mačky. Ideální řešení pro horolezce, kteří se potřebují dostat hlubokým sněhem pod stěnu a tam v mačkách lézt vzhůru.

Hodně zlevnil speciální vak na mačky Petzl Volume (370), který se teď snad už ani nevyplatí šít doma.

Jestli máte veškeré základní vybavení na zimní túry, doporučuji ještě jistící a slaňovací brzdu Petzl Reverso (615), která brání zamotávání dvojitého lana, a superlehké šplhadélko Petzl Tibloc B01 (570).

Lano do hor bych volil padesátimetrové a rozhodoval bych se mezi půlkami Badile (2660) a Eiger (2750). Samozřejmě v nepromokavé úpravě, které Lanex říká CIAP.

Do skal a na stěnu

Do základní výbavy lezce patří mimo jiné nejlevnější expreska Rock Empire Set 1 (290), nejlevnější samostatná karabina Faders Petit Dru Fly (175) a nejlevnější šroubovací karabina Faders Walker (260).

Na skalní lezení v chladném období a mnohdy na vlhké skále bych preferoval klasické, dobré a levné lezečky Triop Walz (1190). Na umělé stěny se určitě více hodí Rock Empire Fire (1390) na suché zipy.

Mezi sedacími úvazky mne zaujal Rock Empire Cosmic (650), který je skladný a lehký. Začátečníkům nebo klientům outdoorových cestovních kanceláří je určen Rock Empire Gym (590), který je díky své konstrukci téměř blbuvzdorný. Klasické chyby se zapínáním slaňovací osmy do poutek na materiál nebo špatné navázání na lano jsou v něm téměř vyloučeny.

Pěší výpravy

Hudysport Matterhorn Standard (850/1 ks) jsou zřejmě jedny z nejlevnějších teleskopických hůlek na tuzemském trhu. Sportovní brýle Axon (340-390) se také nacházejí v přijatelném cenovém rozmezí.

Na přespání ve winterraumu někde u alpské horské chaty se hodí spacák Outdoor Design Fleece Liner (1120). Ne že by se nedalo spát pod provlhlými erárními dekami, ale flísová vložka výrazně zvětší komfort spaní.

Na sníh bych si samozřejmě pořídil samonafukovací matraci, kdybych ji nepoužíval už léta. Hudysport prodává Rock Empire (1750), a čím si koupíte silnější a větší, tím se vám bude lépe spát.

Na boty je do sněhu nutné používat návleky. Milo Walker (450) nejsou příliš drahé a ještě k tomu mají místo řemínku pod botou ocelové lanko.

Do čeho nejdu

V Hudykatalogu mě do očí praštilo i několik věcí, do kterých určitě nepůjdu. Šrouby do ledu si raději koupím někde pod rukou od Rusů za třetinovou cenu.

Bivakovací pytle z goretexu jsou strašně drahé a ještě k tomu téměř zbytečné. Mezi spacím pytlem a žďárákem je totiž obvykle vzduchová vrstva, ve které se pot vysráží a stane se z něho voda. Tu goretex není schopen transportovat ven a spáč je mokrý stejně jako v igelitu.

Ledkovou svítilnu si koupím jinde za daleko lepší cenu. Například český výrobce Jinoli za ni chce třetinu toho co Hudysport.

Na skialpinistické boty Lowa nemám love. Místo necelých deseti tisíc u Hudyho nechám raději dva až tři tisíce v nějakém bazaru.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

jakub.turek@horydoly.cz
Děkuji za upozornění. V článku je však obchodní rejstřík zmíněn. Nebo jsi z něho vydoloval víc než já?
  • Autor Kuba Turek
  • Datum a čas 26.10.2003 19:20
Reaguj
Kdo je majitelem Hudy...
Pokud te to jeste zajima, tak zkus popatrat v obchodnim rejstriku ;o) www.justice.cz
  • Autor steep
  • Datum a čas 26.10.2003 17:22
Reaguj
Do jaké míry je tenhle text "PR článek" může posoudit každý sám! Jedna věc je zprávička, že vyšel katalog i když řekla bych, že třeba v cizině rozhodně není běžné podobné věci zveřejňovat a vydávat je za "žurnalistiku". Druhá věc je podrobné vypisování "výhodných koupí". To už lze těžko vydávat za normální informaci pro čtenáře...
  • Autor Kačka
  • Datum a čas 23.10.2003 09:35
Reaguj
Hudysport?
To je dobrý s tim Hudym. Nevíte někdo komu teda hudysport patří?
  • Autor Radši neřeknu
  • Datum a čas 22.10.2003 11:19
Reaguj
duvod - nejvetsi
no jasne, piste jen o tech nejvetsich!
  • Autor pankac
  • Datum a čas 21.10.2003 19:39
Reaguj
Odpověď
1) JINOLI: část svítilen dováží a část vyrábí. 2) HUDY: možná můj text vypadá jako reklamní článek, ale myslím, že katalog největšího tuzemského outdoorového prodejce stojí za komentář. 3) Něco ze ZÁKULISÍ: jedním z důvodů, proč Hudy sport neinzeruje v Horydoly, byl můj podobný článek o jarním katalogu. 4) P.R. ČLÁNKY v Horydoly nenajdete a ani do budoucnosti je nebudeme zveřejňovat. Byl by to podraz na čtenáře.
  • Autor Kuba Turek
  • Datum a čas 20.10.2003 17:13
Reaguj
Kolik stojí takovýto PR článek? P.S. Zase jedna "nepřesnost": Jinoli není výrobce, nýbrž dovozce výrobků "made in China"...
  • Autor Kačka
  • Datum a čas 20.10.2003 16:39
Reaguj
Celkem 7 příspěvků v diskuzi


Střední Čechy AKTUÁLNĚ 2024

Střední Čechy AKTUÁLNĚ 2024

KONĚPRUSY Co je nového na Karlštejnsku, Křivoklátsku, Rakovnicku, v Českém krasu a dalších zajímavých místech středních Čech? Přečtěte si krátké zprávy.... celý článek

Obrovský sesuv půdy na Bernině: vrtulníky hledaly zasypané

Neumětely: Horymír a Šemík sem utekli před Křesomyslem

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo je zemí řek, jezer, hor, moře, památek, tragické historie, velké vědy a techniky. Najdete v něm vše, na co si vzpomenete. Čtěte horké novinky od našich severních, západních i jižních sousedů.
Velikonoční veselí na zámcích a hradech ve středních Čechách

Velikonoční veselí na zámcích a hradech ve středních Čechách

Oslavit Velikonoce můžete ve středočeských zámcích a hradech Loučeň, Mcely, Okoř, Křivoklát a Týnec nad Sázavou.
Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

Žižka opustiv dle oné smlouvy Plzeň, byl po dvakrát napaden od věrných a dvakrát uživ lsti, vyvázl jako vítěz, byv skoro poražen. Místo, na němž měla být bitva svedena, bylo nepříhodné,
Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Hrady a zámky ve středních Čechách nachystaly pro návštěvníky řadu novinek. Speciální prohlídky, přednášky a bohatý program připravili kasteláni už na Velikonoce. Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. Hlavní sezona
Praha AKTUÁLNĚ 2024

Praha AKTUÁLNĚ 2024

PŘÍVOZY Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Irácký Kurdistán a Írán obytnou dodávkou - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Jindra a Daniela 22.4. 18:30
Roadtrip Afghánistánem - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Tereza Inková a Jirka Weinzettl 23.4. 18:30
Regenerace po zátěži běh/trek - přednáška Praha, Klub cestovatelů Přednáší Dagmar Lisá 24.4. 18:30
Argentina - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Karel Štěpánek 25.4. 18:30
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Krakonošovo Labíčko Labe, Vrchlabí ZRUŠENO! 27.-28.4. Divoká voda 27.4.
Čarodějnický rej na zámku Benešov nad Ploučnicí 27.-28.4. 27.4.

Diskuse

abzdnzsd medication prednisone 20 mg, 19.4.2024 17:31, 1 příspěvek
vxvbmrts zithromax order online uk, 19.4.2024 17:31, 117 příspěvků
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09