Řeky AKTUÁLNĚ 2015

Řeky AKTUÁLNĚ 2015
Vavřinecký potok, Toušice.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

ŠUMAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Průběžně přijímáme a obratem uveřejňujeme jakékoliv poznatky o řekách a potocích. Zajímají nás zejména fotografie, splavnost, překážky a nebezpečná místa. Velmi rádi informujeme o službách u řek, dopravě a všem, co s vodáctvím souvisí. Info: redakce@horydoly.cz

1. prosince

Povodně na Šumavě, velká voda ve východních Čechách

Kvůli vytrvalému dešti a tání sněhu na Šumavě vystoupala Otava a Vydra na třetí povodňový stupeň. Obrovské množství vody teče od Modravy skrz Čeňkovu pilua Rejštejn a teď už je pod Sušicí. Na Klatovsku hrozí záplavy i na dalších říčkách. Tento stav bude trvat nejméně do zítřka. Hladiny řeka stoupají také ve východních Čechách. Druhý povodňový stupeň hlásí Divoká Orlice a Labe nad Hostinným.

Horydoly.cz Velká voda a přijatelné počasí láká vodáky.
Pozor: Plavba po povodni? Riziko a nebezpečí! 

13. listopadu

Vltava

Přehrada Lipno vypouští kvůli odstávce vodní elektrárny vodu do Čertových proudů v objemu 20 metrů krychlových za vteřinu. V sobotu a neděli 13.-14. listopadu poteče voda do koryta od 10 do 16 hodin, v pondělí 15. listopadu od 12 do 17 hodin.

10. listopadu

Mohelka

Náhon mlýna v Chocnějovicích na Mohelce je definitivně suchý. Veškerá voda proudí před pobořený jez do hlavního koryta říčky. Uzavření provozu malé vodní elektrárny je pro přírodu a konec konců i pro vodáky dobrá zpráva. Před pěti lety přibyl nový jez v Sedlišťku a letos za něj tedy ubyl jez v Chocnějovicích.

26. října 

Loděnice / Kačák

Potok Kačák (též zvaný Loděnice) je sjízdný mezi obcemi Lodenice a Kamenné Žehrovice díky právě vypouštěným rybníkům. Informuje o tom Raft.cz.

25. října

Rokytka

Rokytka je od jezu Podvinný mlýn až do Libeňského přístavu sjízdná pro kajaky a obratné kanoe. Z Hrdlořez je těsně pod hranicí sjízdnosti a stačil by trochu silnější déšť, aby se dala splout až odtamtud.

9. října

Co dělat, když je málo vody?

Příští vodácký víkend je ovlivněn nedostatkem vody ve vodních nádržích a rybnících. V sobotu 17. října se nepojede Rokytka ani Doubrava. V neděli 18. října se naopak koná Botič. Pokud jste si nevybrali hromadné splutí, doporučujeme využít nízké hladiny Orlické nádrže - splout lze díky tomu dolní Otavu z Písku do Zvíkova a střední Vltavu z Kořenska k Podolskému mostu.

23. září

Suchý podzim

Poslechněte si tipy na podzimní vodácké akce

22. září

Vavřinec

Podzimní tradiční splutí Vavřineckého potoka bylo zrušeno. V rybníku Vavřinec je málo vody. 

21. září

Vltava

Rybáři preventivně protestují proti záměru pouštět více vody do přírodního koryta Čertových proudů na Vltavě.

20. září

Vltava

Hladina Orlické přehrady na Vltavě klesla o 10 metrů oproti běžnému stavu. Objevily se staré jezy na Otavě pod Pískem. Obnažilo se a zároveň zarostlo koryto spojené Skalice a Lomnice kilometr do otavského ramena přehrady.

31. srpna 

Ohře

V Karlových Varech byla přes Ohři instalována kovová lávka pro pěší a cyklisty. V případě povodní ji lze zvednout o jeden a půl metru. V plném provozu bude od poloviny září. Cyklostezku podél Ohře most propojí za obchodním centrem Varyáda s rekreačním areálem v meandru řeky. Odpočinkovou zónu s asfaltovým oválem využívají in-line bruslaři a cyklisté.

20. srpna

Labe a jeho přítoky

18. srpna

Svratka a Svitava

Po deštích nastoupaly hladiny řeky Svratka a Svitava. Dají se splouvat, ale je potřeba hodně opatrnosti - voda je kalná a tudíž se v ní obtížně orientuje, a zároveň je potřeba počítat s dlouhými nebezpečnými vývary i pod nízkými jezy a stupni.  

12. srpna

Polabí

Z Cidliny, Mrliny a Vavřineckého potoka se staly vyschlé strouhy. Vodočet na Cidlině v Sánech eviduje průtok pouhých 4 % z dlouhodobého průměru, na Vavřineckému potoce (zde zvaném Výrovka nebo Plaňanka) v Plaňanech 11 % a na Mrlině 20 % průměrného průtoku.

9. srpna

Vltava

Vltava je sjízdná z Vyššího Brodu do Českých Budějovic na turistických kanoích. Na rychlejších lodích, nepříklad na mořských kajacích, lze pokračovat dál po přehradách Vltavské kaskády až do Mělníka na soutok s Labem.

Podvečer na Vltavě u Hluboké.

7. srpna

Sázava

Dolní Sázava je nesjízdná. Podívejte se peřeje bez vody nad Žampachem:

Vyschlé koryto Sázavy na Žampachu.

29. července

Chrudimka

Na nebezpečném jezu zvaném Velryba v Janderově na Chrudimce bylo ukradeno lano od záchranné podkovy. Na jezu Tuněchody na stejné řece zmizelo lano i celá záchranná podkova a to pouze měsíc od instalace. Uvedl to specializovaný vodácký serever Raft.cz.

28. července

Ohře

Ohře je kvůli suchu a horku sjízdná pouze na dolním toku ze Žatce k Litoměřicím na soutoku s Labem. 

Libochovice, renesanční zámek u Ohře.

14. července

Berounka

Nenasytný elektrárník saje vodu z Berounky na jezu v Zadní Třebani. Každý jez, přehrada či jiné vodní dílo mají ze zákona předepsané množství vody, které musejí pouštět do starého koryta. Je to především kvůli rybám a rybářům, ale svůj zájem na tom mají i ochránci přírody a také vodáci. Pokud tedy malá vodní elektrárna bere vodu až tak, že v korytě nezůstala ani kapka, je to jasně nelegální chování, za které musí následovat pokuta nebo třeba i vězení.

Podívejte se, jak suché koryto natočil IDnes, a jak se jeho redaktoři mýlí v hodnocení situace. Všechny suché jezy je záhodno hlásit na vodácký web Suchejezy.cz. Jak vypadá v těchto místech Berounka za normální vody, jaká je tu Berounka v zimě a jak se tady leze na Černé skále 

12. července

Slovensko

Na Slovensku začíná být nouze o vodu pro vodáky. Sjízdný je střední a dolní Hron z Nemecké, dolní Váh z Vrůtek a dolní Poprad z Kežmarku. Celoročně jsou splavné dolní toky řek Dunajec, Hornád a Laborec. Bez problémů se splouvají Dunaj, Malý Dunaj a všechna dunajská ramena.    

1. července

Jizera

Na Jizeře pod Veseckým mostem nedaleko ústí do Labe je málo vody. Projet na kanoi se dá jen opatrně mezi mělčinami, které jsou obsazeny koupajícím se osobami.

Jizera, most Vesec před ústím do Labe.

15. června

Ötztal

V Area 47 začala surfovací sezona na řece Ötz:

9. června

Vltava

Žďákovský most přes Orlickou přehradu je až do konce roku uzavřený pro veškerou dopravu. Právě začala velká oprava mostu. Objížďka není přesně určená ani vyznačená, protože most slouží pro více hlavních směrů. Nejjednodušší je použít podobný Zvíkovský most o něco jižněji.

31. května

Vydra

Vchynicko-tetovský kanál mezi Vydrou a Křemelnou je striktně zakázáno splouvat kvůli ochraně přírody. Přesto na něm pořádá Správa národního parku Šumava komerční vorové plavby.

26. května

Soča

Rafty bez licence a speciálního povolení nesmějí plout po Soče.  Nezáleží, zda se jedná o komerční nebo nekomerční plavbu. Kajakáři a kanoisté mohou plout po řece Soča bez omezení v lodích pro jednu, dvě, nebo tři osoby. Každý vodák platí za povolení na den 2,50 E, na týden 15 E, či na sezonu 30 E. 

Soča.

8. května

Berounka

Mlýnský náhon vlevo pod jezem v Řevnicích poskytuje sice krátké, ale příjemné a rychlé svezení okolo ostrova.

Berounka. Ostrov a náhon pod jezem Řevnice.

28. dubna

Morava

Osmý kemp na řece Moravě bude otevřen v Olomouci ve čtvrti Řepčín poblíž ulice Jarmily Glazarové. Vodáci se k němu dostanou po toku Mlýnského potoka, který je ramenem řeky Moravy, kudy se vplouvá do města. Kemp už má jméno Krásná Morava a bude v provozu od konce května.

25. dubna

Berounka

Monstrózní jez v Černošicích na Berounce byl až dosud nesjízdný, ale teď už je absolutně nesjízdný. Stále se sice opravuje, ale pod ním jsou v řečišti umístěné dvě řady jehlanovitých betonových protitankových zátarasů.

24. dubna

Soča

Jaká nabezpečí číhají po zimě na Soče? Padlé stromy, podemleté břehy a sifony. Prohlédněte podrobnou mapu. 

20. dubna

Vltava

Vodácký autobus podél Vltavy začne jezdit 20. června. Linka jede na trase Boršov - Český Krumlov - Vyšší Brod. Část spojů zajíždí navíc do Českých Budějovic a Lipna. Autobusy provozuje ADLP České Budějovice

15. dubna

Zemřel Zdeněk Košťál

7. dubna zemřel ve věku 83 let Zdeněk Košťál, dlouholetý reprezentant Československa na divoké vodě a náš první mistr světa ve sjezdu na kajaku z roku 1961 v Drážďanech. Poslední rozloučení se Zdeňkem Košťálem se koná 17. dubna ve strašnickém krematoriu v Praze. Čest jeho památce.

14. dubna

Mže

Jez Vochkov na Mži byl během rekonstrukce nesmyslně oplocen. Je teď nesjízdný a ještě k tomu se okolo něj téměř nedá přetáhnout loď.

1. dubna

Vltava

Registraci na splouvání horní Vltavy z Lenory na Lipno dnes spustil Národní park Šumava. Podmínky jsou stejné jako vloni. Prakticky tedy znemožňují vodáckům dlouhodobé plánování. Povolují se jen kajaky a kanoe za určitého minimálního vodního stavu a pouze v některých dnech.

16. března

Klub Válec končí

Legendární vodácký klub Válec u bazénu Bohemians Praha ohlásil konec své existence během letošního dubna.

9. března

Kamenice a Jizera

Mosty přes Kamenici v Návarově a přes Jizeru v Železném Brodě procházejí velkou opravou. Řeky pod nimi jsou neprůjezdné za malé i velké vody, protože dělníci v korytech postavili stavební konstrukce. 

6. března

Sázava

Akce Čistá řeka Sázava se koná od 7. do 12. dubna. Čistit se bude ze břehu i z vody. Kam se hlásit na letošní ročník:

Úsek Kácov - Pikovice: Denisa Cibulková, tel.: 608 702 061, cibulkova@posazavi.com
Úsek Zruč - Kácov: Vanda Kubínová, tel. 723 670 752, vanda.kubinova@seznam.cz
Úsek Ledeč - Zruč: Karolína Ortová, tel. 774 709 322, ortovka777@seznam.cz 
Úsek kolem Žďáru: Jaroslava Hájková, tel. 774 420 913, hajkova@havlickuvkraj.cz 

1. března

Březnové vodácké akce

Radio Beat.AUDIO Vodácké akce v březnu 2015 (17 MB, WAV, 1:29 min)

Malý kajakář vplouvá z Vlašimské Blanice do Sázavy.

23. února

Zakázané Benátky

Radnice města Benátky zakázala jízdu na kanoi a kajaku na hlavních vodních komunikacích a především na Canale Grande.

17. ledna

Ohře

Na jaře se budou kácet pobřežní topoly kanadské v Libochovicích u Ohře. Jedná se o 62 přestárlých stromů na úseku od mostu k jezu.

Ohře v Libochovicích tvoří vedlejší rameno.

10. ledna

První letošní obleva

Voda rychle stoupá, ale také bude rychle klesat.

Horydoly.cz Řeky AKTUÁLNĚ

20142013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006

Prozkoumejte rubriku ŘEKY: Vodácké průvodce

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Vydra ne

Klídek, už to klesá, o víkendu se to pojede

  • Autor Pikí
  • Datum a čas 1.12.2015 22:00
Reaguj
Vydra ne

Otter Today - to nechceš!

Reaguj
Priorita: Berounka dává energii!!!!!!

Topím dubem, bukem z podkrušnohoří, svítím ze svých solárních panelů, proč ty kurvíš přírodu v zájmu svého jájství?!

  • Autor Sendys
  • Datum a čas 22.7.2015 20:35
Reaguj
Priorita: Berounka dává energii!!!!!!

Uvědomte si že řeka není jenom pro vás vodáci. Vy jste jenom trpěni a buďte za to rádi!!!!! Voda slouží k výrobě ekologické energie a to je priorita. Bez toho byste neměli čím svítit a topit!!!!

  • Autor Janka
  • Datum a čas 15.7.2015 11:55
Reaguj
Válec nechte
To by byla velká škoda, to ne!
Reaguj
Celkem 5 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Doubrava - splutí Ronov 6.4.
Sázava - odemykání Týnec 6.4.
Otava - odemykání Sušice, kemp Splutí do Horažďovic 6.4. 11:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10