Řeky AKTUÁLNĚ 2016

Řeky AKTUÁLNĚ 2016
Vlkava. Poslední stupeň těsně přes ústím do Labe.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Jak na to
 

Průběžně přijímáme a obratem uveřejňujeme jakékoliv poznatky o řekách a potocích.

Zajímají nás zejména fotografie a videa, splavnost, překážky a nebezpečná místa.

Velmi rádi informujeme o službách u řek, dopravě a všem, co s vodáctvím souvisí.

Info: redakce@horydoly.cz

Horydoly.czProzkoumejte rubriku:

ŘEKY: Vodácké průvodce

14. prosince

Kodaňský svátek svaté Lucie

Svatou Lucii v Kodani slaví kajakáři.

12. listopadu

Mrlina

V ústí Mrliny do Labe je zvednutý jez v protipovodňových vratech. Za normální výšky hladiny se dá bezpečně splout, ale za velké vody je nutno prohlédnout, zda se pod ním netvoří dlouhý válec.

Mrlina, ústí do Labe v Nymburku.

10. listopadu

Vlkava

Na Vlkavě pod Kostomlaty je otevřené stavidlo a vody teče tak akorát na splutí v kajaku. Poslední stavidlo před ústím do Labe je naopak zavřené a většinu vody posílá do Farského potoka.

9. listopadu

Botič

Nový automatický limnigraf na Botiči začal zveřejňovat svá měření. Je umístěný na dolním toku přímo pod Nuselským mostem. 

5. listopadu

Vlašimská Blanice

Ve Vlašimi se zřítil nestabilní svah nad řekou Blanicí v zámeckém parku. Rozbitý je především přírodní amfiteátr.

3. října

Vltava

Na Hněvkovické přehradě byla dána do provozu plavební komora. Další komora se dokončuje o kousek níž po proudu na sterém Hněvkovickém jezu. Měla by být v provozu od dubna příštího roku. Pro menší motorové lodě se tak otevře plavební cesta z Českých Budějovic do Hamburku. Větší lodě se nedostanou přes Orlík zespodu ani zeshora, protože tam funguje pouze lodní výtah.

1. října

Sedlický potok

Přehrada Němčice na Sedlickém potoce je vypuštěná. Ze dna se bagruje bahno. Pokud se hdně zvedne hladina, lze uvažovat o splutí potoka.

29. září

Berounka

Mohutný jez v Černošicích na Berounce je stále v opravě. Vodáci by měli přistávat raději velmi brzy před ním. Přenášení lodí je možné po levém břehu, kudy vede cyklostezka.

28. září

Malše

Nesmyslně nízkou lávku, kterou vloni nechala amatérsky postavila obec Doudleby na Malši, a kterou z právních důvodů starosta označuje za brod, zabezpečila obec česly proti proudu. Lávka je podle výšky hladiny těsně pod vodou nebo nad vodou a hrozí na ní vodákům utonutí. Dejte si velký pozor pod ústím Stropnice do Malše!

 

12. září

Vltava

Půjčovna Putzer snížila na Vltavě půjčovné na mimosezonní ceny. Raft při vícedenní výpůjčce stojí 620 Kč / den a kanoe 220 Kč/den.

Půjčovna lodí Petr Putzer na Vltavě.

24. srpna

Vltava

Jez Planá na Vltavě pod Boršovem je opravený. Šlajsnu si každý vodák může otevřít pomocí fotobuňky, aniž by vystoupil z lodi. 

22. srpna

Vjosa

Albánská vláda objednala u tureckých firem výstavbu přehrady na řece Vjosa. Má být 45 metrů vysoká a hydroelektrárna má plánovaný výkon 99,5 MW. Pro srovnání: zastaralé Slapy na Vltavě dávají téměř dvakrát větší výkon, novější Orlík čtyřnásobný a nová, relativně malá přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně sedmkrát víc. V souvislosti se zakázkou se proto hodně mluví o korupci. Vjosa je při tom jednou z posledních velkých evropských řek, která není dosud spoutaná žádným větším vodním dílem.

11. srpna

Labe

Vodákům ve Starém Kolíně shořela loděnice na břehu Labe i s loděmi a vybavením. Požár byl zřejmě založen úmyslně.

10. srpna

Motorová lodní doprava

Šestnáct tisíc malých plavidel, téměř čtyři stovky námořních jachet a sto tisíc průkazů vůdce malého plavidla je registrováno u Státní plavební správy a Ministerstva dopravy. Počty lodí i oprávnění se začaly rychle zvyšovat od roku 2010.

1. srpna

Jezy v povodí Vltavy

Povodí Vltavy uveřejnilo největší opravy jezů v letošním roce:

Berounka - Černošice (rekonstrukce za 60 milionů Kč, rybí přechod byl dokončen vloni za 25 milionů Kč)
Úhlava - Poborovice (5 milionů Kč)
Sázava - Podělusy (65 milionů Kč)
Sázava - Městečko (40 milionů Kč)
Sázava - Horka (oprava dlažby a odstranění nánosu za 3 miliony Kč)
Nežárka - Hamr (20 milionů Kč)
Mže - Tachov (oprava stavidla ve štěrkové propusti za 2 miliony Kč)
Volyňka - Přední Zborovice (1 milion Kč)
Úhlava - Milevo (1 milion Kč)

Berounka, Černošice, jez.

27. července

Sázava

Nebezpečně podemletý pilíř jezu Brejlov na Sázavě byl zbořen na příkaz úřadů. Průjezd pro nezkušené posádky kanoí by tedy měl být bezpečnější.

26. července

Splouvání jezů je zase legální

Nesmyslnou vyhlášku Ministerstva dopravy č. 46/2015 Sb., která zakazovala splouvání jezů bez jmenovitého souhlasu jejich majitelů, samo ministerstvo na nátlak vodáků opravilo. O souhlas je nutné žádat pouze na uznaných vodních cestách, tedy laicky řečeno tam, kde plují parníky. Všechny ostatní jezy na naprosté většině říčních úseků jsou volně splavné. Nic to ovšem nemění na nebezpečí některých jezů a odpovědnosti posádky za své životy a zdraví. 

14. července

Hladiny řek se rychle zvedají

Zvedají se hladiny řek stékající ze Šumavy, Českého lesa, Novohradských hor a Brd. Během dne by mohly dosáhnout až první povodňový stupeň. Během dnešního večera nebo zítřka se zvednou Lužická NisaTanvaldská Kamenice a horní Jizera až na druhý povodňový stupeň. Smědá bude kulminovat téměř na třetí povodňový stupeň.

Smědá. Velká voda pod Frýdlantem.

12. července

Vltava

Kemp Podolsko je letos znovu v provozu. Za osobu se platí 40 Kč/noc stejně jako za auto a stan. Děti, psi a tchyně nocují zdarma.

Podolský most za nízkého stavu vody ve Vltavě. Vlevo přítok z Temešváru, který je normálně zátoka. Uprostřed bývalá silnice k Řetězovému mostu. Vpravo základy starého mostu.

30. června

Spréva 

Německá řeka Spréva (Spree) se zanáší sloučeninami železa a těžkých kovů. Tento jev, který má na svědomí těžba hnědého uhlí v Lužici, v posledních letech zesílil, ačkoliv těžba byla utlumena. Důvodem je napouštění nových obrovských jezer v místech bývalých dolů, následný odpar z jejich hladiny, snížení odtoku do řeky a také louhování kovů do vody.

27. června

Lužická Nisa

Říčka Lužická Nisa rychle zvedla hladinu po deštích a vytopila liberecký fotbalový stadion.

23. června

Vltava

Stavidlo Velkopřevorského mlýna na pražské Čertovce je mírně zvednuté. Dá se pod ním projet na kajaku nebo kanoi.

Praha, Čertovka, Velkopřevorský mlýn.

16. června

Morava

V Litovelském Pomoraví se vylíhli komáři. Vodáci na řece Moravě tedy už musejí s počítat s hejny tohoto bodavého hmyzu.

13. června

Sázava

Dolní Sázava se ocitla na limitním stavu ke splutí. Podívejte se na video z víkendu. Trojmístná kanoe pluje z Týnce do Pikovic.

11. června

Kilometráže v mobilu

16 českých a moravských řek obsahuje aplikace Kilometráž do chytrých mobilů.  Lze ji zdarma stáhnout z Google Play. Kilometráž pomůže naplánovat vodácký výlet, naleznete zde také informace o půjčovnách lodí, sjízdnosti jezů a řek, ubytovacích zařízení a jejich vybavení, restauracích a možnostech občerstvení okolo řeky.  Aplikace je dostupná také off-line, takže jí lze využít i v místech bez signálu a je šetrná k baterii telefonu.

Vodácké průvodce Horydoly si přečtěte zde.   

2. června

Záplavy v Bavorsku, Rakousku a Francii

Velká voda zvedla řeky především v jihovýchodním Bavorsku, v povodí Innu v Rakousku a také v širokém okolí Paříže. Nejen že znemožnila plavbu na řekách a potocích pro vodáky, ale vyžádala si i několik obětí z řad místního obyvatelstva. Další deště se očekávají dnes především v Pasově. Čeští vodáci by se teď neměli vydávat zejména na Regen(Řezná), Naab (Nába) a jejich přítoky.

20. května

Voda ve velkých řekách

Vodní hladiny klesají díky suchu v celém Česku. Sjízdná je Vltava z Vyššího Brodu díky stálému upouštění vody z Lipenské přehrady. Stejně dobře je na tom díky přehradě také Labe pod Dvorem Králové a Želivka z Želiva (ta vypouští vodu ovšem jen přes den od 9 do 16 hodin). Otavu lze splout ze Sušice, ale má už hraniční stav, což znamená, že se kličkuje mezi mělčinami a kameny. Berounka je splavná celá z Plzně do Prahy. Ohře splavná také celá z Chebu do Litoměřic. Morava je sjízdná z Postřelmova a Opava z města Opavy. Dyji lze splout od Nových Mlýnů, Jihlavu z Ivančic, Jizeru z Malé Skály, Orlici z Týniště a Úpu z České Skalice

19. května

Labe

Hladina Labe klesla v Ústí nad Labem ke kótě 150 cm. Lodní doprava je zastavena. To je pravý čas vyrazit na dolní Labe v kanoi nebo mořském kajaku. Na řece nepřekážejí remorkéry, parníky a šífy. Jednodenní plavba vede pohodlně na šesko-německé hranice do Hřenska. Za víkend se dostaneme k pevnosti Königstein v Německu. Prodloužený víkend nás může dovést až do Drážďan

Drážďany na Labi.

17. května

Vltava

Zkrátit čas při čekání na vlak v Libčicích nad Vltavou je možné díky samoobslužné knihovničce na libčickém nádraží. Do budky lze odložit vlastní knihu, nebo si naopak nějakou půjčit na libovolně dlouhou dobu, případně ji vyměnit za jinou. Libčice leží na dolní Vltavě pod Prahou, kde se pádluje především na mořských kajacích nebo vesluje na veslicích.

Vltava, Libčice, mořské kajaky.

9. května

Nežárka

Na jezu Jemčina na Nežárce byla vybudovaná malá vodní elektrárna. Příroda a vodáci dostali na frak. Podívejte se na fotografie. 

21. dubna

Půjčovna Samba expanduje na Ohři

Vodácká půjčovna Samba letos poprvé otevírá své loděnice na Ohři.

Půjčovny Samba na Ohři.

9. dubna

Vltava

Vodácký autobus podél Vltavy bude letos jezdit od 11. června do 11. září. Linka povede z Českých Budějovic do Lipna a zpět.


17. března

Botič

Historická certifikační tabulka na měření výšky hladiny Hostivařské přehrady na Botiči se vrátila na své místo. Našla se až tři roky po povodni, kdy ji odnesla velká voda.

Hostivařská přehrada. Cejchovní tabulka měří výšku hladiny.

5. března

Berounka

Jako reakci na opakované plány ke stavně přehrad v údolí Berounky, je možné podepsat anketu Zachraňme údolí Berounky.

1. března

Vltava

Lipno ode dneška začalo vypouštět do Čertových proudů monstrózních 30 kubických metrů vody za vteřinu.

24. února

Vltava

Dvě vodácké zprávy z Vltavy: Hladina Orlické přehrady dosáhla normální výšky a uzavřela se tak možnost splouvání starého koryta Vltavy a Otavy nad soutokem obou řek. Přehrada Lipno vypouští 20 kubických metrů vody do starého koryta a lze tedy sjíždět mohutné Čertovy proudy.

19. února

Vltava

Nové lodní výtah na Slapech a Orlíku navrhuje Ministerstvo dopravy a poslalo je do mezirezortního připomínkového řízení. Mají stát dohromady tři miliardy korun. Na Slapech při tom tahají okolo přehrady menší lodě traktory a na Orlíku byl výtah rekonstruován před čtyřmi lety. Ministr dopravy Dan Ťok argumentuje zesplavněním celé Vltavy pro velké lodě od Českých Budějovic do Mělníka a především návazností na nedávné úpravy koryta pod Budějovicemi. Cílem je zvýšení cestovního ruchu. Kde ale vezmou daně právě z tohoto odvětví, i kdyby tam projelo několik výletních lodí denně? 

12. února

Vltava

Lipno odstavilo turbíny vodní elektrárny až do 22. února. Lze tedy splouvat jindy téměř suché Čertovy proudy.

2. února

Vodácká škola záchrany

Petr Ptáček - vydavatel Raft.cz a instruktor Vodácké školy záchrany zveřejnil termíny kurzů vodní turistiky a záchrany na divoké vodě.

1. ledna

Teplá 

Rohrův (Rohnův) jez na Teplé byl rekonstruován pod železniční zastávkou Louka. V betonovém tělese jeze jsou zasazené ostré kameny. Průjez s nejvyšší opatrností je možný podél pravého břehu. Přenáší se vlevo..


Zobrazit místo World of rivers. Světové řeky. na větší mapě

Horydoly.cz Řeky AKTUÁLNĚ

2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Doubrava - splutí Ronov 6.4.
Sázava - odemykání Týnec 6.4.
Otava - odemykání Sušice, kemp Splutí do Horažďovic 6.4. 11:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.

Diskuse

Trezor.io/start Martin, 29.3.2024 10:17, 117 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35