Jordánka na Lomnický štít

Jordánka na Lomnický štít
Vysoké Tatry, Lomnický štít. Ráno na Jordánce.
Autor snímku Hana Suchá
SDÍLEJ:

CLIMBING GUIDE Vysoké Tatry se pyšní přízviskem "nejmenší velehory." Přestože dvouapůltisícovou hranici přesahuje jen pár štítů, pro horskou turistiku mají své kouzlo. Nabízejí totiž všechny půvaby horského světa v kapesním formátu.

Jordánka na Lomnický štít
Feráta z Posledné štrbiny na Lomnický štít.
Autor snímku Jan Urban
Jak na to

Kniha túr

Každý, kdo odchází z chaty, by se měl zapsat do knihy túr na Téryho chatě. Pokud se do druhého dne nevrátí, spouští Horská služba na upozornění chataře záchrannou akci.

Průvodce

Na turistických mapách tento výstup není zakreslen, a tak je nutno použít knižní průvodce. Nejlepší pro vysokohorskou turistiku je slovensko-německo-maďarský od Andrášiho, lze však použít i českého Kroutila, slovenského Puškáše nebo polského Paryského. V Piskačovi je popis túry poměrně nejasný. Nejnovější průvodce i s fotografiemi a nákresy je Bobovčák/Jacina.

Doporučené vybavení

Pevné pohorky, nepromokavé a teplé oblečení, horolezecké lano, úvazekpřilba, slaňovátko, několik karabin, pár lanových smyček, cepín, lékárnička, bivakovací pytel, outdoorový mobil, čelovka, jídlo a pití (vodu lze získat ze sněhu).

Co za to

Horský vůdce 200 - 300 E / 1-2 osoby. Ubytování na Téryho chatě 43,50 E/osoba, sleva na ČHS a JAMES 22,50 E/osoba.

CLIMBING GUIDE Výstup na každý vrchol se dá stihnout za víkend, na sněhových polích nehrozí propadnutí do ledovcových trhlin, ze všech populárních sedel visí řetězy na pomoc stoupajícím turistům a po úbočí celého pohoří vede pohodlná vrstevnicová Tatranská magistrála.

Za to ovšem zdánlivě bezpečné Tatry hrozí horším počasím než Alpy, i na značených cestách občas padají ze stěn kameny a srpnový sníh je pro nepřipravené turisty záludnější než regulérní ledovec.

Károly Jordán

Jednou z nejkrásnějších túr, které jsou dostupné horolezcům, zkušeným turistům, anebo ostatním výletníkům s horským vůdcem, je výstup na Lomnický štít z kotliny Pěti Spišských ples, kterému se podle svého objevitele říká Jordánka.

Na přelomu století totiž Maďar Károly Jordán spolu s místními německými a polskými vůdci slezl všechny věžičky a štrbiny na hřebenu mezi Pyšnými štíty a Lomnickým štítem.

Výsledkem jejich snažení je dnešní Jordánka, kterou prostoupil 6. července 1900 spolu s vůdcem J. Franzem při prvním výstupu od Téryho chaty na Lomnický štít. Podařilo se jim najít nejjednodušší a přitom krajinově velkolepou cestu na druhý nejvyšší tatranský štít.

Citlivá feráta

Časem přibyly kovové řetězy, kramle a skoby k ulehčení výstupu, a tak se krásou a obtížností může rovnat těžkým ferátám v Dolomitech, klettersteigům v rakouských či švýcarských Alpách nebo vyhlášené stezce Orla perč v polských Tatrách.

Železa ve skále je zde ovšem o mnoho méně, a tak místo ferátových setů budete potřebovat spíše cepín a horolezecké lano. (AKTUALIZACE: V roce 2013 byly některé řetězy z Lomnického štítu ukradené.)

 

Odchod za úsvitu

Na Jordánku se vstává na Téryho chatě za ranního kuropění. V šest ráno by už měl být člověk na cestě, aby se stačil vrátit do tmy. V ranním šeru tedy klopýtají skupinky horolezců přes kamenné moře k suti na úbočí horské rozsochy Lomnického štítu.

Podél poskládaných kamenných mohylek zvaných mužíky se drápají suťoviskem do skalního kotle. Když už to vypadá, že se nosem zastaví o skalní stěnu před sebou, najednou se po pravé straně objeví jako chodník široká skalní rampa, po které obcházejí věž. Za ní se ještě naposledy objeví vyšlapaná stezka, která je svádí ke sněhovému žlabu.

Shnilá skála

"Tady opatrně," obvykle varuje průvodce. Začíná totiž stoupání, kde je potřeba se občas přidržet rukama, někdy se vyšvihnout na skalní poličku a přitom je nutno dávat neustále pozor, na co turista šlape a čeho se drží.

"Skála je shnilá," dodává na vysvětlenou průvodce a myslí tím, že nic nedrží a každý kámen je potřeba vyzkoušet. Po dvou stech metrech nepříjemného trmácení se sněhový žlab trochu pokládá a ani druhá strana není už tolik strmá, a tak nastává čas na jeho překročení.

Nebezpečný sníh

Cepíny do rukou a navzájem se svázat horolezeckým lanem! První jde nejzkušenější a vykopává cepínem nebo špičkami pohorek stupy. Další už to mají jednodušší, a tak jsou na druhé straně mnohem rychleji. Lano však je pro všechny stejně důležité. Pád na letním firnu totiž nejde bez cepínu ubrzdit.

"Nejčastější těžké úrazy v létě jsou právě uklouznutí na sněhu, které končí dole v kamení," vysvětluje dlouholetý člen Tatranské horské služby Dominik Michalík.

Na poslední výspě trávy se obvykle odpočívá. Čas ovšem tlačí, a je potřeba se vydat vzhůru sněhovým kuloárem. První stále kope stupy, ale už to má jednodušší, protože den už pokročil a sníh měkne. Zároveň ovšem začínají padat z okolních skal kameny, a tak nikdo ani v horku nesundává přilbu. Od mokrého sněhu si celá skupina může oddechnout až na Bachledově štrbině.

Schovaná cesta okolo Poslední věže

Na západ a východ ji zahrazují kolmé skály a na sever a jih spadají do dolin sněhové kuloáry. Jenže zkušený vůdce ví své a po chvilce mizí do severních srázů Poslední věže. Nezbývá než lézt za ním.

Za vyčnívajícím kamenem se náhle objeví zavěšený řetěz, v trhlině je zacementovaná kramle. Při troše opatrnosti to nakonec není tak hrozné. Stejným způsobem se překonávají ještě dvě štrbiny a najednou se objeví vysoká skalní stěna roztržená hlubokým komínem.

Těsně pod ním je ještě nutno přejít hladkou plotnu. "Mužům obvykle nahání strach a snaží se přidržovat okolních skal, kdežto ženy ji přecházejí klidně bez držení," je přesvědčen horolezecký instruktor Jan Nový, který tudy již prošel s mnoha tatranskými nováčky.

Vysoké Tatry. Jordánka na Lomnický štít.

Kramlový žebřík vede na Lomnický štít

Necelých sto metrů výstupu po kramlovém žebříku podél řetězů je už po minulých zkušenostech lehkých, a tak se po chvíli vynořuje ze skalního komína u okraje vyhlídkové plošiny první hlava na Lomnickém štítě. Je přibližně poledne a v bufetu na hvězdárně prodávají čaj, pivo či nějaké sušenky.

Zkušení horalové si nepodávají ruce na vrcholu, ale až v bezpečí po sestupu. Všichni se mohou vrátit stejnou cestou na Téryho chatu. Musejí však počítat s tím, že některé úseky je bezpečnější a rychlejší slanit než sejít pěšky. Pozor ovšem na padající kamení, aby nepřeseklo lano.

Feráta z Posledné štrbiny na Lomnický štít.

Jít sami nebo si najmout horského vůdce?

Také lze sejít po hřebenu přes Mojžíšův pramen do Lomnického sedla, ale i zde je potřeba se občas jistit lanem. Po sjezdovce v divokých serpentinách to odtud není daleko na Skalnaté pleso, Skalnatou chatu a lanovku do Tatranské Lomnice.

Do Lomnice vede vzduchem i nejjednodušší návrat z Lomnického štítu do civilizace. Lze sjet lanovkou, ale záleží na domluvě s obsluhou. Lanovky sem totiž jezdí úplně plné a pro běžného výletníka není jiná cesta než stejnou kabinou zase dolů. Dokonce ani v ceníku není počítáno s jednosměrnou jízdou.

Jordánka vede mimo značené cesty, a tak obyčejní turisté na ni nemohou podle návštěvního řádu Tatranského národního parku ani pomyslet. Přesto i pro ně existují dvě možnosti, jak přísné opatření obejít.

Booking.com

Méně zkušení se mohou nechat vyvést až na vrchol horským vůdcem, odvážnějším stačí mít s sebou průkaz jakékoliv alpinistické organizace a při případné kontrole ze strany ochránců přírody tvrdit, že Jordánku používají jako přístup k obtížnějším trasám. V létě totiž musejí horolezci lézt cesty nejméně třetího stupně obtížnosti. Lehčí cesty mohou používat jen jako nástupy nebo sestupy k obtížnějším variantám. Takový je návštěvní řád TANAPu.

Český horolezecký svaz (ČHS), česká sekce Rakouského horského spolku (OEAV) a Slovenský horolezecký spolok (JAMES) vydávají své legitimace ihned po zaplacení členského příspěvku.

Jordánka. Závěrečný žlab sjíždí  René Jakl na jarním firnu po botách.

Popis výstupu

Od chaty přes suťová pole k Pyšnému štítu až na málo znatelnou stezku značenou mužíky. Pod širokým žlabem se cesta láme kolmo vzhůru a vede až na jeho konec ke kolmým skalám. Doprava po šikmé rampě na skalní věž. Za ní pokračuje stezka ke sněhovému kuloáru. Po lámavých skalách až do míst, kde se dá přejít na druhou, travnatou stranu. Z nejvyššího místa skal vzhůru do pravého sněhového kuloáru a jím až na Bachledovu štrbinu. Doprava nad srázy po levé straně věže podél řetězů na Poslední štrbinu a sedélko Pod Lomnickým a hřebenem k hlubokému komínu. V něm jsou kramle a řetězy, které vedou až na Lomnický štít.

Obtížnost výstupu je v horolezecké škála hodnocena druhým stupněm. Výstup trvá okolo tří a půl hodiny (je potřeba připočítat něco na odpočinek), sestup je o něco málo kratší.

Nadmořská výška Lomnického štítu je 2632 m a je to druhý nejvyšší štít Vysokých Tater.


Zobrazit místo Mountains - hory na větší mapě

Horydoly.czLomnický štít na HORYDOLY

Jordánka 2

Medené lávky 2-3

Vidlový hřeben 4-5

Orlowski (Stanislawski) 5

Lanovkou na vrchol

Rozhledy z Lomnického štítu

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: drahemu autorovi

Ide o to, ze tu predostieras nejaky lahkodostupny navod ako sa vyhnut pravidlam, ktore MAJU svoje opodstatnenie..cely clanok vyznieva ako keby to bola prechadzka po parku..Drahi bratia Cesi uvedomte si prosim ze ste najcastejsie obete Vysokych Tatier..

Eric...asi máš pravdu, že nejvíce objetí tam je z čech, taky tam jezdí nejvíce čechů, než z dob komunismu "východních němců" a z toho jasně vyplívá pravděpodobnost úrazu pro ten či onen národ.Buďte rádi, že tam ještě někdo jezdí a pořád nerejte, že za všechno mohou češi. Už to není jako za Husáku, když se k Vám sraly peníze na nové hotely a podobně...

  • Autor márty
  • Datum a čas 12.6.2015 07:51
Reaguj
při vší úctě, bratříčkové

tatry jsou pěkné, ale do takového blbákova kde se mě budou nesmyslnými restrikcemi "zachraňovat" proti mé vůli mě fakt nic netáhne. se třeba napaste na louce, je to vaše volba, vy jedni špecifikanti.

 

Jordánka je pěkná "hochtoura", která je technicky zcela bezproblémová pro člověka, který je schopný chodit, dle sezony chodit v mačkách a brzdit cepem, vylézt dvojkové místo v poněkud lámavější skále a smysluplně použít lano k jištění a případně slanění (co na tom že za normálních podmínek zůstane v batohu), který se umí orientovat, vybrat si počasí a kterému nedělá problém převýšení. snese srovnání s klasickými alpskými normálkami na neledovcové kopce, kde samozřejmě nikdo neblbne s pindáním o nutnosti použít vůdce. tenhleten slovenský špecifický způsob tajit informace o cestě a o tom, že je poměrně snadná ale vyžaduje určité penzum znalostí, zkušeností, vybavení a kondice je cesta do pekla.

Reaguj
Tatry

Také si myslí, že statistika je jedná věc a druhé je to, že se v Tatrách se nikdy žádný slovák nezranil :-), tomu sami nemúžete věřit. Horský vůdce je tam proto, aby jsi někdo vydělal těžké prachy za nic, no jednoho jsem viděl ožralého na vlastní oko, tomu bych utekl a on se svým bachorem by dostal zástavu srdce.

Korsika má perfektně zabezpečéné trasy GR 20, bez horského vůdce projdete stejně náročné hory a výjde to dnes levněji, než Tatry. Nu což byznys je byznys.

                                                    Radek

  • Autor Radek
  • Datum a čas 7.9.2014 21:11
Reaguj
Tatry versus Alpy
ahoj všem milovníkům vrcholů,taky si myslím,že v Tatrách jde hlavně o peníze,proto jezdím raději do Alp.Každý,kdo rád postojí na vrcholu,s pokorou a úctou před přírodou,raději dobyde vrchol s kámošem,nebo sám,než s cizí osobou,kterou nezná,a to že dělá průvodce ještě nic neznamená.Mnozí z nás mají jistě větší zkušenosti.Tím v žádném případě nepohrdám průvodci,jsou jedínci,kteří je ocení.Protože z vlastní zkušenosti vím,že Tatry jsou oproti Alpám finančně zběsilejší,jezdím prostě do Alp.Například takový Gros Glokner je taky nebezpečný štít,ale - kdo chce jde s průvodcem,kdo nechce jde sám,nebo s kámošem.Kdo jde na vrchol za každou cenu a neumí se včas otočit,což není hanba,tak ať do hor raději neleze ani s průvodcem.Slovenské štíty bohužel přicházejí o spoustu zajímavých lidí díky rejžování průvodců.Alpy jsou nejenom vstřícnější,jsou blíž a neporovnatelně větší.Nemusím snad vyjmenovávat vrcholy,které nám Alpy nabízejí.Až Slováci zmoudřej,tak si i my,co jsou v horách sami,nebo ve dvou přijdem na svý i v Tatrách.Ahoj v Alpách.
  • Autor Tom
  • Datum a čas 14.9.2010 00:21
Reaguj
II-III
Hehe, ked sa jedna o obtiaznost Jordanky, tak odporucam mat pri ceste vytlaceny papier z webu horskych vodcov, kde sami tvrdia, ze to ma II-III a tym padom je to regulerna horolezecka tura :) http://www.tatraguide.sk/leto.php
  • Autor pinciotti
  • Datum a čas 30.4.2010 10:34
Reaguj
Papírový průvodce
Existuje i "papírová" varianta turistického vysokohorského průvodce od pana Andrášiho. Vyšlo to sice už dávno, ale Tatry jsou stále stejné. Jen je spousta dolin zavřených. Po jeho lehkých tůrách se dá za dobrého počasí dobře chodit. Ty těžší jsou už náročnější. Problémy jsou hlavně s orientací. Ale pokud je pěkné počasí... Kdyby byly cesty značené a zabezpečené jako feráty v Alpách, tak by odpadly problémy s orientací a nebezpečím. Ze současného stavu těží hlavně klika horských vůdců, kteří si myslí, že s okamžikem opětovného otevření Tater by přišli o živobytí.
  • Autor Brahma
  • Datum a čas 25.11.2008 00:03
Reaguj
cena peněz nebo cena života
Ten kdo se chce rozhlédnout z vrcholu Lomnického štítu, budiž mu dopřána lanovka a ten kdo chce štít zdolat sám, tak má 2 možnosti:1)obětovat 2000 a mít jistotu, že leze s člověkem, který terén zná jak své boty a zaručí mu většinou bezpěčný výstup i sestup.2) lézt bez průvodce a riskovat tak život.Jistě se najdou horolezci,co to hravě zvládnou i bez průvodce,ale myslím si, že sem většinou píší lidi,jako jsem já, kteří nikdy nesešli z turistickéo chodníku a rádi by zkusili něco new a větší adrenalin.Musíme si však přiznat, že na to, abychom tam lezli sami nemáme a průvodce je nutnost!Proto všichni zvažte či je lepší mít o 2000 lehčí peněženku nebo desku pod Ostrvou. Ahojte a hodně štěstí při lezení...Pavel :)
  • Autor Pavel
  • Datum a čas 10.10.2008 21:08
Reaguj
ˇjordanka na lomnicak
silverking mas pravdu vodenie je iba pre bohatych.niekedy stal Gerlach 18.-Kcs/1966/pre jedného.nikto sa s vodcom nezabil.dnes to stoji 2000.-Sk/cena pre jedneho.ohladom Jordanky je lepsie vystupovat zo sedla pod Lomnicakom Haberovym kominom ako po retaziach.jednoduchsie a menej exponovane.
  • Autor laco
  • Datum a čas 8.9.2008 13:31
Reaguj
Pred pár dňami sa zabil český turista v tejto ceste. Nevadí mi popis ciest na internete, ale je dôležité písať aj o obetiach. A tých je bohužiaľ veľa. Podľa medializovaných infos ten chlapík šiel sám a pridal sa náhodou k trojici slovákov. Šmikol sa na letnom snehu a spadol. Memento mori, páni.
  • Autor Monter
  • Datum a čas 10.8.2007 17:03
Reaguj
reakce na příspěvek nad tímto
Jsem moc rád žer pořád jsme drahý bratři Češi, ale musím uvést jednu věc na pravou míru a to jsou Slovenské statistiky k úrazovosti Čechů 1) Skoro stejná čísla jsou u Polských turistů a od toho se odvíjí 2) statistika je tak vysoká jen proto že nás tam s Poláky jezdí nejvíc tudíž asi bude logicky nejvíc úrazů u těchto národů a Slováci jsou bez problémů jen proto že Tatry jsou tak drahé a obyčejný Slovák jede raději k moři. K průvodcům lidi by se jim rozhodně tak nebránili kdyby nestáli takové dardy 2500/den a to je cena z těch lacinějších. Pokusme se zamyslet jak lidem ty cesty zpřístupnit a zabezpečit (jako v Alpách) a ne jak jim to zakázat. Tatry a Slováci jsou na nejlepší cestě se zavřít největšímu návštěvníkovi a to jsou Češi.
Reaguj
Celkem 15 příspěvků v diskuzi


Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Hrady a zámky ve středních Čechách nachystaly pro návštěvníky řadu novinek. Speciální prohlídky, přednášky a bohatý program připravili kasteláni už na Velikonoce. Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. Hlavní sezona... celý článek

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku
Jak se obléct na ryby?

Jak se obléct na ryby?

RADY DO OBCHODU Letošní teplé počasí již vylákalo ortodoxní rybáře k vodě. Na pstruhové potoky a řeky vyrazí v polovině dubna. Je proto nejvyšší čas na kontrolu rybářského vybavení, oblečení a obutí. Co chybí, je
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Jste sportovní nadšenci? Sport rádi praktikujete i sledujete? Pokud jste do nějakého sportu opravdu zbláznění a vyznáte se v něm, dost možná vás už napadlo vyzkoušet sportovní sázení. Sázet na výsledky zápasů je
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi, malé a levné zařízení, způsobilo revoluci v mnoha aspektech DIY technologií, včetně monitorování a zabezpečení. Díky své všestrannosti a snadnému programování se Raspberry Pi stal oblíbenou volbou pro amatérské uživatele i profesionály, kteří
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35