Krkonoše AKTUÁLNĚ 2019

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2019
Krkonošská kombinace: pivo a borůvkové knedlíky.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

POŽÁR NA BAŽINĚ Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.

16. prosince

Chata Bažina shořela

Chata Bažina u sjezdovky Javor v Peci pod Sněžkou shořela. Včera večer se ji pokusili hasiči zachránit, ale nepodařilo se jim to. V zasněženém strmém terénu nemohli použít vlastní techniku, a proto napojili hadice na systém umělého zasněžování. Rekreační chatu Bažina vlastnilo město Trutnov a pro lyžařské výcviky ji provozovala trutnovská Základní škola Kapitána Jaroše.

2. listopadu

Ledovka na Sněžce

Sněžku pokryla nebezpečná ledovka. Bez nesmeků není radno se pokoušet o výstup.

1. listopadu

Babiččiny sirupy

Alice Sušková ve Vrchlabí se vrátila ke kořenům činnosti babiček a prababiček. Pronajala prostor a v něm zpracovává ze 70 % celkové produkce regionální byliny, ale i další dary přírody, jako lípu, bezinku, kurkumu, čili, granátová jablka a mění je ve čtyři desítky druhů Babiččiných sirupů. Zabývá se různými druhy slazení, včetně alternativních, tedy i pro diabetiky. Sirupy sladí mimo jiné rostlinou stévií, kterou sama pěstuje. Silné koncentráty sirupů jsou macerovány za studena. V roce 2018 se Babiččiny sirupy staly vítězem soutěže Potravina-potravinář Královéhradeckého kraje.

Babiččin sirup.

22. října

Pojizerský Pacifik

Pojizerským Pacifikem se můžete svést z Martinic do Jilemnice, Hrabačova, Víchové, Horní Sytové, Poniklé, Jablonce nad Jizerou, Rokytnice nad Jizerou a zase zpět. Na výstavbě dvacet kilometrů dlouhé regionální železnice mají hlavní zásluhu Jan hrabě Harrach a místní podnikatelé. V současnosti se zde setkáte s motorovými vozy řady 810, charakteristickými pro české lokálky. Nechybí parní jízdy. Lokálka přepravuje cestující od 6. prosince 1899, kdy proběhlo její slavnostní uvedení do provozu. Od července roku 2016 je pod ochranou státu prohlášením za kulturní památku. Získat mapu trati můžete v krkonošských turistických informačních centrech a na vybraných železničních stanicích. Ke stažení je na webových stránkách www.krkonose.eu 

Pojizerský Pacifik.  

15. září

Inspirativní krkonošské letáky

Skládané letáky s návrhy pěších výletů rozdává Správa Krkonošského národního parku ve svých infocentrech. Vyberte si podle nich, kam se v Krkonoších podíváte.

Krkonošské turistické letáky od ochránců přírody pro turisty.

26. července

Na Sněžku jen jedním směrem

Dyrekcja Karkonoskiego Parku Narodowego jako každý rok omezila směr výstupu na Sněžku po řetězové cestě od Slezského domu. Smí se tudy přes prázdniny chodit pouze nahoru. Dolů lze sestoupit Jubilejní cestou po polské straně hranice, nebo některou z cest do Čech. Na české straně se rekonstruuje cesta z Růžové hory na Sněžku, a proto je trasa uzavřena ve všedních dnech.

23. července

Mapa republiky roztála

V Krkonoších včera roztálo sněhové pole Mapa republiky na Studniční hoře v lavinovém úbočí Modrého dolu. Podle lidové pranostiky tím začalo v Krkonoších opravdové léto. Letošní maximální výška sněhu 14,5 metru byla naměřena 20. března. Pro srovnání: Vloni to bylo jen 7,5 metru a sníh roztál již 28. května. Nejvíce sněhu 15,7 metru leželo v roce 2000 a roztál až začátkem srpna. Sněhové pole je vidět až z Hradce Králové. Název získalo podle tvaru, který připomíná bývalé Československo - tedy Čechy, Slovensko a Podkarpatskou Rus.

8. června

Žacléř

V Městském muzeu v Žacléři je otevřena stálá expozice Sbírka porcelánu Václava Petiry, která zahrnuje historické figurky ze žacléřské porcelánky.

20. května

Obří důl je uzavřený

Cesta Obřím dolem na Sněžku je uzavřená. Modrá turistická značka není průchozí od kapličky do Obřího sedla, neboť v Rudné rokli se propadl dřevěný můstek. Zničila ho sněhová lavina. Měl by být opraven do léta. Z Pece na Sněžku se zatím chodí pouze po zelené turistické značce na Růžohorky a odtud po žluté na vrchol, nebo přes Richtrovy boudy, Výrovku a Luční boudu, kde s střídá červená, zelená a  modrá značka.

15. května

Zlaté návrší

Autobusová linka z Míseček na Zlaté návrší bude spuštěna opožděně až 18. května. Silnici zasypala čtyřmetrová vrstva sněhu.

26. dubna

Špindlerův Mlýn

Dva apartmánové domy postavil ve Špindlerově Mlýně proti skiareálu Medvědín developer Hawk Real Zbyňka Cejnara a Alexandra Seidla. Háček je v tom, že nerespektoval závazný územní plán, který zde povoluje stavět pouze dvoupatrové rodinné domy se zastavěnou plochou 150 metrů čtverečních. Každý apartmánový dům zabírá plochu 225 metrů čtverečních, má pět podlaží a osm bytů.

Zatím jsou za to souzeni bývalý ředitel odboru výstavby úřadu ve Špindlerově Mlýně Petr Kubec a Jana Svobodová z odboru územního plánovaní královéhradeckého krajského úřadu. Podle obžaloby mařili úkol úřední osoby, za což jim hrozí až pět let vězení. Škoda se počítá v desítkách milionů korun.

Celý případ rozpoutal majitel vilky vedle obou domů, bývalý ředitel fúzí a akvizic ČEZ Vladimír Schmalz, který se cítí krácený na svých právech, když počítal s dodržením špindlerovského územního plánu.

"Apartmány skoupili šéf kardiovaskulární kliniky velké pražské nemocnice, někdejší členka vedení bývalé české pobočky filmového kolosu, jednatel významné společnosti se zdravotnickými prostředky, či několik pražských advokátek a notářek," uvedl deník Aktuálně.cz.

24. dubna

Luční hora

Sníh stále ještě leží na Luční hoře a také na sjezdovce Stoh ve Špindlerově Mlýně. Vlek je ovšem již mimo provoz.

1. dubna

Horské boudy jsou na jaře zavřené

Po zimní sezoně jsou uzavřené některé populární boudy v Krkonoších. Do 18. dubna jsou pro veřejnost nedostupné Výrovka,  Vosecká bouda a Friesovy boudy. Do 1. května zůstane uzavřená Martinova bouda.

14. února

Chata Hradečanka na Pomezních boudách

Další zrůdnou přístavbu k tradiční chatě povolila Správa Krkonošského národního parku v Horní Malé Úpě. Architektonické studio OK Plan z Humpolce zprznilo rekreační chatu Hradečanka, aniž by příslušné úřady mrkly okem. Architekti Luděk Rýzner, Jiří Vincenc a Ondřej Vápeník připojili k historické budově skleněnou krabici, do které umístili vinný sklep, wellness zónu a ski bar spojený se sjezdovkou.

Chata Hradečanka na Pomezních boudách v Krkonoších.

18. ledna

Richtrovy boudy jsou uzavřeny

K 1. lednu přestaly fungovat Richtrovy boudy a vedlejší Červená bouda. Velký ubytovací objekt nad Pecí pod Sněžkou měl sice plno a neměl žádné závažné konstruční nebo ekologické problémy, ale jeho provozovatel Ministerstvo školství ho uzavřelo. Důvod zatím nesdělilo. Obsluha dostala výpověď  včetně vedoucího a na boudě zůstal pouze jeden údržbář, který se zároveň stará o ostrahu.

"Obě boudy prošly v roce 2008 velkou rekonstrukcí. Najdete tu proto moderní ubytování, sympatický personál, skvělé jídlo a jako v jediné chatě na krkonošských vršcích i sportovní vybavení," stále píše Ministerstvo školství na svém webu.

Richtrovy boudy.

13. ledna

Rolba přejela lyžaře v Peci pod Sněžkou

Rolba s vlekem přejela 60letého lyžaře v Peci pod Sněžkou. Na sjezdovce v Javořím dole neubrzdil lyžař svoji jízdu, spadl mezi rolbu a vlek a ten mu přejel dolní polovinu těla.  Nehoda se stala na cestě vedoucí od chaty Javorka na Vébrovy boudy. S vážným zraněním ho Horská služba převezla na heliport do Trutnova a odtud byl transportován vrtulníkem do nemocnice v Hradci Králové.

Horydoly.cz Nejvyšší české hory KRKONOŠE:
2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013
2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

labska

Tady ve fotogalerii najdete snímky Labeké boudy z uplynulého léta: https://www.horydoly.cz/turiste/zapadni-krkonose-pesky-za-vikend.html 

Reaguj
labska

labska bouda este existuje? ci uz z nej zostala len kopa zeleza a cementu?

  • Autor cyro
  • Datum a čas 29.1.2019 13:03
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Starostka Paříže Anne Hidalgo tvrdě šlape do příjemné dopravy v hlavním městě Francie. Zakázala sdílené elektrokoloběžky, vyhradila ulice pro pěší a cyklisty a zdražila parkování autům SUV.... celý článek

Deliveo Delivery Software spravuje zásilkové služby

Muzeum Škoda Mladá Boleslav: cesta českou automobilovou historií

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Europe's top campsite is located in Austria

Europe's top campsite is located in Austria

On the basis of ratings by campers Camping.info , one of Europe's top camping guides, has selected the most popular from over 23,000 campsites in 44 European countries.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 17.4.
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35