Sázava za povodně na turistické kanoi

Sázava za povodně na turistické kanoi
Nebezpečný jez za velké vody. Válec pod jezem Český Šternberk.
Autor snímku Půjčovna lodí Samba
SDÍLEJ:

Tak se vám musím, přátelé vodáci, svěřit, jak jsem byl za povodně na vodě! Ve čtvrtek u Houdků se kamarád z Krhanic rozplýval, kolik je v Sázavě vody a jaký je teplo a že takovou řeku jsme ještě nejeli a počasí dobrý, tak že v neděli vyrazíme.

Jak na to

Vodácká obtížnost: WW II, za velké vody až WW III
Charakter za velké vody: široký tok s válci a velkými vlnami
Riziko: samozáchrana je obtížná, plavání ke břehu dlouhé a vysilující. Jezy mohou být podle množství vody lehké i velmi nebezpečné!
Znalosti: vodáci mají ovládat všechny záběry, systémy záchrany tonoucích a první pomoc
Sjízdnost: výška hladiny na vodočtu více než 170 cm znamená pro běžné vodáky značné nebezpečí. Popisovaný stav měl 270 cm.
Tábořiště: Týnec nad Sázavou, Pikovice
Půjčovny: Bisport Týnec, Samba Týnec, Dronte Týnec

Doprava: Obvyklý začátek plavby je v Týnci na tábořišti (dá se tu zdarma parkovat). Ukončit plavbu je možné v Kamenném Přívozu nebo Pikovicích, odkud jezdí vlak nazpátek do Týnce.

Booking.com

Doporučené vybavení

Jarní voda: kajak, zavřená nebo nafukovací kanoe, raft, pádlo, plovací vesta, přilba, házečka, boty do vody, neoprenové oblečení, neoprenové rukavice, funkční prádlo, vodácká bunda, malý lodní pytel, kilometráž, vodovzdorné hodinky, mapa nebo GPS, lékárnička, mobil, horký nápoj v termosce, jídlo na cestu, peníze na dopravu a hospodu, nůž, kamera.

Tak jsme přivezli lodě a jeli. Vody sice o pár centimetrů ubylo, ale to by nevadilo. Teplota vzduchu klesla o deset stupňů, takže bylo lehce nad nulou. Navíc si kamarádi mysleli, že mám zavřenou loď. Nevím, jak na to přišli, ale nemám.

Na otevřence!?

Jeli jsme teda na mojí klasický Vydře, další dva jeli na zavřený. Asi po sto metrech, na prvním jezu, kterej je zbouranej a při tý vysoký vodě z něj moc nebylo, jsme tam šli. Ani nevíme proč, asi špatnej náklon. Dole bylo vody po pás, tudíž nic vážnýho. Vylili jsme to, převlíkli se a jedem dál.

Za pár minut na dalším jezu (nevím z hlavy, jak se všechny jmenujou) to vypadalo nemile. Vlny půdruhýho metru, samej válec, samá pěna, není šance. Ty s tou zavřenou v tom zmizeli a vyplivlo je to o pár metrů dál. Vážně nechápu, jak jsme si mohli myslet, že to sjedem. Vydrželi jsme do druhý vlny. Pak jsem se dlouho nemohl vynořit, síla proudu byla značná, navíc jsem se trochu nalokal.

Obličej zfialověl

Vylili jsme to, vyndal jsem poslední suchej svetr, vykrkal vodu a jeli jsme dál. V každý peřeji jsme nabrali půl lodi vody, tak jsme za každou zatáčkou zastavili, vylili to, vyběhli třikrát na kopec pro zahřátí a jeli dál. Nemohl jsem pořádně pádlovat, svaly mi ztuhly, obličej zfialověl a nohy jsem necítil.

Co blbnete?

V Kamennym Újezdu jsme zapadli do hospody. Hospodskej povídá: "Co blbnete?" Byli tam cyklisti, těm jsme zas řekli my: "Co blbnete, v takový zimě na kole!" Po dvou litrech svařáku a čaji, pod náma louže, jsme usoudili, že s otevřenou lodí to nemá smysl. Kamarád z Krhanic ale operativně vytočil pár čísel a za chvíli se vrátil se druhou zavřenkou.

Kanoe plují na Sázavě u Kamenného Přívozu za povodně.

Tak jsme se zas převlíkli do něčeho, co jsme ještě našli v autě a jeli dál. Ukázalo se, že dolejšek včetně Žampachu není zdaleka tak divokej a bejvali bychom to už dojeli i s otevřenou, nicméně zavřená ukázala jinou výhodu. Hned jak jsme vyjeli, přišla bouřka s kroupama. Nebylo vidět dál než na špičku, vítr sám o sobě nás každou chvíli málem udělal a ty kroupy do ksichtu, no znám lepší relax na víkend. Na lodi to udělalo vrstvu ledu. Furt mi to servávalo kapucu a k hliníkovýmu krku pádla mi přimrzla ruka.

 

To jsem nezažil

Když se to přehnalo, už to bylo celkem v klidu. Ty peřeje před Pikovicema byly mírnější, jen do tý zavřenky teklo. Už jsme to ale dodrali, Pikovice jsme dvakrát oběhli, pak jsme naložili a sypali zpátky. V Krhanicích jsme rozmrzli, domů jsem dorazil v deset.

Že se do dalšího dne nedostavil zápal plic, tak to byl zázrak. Tak jsem si myslel, že už jsem na tý vodě něco zažil, ale tohle jsem ještě nezažil. Ahoj!

Horydoly.czRIVER GUIDE: Vodácký průvodce a kilometráž Sázava


Zobrazit místo World of rivers. Světové řeky. na větší mapě 

Horydoly.cz Další zajímavosti z regionu: SÁZAVA a Posázaví

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

vodák

bolelo na plicích :-) )))))

Reaguj
Jo, po tom, co mě dva dny bolelo na plicích, jsem taky začal uvažovat o neoprenu. S ním by to bylo o třídu lepší. Asi jsem naivní, ale pořád mám dojem, že i na té otevřené lodi by se to dalo sjet. Rozhodně budu zkoušet dál. Přínosem akce bylo minimálně to, že jsem věděl, že na horách asi o dva týdny později nebude ani nejhorší počasí dost špatné, proti téhle vodě pořád pohoda. Za to mě nedávno zaskočila vychřice s deštěm a kroupama na hřebenech Krkonoš. Čék si nevybere...
  • Autor Vlk
  • Datum a čas 6.4.2004 14:24
Reaguj
Re: Bez helmy
a na ty zavrence to musel byt bez helmy jeste vetsi odvaz
  • Autor DH
  • Datum a čas 29.3.2004 22:35
Reaguj
Bez helmy!!!
Na otevřence pěkný výkon, rada starších uznale mručí...Bez neoprenu pro mě za mě, ale kdybys dýl plaval, riskuješ podchlazení. Ale bez helmy je to krajně nerozumné. Vím, že dobrodruh na otevřence se stetsonem vypadá daleko stylověji, ale jen na klidné hladině. Na povodňové sázavě je "in" vesta a helma.
  • Autor JH
  • Datum a čas 25.3.2004 11:01
Reaguj
blázni jsou všude
nejen na jihu, my jsme využili tajícího sněhu na začátku února - takže jen odkazy na to, jak se cachtají Kačeři z Chrudimihttp://www.svtelektro.cz/vsk/kronika/2004/zima/chrudimka1.phphttp://www.svtelektro.cz/vsk/kronika/2004/zima/orlice1.php
  • Autor PetrZ.
  • Datum a čas 25.3.2004 10:25
Reaguj
Také jsme to tak dělávali
Když jsme byli velmi mladí a touha sjet vše, co jenom trošku teklo s naprostou ignorací ročního období, počasí, vlastních schopností a vybavení, taky jsme to tak dělávali. Dokonce jsme dopravovali na vodu lodě na dvoukoláku za kolem ( jeden jel na kole táhnouce za kolem přivázané lodě na dvoukoláku a druhý běžel podél lodí předržujíce je ). Velmi brzy tj. asi po 2 až 3 sjetých řekách jsme však pochopili, že bez neoprenů to prostě nejde. Peníze nemaje, objevili jsme možnost, jsk si vše neoprenové ušít z odstřižků, které zbyly ve zlínských Malenovicích šičkám, které šili neopreny pro ty šťastnější.Dodnes tento neopren mám, x-krát spravovaný, tedy hodně tlustý a ukazuji ho jako vzácnou relikvii ( boty, ledviňáky a špricky se již bohužel rozpadli ).Stejně tak vzpomínám na naše vodácké začátky s otevřenou vertexkou, kterou jsme přelomili vejpůl na Litickém oblouku. Již tehdy nám bylo jasné, že bez zavřených lodí to asi nepůjde. Inu jak jinak, zrobili jsme si je. Takže závěrem, takové zážitky jsou velice působivé a u táborových ohňů se na ně pěkně vzpomíná, ale všechno chce svoje a divoká voda taky.Jinak přeji moc pěkných vodáckých zážitků v této tak pěkně rozběhlé sezóně.
  • Autor Petr Tioka
  • Datum a čas 25.3.2004 08:19
Reaguj
Celkem 6 příspěvků v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Kněžívka, lezecká skalka u letiště Václava Havla

Kněžívka, lezecká skalka u letiště Václava Havla

CLIMBING GUIDE Letošní skalkařskou sezonu jsme zahájili 17. března na Kněžívce u pražského Letiště. Loňskou jsme ukončili 27. prosince na nedaleké Dynamitce na břehu Vltavy. Obě patří do seriálu Kick&Climb - přijedeme na koloběžkách, vylezeme
Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Chcete si užít spoustu zábavy při sázení bez jakýchkoli problémů? Pak si musíte vybrat tu správnou sázkovku. Ne všechny totiž nabízí stejnou úroveň služeb a příležitostí.
Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Vůně a obrazy kvetoucích třešňových stromů jako při májové premiéře před deseti lety vytvořily kulisy Trailu Praha i v půlce března. Místy vysvitlo teplé sluníčko, běželo se i kolem líbajících se milenců u sochy
Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Je jich asi 2,5 tisíce, jen 200 z nich je obydlených. Některé jsou kosmopolitními hvězdami na mapě světových letovisek, zatímco charakter a atmosféra jiných se po staletí příliš nemění.
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Koloběžkami přes ostrov Kuba - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Marek Balicki 16.4. 18:30
Island - diashow Kralupy nad Vltavou, Vltava Přednáší Martin Loew 16.4. 19:00
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 17.4.
Island - diashow Kladno, Hutník Přednáší Martin Loew 17.4. 19:00
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 17.4.
Island - diashow Mladá Boleslav, Škoda muzeum Přednáší Martin Loew 18.4. 19:00
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Bratislava - Vídeň Bratislava Koloběžkový závod 20.4.

Diskuse

waljloua synthroid generic cost 100 mcg, 16.4.2024 23:46, 12 příspěvků
hpyiqjuv buy metformin 500, 16.4.2024 23:45, 1 příspěvek
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 5 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 5 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 5 příspěvků
z prde.. klika PK, 15.4.2024 10:05, 5 příspěvků
INU Honza, 15.4.2024 9:24, 5 příspěvků
není to blbost? Skiák, 12.4.2024 23:31, 1 příspěvek
INU Honza, 11.4.2024 15:09, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21