Malý průvodce světem outdooru 2003

Malý průvodce světem outdooru 2003
SDÍLEJ:
Ročenka shrnující rady pro nákup vybavení do přírody vychází již devátým rokem a pokaždé o něco později. Letos ji první čtenáři dostali do rukou až počátkem května a oproti dřívějším vydáním je tedy aktuální teprve na prázdninové akce.
Jak na to

Publikaci koupíte v Hanibal a ve většině prodejen pro turistiku, horolezectví a vodáctví.

.

Vedikt Horydoly

* zhola zbytečná publikace

** dobře, že něco takového vůbec vyšlo

*** za ty peníze to stojí

**** výborná a poučná publikace

***** to musíte mít

Najdete v ní pěší a horskou turistiku, táboření, cykloturistiku a vodáctví.

Stoosmdesátistránkové dílko je cenné především díky své metodické části, kde lze najít základní doporučení, jak si v obchodě vybírat konkrétní oblečení nebo výzbroj. Ze stylu psaní je možné usoudit, že hlavním autorem je odborník na slovo vzatý a zároveň praktický turista a cyklista Petr Ďoubalík. Je cítit, že se nejedná o návody opsané z příruček výrobců nebo obchodníků, ale lety cizelované poznatky. Ďoubalík je nabyl jako učitel sportů v přírodě na fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, vedoucí testovacícho týmu pro deník MF Dnes a firemní testér několika slovutných značek.

Jestli si tedy nebudete například vědět rady, jakou bundu si koupit a co by na ní nemělo chybět, přečtete si kapitolu o oblečení. Uvažujete-li o kolu nebo cyklistickém příslušenství, pomůže vám to také. Ďoubalíkův standard udržel i autor vodácké části Vojta Jančar.

V metodické části Malého průvodce jsou důležité a na první pohled čitelné kresby Jiřího Červinky i návodné obrázky Petra Ďoubalíka. To není v současné produkci vůbec samozřejmé!

Kromě návodných rad obsahuje ročenka napohled suché, ale velmi zajímavé tabulky, ve kterých shrnuje velkou část produkce potřeb do přírody na tuzemském trhu. Zájemce tu má vedle sebe seřazené jednotlivé výrobky s uvedením základních parametrů a průměrné ceny včetně spojení na výrobce.

Naopak nepřehledná je orientace pro toho, kdo Malého průvodce drží v rukou poprvé. Prolíná se tu několik systémů najednou, ačkoliv každý sám o sobě by mohl být užitečný. Jednotlivé způsoby cestování jsou rozlišeny podbarvením stránek na zeleno (po svých), modro (v lodi) a hnědo (na kole). Do toho se pletou bílé stránky, které by měly rámovat základní informace, ale obsahově splývají právě s podbarvenými stranami. Mezi tím se bez jakéhokoliv označení volně potuluje inzerce podobná redakčnímu obsahu a rozhovory o cestování s akčními dobrodruhy.

Pohrdáním novými čtenáři zavání rámečky u mnohých kapitol, které odkazují na témata ve starších vydáních Malého průvodce. Ani věrný mnohaletý čtenář se tak nemůže dozvědět komplexní informaci na jednom místě, ale musí se prohrabávat starými čísly až do roku 1997.

A nakonec ještě dvě spíše úsměvné poznámky k obsahu. Autoři v kapitole o kuchyni na cestách tvrdí, že na ohni se dnes téměř nevaří a je určen jen pro nouzové účely. Mnoho skautských oddílů, trampských osad a vodáckých skupin by je mohlo přesvědčit o opaku. Zároveň se další kapitolou o vařičích prolíná Ďoubalíkova obsese pro vařič na dřívka. Před deseti lety prodávala americká značka Markill vařič pro dobrodruhy na principu malé kovářské výhně s vrtulkou na ruční pohon. Výroba sice skončila, ale Ďoubalík ji od té doby propaguje v každé ročence a v současné je dokonce uveden už i český výrobce. Výrobci standardních plynových, benzinových a lihových vařičů v něco takového nemají obchodní důvěru.

(Není to náhodou opravdu tak, jako ve vtipu na následující straně knihy, kde se dva autoři Malého průvodce u počítačů dohadují: "Když už si tak povídáme o tom outdooru, máte taky na mysli to zelené s tím modrým nahoře?")

Praha, Outdoor Media 2003. Brožované. Orientační cena 69 Kč.
SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Horkou jehlou?
Jako šéfredaktor recenzované ročenky vítám každou kritickou připomínku. Zajímaly by mne i reakce čtenářů, kteří nejsou návštěvníky našich stránek www.svetoutdooru.cz, a nejsou tedy nijak zaujatí. Díky za každý komentář.Udivil mne názor, že odkazy na témata starších ročenek zavánějí pohrdáním novými čtenáři. Doposud jsem si myslel, že jde o užitečnou (i když prostorově náročnou) službu všem, kteří chtějí vyhledat starší články na podobné téma. Pokud to je zbytečná informace, ušetříme místo i práci. S přehledností ročenky máme opravdu trochu potíže, protože objem informací je značný. Proto jsme odlišili barvou jednotlivé přesuny a proto jsou metodické základní informace jednotně na bílých stránkách. Odkazy na stránky s inzercí jsou v adresáři firem i v tabulkách, takže během okamžiku lze nalézt výrobky konkrétní firmy. Všechno je popsáno v obsahu, kde se lze orientovat. V každém díle se objeví pár nepřesností, jsou v ročence a udělal je i sám recenzent. Navíc je znát, že recenze byla udělána trochu horkou jehlou. Např. vytýká ročence, že nebere v potaz skauty a trampy když tvrdí, že vaření na ohni postupně vymizelo z outdoorových aktivit. Přitom celý článek je propagací vaření na ohni a hned v úvodu stojí povzdech, že vařit na ohni se stalo výsadou trampů, táborníků a woodcrafterů. Ani značka Markill rozhodně není americká a metodická část v žádném případě není jen dílem zmíněných dvou autorů. Na druhou stranu je nepochybně dobře, že recenze vznikla. Všechny připomínky zvážíme a zohledníme při přípravě dalšího vydání. Jiří Červinkašéfredaktor Malého průvodce
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Neumětely: Horymír a Šemík sem utekli před Křesomyslem

Neumětely: Horymír a Šemík sem utekli před Křesomyslem

FOOTBIKE GUIDE ...a uháněl k Neumětelům. Slavný topografický úryvek ze Starých pověstí českých zná snad každý, kdo vychodil základní školu. Jeli jsme se podívat, kde se odehrálo drama z úsvitu českých dějin.... celý článek

TEST Barefoot polobotky Xero Ridgeway Mesh Low

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo je zemí řek, jezer, hor, moře, památek, tragické historie, velké vědy a techniky. Najdete v něm vše, na co si vzpomenete. Čtěte horké novinky od našich severních, západních i jižních sousedů.
Velikonoční veselí na zámcích a hradech ve středních Čechách

Velikonoční veselí na zámcích a hradech ve středních Čechách

Oslavit Velikonoce můžete ve středočeských zámcích a hradech Loučeň, Mcely, Okoř, Křivoklát a Týnec nad Sázavou.
Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Hrady a zámky ve středních Čechách nachystaly pro návštěvníky řadu novinek. Speciální prohlídky, přednášky a bohatý program připravili kasteláni už na Velikonoce. Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. Hlavní sezona
Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

Žižka opustiv dle oné smlouvy Plzeň, byl po dvakrát napaden od věrných a dvakrát uživ lsti, vyvázl jako vítěz, byv skoro poražen. Místo, na němž měla být bitva svedena, bylo nepříhodné,
Praha AKTUÁLNĚ 2024

Praha AKTUÁLNĚ 2024

PŘÍVOZY Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Island - diashow Mladá Boleslav, Škoda muzeum Přednáší Martin Loew 18.4. 19:00
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Irácký Kurdistán a Írán obytnou dodávkou - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Jindra a Daniela 22.4. 18:30
Roadtrip Afghánistánem - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Tereza Inková a Jirka Weinzettl 23.4. 18:30
Regenerace po zátěži běh/trek - přednáška Praha, Klub cestovatelů Přednáší Dagmar Lisá 24.4. 18:30
Argentina - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Karel Štěpánek 25.4. 18:30
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Krakonošovo Labíčko Labe, Vrchlabí ZRUŠENO! 27.-28.4. Divoká voda 27.4.

Diskuse

Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 10 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 10 příspěvků
z prde.. klika PK, 15.4.2024 10:05, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21