Řeky AKTUÁLNĚ 2017

Řeky AKTUÁLNĚ 2017
Botič, jez u Záběhlického zámku.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

ÚSLAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Jak na to

attack1.jpg

Průběžně přijímáme a obratem uveřejňujeme jakékoliv poznatky o řekách a potocích.

Zajímají nás zejména fotografie a videa, splavnost, překážky a nebezpečná místa.

Velmi rádi informujeme o službách u řek, dopravě a všem, co s vodáctvím souvisí.

Info: redakce@horydoly.cz

Horydoly.czProzkoumejte rubriku:

ŘEKY: Vodácké průvodce

28. listopadu

Úslava

Dolní tok Úslavy je nesjízdný až k ústí do Berounky.

Podzimní Úslava před ústím do Berounky.

15. listopadu

Lammer

V soutěsce Lammeröfen došlo během léta k řícení skal do koryta řeky Lammer v Rakousku. Změnila se tedy obvyklá trasa průjezdu nejtěžšími místy.

9. listopadu

Ostravice

Nový jez - zabiják se staví na Ostravici ve Frýdku-Místku. Už v konstrukci jezu je zabudováno neštěstí, které se zde určitě stane. Nejspíš se utopí náhodný chodec, který spadne do uměle vytvořeného protiproudu a bude odnesen pod jez s dlouhým vývařištěm. Vodákovi se zase může stát, že jez přehlédne, bude do něj vtažen a utopí se v nesmyslně dlouhém vývaru pod jezem. Přečtěte si podrobnosti.  

2. listopadu

Jizera

Orkán, který se prohnal střední Evropou, umožnil vodákům splout horní Jizeru až z rašelinišť, kde pramení.

The Russian Crosses from mattthekayaker on Vimeo.

17. října

Botič

Po vypuštění a opětovném napuštění jezu u Záběhlického zámku na Botiči se pod propust posunul velký kámen. Pozor na něj při splouvání!

Botič, jez u Záběhlického zámku.

8. října

Ötz

V rakouském Ötztalu je teď ideální stav vody. Podívejete se na podzimní vodácké video:

13. srpna

Vltava

Autobusy Leo Express letos začaly jezdit na lince Praha - České Budějovice - Zlatá Koruna Český Krumlov - Rožmberk - Vyšší Brod - Lipno. Lze je tedy dobře využít na splutí Vltavy. Některé půjčovny lodí dokonce poskytují slevy po předložení jízdenky. Navíc každý autobus bere s sebou čtyři jízdní kola za 49 Kč/kus. Denně odjíždí z Prahy 8:15 h a z Lipna v 17:00 h. 

12. srpna

Labe

Vodácký kanál v Brandýse nad Labem si užívá vodu nepřetržitě. Opravuje se totiž elektrárna na jezu nad ním. Tento stav má trvat ještě několik měsíců. Poté se režim zase vrátí do vyjetých kolejí a voda do kanálu poteče jen ve vyhrazených hodinách.

4. srpna

Dunajec

Řeku Dunajec ucpaly komerční pltě.

12. července

Váh

Váh v úseku Krpeľany - Strečno (30 km) je sjízdný po celé léto. Tato výjimečná vodácká událost je možná díky dočasnému uzavření Vážského kanálu po několika desetiletích provozu. Pod soutokem kanálu a starého koryta pokračuje Váh zářezem mezi Malou a Velkou Fatrou Domašínským meandrem a přes peřej Margita až do Strečna, kde vtéká do přehrady Žilina. 

31. května

Berounka

Pod jezem Čilá nedaleko Skryjí na Berounce jsou nasypané ostré kameny. Od letošního roku tedy není radno se na šlajsně převrátit. 

30. května

Vltava v Praze

Hladinu Vltavy v Praze od Karlova mostu k Jiráskovu mostu okupuje velké množství lodiček a šlapadel z půjčoven na Žofíně.

Praha, Vltava, Jiráskův most, Žofín (vlevo) a Dětský ostrov (vpravo).

16. května

Berounka

Hospodu Zastávka Nižbor po letošní sezoně zavře Tomáš Hanák. Slavný hostinec U Rozvědčíka v Nezabudicích změnil majitele. Nabízí přespání zdarma v salaši.

14. května

Rokytka 

Hladina Rokytky nastoupala na 1. povodňový stupeň pod Kyjským rybníkem. Také Botič má dost vody na splutí pod Hostivařskou přehradou.

13. května

Vltava 

Přehrada Lipno je odstavená až do 19. května. Dají se tady splouvat Čertovy proudy.

28. dubna

Dyje

Začala oprava mostku na Třídě 1. máje u supermarketu Penny v Břeclavi mezi Dyjí a Poštorenskou Dyjí. Na splouvání řeky to nemá žádný vliv, protože mostek vede pouze přes strouhu mezi oběma rameny řeky, ale  očekávají se dopravní komplikace. Oprava potrvá do konce května. 

25. dubna

Poplatky za splutí Vltavy se zdražují

Ochránci přírody na Šumavě zdražují poplatky za splutí horní Vltavy od Soumarského mostu do Pěkné. Odkazují se na příliš drahého vodáckého průvodce, kterého vodákům Správa národního parku Šumava vnucuje. Bez něho nelze řeku splout. On-line registrace ke splutí stojí od letošního roku 500 Kč a na méstě se platí 600 Kč.

24. dubna

Sázava

Most v Horních Hamrech pod Žďárem nad Sázavou se opravuje. Je neprůjezdný a navíc je vidět v posledních chvíli a ještě k tomu táhne pod něj silný proud. Kvůli bezpečnosti je tedy lepší začít splutí horní Sázavy až pod tímto mostem.

8. dubna

Botič

Jez u Záběhlického zámku je vypuštěný. Tento stav má trvat až do léta.

Botič, vypuštěný jez u Záběhlického zámku.

10. dubna

Mže

Ve středu 12.dubna bude vypouštět vodu přehrada Lučina. Po poledni bude možné splout Mži z Lučiny do Pavlovic a pozdě odpoledne až dál ke Stříbru.

6. dubna

Střela

V neděli 9. dubna poteče Střela díky nadlepšení vody z přehrady Žlutice v rámci Týdne karlovarských řek. Brzy ráno bude možné plout zpod Žlutic. Dopoledne bude dost vody na peřejnatém úseku z Rabštejna do Mladotic. Z Plasů do Berounky doteče voda až k večeru. 

30. března

Botič

Záběhlický jez na Botiči je vypuštěný kvůli čištění Hamerského rybníka, který napájí náhon od jezu. Za velké vody se dá splout otevřenou propustí u levého břehu.

25. března

Ostravice

Tradiční splutí Ostravice na začátku dubna se letos nekoná. Důvodem jsou stavbařské práce v korytě řeky po proudu pod přehradou.

16. března

Botič

Na břehu pražského Botiče v Hostivaři se setkal sedmilhář a jeho temný kraj.

Temný kraj sedmilháře v Praze u Botiče.

Sněženky kvetou u Botiče pod Průhonicemi.

15. března

Jihočeské potoky jsou průjezdné

Povodí Vltavy dokončilo opevnění dna koryt na Bohunickém a na Křižanovském potoku v Bohunicích nad Vltavou a v Křižanově u Branic. Podnik rovněž provedl probírky břehových porostů na Žďárském a na Novodomském potoku u Kaplic, na Bílinském potoku ve Veselíčku u Milevska a na drobném vodním toku Čertík v obci Úsilné u Českých Budějovic.

12. března

Baťův kanál

Průvodce Baťovým kanálem vydal svazek Obce poro Baťův kanál. Turistům je zdarma k dispozici v místních infocentrech. Obsahuje velmi dobrou schematickou mapu kanálu, všechny jezy, přístaviště a služby. K tomu jsou popsané a vyfotografované turistické zajímavosti okolo kanálu pro pěší výletníky, cykloturisty i vodáky a cestující na motorových člunech.

Baťův kanál.

11. března

Botič

Nový neprůjezdný můstek se objevil na Botiči. Je to betonový překlad nízko nad hladinou několik zákrut za silničním mostem v Průhonicích a na dohled od nové čističky. Proud tady není příliš silný a dá se před mostkem zastavit, pokud si ho všimneme včas.

Sněženky kvetou u Botiče pod Průhonicemi.

Botič je právě na hranici sjízdnosti. Dá se plout  na kajaku od Petrovického jezu na hráz Hostivařské přehrady. Pitkovický potok je pročištěný od napadaných stromů a křoví. Zanesený je pouze v meandrech sto metrů před ústím. Je sjízdný od Pitkoviček k ústí do Botiče u Fantova mlýna. 

Střední voda na Botiči mezi Petrovickým jezem a Hostivařskou přehradou.

8. března

Chrudimka

"Letošní jarní Chrudimka bohužel nebude. Opět zaúřadoval majitel malé vodní elektrárny pan Bušek, který opakovaně napadá rozhodnutí o mimořádné manipulaci v poslední možný den. Do požadovaného termínu se nestačí vyřešit jeho několikanásobná odvolání," oznamuje specializovaný vodácký server Raft.cz. "Sice vloni Ministerstvo zemědělství všechny jeho body zamítlo, ale to neznamená, že to nemůže zkusit znovu se stejnými důvody. Jako vloni, tak i letos díky němu nebude možné pustit vodu." V příštím roce už by tyto obstrukce neměly být možné díky změnám ve schvalovacím procesu.

6. března

Sázava

Dolní Sázava z Týnce do Pikovic má ideální vodu. Vodočet v Nespekách ukazuje těsně pod 100 cm a to je bezpečná výška hladiny pro splutí všech jezů včetně protržených. Doporučujeme je ovšem předem prohlížet, protože nechtěné koupání by bylo v ledové vodě z tajícího sněhu. 

27. února

Botič a Pitkovický potok

Pitkovický potok pod Pitkovičkami a Botič pod Hostivaří byly pročištěny a prokáceny. Za velké vody se dají splout.

26. února

Mezi Českým rájem a Ještědem

Pro vodáky právě tečou malé říčky plnící dolní tok Jizery - Zábrdka, Mohelka, Bělá, Kněžmostka, Libuňka.

Mukařov, Ralsko.

14. února

Vodácké závody 2017

Podívejte se na přehled všech slalomů a sjezdů na divoké vodě, které pořádá Český svaz kanoistů v letošním roce.

Oficiální vodácké závody na divoké vodě 2017.

6. února

Rokytka

Pražská říčka Rokytka pomalu nabývá na síle, ale stále je ještě nesjízdná. Jez na Kyjském rybníku vypouští do koryta méně vody, než by vodáci potřebovali.

Rokytka.

28. ledna

Lech

Přírodní park Tiroler Lech vydal základní turistickou příručku pro návštěvníky. Doporučuje v něm nejlepší turistické trasy na horním Lechu a uveřejňuje jízdní řády veřejné hromadné dopravy. Může se proto hodit i vodákům. Zdarma je k dostání v tamních turistických infocentrech.

Naturpark Tiroler Lech.

Horydoly.cz Řeky AKTUÁLNĚ

2016-2015-2014-2013-2012-2011-2010-2009-2008-2007-2006

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: schválnost

Je odporné zaštiťovat se Leninem, člověkem který má na rukou krev miliónů nevinných lidí včetně Čechů, Slováků a Rusů usazených v Československu.   

Reaguj
Re: schválnost

Děkuji Ti Šťourale, že mě považuješ za významného myslitele, který má velký vliv na chod tohoto státu. 

Reaguj
Re: schválnost

@dan: "Nic nezapomněli a nic se nenaučili." (V. I. Lenin)

Turek a podobní duševní giganti již pilně pracují na znovuzvolení Zemana prezidentem. Bohužel.

  • Autor Šťoural
  • Datum a čas 7.4.2017 00:02
Reaguj
schválnost

Ano :-) 

Reaguj
schválnost

Bylo to nutné? Na outdoorovém webu?

  • Autor dan
  • Datum a čas 16.3.2017 11:43
Reaguj
Celkem 5 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Doubrava - splutí Ronov 6.4.
Sázava - odemykání Týnec 6.4.
Otava - odemykání Sušice, kemp Splutí do Horažďovic 6.4. 11:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.

Diskuse

Обеспечьте стабильный пот... Seo-Ul-per, 28.3.2024 20:10, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35