Řeky AKTUÁLNĚ 2018

Řeky AKTUÁLNĚ 2018
Doubrava, jez dolní Bučice.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

MORAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Jak na to

noze250x250.jpg

Průběžně přijímáme a obratem uveřejňujeme jakékoliv poznatky o řekách a potocích.

Zajímají nás zejména fotografie a videa, splavnost, překážky a nebezpečná místa.

Velmi rádi informujeme o službách u řek, dopravě a všem, co s vodáctvím souvisí.

Info: redakce@horydoly.cz

Horydoly.czProzkoumejte rubriku:

ŘEKY: Vodácké průvodce

4. prosince

Morava

Na dolní Moravě se z rakouské strany intenzivně pracuje, aby se řeka vrátila k přírodnímu rázu. Dosud byla propojena stará téměř zaniklá ramena s hlavním korytem. Teď se u Marcheggu obnovuje boční koryto, které je známé už jen ze starých katastrálních map.

3. prosince

Vltava

Hladina Orlické přehrady na zimu klesá. Z vody už vystoupil známý schwarzenberský jez Nový mlýn Údraž.

1. listopadu

Vltava

Na jezech ve Vyšším Brodě a v Rožmberku jsou zasypané vstupy do šlajsen a v řece Vltavě jsou nasypané kamenné prahy pro příjezd těžké techniky. Ve Vyšším Brodě se jez přenáší. V Rožmberku dá plout vlevo podle dvou velkých naváděcích šipek.

31. října

Labe 

Historická vorařská hospoda ve Starém Kolíně na rameni Labe zvané Černá struha byla uzavřena. Nejdéle nepřetržitě fungující hospoda na českém venkově uzavřela několik set let starou existenci.

Starý Kolín, Bašta, vorařská hospoda. Nejstarší fungujícího hospoda na české vesnici.  

27. října

Botič

Lípa svobody zasazená v květnu u Botiče pod Záběhlickým jezem se má zatím k světu. Obáváme se ovšem, že lípa není olše, a proto jí brzy uhnijí kořeny, když je zasazená v úrovni hladiny na soutoku Chodoveckého potoka a Botiče.

Lípa svobody v Záběhlicích zasazená v roce 2018.

24. října

Litavka

V Litavce teče bílá voda jako mléko. Hasiči zatím zjistili, že největší znečištění je v obci Škrtilka. Policisté se snaží vypátrat zdroj, odkud špinavá voda vytéká.

19. října

Botič

Nedělní splutí Botiče se bude konat přes nedostatek vody v celém Středočeském kraji. Pozor na parkování! Vloni poslal místní udavač městskou policii na parkující vodáky. Důvodem bylo parkování částí auta na chodníku, nebo za zákazem zastavení. "Byly to desítky řidičů, kterým museli strážníci udělat pokuty," vysvětlila později policistka z příslušné strážnice v Hostivaři. "Samozřejmě víme, že se to tak každý rok dělá, naši strážníci tam vždy kontrolovali místo pro průjezd sanitky nebo policie, ale zároveň věděli, že vodáci za pár hodin spořádaně odjedou. Až teď přišlo nešťastné udání." Dodejme, že řidiči dostali nejnižší pokuty ve výši 100 Kč, což je přišlo nakonec levněji, než parkovné na dolním konci Botiče u Železničního mostu.  

Botič pokuta.

12. října

Lech

Na Lechu, v začátku spodního úseku Warth - Steeg se objevil nový sifon, který je v soutěsce smrtelnou pastí pro kajakáře.

10. října

Dvě ukradené pramice na Vltavě

Na střední Vltavě byly ukradeny dvě pramice. 2. října odcizil zloděj čtyřmetrovou laminátovou loďku v ceně 15 000 korun. Kradl večer ve Žďákovské zátoce. Pramice byla zajištěna řetězem s visacím zámkem ke stromu. Její majitel v ní měl zabudovanou GPS navigaci, díky níž byla nalezena v autě zaparkovaném u domu v jedné obci na Milínsku. Padesátiletý majitel auta policistům tvrdil, že ji koupil od muže, kterého nebude jmenovat. Loď byla vrácena majiteli.

V noci ze 6. na 7. října byla ukradena druhá pramice v kempu Podskalí. Zelená laminátová loďka za 10 000 korun byla osazena elektromotorem a vesly, uvnitř byly rybářské pruty a nástrahy. Celková škoda dosáhla 19 000 korun. Po pachateli krádeže policisté pátrají.

1. října

SPD, ANO a ČSSD stojí proti vodákům

Petr Ptáček z respektovaného webu Raft.cz jednoduše popsal, jak probíhalo jednání s politickými stranami o zájmech vodáků na řekách. Proti tomu se postavily levicové partaje SPD Tomia Okamury, ANO Andreje Babiše a ČSSD. Je to pro vodáky jisté vodítko, koho mají v nadcházejících volbách volit.

26. září

Raft.cz slavil 20. narozeniny

Na vodáckém kanálu v Roztokách u Křivoklátu na Berounce slavil nejdůležitější tuzemský vodácký web Raft.cz své 20. narozeniny.

22. září

Skandinávie je ohrožena bouřemi

V celé Skandinávii vydávají meteorologické služby na příští dva dny varování před velmi silným větrem, který přinese bouře, déšť a bude lámat stromy. Vodácké výpravy na jezera, divoké řeky i na moře je tedy nutné odložit.

19. září

Vltava

Hladina Orlické přehrady klesla na kótu 343,70 m. Znamená to, že se začal vynořovat Nový jez Údraž. Podívejte se, jak vypadal zcela vynořený jez minule:

26. srpna

Vltava

Barevná skála nad jezem u Nového Spolí je sanovaná. Úřady znovu povolily splouvání sportovní propustí u pravého břehu Vltavy na jejím úpatí.

1. srpna

Rokytka

Hladina Rokytky v Praze - Libni se po dešti zvedla na úroveň umožňující splutí. Podle hyfrometeorologické předpovědi by měla k večeru zase klesnout.

Rokytka.

27. července

Berounka

Všechny zdrojnice Berounky nad Plzní jsou téměř bez vody. Vodáci po nich mohou plout leda tak na nadržené hladině nad jezy. Nesjízdné jsou Radbuza (na snímku v Dobřanech), Mže, Úhlava a Úslava. Berounka pod Plzní je sjízdná až do Prahy, ale je nutno počítat s množstvím mělčin, především pod jezy, které kradou vodu z hlavního koryta.

Radbuza.

25. července

Rokytka a Botič

Dva populární pražské potoky jsou téměř bez vody. Kyjský rybník na Rokytce a Hostivařská přehrada na Botiči vypouštějí do koryt jen minimum vody.

Rokytka.

24. července

Berounka

Dolní Berounka je sjízdná po celý rok, a tedy i v tomto suchém létě. V kaňonu Českého krasu nad Karlštejnem se ale začínají objevovat mělčiny.

Alkazar, Český kras.

21. července

Ohře

Horní Ohře / Eger v Německu je na hranici sjízdnosti z Königsmühle pod přehradou Egerstausee až do české přehrady Skalka. Sjízdnosti napomáhají jezy, které nadržují vodu, ale všechny je nutné přenášet. Stejná situace je na jejím přítoku Reslava / Röslau, která je sjízdná z městečka Arzberg do přehrady Skalka.

Ohře, most bývalé Pohraniční stráže přes řeku v přírodní rezervaci Rathsam.

Soutok řek Reslava / Röslau a Ohře / Eger.  

9. července

Kde se dá plout?

Naprostá většina řek v Česku má hladinu pod minimem pro splutí. Sjízdná je teď už jen Vltava, střední a dolní LabeBerounka, dolní Ohře, dolní Otava, dolní Metuje, dolní Úpa, Lužnice, Orlice, Morava a Dyje

7. července

Vltava

Podívejte se na video, jak se na splutí jezu na Vltavě čeká až hodinu.

18. června

Váh

Na Váhu z Krpeľan do Strečna teče opět voda původním korytem. Krpeľanský umělý kanál se bude opravovat do konce června. Nejatraktivnějším úsekem díky tomu je splutí z Vrútek do Strečna, který prolamuje Malou Fatru

17. června

Jizera

Jez v Loukovci na Jizeře se protrhl. Opravy budou trvat nejméně do konce letošního roku.

16. června

Sázava

Kvůli opravám na řece je nutné přenášení problematických míst. Jez Černé Budy upravuje korunu, a proto se přenáší po levém břehu. V obci Sázava se zpevňuje protipovodňová hráz a pod silničním mostem byl postaven další provizorní most, který se obnáší zprava. Rekonstrukce jezu Podělusy se dokončuje, ale vodácká propust je stále neprůjezdná, a přenáší se po pravém břehu.  

15. června

Salza

Na Salze se začalo platit na všech parkovacích, nástupních i výstupních místech - je to celkem 18 míst u silnice a 4 parkoviště. Mimo parkoviště je možné zastavit pouze pro naložení / vyložení lodí a místo je povinné co nejrychleji opustit. Placení se týká i návštěvníků, kteří parkují svá auta v kempech, kde jsou ubytování.

Pro všechna místa i parkoviště se kupuje platí jednotný parkovací lístek podle počtu sedadel v autě. Na parkovací lístek je nutné napsat registrační značku auta a umístit ho za čelní sklo. Na parkovištích za to jsou k dispozici toalety a připravují se sprchovací kabinky. U komerčních akcí a zájezdů platí oznamovací povinnost v návštěvnickém centru Wasserlochklamm Palfau, kde si zakoupí parkovací lístky na svá auta (ceny jsou uvedeny bez DPH). Tam lze koupit parkovací lístky i pro soukromá auta. Lístky lze koupit též v kempech, penzionech a půjčovnách.

SALZA: PARKOVÁNÍ 2018
Vozidlo 1 den 3 dni 5 dní Rok
Osobní auto 1-5 osob 13  20  -
Mikrobus 6-8 osob  10  27  40  -
Komerční splutí 50  135  200  1200 

14. června

Alkohol na vodě a na kole?

Velkou debatu o povolení / zákazu 0,5 promile alkoholu v krvi vodáků a cyklistů rozpoutala Česká televize v pořadu Máte slovo. Za vodáky diskutoval Míla Pražák, vodák a majitel půjčovny Dronte, Petr Ptáček, soudní znalec, a Pavel Ešus Šálek, Český svaz kanoistů.

27. května

Botič: nový mostek ve Vršovicích

Rada hlavního města Prahy schválila pojmenování nového mostku spojujícího vršovické břehy Botiče. Mostek nese jméno po Vasylu Omeljanoviči Makuchovi, který se na podzim roku 1968 upálil na protest proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a následné okupaci naší země. Mostek spojuje ulici Přípotoční s ulicí Ukrajinskou, a proto nese jméno Vasyl Makuch po ukrajinském bojovníkovi za svobodu.

Makuchova lávka přes Botič.

24. května

Brdy tečou

V Brdech pořádně zapršelo. Díky tomu dnes odpoledne byla sjízdná Litavka (pod Jinci jsme pozorovali vodáka na nafukovací kanoi) a Klabava. 

11. května

Sázava: Málo vody v Čerčanech

Sázava pod jezem Čerčany připomíná vyschlý potok spíš než velkou řeku.

7. května

Vltava: Jez u Papouščí skály

Povodí Vltavy zakázalo splouvat jez Konopa (též zvaný Nové Spolí, u Papouščí skály či u Barevné skály) vodáckou propustí u pravého břehu a převedlo veškerý lodní provoz k levému břehu. Na levém břehu se upravuje cesta pro snadné přenesení lodí a zaváží se podjezí štěrkem, aby se tam netvořil zpětný proud. Zároveň je uzavřena silnice a cyklostezka po pravém břehu řeky pro veškerý provoz. Důvodem je nebezpečí, že se samovolně odlomí velký kus skály.

2. května

Vltava: Objíždka po silnici

Silnice II/160 je uzavřena v Rožmberku kvůli stavebním pracem. To komplikuje vodákům příjezd do Vyššího Brodu, odkud začíná splutí Vltavy. Uzávěra platí do 26. června. Objížďka vede přes Frymburk a kolem přehradní nádrže Lipno.

Rožmberk nad Vltavou.

23. dubna

Petice za slalomový kanál na Plzeňsku

Autoři petice za vybudování nové dráhy pro vodní slalom v Plzeňském kraji píší: "Jestliže platí co Čech, to muzikant, pak také platí co Čech, to vodák; větší města jako Praha, České Budějovice nebo Ostrava respektive Opava proto kanál s divokou vodou mají, v Olomouci se kanál připravuje a v Brně má být dokonce kanál s přečerpáváním."

3. března

Rokytka

Taje Rokytka na dolním toku v Libni. Očekává se její sjízdnost během následujících několika dní.

Rokytka.

24. února

Vltava v Praze

Poté co spadla lávka přes Vltavu v Troji, bylo přes celý tok nataženo lano ve výšce hladiny, které by mělo sloužit přívozu. Jenže je neoznačené a pro vodáky velmi nebezpečné! Přečtěte si o záchraně vodáka, který se zde pod vodáckým kanálem málem utopil.

Horydoly.cz Řeky AKTUÁLNĚ

2017-2016-2015-2014-2013-2012-2011-2010-2009-2008-2007-2006

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Salza . placení za parkování a zastavení pro nakládku/vykládku lodí ...

Ahoj. Myslím ,že věta v textu : " Placení se týká i návštěvníků, kteří parkují svá auta v kempech, kde jsou ubytování." neodpovídá zcela skutečnosti.

Pokud přijedu do Wildalpenu např. v pátek večer a stanuji zde v jednom ze dvou kempů, zaplatím za osoby/stan/auto/rekreační polatek. V sobotu ráno z auta sundám kajaky a auto převezu do jednoho ze dvou kempů pod Palfau a ihned se tam přihlásím, že tam sobotní noc budu tábořit/stanovat. Cestou nemám důvod s autem zastavit na jinémparkovičti ani na jiném nástupním či výstupnímmístě = proč bych si tedy platil parkovné. Stopem, na kole či busem se vrátím do kempu ve Wildalpenu, sednu do kajaku a spluju si pohodovou etapu do dalšího kempu pod Palfau. Vyřešeno. Vyřešeno ?

  • Autor Milan
  • Datum a čas 22.6.2018 22:51
Reaguj
A teď?

Dobrý den, budeme sjížďet z okolí Frymburku (viz http://hotel-lipno.cz/cs/) a proto mě zajímá jaké je to tam teď. Předem děkuji za informace.

  • Autor David
  • Datum a čas 15.6.2018 15:21
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.
Vánoční Sázava 2024

Vánoční Sázava 2024

Místo vánočních stresů, úklidu, chřipky a chaosu si dejte dáreček v podobě výletu s kamarády na vodu. Čeká Vánoční Sázava, nadílka pádlování a pohody uprostřed zimní přírody. Jako již mnoho let tradičně poslední víkend
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Intourmarket - veletrh Rusko, Moskva 16.-18.3. Cestovní ruch 16.3.
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Bílina - odemykání Lbín   23.3.
Kovový muž Choceň Vodácký trojboj 23.3.
Kamenice - úklid řeky Česká Kamenice 23.3. 09:00
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.

Diskuse

Tenderness match consulta... epanuubu, 18.3.2024 23:30, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 2 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 2 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52