AUDIO Cestovatelský festival projel Kolem světa

AUDIO Cestovatelský festival projel Kolem světa
SDÍLEJ:

Cestovatelský festival Kolem světa proběhl ve třech sálech pražského kulturního domu a kina Ládví. Tradiční setkání cestovatelů už dosáhlo patnácti opakování. O pět desítek přednášek a promítání byl velký zájem. Přečtete si a poslechněte reportáž, která popisuje tamní vřelou atmosféru.

Jak na to

Horydoly jsou mediálním partnerem festivalu Kolem světa.

Přednášky a diashow předváděly známé osobnosti, profesionální filmaři a fotografové, ale také cestovatelé, kteří do exotických zemí jezdí jenom za poznáním.

Sobota: Od miminka na Borneu po gangstera v Káthmandú

Jak malý Kryštůfek hajal, papal, kakal a blinkal. Přednáška Lukáše Synka měla výstižný název: Borneo a Filipíny s miminkem? Někteří si možná poklepou na čelo, ale i s šestiměsíčním capartem lze bez problémů do těchto končin cestovat. Kryštůfek byl promítání osobně přítomen.

Následující hodiny jsem strávil v expedičním sále, kde nás nejprve provedl Zdeněk Skořepa odlehlou částí Nepálu po trase svého treku do Naar Phu.

Poté jsme se "přesunuli" jen o kousek vedle. Roman Kübelbeck se vypravil do Nagalandu na severovýchodě Indie, kde u hranic s Barmou žije kmen Nágů, kdysi obávaných lovců lebek.

Další dění bylo v režii manželského páru Wolfových. Jana Wolfová, která v Čechách vyučuje indonéský tanec, předvedla se skupinou Kintari tanec Telek a Jauk.

Ředitel festivalu Karel Wolf promítal fotografie z cesty po Sumatře a Siberutu.

Rakouský cestovatel Hans Thurner se vypravil se svojí přítelkyní na americký sever. Z malého srubu na břehu kanadského jezera pádlovali na kánoi. Vše v přírodním duchu. Žádný vařič, ale vaření na ohni. Žádná expediční strava, ale chytání ryb. Nakonec došlo i na výstup na Mount Kinley.

Bylo vidět, že autor je profesionál. Výklad prokládal pásmy, kde se střídaly jen fotografie, které podbarvovala dobře vybraná hudba. Nejvíc se mi líbila úvodní část, když dvojice trávila nějakou dobu ve zmíněném srubu. Za pomoci krásných fotografií Hans popisoval tak obyčejné činnosti, jako pečení chleba nebo chytání ryb, tak sugestivně, že asi každý divák zatoužil zažít něco podobného.

Co určitě žádný zažít nechce, popisoval lékař Rastislav Maďar. Zážitky ze svého lékařského působení v Malawi, Zambii a Tanzánii prokládal naturalistickými fotografiemi různých nemocí. K tomu užitečné rady, jak nemocem předcházet. Obávám se, že po této přednášce nastalo hromadné stornování letenek do exotických končin.

Zdeněk a Michal Thomovi: Manang po třiceti letech. Název diashow mluví za vše. Namísto Zdeňka Thomy se do Nepálu tentokrát vypravil jeho syn Michal, aby zdokumentoval změny, které se tu mezitím udály.

AUDIO: MANANG PO TŘICETI LETECH (57 B, MP3, 30:57 min)

Se souborem fotografií v ruce, které pořídil jeho otec, způsobil v Manangu opravdový poprask. Rozjel téměř detektivní pátrání po osudech lidí, vyfotografovaných před třiceti lety.

Škála osudů byla opravdu pestrá, nechyběl ani gangster, prosperující v Thamelu, oblíbené turistické čtvrti Káthmandú.

Sobotní večer uzavírala přednáška Petra Jahody Papua, můj druhý domov. Zasvěcený komentář, podložený několikaletým pobytem v této části světa.

Neděle: Slavík bojuje s vlky, penisy v Bhútánu a nahý Barabáš v Antarktidě

Lákadlem nedělního dopoledne byla 3D projekce Matěje Boháče o Turecku, kterou jsem bohužel nestihl.

To mi ale vynahradil fotograf divoké zvěře Petr Slavík, který fotografoval vlky na zasněžených pláních Minnesoty.

AUDIO: SLAVÍK POPISUJE FOCENÍ VLKU (36 MB, MP3, 19:23 min)

Někoho možná trochu zklamalo, když se dozvěděl, že šlo o vlky cvičené. To ale vůbec neubralo vyprávění na zajímavosti a fotografiím na kráse. Ke snímku vlka, řítícího se směrem k fotografovi, Petr Slavík suše podotkl: "Pokud k vám takhle poběží divoký vlk, buďte si jisti, že to bude váš poslední snímek."

I tak ho ale cvičení vlci lehce poškádlili a fotograf zažil na vlastní ruku, jak chutná lehký vlčí stisk. "Měl jsem na sobě šest vrstev oblečení, ale cítil jsem se jak ve svěráku, který někdo utahuje," říká k tomu Slavík. A dodává: "Bylo to ale jen škádlení. Vlk je schopen ukousnout zadní nohu losa, takže ruku by mi ukous jedna dvě."

Vyhlášený polárník Miroslav Jakeš měl zpoždění. Nak chvilku jsem tedy odběhl do vedlejšího sálu, kde bývalý velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček vykládal o Indii. To byla chyba, protože jsem byl lapen do pasti a neměl sílu odejít. Hynek Kmoníček je totiž rozený showman a diváka utáhne, jak se říká, na vařené nudli.

VIDEO: Hynek Kmoníček vypráví o Indii

Na první pohled nenápadný muž s lehkým bříškem přecházel po pódiu jako tygr a kaskádou slov zcela hypnotizoval obecenstvo. Nepotřeboval žádné fotografie, stačila mu jeho erudice, pohotovost a duchaplnost, se kterou nemilosrdně vyvracel mýty, které o Indii kolují. Tak tomu se říká oneman show. Pro mne to nejlepší z festivalu.

Na festival jsem se vrátil ještě večer, kdy Rudolf Švaříček dokončoval povídání o Bhútánu. Nejčastěji skloňovaným slovem v jeho přednášce byl penis, který se také vyskytoval na mnoha fotografiích.

Na obranu autora nutno podotknout, že nešlo o snímky in natura, ale o snímky symbolu, který je v Bhútánu častým zjevem. Hlavně u dámské části publika měla přednáška velký úspěch.

Miroslav Stingl poté představil svou nejnovější knihu 2012 a opět prokázal svůj příslovečný smysl pro humor. Když přišla řeč na jeho knihu Sex v pěti dílech světa, tak zdůraznil, že nešlo o jeho osobní zkušenost, ale o zážitky jeho zde přítomných kolegů, jako třeba Rudolfa Švaříčka a dalších.

Celý festival Kolem světa uzavírala přednáška z oblasti nejatraktivnější, z Antarktidy. Rudolf Švaříček a Pavel Bém popisovali svou strastiplnou cestu chladným kontinentem, kde vylezli na horu Mount Vinson. Mluvilo se i o tom, jaká je Antarktida turistický byznys a jak z ní těží agentury, které mají zdejší turistiku pod palcem.

V týmu byly samé silné osobnosti, což dokazoval snímek, zachycující Pavla Barabáše, který se nahý otužuje na antarktické pláni. Pravda, nebylo to na vrcholu Mount Vinson, tam Barabáš nedošel, ale i tak klobouk dolů.

Na festivalu bylo živo nejen v přednáškových sálech, ale i v předsálí s různými stánky.

Své knihy tu nabízeli i samotní cestovatelé jako Michal Jon a Lucie Kovaříková nebo Martin Mikyska.

O občerstvení se postaral klub cestovatelů Karavanseráj a obchůdek s produkty Fair Trade.

V chodbách byly k vidění fotografie, jak Pavla Béma z Antarktidy, tak jiných autorů.

Musím také ocenit výkon moderátora festivalu, který v hlavním sále uváděl účinkující. Snažil se aby to mělo vtip a spád a dařilo se mu to.

Pokud byste zatoužili strávit delší čas v Himálaji, občanské sdružení Surya hledalo dobrovolníky pro výuku v indické škole.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Kmoníček
Vtipné ale trochu k ničemu
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Czech Christmas Carols

Czech Christmas Carols

Christmas is not Christmas without music, and on this occasion we will be sharing with you some of the rich spirit and history of Czech carols.... celý článek

Vídeňský ledový sen

Nejlepší kousek Jeseníků

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články


Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 17.4.

Diskuse

The reduced; parental per... ohqijobueqe, 29.3.2024 16:17, 7 příspěvků
Any zithromax trypanosome... usifeirumofoz, 29.3.2024 16:07, 7 příspěvků
This mediator trans- meth... ocukezixe, 29.3.2024 15:28, 7 příspěvků
Relative immobility, alle... eyoyadixey, 29.3.2024 15:01, 7 příspěvků
Observe abrasion by ropin... aekokat, 29.3.2024 14:51, 7 příspěvků
Options bulbar lancets, s... xefedikcup, 29.3.2024 14:42, 7 příspěvků
SLS принтер купить SLS_dxEl, 29.3.2024 14:32, 7 příspěvků
ehcbuoju glucophage pills, 29.3.2024 13:13, 117 příspěvků
čd-ariva Pišišvor, 29.3.2024 11:12, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35