Ládví zase o něco plnější

Ládví zase o něco plnější
SDÍLEJ:
Setkání cestovatelů se sérií diákových show s přednáškami a koncertem etnické hudby se konalo v sobotu 17. dubna v pražském kulturním domě Ládví.
Jak na to Program

  • 9:00 JIŽNÍ AMERIKA - Richard Slaba
  • 10:00 ANTARKTIDA - Oldřich Bubák
  • 11:00 NORSKO - Petr Bořil
  • 12:00 přestávka (občerstvení zajištěno)
  • 13:00 MALÝ TIBET - Martin Mykiska
  • 14:00 KARIBIK - Jiří Kolbaba
  • 15:00 INDONÉSIE - Karel Wolf
  • 16:00 ŠVÝCARSKO - Čestmír Lukeš
  • 17:00 JAPONSKO - František Štaud
  • 18:00 KAMERUN - Jaroslav Lhota
  • 19:00 losování ankety o hodnotné ceny
  • 19:30 živý koncert etnické hudby

Vzpamatovávám se ze včerejšího dne. Místo abych zabil čas něčím smysluplným, například jídlem, pitím a spánkem, vsedl jsem do vozu tramvaje a bloudil po městě zvaném Praha. Dobloudil jsem až k domu, který je domorodci i přespolními zván kulturní. Zakoupil jsem sobě vstupenku za nehorázných dvě stě peněz a vypukla kultura.

Několik stovek lidí sedělo a ani nedutalo, naopak dutalo pár jedinců za projektorem. Na plátně se ukazovaly různé obrázky a o nich páni cestovatelé dutali. Dutající pánové a dáma byli převážně vážení cestovatelé. Vážení cestovatelé se poznají podle toho, že ztrácejí soudnost. A tak jsem se během pouhého půl dne dověděl, že když si člověk zabalí batoh se svačinou, přidá náhradní ponožky a fotoaparát, stane se dobrodruhem.

Dobrodruzi se vyznačují tím, že jsou děsně dobrodružní a páchají expedice. Kdepak Livingstone, Cook či Holub. Dávná historie. Dnešní expedičníci se vydávají v ohrožení života vstříc divokým krajinám plným šelem a nelítostných domorodců. Expedičníci jsou neustále ohrožováni zvláště zcela nečekanými úkazy. Expedičníci poté promítají fotografie z expedice a hovořívají o podivuhodnostech cizích krajů. "Představte si... ti lidé tam jí!", dí takový expedičník a publikum ohromeně zašumí. "A také tam pijí! Dokonce jsem viděl domorodce i spát!", hýká takový dobrodruh.

Následně se dovídám pozoruhodné zajímavosti. Například to, že v Africe jsou sloni, že v Asii prší, že v moři je voda a ve vodě ryby. Neuvěřitelné! Zajímavé! Slečna na levé straně ohromeně vzdechne, když expedičník sdělí, že sopka soptí a že v barbarských zemích dokonce znají i auta. Pán napravo ohromeně zírá na vzdychající slečnu. Já také ohromeně vzdychám a hledím na hodinky, které se zřejmě zasekly.

Expedičníci a dobrodruzi se střídají, pořadem provází expedičník Karel Vlk, který má naučené čtyři věty, jež v různém pořadí opakuje a prokládá slovem "naprosto". Věta první: "To bylo naprosto úžasné, něco takového jsme tu ještě neměli!" Věta druhá: "To bylo naprosto skvělé, byl jste naprosto jedinečný!" Věta třetí: "Naprosto úžasné, nevídané a naprosto skvělé!" Věta čtvrtá: "A teď zatleskáme, protože to bylo naprosto supr!" Přednášející a promítající expedičník se rdí, toliko chvály, že ano.

Kromě Karla Vlka byl druhou hvězdou večera jistý Jiří Kolobába. Pan Kolobába vždy přijde a praví, že byl ve XY (doplnit číslo nad 150) zemích světa. Následně započne minimálně hodinový nepřetržitý monolog ubíjejícím monotónním hlasem, kde sděluje, že cestování je jen pro pravé dobrodruhy a on je opravdu pravý dobrodruh, jelikož byl v XY (doplnit číslo nad 150) zemích světa. Následuje sáhodlouhé poučení, že cestování je skvělé a určitě bysme všichni cestovat měli, jelikož je to zdravé a dobré na pleť.

Poté pan Kolobába začne sdělovat divy, jakože je v Indonésii hustý provoz (kdo by to byl řekl?), že je v Antarktidě zima (opravdu? ó!), že v Panamě jezdí lodě (skutečně!) a že stromy jsou zelené. Poté pan Vlk s panem Kolobábou zahráli povedenou scénku, kdy už jsem nevydržel a vysmátý jsem prchnul ze sálu.

Pan Vlk: "Úžasné, naprosto úžasné!" Pan Kolobába kráčí na pódium. Pan Vlk: "Přichází pan Kolobába, největší cestovatel všech dob!" Trapné ticho, jelikož i publikum si uvědomilo, že jest to hláška značně komická. Pan Vlk se honem opravuje: "No... tedy alespoň od dob Zikmunda a Hanzelky." Pan Kolobába: "Dobrý den." Pan Vlk: "Jste naprosto úžasný. Nedávno jsi byl ve střední Americe, taky v Hondurasu... co bys nám řekl třeba o Hondurasu, co tě tam zaujalo?" Pan Kolobába mlčí. Napjaté ticho. Pan Kolobába: "Honduras? E. Ehm. No. No víte, na Honduras já si moc nepamatuju." Nu, pan Kolobába. Všude byl a všechno zná.

Také chci být dobrodruhem a expedičníkem. Ostatně, nic moc k tomu nepotřebuju. Jako například jiný dobrodruh a expedičník (já vím, ale ta Ghana je výjimka), pan David Kučera. Ó, nezvykle schopný člověk. Zvláště mě pobavila jeho přednáška v televizi o Burkině. Přednáška to byla pěkná. Já bych to asi nedokázal, zvláště pokud bych, jako onen pan expedičník, byl v Burkině cca dva dny a to před deseti lety.

Tak, to jsem se dnes krásně obul do dobrodruhů a cestovatelů. Ještě seřvu pana Zelího, jelikož už nebyl na čundru asi pět let a pak se budu smát ghanské právničce, že si zlomila ruku, zrovna když má letět do Bolívie. Směji se jí na oplátku. Ona se totiž zase smála tomu, že jsem se vsadil s panem Bártem o pivo a fotku z Iráku. Ghanská právnička mě tam totiž bude fotit. Nu, cestování máme za sebou.

Závěrem bych měl ještě zjebat Český klub cestovatelů, což je jakási sekta, která mi nevadila až do doby, než jsem někde na výletě (tuším v Dakaru) viděl na ulicích výlohu zapráskanou samolepkou této skupiny. Poté bylo stejným způsobem zakydáno i letiště a mám pocit, že jsem to viděl ještě někde. Tak. Jo a abych nezapomněl... včera se na té akci slosovaly vstupenky a já vyhrál knížku. Je plná příšerně nudných historek z "expedic". Jmenuje se...e... ani nevím jak a je od pana Kolobáby.

Napsal Adrian Sitta pro Chochoviny.net

19. dubna, 12:00

Zajímaví čeští cestovatelé se dělili o zážitky z cest do Jižní Ameriky a Karibiku, Antarktidy, Norska, Tibetu, Indonésie, Švýcarska, Japonska Kamerunu.

Server Horydoly.cz byl internetovým mediálním partnerem setkání.

Osobní zkušenosti s kulturou, přírodou a náladou cizích zemí přinesli stovkám účastníků setkání známí cestovatelé a cestující fotografové, jako jsou Richard Slaba, František Štaud, Jaroslav Lhota, Martin Mikyska nebo Jiří Kolbaba a další.

Atmosféra diashow s původními zvuky a unikátními snímky na velkoformátovém plátně diváky přenesla do exotických koutů světa a kořením programu bylo vystoupení skupiny BA-TO-CU, která dokázala spojit rytmus, melodii, tanec a barvy v jednu radostnou oslavu.

Perličkou programu bylo telefonní spojení s cestovatelkou v akci Sašou Ryvolovou, která je právě na cestě Karibikem - z Mexika přes Guatemalu, Honduras a Nikaraguu do Kostariky. On-line zprávy z jejich putování najdete zde.

5. března

Příprava na Setkání cestovatelů

"To, že se už nyní připravuje další setkání cestovatelů, je především zásluha nadšených návštěvníků, protože bez jejich skvělých mailů a podpory bychom se do takovéhle akce asi nikdy nepouštěli," říká hlavní organizátor Karel Wolf.

Organizátoři začali rozdávat pozvánky na dubnové setkání s předběžným programem již na veletrhu cestovního ruchu Holiday World 2004 na začátku února. Doufají, že se program nezmění, ale jenom doplní o dopolední blok. Celá akce bude tedy opět celodenní.

"Přicházíme opět se skvělým programem, a pokud se zadaří, mezi přednášejícími bude i cestovatel a fotograf ze zahraničí" dodává Karel Wolf.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

tak tos me pobavil
ty snad budes este vetsi pako nez nekteri ti nafoukani pani cestovatele. uf.
  • Autor rootZ
  • Datum a čas 22.3.2006 10:04
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Je jich asi 2,5 tisíce, jen 200 z nich je obydlených. Některé jsou kosmopolitními hvězdami na mapě světových letovisek, zatímco charakter a atmosféra jiných se po staletí příliš nemění.... celý článek

Europe's top campsite is located in Austria

Nový vlak z Litvy do Lotyšska

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Je jich asi 2,5 tisíce, jen 200 z nich je obydlených. Některé jsou kosmopolitními hvězdami na mapě světových letovisek, zatímco charakter a atmosféra jiných se po staletí příliš nemění.
Europe's top campsite is located in Austria

Europe's top campsite is located in Austria

On the basis of ratings by campers Camping.info , one of Europe's top camping guides, has selected the most popular from over 23,000 campsites in 44 European countries.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Island - diashow Dobřany, Káčko Přednáší Martin Loew 4.4. 19:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Island - diashow České Budějovice, Kotva 8.-11.4. Přednáší Martin Loew 8.4. 17:30

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35