Krkonoše AKTUÁLNĚ 2016

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2016
Špindlerův Mlýn. Bílá peřina na Medvědíně.
Autor snímku Prime Communications
SDÍLEJ:

ZEMŘEL KRAKONOŠ Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.

25. listopadu

Zemřel Krakonoš Peterka

Herec František Peterka, který ztvárnil Krakonoše v televizní sérii večerníčků o Trautenberkovi, dnes zemřel ve věku 94 let. Od něho také pochází nesmrtelná hláška "No, zřejmě slušnej oddíl, no," z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje.

14. listopadu

Černá hora

První sjezdovka se rozjela o víkendu na Černé hoře v Janských Lázních. Anděl byl zasněžený v horních tři sta metrech a v provozu byl vlek. Vlekaři zaznamenali první letošní těžký úraz, když mladík narazil ve velké rychlosti do kůlu vedle tratě. Ve všední dny bude provoz přerušen a lyžovat by se mělo podle počasí až zase o víkendu. Denní skipas stojí 400 Kč (dospělí), 300 Kč (junioři a senioři), 200 Kč (děti).

21. října

Rokytnice zahájila prodej skipasů

Skiareál Rokytnice nad Jizerou začal nově prodávat věrnostní program se slevami. "Předprodej sezonních jízdenek online je již přes týden zahájen a nyní přicházíme s lákadlem v podobě ROKY PASSu, což je v podstatě 15% sleva na nákup skipasu. Pokud se lyžař zaregistruje, získá tím formou Roky passu 5% slevu cash a 10% slevu v bodech. S body si poté může nakoupit se slevou třeba oběd nebo půjčit lyže značky Rossignol," uvádí k novinkám ředitel skiareálu Rokytnice nad Jizerou Michal Kopecký.

19. října

Zájem o Krkonoše vzrůstá

Setkání dvou desítek zástupkyň krkonošských turistických infocenter z Vrchlabí, Trutnova, Lánova, Rokytnice nad Jizerou, Správy KRNAP a Krajského úřadu Královéhradeckého kraje vytvořilo obraz neobvykle povedeného turistického období. Do nejvyšších českých hor se vrátili Češi a Slováci. Početnými návštěvníky byli Holanďané, Poláci, místy Izraelci a Francouzi. Shoda byla v poznání z úbytku Němců. Regionální infocentra navštívil do konce prázdnin stejný počet turistů, jako v loni po celý rok. Velký úspěch v poptávce zaznamenávají tištěné mapy Krkonoš (tzv. trhačky) s tématicky zaměřeným obsahem, jako jsou Tipy na čtyři dny, Co dělat v Krkonoších, když prší, Program pro děti s rodiči, Letní sporty, apod.

Booking.com

9. srpna

Lanovka na Sněžku

O uplynulém víkendu v Peci pod Sněžkou se stály fronty na lanovku až pět hodin. Výstup na nejvyšší českou horu při tom trvá čtyři hodiny.

19. května

Lanovka na Žalý

Lanová dráha na Žalý je v provozu denně od 9 do 17 hodin až do 31. srpna. Můžete ji využít pro výlety pěšky, s kolem, nebo koloběžkou.

11. května

Příběh krkonošského lesa

Drancování pralesa v Krkonoších popisuje brožurka vydaná Správou Krkonošského národního parku. Je k dispozici zdarma v turistických infocentrech. Příběh začíná v 11. století, kdy lidé do lesa poprvé vstoupili, pokračuje ve středověku, kdy byl prales vykácen a odplaven po Labi do Kutné Hory kvůli těžbě stříbra, novověkým pálení dřevěného uhlí pro sklářský průmysl, katastrofickými povodněmi kvůli odlesněným horám v 19. století a končí emisní katastrofou ve 20. století, kterou zavinily hnědouhelné elektrárny v Německu, Polsku i Česku.

Příběh lesa - devět století krkonošských hvozdů.    

10. března

Nová prezentace zimních zážitků

V průběhu letošní zimy byl rozšířen oficiální turistický webový portál www.krkonose.eu o četné zimní volnočasové aktivity a zážitky. V sekci nově naleznete odkazy s informacemi o ledolezení, trasách pro chůzi na sněžnicích, skialpinistických trasách, mushingu a sáňkování. K tomu Alena Cejnarová, odborná pracovnice Krkonoš – svazku měst a obcí, doplnila: "Správa Krkonošského národního parku podporuje skialpinismus a dává tomuto sportu zelenou. Proto, spolu s Horskou službou Krkonoše, vytipovala v terénu osm doporučených skialpinistických tras. Odkaz obsahuje nejenom směr trasy, ale i další doporučení. Mushing, jízda v saních tažených psím spřežením, má i v Krkonoších dlouhou a bohatou tradici, a především zkušené mushery. Ze závodů se svými psími miláčky získávají i světová ocenění. Zájemci mohou kontaktovat mushery a vyzkoušet jízdu ve volném terénu v saních, jako ojedinělý zážitek. Sáňkování patří k horám. V krkonošských městech a obcích byly vytipovány lokality vhodné k sáňkování. Uvedeny jsou i oficiální sáňkařské dráhy ve Špindlerově Mlýně a na Černé hoře. I vy můžete se svými dětmi zažít prima jízdu na saních v krkonošských terénech. Pro horolezce a milovníky lezení je v zimě v Krkonoších mimořádná příležitost vyzkoušet ledolezení na jediném přírodním vodopádu. Pokud jsou příhodné klimatické podmínky, příroda ho vytváří nedaleko Špindlerova Mlýna v Labském dole. Chůze na sněžnicích není nic nového. Je pradávným pohybem v přírodě. Před několika lety znovu zaznamenala svůj nástup, také proto, že sněžnice jsou mj. Krkonošským originálním produktem. Vytipovány a zpracovány byly doporučené trasy pro chůzi na sněžnicích v Krkonoších. Jak sněžnice vznikly, kde a jak se dají půjčit, co je třeba v přírodě dodržovat, vše si přečtete v zimních volnočasových aktivitách v odkazu sněžnice. Snowtubing, adrenalinová jízda v gumovém člunu v ledovém korytě, je zážitkem pro děti i dospělé."

Další užitečné odkazy: http://www.krkonose.eu/cs/lyzarsky-raj a http://www.krkonose.eu/cs/bezky 

18. ledna

Pro rozvoj území jsou prvořadé kvalitní silnice

Ještě donedávna byl stav krkonošských komunikací II. a III. třídy v žalostném stavu, v některých úsecích byly povrchy vozovek nebezpečné až kritické. Zajištění kvalitní dopravní přístupnosti a dopravní obsluhy, jako jedna z pěti hlavních priorit, na kterých se zástupci celého území shodli, se již nyní rýsuje v konkrétně opravených a dokončených úsecích silnic. V roce 2011 vytvořena pasportizace úseků komunikací nutných k opravám. Požádáni byli starostové jednotlivých měst a obcí, aby pomohli definovat úseky a stavy komunikací, které žádaly co nejrychlejší opravu. Následně na základě rozhodnutí koncernu Škoda Auto o modernizaci závodu ve Vrchlabí, bylo usnesením Vlády ČR v roce 2012 rozhodnuto o dotaci ve výši 551 milionů Kč z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR na rozvoj Průmyslové zóny Škoda Auto a další opravy souvisejících komunikací. Královéhradecký kraj realizuje a spolu s Libereckým krajem dofinancuje rekonstrukce komunikací Horka, Studenec, Dolní Branná. Dokončeny jsou mimo jiné opravy silnic v Hostinném, most a kruhový objezd u Lidlu ve Vrchlabí. Rekonstrukce silnice 1. třídy této části města je tak velmi důležitá, protože tu jsou obchodní zóny a obě nádraží. Nejfrekventovanější uzel města je výhledově nejdůležitější lokalitou. Tento rok bude rekonstrukce pokračovat. Bude dokončena silnice z Branné do Vrchlabí. V roce 2017 pak silnice Dělnická směrem do Harty. Opraveny jsou úseky silnic v okolí Janských Lázní, u Nové Paky, u Vidochova, v Rudníku, u Košťálova a Valteřic.

Horydoly.cz Nejvyšší české hory: KRKONOŠE (region)  

20152014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007

 
SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Lyžařský slang v USA / Ski Slang in the US

Lyžařský slang v USA / Ski Slang in the US

Talk Like a Skier More than any other winter discipline, skiing has its own lingo.... celý článek

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

MERANO Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Emerich Rath: olympionik, všestranný sportovec, Evropan

Emerich Rath: olympionik, všestranný sportovec, Evropan

NOVÉ FOTKY Český lyžařský mistr Bohumil Hanč umírá na Velikonoce roku 1913 během prestižního závodu na 50 km v Krkonoších. Ztráta kondice a nečas způsobí, že vysílený padne na sníh a zemře. Jediný, kdo
Obří důl v Krkonoších

Obří důl v Krkonoších

Obří důl je divoké strmé údolí mezi Sněžkou a Studniční horou. Vodopády a nad nimi vysokohorské rašeliniště vytvářejí nejdivočejší kout krkonošské přírody.
TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

Po letech trápení jsem objevila krém na nohy, který mě zbavil otlačenin, odřenin a puchýřů na nohách. Při skialpinismu, horolezectví a náročnější turistice mažu chodidla, prsty, paty i nárty českým výrobkem s cizokrajným jménem
Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
ITE - veletrh Hong Kong 13.-16.6. Cestovní ruch 13.6.
BITE - veletrh Čína, Peking 14.-16.6. 14.6.
Outdoor Retailer - veletrh USA, Salt Lake City 17.-19.6. 17.6.

Diskuse

rjpcjiys buy tadalafil 20mg uk, 20.4.2024 8:42, 12 příspěvků
pftjyqri reputable canadian pharmacy, 20.4.2024 8:18, 120 příspěvků
nlznoygou generic valtrex price comparison, 20.4.2024 8:10, 2 příspěvky
Timsothyenush SOLanebal, 20.4.2024 6:20, 16 příspěvků
efbumhcs buy azithromycin 500mg india, 20.4.2024 5:52, 120 příspěvků
ohyrfgid synthroid 126, 20.4.2024 5:26, 2 příspěvky
hbfzucsp otc prednisone, 20.4.2024 4:58, 120 příspěvků
kerpbity synthroid 137 mcg tab, 20.4.2024 4:36, 1 příspěvek
rpdkgxfk synthroid 100 mcg cost, 20.4.2024 4:10, 120 příspěvků
SLewiskit JseraldSab, 20.4.2024 3:43, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09