Courmayeur: závěje prašanu

Courmayeur: závěje prašanu
Courmayeur, sjezd ledovcem Toula.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Byla to další špatná zima? Ne tak docela. Konec sezóny v západních Alpách se nadmíru vydařil. V Courmayeru právě čekají závěje čerstvého prašanu na vaše lyže nebo snowboard. Je ho dost pro všechny a stále přibývá!

Jak na to

Skipas

Na popsané lanovky lze zakoupit permanentku na oblast Courmayeur. Platí tady také regionální skipas Chamonix Unlimited, který zahrnuje Courmayeur, střediska na francouzské straně Mont Blanku a také tamní dopravu vlaky a skibusy.

INFO: Courmayeur

Mont Blanc je mekkou freeridingu. Drsnější a delší vysokohorské sjezdy najdete na severní francouzské straně nad Chamonix. Za pohodovými sjezdy po pás ve sněhu pod modrou oblohou se jezdí do italského Courmayeru.

Co proslulé italské horské středisko nabízí pro milovníky prašanu? Cokoliv, co si mohou přát. Tentokrát jsme si přijeli užít freeride.

Proslulé jsou dva dobrodružné sjezdy z nejvyšších výšek. Vyvezeme se lanovkou na Helbronner (3459 m) a můžeme si vybrat , jestli pojedeme nazpátek do Itálie, nebo do Francie.

Courmayeur, sjezd ledovcem Toula.

Valée Blanche

Do Francie vede známé ledovcové údolí Vallée Blanche. Dvacetikilometrový sjezd je obvykle vyjetý mnoha vůdci a jejich klienty.

Za pěkného počasí připomínají ledovcové zlomy široké sjezdovky. Mezi nimi se dlouze traverzuje a na závěr se ploužíme plochým údolím.

Nejobtížnější je začátek sjezdu, kdy musíme prokličkovat ledovcovým zlomem pod Kapucínem. Tady horští vůdci navazují své klienty na lano. I zkušení skialpinisté musejí mít oči na stopkách. Trhliny jsou tu obrovské a nevyzpytatelné.

V polovině sjezdu si můžeme zaskočit na oběd, nebo jen na pivo či kávu na chatu Requin. Sem se sjíždějí dva proudy lyžařů. První jedou z francouzské Aiguille du Midi (3843) a druzí z italského Helbronneru.

Na konci ledovce sjíždíme k umělé ledovcové jeskyni. Čtyři eura za prohlídku nedáme, a tak rovnou hážeme lyže na ramena a stoupáme po železných schodech ke kabinkové lanovce, která nás donese k nádražíčku Montenvers.

Sveze nás dolů do Chamonix a nazpátek do Courmayeru se vrátíme autobusem nebo taxíkem skrze tunel pod Mont Blankem. Máme v nohách dvacet kilometrů na lyžích. Na výlet je dobré vyhradit si celý den.

Vallée Blanche, séracs du Géant.

Toula

Ostřejší sjezd nazvaný Toula je kratší a vrací nás zpět do Itálie. Od lanovky obkroužíme samotnou skálu Punta Helbronner a vlevo za ní přijedeme do širokého sedla.

Pod ledovou převějí vidíme obrovské železné schodiště. Překonává skalní pasáž. Letos k němu vůdci své klienty spouštějí na lanech, některá družstva slaňují, ale pro zkušené lyžaře není problém nějakých dvacet výškových metrů sešoupnout po tvrdém sněhu.

Pod schodištěm nás čeká obrovský sněhový kotel plný hlubokého prašanu. V polovině ho přerušuje mohutný ledovcový zlom s velkými trhlinami. Dá se objet zleva nebo zprava podél skal.

Zleva k němu sbíhají dva prudké kuloáry přímo od horní stanice lanovky. Jsou vyhrazené pro opravdu dobré jezdce. V místech, kde končí ledovec, traverzujeme doleva k mezistanici lanovky Pavillon a sjíždíme dolů.

Pokud jedeme jen jednou, počítejme s dopoledním programem. Odpoledne už může být teď na jaře sníh rozměklý.

Courmayeur, schody na začátku sjezdu ledovcem Toula.

Mont Chetif

Zatímco lanovka na Helbronner je trochu odsunutá z centra Courmayeru, skiareál se systémem sjezdovek okolo vrcholu Mont Chetif (2343) se rozkládá přímo nad městem.

Courmayeur, freeride ve Val Veny.

Nabízí obrovské pláně více či méně rozježděného prašanu především nad údolím Val Vény. Najdete tu krátké terénní vložky mezi sjezdovkami, záměrně neupravované boulovaté tratě i dlouhé odlehlé svahy.

VIDEO Val Vény na lyžích 

Nejzábavnější jsou řídké lesy ve strmých kopcích, kterém poskytují variabilní linie. Při lyžování je potřeba rychlá reakce, dobrý odhad kvality sněhu a myšlení na pár oblouků dopředu.

Cresta dArp

Pokud se prokoušeme všemi lanovkami až na nejvyšší štíty, můžeme sjet dvě dlouhé skiroute. Jízda po nich je vysokohorským zážitkem. Nejsou nijak značené, jejich zákres najdete na orientačních mapkách skiareálu.

Z Cresta Youla (2624) míří po širokých lučinatých pláních trasa Arp Vieille do údolí Vény do osady Zerotta ke stejnojmenné lanovce.

Ještě o něco výše z Cresta dArp (2755) startuje trasa La Balme. Pohádkovými údolími mezi skalními útesy se sneseme až do Courmayeru.

Doprava

Příjezd do Courmayeru je možný placeným tunelem pod sedlem Velký Svatý Bernard. Sedlo samotné je zatím zavřené kvůli sněhu. Druhá možnost příjezdu je od Ženevy po placené francouzské dálnici, případně od Martigny přes sedlo Forclaz, které je již otevřené. Tunel pod Mont Blankem je placený. Průjezd oběma směry stojí osobní auto 43 eur. Na dálnice ve Švýcarsku je potřeba zakoupit celoroční známku, v Německu se neplatí nic.

Doporučené vybavení

Bezpodmínečně nutné je lavinové vybavení (pípák, lopata, sonda). Vhodná je lékárnička, krém proti slunci, tmavé brýle a nepromokavé oblečení. Do terénu se jezdí v přilbě a na širokých lyžích. Čím jsou širší, tím se budete v prašanu cítit lépe. Nezapomeňte mapu, mobil a permanentku.

BOOKING.com: Rezervujte si ubytování v Courmayeur

Booking.com

Horydoly.cz Skiareály v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Annaberg Bedřichov Bílá Bouřňák Boží Dar Bublava Čenkovice Černá Říčka Čertovo břemeno Červená voda Červenohorské sedlo Čeřínek Dolní Morava Harrachov Herlíkovice Horní Mísečky Horní Podluží Chotouň Janské Lázně Javorový Jedlová Ještěd Karlov Klínovec Kouty nad Desnou Kralický Sněžník Křemešník Lipno Luž (zrušeno) Malá Úpa Mariánské Lázně Mladé Buky Monínec Nové Město na Moravě Paprsek Paseky nad Jizerou Pec pod Sněžkou Petříkovice Plešivec Praděd Přemyslov Příčná Přimda Pustevny Ramzová Razula Rejdice Rokytnice nad Jizerou Říčky Severák Stříbrná Špičák Špindlerův Mlýn Tanvaldský Špičák Velká Chuchle Vítkovice Vysoké nad Jizerou Žacléř Železná Ruda

 

Horydoly.cz Evropská zimní střediska na HORYDOLY

Adelboden (Švýcarsko) Alpe d´Huez (Francie) Bansko (Bulharsko) Courchevel (Francie) Courmayeur (Itálie) Czorsztyn (Polsko) Fanningberg (Rakousko) Garmisch-Partenkirchen (Německo) Heiligenblut (Rakousko) Hochkönig (Rakousko) Chamonix (Francie) Chamrousse (Francie) Chopok - Jasná (Slovensko) Ischgl (Rakousko) Kaprun - freeride (Rakousko) Kaprun - sjezdovky (Rakousko) Kleinkirchheim (Rakousko) Kleinwalsertal (Německo) Kronplatz (Itálie) La Grave (Francie) Lachtal (Rakousko) Lackenhof Ötscher (Rakousko) Lautaret (Francie) Les 2 Alpes (Francie) Les Arcs / La Plagne (Francie) Livigno - freeride (Itálie) Livigno - sjezdovky (Itálie) Madonna di Campiglio (Itálie) Maurienne (Francie) Menuires (Francie) Meribel (Francie) Mitterdorf (Německo) Mölltal (Rakousko) Mürren (Švýcarsko) Nassfeld (Rakousko) Obertauern (Rakousko) Paganella (Itálie) Plose (Itálie) Ramsau/Schladming (Rakousko) San Bernardo (Itálie) San Pellegrino (Itálie) Seefeld (Rakousko) Seiser Alm (Itálie) Sella Nevea (Itálie) Sella Ronda (Itálie) Skirama (Itálie) Speikboden (Itálie) Stubai (Rakousko) Štrbské Pleso (Slovensko) Radstadt (Rakousko) Raxalpe (Rakousko) Sölden (Rakousko) Sulden (Itálie) Tarvisio (Itálie) Tignes (Francie) Titlis (Švýcarsko) Tux (Rakousko) Uludag a Sarikamis (Turecko) Val d´Isére (Francie) Val Senales (Itálie) v létě Val Senales (Itálie) v zimě Val Thorens (Francie) Vars (Francie) Vysoké Tatry (Slovensko) Wildschönau (Rakousko) Zell am See (Rakousko) Zoncolan - Ravascletto (Itálie) Zugspitze

Lyžařské manuály na HORYDOLY

Passo Tonale (Itálie) 3 díly La Norma (Francie) 5 dílů Chamonix a Courmayeur (Francie a Itálie) 9 dílů Bormio (Itálie)  (8 dílů)

Zobrazit místo Mountains - hory na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Chytrý jak rádio
Ty víš v jakym terénu lyžovali? Pokud je spíš skalnatý - doporučuje se horolezecká helma. Pokud sjezdovka nebo les, tak je lepší lyžařský blembák. Ale zaplať pán Bůh za cokoliv na kokosu. Předchozí diskutér je toho negativním příkladem.
  • Autor Vokoun
  • Datum a čas 12.4.2008 20:50
Reaguj
to dieta aj ta pani by si zaslužili na hlavu niečo poriadnejšie, ten Petzl je mlademu len na .... dve veci....nepredpokladam, že mu niečo spadne na hlavu... a ak spadne na ňu on.... tak skoro, ako keby ju nemal.šetrit treba...len dovedy kým nie je neskoro... :-(
  • Autor LL
  • Datum a čas 12.4.2008 07:11
Reaguj
Rozumbrada
Asi maj v Courmayeru rozum nebo rozumný pojišťovny. Jestli by ale na lyžování uznali horoPetzlovky no nevim-nevím?
  • Autor Nobody
  • Datum a čas 8.4.2008 22:01
Reaguj
Prilba
Prečo sa v teréne jazdí výhradne s prilbou ?Ja jazdím výhradne v teréne a výhradne bez prilby.
  • Autor Igi
  • Datum a čas 8.4.2008 20:31
Reaguj
15x za zimu
se mi libi vase moznost, byt 15x za sezonu na snehu v Alpach... jak to sakra stihate/delate??? :-)p.s. super fotky a kdyz vyjde pocasi, je to vzdycky parada
  • Autor Roman
  • Datum a čas 7.4.2008 08:42
Reaguj
Celkem 5 příspěvků v diskuzi


Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed... celý článek

Emerich Rath: olympionik, všestranný sportovec, Evropan

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Za dva dny přes Krkonoše

Za dva dny přes Krkonoše

AKTUALIZACE Zimní inverze, horský hřeben nad mraky, ostré slunce září na bílý prašan. Tak takhle často vypadají ve vrcholné zimě Krkonoše. Obětujme tedy víkend, opusťme pošmourné nížiny a vyražme na nejkrásnější
Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledopády, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme aktuální zprávy
Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Děti mohou už během pár dní hrdě dělat první obloučky na sněhu. Zábavný faktor, bezpečnost a empatie - s nimi dokážou instruktoři lyžařských škol v Kaiserwinklu proměnit menší i větší děti v nadšené lyžaře. Zvládnou to
Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Ve většině tuzemských skiareálů je sníh už jen na sjezdovkách, řada z nich už provoz předčasně ukončila. Vlivem vysokých teplot a deště sníh rychle taje a sjezdovky jsou kvůli náročnému terénu zejména v odpoledních
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Den Nahoru a Dolů Špindlerův Mlýn, Medvědín Skialpinismus 6.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.

Diskuse

opggzjlo 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 11 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35