Budeme mít národní park Křivoklátsko?

Budeme mít národní park Křivoklátsko?
SDÍLEJ:
Ministerstvo životního prostředí a Správa chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko uspořádaly na Křivoklátě ve středisku Budy setkání se zástupci správ a samospráv obcí. Téma stanovilo Ministerstvo životního prostředí a týkalo se spolupráce s obcemi před případným vyhlášením Národního parku Křivoklátsko.

Před starosty a starostky si k náměstkovi ministra životního prostředí Františku Pelcovi přisedli ředitel nově vzniklého ministerského odboru péče o národní parky Vladimír Dolejský a ředitel Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.


Oni mají právo rozhodovat

"Chci s občany hovořit o našich plánech na zřízení národního parku. Žijí v téhle překrásné krajině a mají právo být informováni a rozhodovat," zdůraznil úvodem František Pelc.

Odpovědi na předpokládané konkrétní otázky už podal občanům k budoucímu národnímu parku přilehlých obcí dobře napsaný šestistránkový prospekt, který jim Česká pošta roznesla do schránek.

Lidem z Křivoklátska však nechybí ani tak informace, jako vodovod, kanalizace, mají starosti s odvozem odpadů a na to všechno většinou nemají peníze a ani nedosáhnou na peníze evropských fondů.

Národní park není radar

Nutno přiznat, že vysocí ministerští úředníci mají trochu lehčí pozici, než před časem jejich kolegové z jiných ministerstev, kteří jezdili mezi zvolené zástupce lidu v Brdech a přesvědčovali je o výstavbě radaru.

Při přípravě vyhlášení národního parku se předkládají pochopitelné argumenty, mezi něž určitě patří předpoklad zvýšení atraktivity oblasti a návazný očekávaný přiliv domácích i zahraničních turistů.

Turisté by tady měli prožít několik dní

František Pelc, který prý i při své dovolené mimo tuzemsko nahlíží do kuchyní národních parků, dobře ví, že z turistiky musí žít obce, jež jsou na hranicích parku.

"Turisté by tady měli prožít ne několik hodin vyčleněných pro prohlídku hradu Křivoklát, ale několik dnů třeba v kempu, kde by za pořádek v něm převzali sami odpovědnost," poznamenal náměstek Pelc.

V Českém Švýcarsku před lety hořelo a také se tento národní park proslavil s Pravčickou bránou, která zaznamenala obrovský úspěch, když postoupila mezi 77 semifinalistů při hlasování o sedm divů světa.

Šumavu proslavují tetřev hlušec, kůrovec a zákaz plavby po Vltavě. Krkonoše nájezdy sběračů borůvek a o Podyjí se psalo před lety, když se turistická mapa této oblasti stala Mapou roku.

Nejcennější jsou zachovalé lesy

"V čem se podle vás proslaví nový národní park?" ptáme se jako kdybychom byli z Blesku.

"Nejcennějším prvkem Křivoklátska jsou zachovalé lesy s výrazným podílem původních listnatých a smíšených porostů. Ty se podařilo uchovat díky tomu, že oblast byla vyhlášeným loveckým revírem s omezenou těžbou dřeva. Místní dřeviny tak z části unikly přeměně na nepřirozené smrkové kultury, která potkala lesy na většině území republiky. Krajinu dotváří kaňonovité údolí Berounky doplněné příčnými potoky. V takovém celku podobný typ krajiny jinde v Česku není," říká muž k tomu povolaný - vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko Petr Hůla.

Park pro naše děti a vnuky

Plánovaný park, který by měl být první ve vnitrozemí asi hodinu jízdy autem z Prahy, dostal do vínku i další výhodu. Má podporu většiny ze zdejších obyvatel obcí, v jejichž sousedství se nachází.

Cítíme to alespoň po diskusi, při které se mluvilo také o tom, jak lze běžné problémy vyřešit, aby se nemusely obce zadlužit na třicet a více let.

"Park bychom neměli zřizovat pro sebe, ale pro naše děti a vnuky, kterým bychom měli zachovat unikátní přírodu, " mluví jako z knihy kastelán hradu Křivoklát Luděk Frencl.

Do roka a do dne

Radomír Dvořák ze společnosti Rakovnicko se pokouší odhadovat, kdy bude vyhlášen Národní park Křivoklátsko. "Do roka nebo do 18 měsíců," říká trochu zasněně muž, který o propagaci regionu ví své. Dvořákova slova kdosi glosuje slovy: "Dvojnásobné těhotenství a těžký porod."

Národní park bude i příležitostí pro studenty a jejich bakalářské a diplomové práce, kterých bylo už napsána o současné chráněné krajinné oblasti celá řada zejména z České zemědělské univerzity.

"Křivoklátsko je nejlépe zmapovanou oblastí od zoologů, přes pedology, geology, hydrology až k botanikům a k dalším odborníkům z různých vědních oborů," dodává Petr Hůla a soudě podle plného regálu map Křivoklátska ve zdejším informačním centru, tak i kartografové se k této oblasti nechovají macešsky.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Dolejský
Finkelsteine, v České republice se jméno osoby skládá (většinou) ze dvou částí - Křestního jména a Příjmení. Podívej se na stránku ministerstva vnitra, kde je statistika výskytu příjmení. Pochopitelně nejvíce je Nováků, ale i u Dolejských je docela dost vysoké číslo, někteří se jmenují Vladimír, jiní třeba Pavel, další např. Petr. Tvoje argumentace je švandovní, protože založená na emocích a nikoliv na znalosti.
  • Autor Petr Vladimír Xaver Dolejský
  • Datum a čas 16.8.2009 22:10
Reaguj
Proboha to ne !!
Další zavřenej kus zamě. A skvělá příležitost pro zelené fanatiky, aby mohli zvětšit svou moc, zakazovat, přikazovat, zcela nesmyslně prudit - tak jako to dělají v ostatních NP u nás. Nejde jim vůbec o ochranu přírody, jde jim o vlastní moc a získávání výpalného. Stačí už jméno šéfa "nového odboru pro národní parky". Pan Dolejský. Kdo tohoto arogantního ouřadu osobně poznal jako šéfa všech CHKO, tuší o co jim tady zase půjde... Zelenej mor.
  • Autor Finkelstein
  • Datum a čas 14.8.2009 11:35
Reaguj
Re: zelená demagogie
Emotivně, expresivně, ale lépe bych to neřekl!
  • Autor Novinář
  • Datum a čas 14.8.2009 09:34
Reaguj
zelená demagogie
Spousta mazání medu kolem huby, které nakonec tradičně skončí omezováním práv a svobod občanů, zákazy vstupu a nevyčíslitelnými škodami na majetku - to všechno bez ohledu na skutečnou přírodu. Národní park musí mít podle jakýchsi mezinárodních pravidel určitou celistvou plochu s nejpřísnější ochranou (kterou třeba Šumava nemá - plocha by seděla, ale není v kuse, jde tedy o dlouholetý podvod a zlodějnu se státním požehnáním). Navíc kecy o nedotčené přírodě v krajině, která je víc jak 500 let hospodářsky využívána, z toho 300 let jako továrna na dřevo/dřevěné uhlí, jsou jen druhem náboženství a způsobem, jak zavřít lidi ve městech za jejich vlastní peníze.
  • Autor Střelec
  • Datum a čas 14.8.2009 08:13
Reaguj
Celkem 4 příspěvky v diskuzi


Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Hrady a zámky ve středních Čechách nachystaly pro návštěvníky řadu novinek. Speciální prohlídky, přednášky a bohatý program připravili kasteláni už na Velikonoce. Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. Hlavní sezona... celý článek

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

V rakouském Kaiserwinkl proběhl koncem ledna festival alpského balonového létání. Padesát balonářských týmů z pěti zemí soutěžilo o ocenění Alpin Kufstein Trophy a proměnilo modrou oblohu s barevnými balony ve skvělou fotografickou příležitost.
Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledopády, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme aktuální zprávy
Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha vystavuje v Obecním domě v Praze.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Island - diashow Dobřany, Káčko Přednáší Martin Loew 4.4. 19:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.

Diskuse

opggzjlo 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 12 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35