Třiapadesát pokojů na Sychrově

Třiapadesát pokojů na Sychrově
Sychrov, Skotské hry.
Autor snímku VisitBritain
SDÍLEJ:

Rozlehlý novogotický zámek Sychrov, tak jak jej známe dnes, byl postaven v polovině 19. století. Sloužil jako rezidence původem francouzskému knížecímu rodu Rohanů.

Třiapadesát pokojů na Sychrově
Sychrov, Skotské hry.
Autor snímku VisitBritain
Jak na to

Doprava

Autem pojedete po dálnici z Prahy do Liberce, odbočíte na sjezdu Paceřice - Sychrov. Parkoviště je přímo u zámku. Vlakem nebo autobusem se necháte odvéz z Turnova do zastávky Sychrov. Železniční stanice Sychrov je od zámku vzdálena jeden kilometr, autobusy zastavují přímo u zámku.

Ubytování

Na Booking.com najdete hotely, penziony, priváty v Sychrově a nejbližším okolí. 

Milovníky historie určitě očaruje rozlehlý novogotický zámek Sychrov. Historie místa, kde se zámek nachází však sahá až do 15. století. V té době se zde nacházela tvrz, na jejímž místě byl postaven v letech 1690 až 1693 nevelký barokní zámek.

Sbírka portrétů

Na zámku můžete absolvovat dvě prohlídkové trasy. Základní vás provede kromě několika interiérů situovaných v přízemí především interiéry prvního patra jižního, západního, severního a východního křídla včetně části Bretaňské věže.

Rozšířená prohlídková trasa je obohacena o interiéry Bertina křídla. Pokud si vyberete základní prohlídkovou trasu, čeká vás 42 zámeckých interiérů (kaple, ložnice, pracovna, knihovna či jídelna), které byly rekonstruovány na základě archivních materiálů do romantické novogotické podoby, tedy druhé poloviny 19. století.

Jsou zařízeny původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky, většina pokojů navíc vyniká bohatou řezbářskou výzdobou. Zdejší sbírka portrétů, která čítá na 240 exemplářů, je považována za největší kolekci francouzského portrétního umění ve střední Evropě.

V rámci rozšířené trasy navštívíte dalších jedenáct místností, kde je zachycen vývoj interiérů a uměleckých stylů od renesance po historismus 19. století.

Nad parkem krouží dravci

Kromě zámku určitě navštivte také okolní park v anglickém stylu. Na území o rozloze 26 hektarů objevíte bohatou kolekci domácích i zahraničních dřevin.

V jižní části parku si nenechte ujít stálou expozici dravců. Můžete zde shlédnout historické sokolnické ukázky s dravými ptáky. Čeká vás atraktivní podívaná na volné létání dravců. Spatříte kroužení a přelety káňat, strhující let sokolů i majestátní let orlů.

Ukázky jsou doplněny odborným výkladem profesionálního sokolníka, takže se dozvíte spoustu zajímavých informací o historii i současnosti sokolnictví v českých zemích a v zahraničí.

Čekají vás podrobnosti o způsobu využití dravců, jejich ochraně, výcviku, chovu a odchovu v zajetí a zpětného návratu do přírody.

Velmi atraktivní jsou také noční prohlídky zámku, které si můžete domluvit buď individuálně kdykoli během roku (skupina musí mít nejméně deset návštěvníků), nebo se zúčastnit nočních prohlídek pořádaných přímo zámkem.

Ty jsou většinou odlehčeny ukázkami života na zámku Sychrově nebo jsou věnovány určitému období vývoje zámku. Správa zámku organizuje během roku i další komponované prohlídky, například na motivy pohádky Šíleně smutná princezna nebo setkání s legendami Národního divadla.

Rybáři nebo obdivovatelé vodního světa mohou ve sklepení zámku navštívit akvarijní expozici, která je zaměřena na ryby blízkých toků Jizery a Mohelky. Expozice je otevřena denně v průběhu celého roku, stejně jako zámek.

 

Skotské hry

Sychrov hostí každoročně ještě další velmi zajímavou akci: Skotské hry. Můžete nasát pravou atmosféru Skotska, aniž byste před tím museli usedat do letadla. Hrají tu skvělí dudáci, zaposlouchat se můžete také do tradiční keltské hudby nebo se projít historickými tábory od dob starých Keltů až do konce druhé světové války.

Největším lákadlem jsou však tradiční skotské těžkoatletické disciplíny: hod kamenem do dálky a do výšky, hod kládou, závažím nebo koulí a přetahování lanem. Jsou to disciplíny pro opravdové chlapy, i když oděné do sukní. Klády jsou většinou dlouhé šest až sedm metrů a váží kolem padesáti kilogramů.

Ani vrh závažím, které mívá hmotnost kolem 24 až 26 kilogramů není pro žádné sušinky. Navíc při posledním ročníku se světový rekord v hodu závažím do výšky otřásl v základech, protože český závodník za úctyhodnými 575 centimetry zaostal pouze o jediný centimetr.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

AKTUALIZACE Okolí Kutné Hory je malý lezecký ráj. Přímo ve městě se leze v Yosemitu, což je pás pískovcových skal na Královské vycházce. Další rulové plotny i pískovcové stěny najdete v historickém centru (skály... celý článek

Jizerský guláš 2024

Střední Čechy AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Chcete si užít spoustu zábavy při sázení bez jakýchkoli problémů? Pak si musíte vybrat tu správnou sázkovku. Ne všechny totiž nabízí stejnou úroveň služeb a příležitostí.
Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Ve světě módy, kde často dominují bezpečné, neutrální odstíny, živé barvy bot představují osvěžující závan originality, přidávají charakter a osobnost každému outfitu. Ať už jste milovníkem casual stylu, nebo preferujete elegantní,
Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Vůně a obrazy kvetoucích třešňových stromů jako při májové premiéře před deseti lety vytvořily kulisy Trailu Praha i v půlce března. Místy vysvitlo teplé sluníčko, běželo se i kolem líbajících se milenců u sochy
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit
Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Zase jsme jednou naběhli na připravené vidle! Přelezli jsme celý hřeben Malého Javorového štítu ve Vysokých Tatrách. Místo očekávané lehké vyhlídkové túry jsme absolvovali těžký celodenní boj je skálou, trávou

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Bratislava - Vídeň Bratislava Koloběžkový závod 20.4.
Predator race Monínec 20.-21.4. 20.4.
Svätojurský cyklomaraton Svätý Jur Horská kola 20.4.
Bajkonur - orientační závod na kolech Pikovice Scorelauf dvojic MTB 20.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.
Bakovský půlmaraton Bakov nad Jizerou 20.4.

Diskuse

FobertProft FobertProft, 19.4.2024 21:06, 15 příspěvků
vseiknns online prednisone, 19.4.2024 20:28, 123 příspěvků
qfdbmmwe buy azithromycin 1g, 19.4.2024 20:18, 4 příspěvky
xfitxlti generic tadalafil from uk, 19.4.2024 20:15, 123 příspěvků
pfsexzel canadian pharmacy without prescription, 19.4.2024 20:12, 14 př...
svddeflqf valtrex online uk, 19.4.2024 19:49, 123 příspěvků
yzuvchyu synthroid 125 mcg coupon, 19.4.2024 19:34, 14 příspěvků
vxhwfhbv tadalafil generic usa, 19.4.2024 19:24, 4 příspěvky
euzqnffu canadian pharmaceuticals online for ed, 19.4.2024 19:08, 1 pří...
menqapdg prednisone deltasone, 19.4.2024 18:21, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09