České řeky AKTUÁLNĚ 2007

České řeky AKTUÁLNĚ 2007
Zmrzlá špricdeka je nad síly malého kajakáře (pod jezem Hubálov).
Autor snímku Hana Suchá
SDÍLEJ:

Voda pro vodáky v Česku obvykle teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka.

9. prosince
Kamenice

Do Tanvaldské Kamenice napadalo několik stromů, které jsou pro vodáky velmi nebezpečné. Podívejte se na jejich umístění.
(Raft.cz)

4. prosince
Otava

Horní Otava má hodně vody z tání sněhu, ale z ochranářských důvodů je zakázáno ji splouvat. Střední a dolní tok by měly kulminovat dnes. Pozor na jezy, které jsou v létě sjízdné - za velké vody se pod nimi tvoří nebezpečné válce.
(Horydoly, MF Dnes)

3. prosince
Jizera

Dnes zřejmě kulminuje horní tok Jizery z oblevy. Podívejte se na fotogalerii z Kořenova těsně nad soutokem z Mumlavou. Hladina neustále stoupá i na střední toku v Železném Brodě. Podívejte se na hydrologické údaje.
(Hydronet)

31. října
Jizera

Dolní tok Jizery je na hranici sjízdnosti, horní je vyschlý. Mezi tím řeka teče v úseku od Turnova do Benátek přes velké jezy. V létě je to nezajímavý volej, ale teď na podzim se řeka mění na tmavou stuhu uprostřed barevné přírody. Nečekejte žádné peřeje, nebo adrenalinové skoky z jezů do vývařišť, ale zajímavou podzimní projížďku na turistické kánoi či jezerním kajaku. Nechejte se nalákat snímky.
(Horydoly)

5. října
Lužnice

Benešův jez na Lužnici pod Táborem je opravený. Vakový jez není sjízdný, problematická propust vede v pravo od obou jezových polí. Přečtěte si podrobnosti.
(Raft.cz)

28. září
Botič a Rokytka

Víkend pražských toků se letos nebude konat. Na Rokytce se odbahňuje rybník, v Botiči se opravuje koryto. Poslechněte si důvody organizátorů.
(Horydoly)

16. září
Morávka

Na Morávce se objevily dva zátarasy mezi Kamencem a Záhořím. Podívejte se na dokumentaci.
(Raft.cz)

15. září
Kamenice a Jizera

Na Tanvaldské Kamenici spadl strom do koryta padesát metrů před peřejí Prádelna. Na Jizeře se totéž stalo na konci levého ramena řeky pod Ostrovem hrůzy.
(Hydromagazín)

12. září
Hamerák je zrušen

Splutí Hamerského potoka a vodácké závody jsou zrušeny. Pojedou se pouze dětské soutěže na dolním toku. Rybník, odkud se nadlepšovala vody v korytě, je totiž v opravě. Letos se ze stejného důvodu nepojede ani Rokytka. Nesjízdná zůstává kvůli opravě náhonu Sázava pod Lesním jezem.
(Bohemians, Horydoly)

4. září
Vltava

Zvedla se hladina Vltavy a ochranáři zase povolili splouvání z Lenory. Přečtěte si podrobnosti.
(NP Šumava)

26. srpna
Ohře

Střední tok Ohře z Chebu je sjízdný až k Nechranické přehradě. Pod ní je už vody málo. Podívejte se na snímek z mostu v historickém centru Chebu.
(Horydoly)

24. srpna
Vltava

Vltava z Vyššího Brodu má sice stále nepříliš mnoho vody, ale dá se splouvat. Přečtěte si fotoreportáž.
(Dronte)

23. srpna
Sázava a Lužnice

Dvě populární řeky Sázava a Lužnice jsou bez vody. Nedají se splouvat ani na plastových lodích.
(MF Dnes)

20. srpna
Jizera

Na dolní Jizeře se přehnala v noci bouře, a tak je plná vody. Kalný teplý proud umožňuje splutí již od Malé Skály. Lze ovšem očekávat rychlý sestup hladiny. Je tedy vhodné splout jednodenní úsek z Malé Skály do Turnova, nebo spíš jenom do Dolánek, protože dál následuje série velkých jezů. Druhý jednodenní úsek vede z Benátek k ústí do Labe, na kterém je pouze jeden nesjízdný jez u Káraného a jeden se sjízdnou protrženou propustí těsně pod Benátkami.
(Horydoly)

17. srpna
Svratka

Letošní Welká Wodácká Pouť spojená se splutím Svratky se nekoná. Je nedostatek vody v přehradních nádržích Vír I a Vír II.
(Vodák-sport)

16. srpna
Bystřice

Deště učinily sjízdným západočeský potok Bystřice. Přečtěte si fotoreportáž.
(Hydromagazín)

Sázava je stále nesjízdná. Vody v ní teče málo po celé délce toku, ačkoliv v jejím povodí spadly lokální srážky. To se týká také Jizery.
(Horydoly)

Sjídné jsou dlouhé úseky Ohře z Chebu do Nechanic, Otavy ze Sušice do Písku, Vltavy z Vyššího Brodu a Labe z Dvora Králové.
(MF Dnes)

9. srpna
Vltava

Horní Vltava z Lenory do Lipna je zase splavná. Deště zvedly její hladinu a správa národního parku povolila splutí.
(Raft.cz)

7. srpna
Otava

Otava je jedna z mála českých řek, které mají dost vody na kanoistické turistické splutí. Výška hladiny je na limitní hranici pro pádlování z Katovic. Podívejte se na aktuální snímky z Písku.
(Horydoly)

6. srpna
Vltava

Ode dneška je zakázáno splouvat horní Vltavu z Lenory k Lipnu. Správa národního parku Šumava vydala zákaz kvůli nízkému stavu hladiny. Další informace podává informační středisko Stožec.
(Správa NP Šumava)

3. srpna
Velké řeky

Vltava je sjízdná od Vyššího Brodu, Labe z Dvora Králové, Jizera z Malé Skály, Ohře z Chebu a Otava ze Sušice. Málo vody pro splutí má Sázava, Lužnice a Berounka.
(MF Dnes)

27. července
Lužnice

Stará řeka na Lužinici je neprůjezdná. Právě na ní probíhá bagrování koryta v okolí obce Lužnice, které má trvat asi dva týdny. Je tedy nutno tento úsek objet obvyklým způsobem po Nové řece.
(Raft.cz)

26. července
Botič

Vypouštění vody z Hostivařské přehrady do Botiče vypadalo včera pro vodáky velmi nadějně, vody bylo dost. Dnes však hrázný vypouštění utnul a Botič má téměř vyschlé koryto a je nesjízdný.
(Horydoly)

24. července
Bílina

Severočeská Bílina byla posledních několik let čistá, ale teď ji na stoku znovu změnil Chemopetrol Litvínov. Vysadil podnikovou čističku a vypouští do koryta značné množství zapáchajících splašků.
(Česká televize)

11. července
Turistické řeky

Splavné jsou především velké turistické řeky Ohře, Otava, Morava, Lužnice a Sázava. Vltava má dost vody až z Vyššího Brodu.
(MF Dnes)

29. června
Litavka

Říčka Litavka pod Příbramí je nesjízdná, ale i přes velmi nízký stav vody má překvapivě čistou vodu. Silné zelenající usazeniny a vodní rostlinstvo, které letos neuklidila jarní povodeň, silně zahnívá, takže ve spojení s chomáči pěny na hladině není pobyt u vody žádná radost.
(Dušan Němeček)

28. června
Horní Mže

Povodí horní Mže už více než týden střídavě zasahují srážky. Je tedy sjízdná ze Světců pod přehradou Lučina. V případě silných lokálních dešťů jsou sjízdné na kajaku i její přítoky Kosový (Kosí) potok a Hamerský potok.
(Horydoly)

26. června
Botič

Prudké deště zvedly hladinu Botiče pod Hostivařskou přehradou. Situace se ovšem mění hodinu od hodiny, protože hrázný manipuluje s vypouštěním vody z přehrady. Pokud vychytáte dobrý okamžik, můžete si Botič sjet. Podívejte se na fotogalerii ze Záběhlic.
(Horydoly)

22. června
Úpa

Dolní Úpa má vody akorát na splutí dolního úseku z České Skalice do Jaroměře k Labi. Podívejte se na fotoreportáž.
(Horydoly)


17. června
Metuje

Přehradní nádrž Rozkoš vypouští hodně vody do Rozkošského potoka. Je proto sjízdný nejen ten, ale také dolní Metuje v novém korytě. I bez tohoto posílení by byla Metuje sjízdná Starým korytem a Mlýnským náhonem z Nového Města do Jaroměře.
(Horydoly)

15. června
Lužnice a Sázava

Kvůli vedrům začaly vysychat už i velké prázdninové řeky. Lužnice pod Táborem se dá přeskákat po kamenech suchou nohou. Málo vody je na Sázavě pod Týncem a Stvořidla jsou téměř nesjízdná. Zdá se, že dostatek vody mají zatím pouze střední toky pod horami na západě, severu a východě Čech. Dobře sjízdné jsou například Berounka, Metuje, Úpa, Ploučnice, Radbuza a Labe pod Dvorem Králové.
(Mf Dnes, Raft.cz)

14. června
Dolní Labe

Pokud poplujete po Dolním Labi do Německa, nezapomeňte zastavit u silničního hraničního přechodu v Hřensku a nahlásit se tam. Návrat zpět pro auto ulehčí mezinárodní cyklostezka po levém břehu (hraniční přechod Dolní Žleb - Schöna), případně přívozy. Nejbližší k hranicím je na české straně Dolní Žleb a na německé Schöna - Hřensko. Podívejte se na fotografie z Hřenska.
(Horydoly)

13. června
Dolní Labe

Když už neteče voda skoro nikde, dá se pádlovat či veslovat po dolním toku Labe. Podívejte se na snímky z okolí Čelákovic.
(Horydoly)

12. června
Jihlava

Příští sobotu 23. června by měla téct voda z přehrady Mohelno do koryta Jihlavy v době 8:30 - 11:00 h. Nasedání je povoleno u mostu mezi Mohelnem a Dukovany. Ve stejnou dobu pustí vodu přehrada do Ostravice v rámci Adrenalin Cupu. Doporučujeme nasedat až u fotbalového hřiště, kde končí závodní trať.
(Hydromagazín, Seven Days)

8. června
Panenský potok

Panenský potok je po deštích jakž-takž na kajaku sjízdný z Brniště. V Mimoni před a za silničním mostem byl regulován kamennými zdmi. V korytě zůstalo po stavbě množství hliněných hromad. Podívejte se na aktuální snímky.
(Horydoly)

7. června
Ploučnice

Ploučnice je na hranici sjízdnosti. Během střídavých dešťů její hladina rychle vystoupá a poté zase klesne. Ze Stráže je řeka téměř nesjízdná, z Novin je plavba v zarostlých meandrech bez potíží a z Mimoně do ČeskéLípy je možné občas narazit na mělčiny a padlé stromy. Stomy je nutno přetahovat, mělčiny se většinou dají projet. Podívejte se na fotografii z mostu v Mimoni.
(Horydoly)

5. června
Vltava

Vltava do Českého Krumlova je sjízdná i se všemi jezy. Podívejte se na fotogalerii.
(Dronte)

31. května
Jizera

Deště naplnily koryto dolní Jizery. Přesto je většina jezů pod Mladou Boleslaví bez vody a je nutno lodě okolo nich přenášet. Všechnu vodu berou malé vodní elektrárny. Podívejte se na snímky z úseku mezi Mladou Boleslaví a Benátkami.
(Horydoly)

29. května
Potoky na dolní Jizeře

Po krátkých a vydatných deštích se dá uvažovat o splutí několika potoků a říček vtékajících do Jizery mezi Mnichovým Hradištěm a Mladou Boleslaví. Pokud budete mít štěstí na vodu, můžete je zkusit splout na krátkém kajaku. Jde o Zábrdku z Mukařova, Kněžmostku z Koprníku, Bělou od soutoku s Rokytkou a Klenici ze Sukorad.
(Horydoly)

10. května
Berounka

Berounka má málo vody, ale dolní tok od Roztok na soutok s Vltavou v Praze je stále sjízdný. Přečtěte si fotoreportáž.
(Horydoly)

9. května
Vltava

Na dolním toku Vltavy pod Prahou se těžko hledá hospoda u vody. Jediná, kde mají vodáci své lodě na očích, byla o minulém víkendu otevřena v Nelahozevsi. Už z vody vítá vodáky velký nápis Přístav Nelehozeves, přístavní molo a pár jachet. Restaurace je na terase nad nimi. Ceny jídel se pohybují od padesáti do sta korun.
(Horydoly)

8. května
Ohře

Čistička odpadních vod v Karlových Varech - Drahovicích je do 4. června mimo provoz. Očekávejte tedy veškerou karlovarskou kanalizaci v korytu řeky. K odpornému zážitku ze splouvání Ohře mezi Karlovými Vary a Hubertusem přispívá nízká hladina toku a tím pádem malé ředění městských splašků.
(Česká televize, Horydoly)

27. dubna
Vltava

Kaňon na dolním toku Vltavy mezi Štěchovicemi a Slapy je teď v teplých jarních dnech ideální trasou pro mořské kajaky. Podívejte se na snímek z vrcholu skalní stěny Mařenka na půl cestě.
(Horydoly)

23. dubna
Otava

Turistická část Otavy ze Sušice přes Písek ke Zvíkovu je sjízdná pro kanoe. Mnoho vody však nemá. Podívejte se na průjezd Pískem.
(Horydoly)

20. dubna
Skalice a Lomnice

Populární jihočeské říčky Skalice a Lomnice jsou již nesjízdné. Mají málo vody. Podívejte se na aktuální snímky.
(Horydoly)

18. dubna
Horní Labe

Na Bílém Labi se díky teplému počasí vytvořila asi stometrová skluzavka korzického typu. Najdete ji pod největším lavinovým kotlem Kozích hřbetů. Nad ní je několik vysokých umělých stupňů a pod ní je ještě jeden. Pěšky se ke skluzavce dostanete po sněhu od boudy u Bílého Labe za půl hodiny do kopce. Na lyžích lze sjet údolím od Luční boudy. Spojené Labe ve Špindlu je na hranici sjízdnosti. Z Vrchlabí se dá splout na kajaku. Podívejte se na aktuální snímky.
(Horydoly)

16. dubna
Kamenice

Na raftařské a sjezdařské závody na Kamenici připravili pořadatelé nové nástupní místo v Plavech. Přečtěte si rozpis všech závodů na Kamenici 21.-22. dubna, abyste se případně nepletli závodníkům do cesty.
(RK Stan)

28. března
Robečský potok

K dnešnímu turistickému článku o údolí Peklo na Robečském potoce je přiložená fotogalerie. Na snímcích je vidět, že potok má dost vody ke splutí.
(Horydoly)

20. března
Otava

Na Otavě sice nejsou povodně, ale horní tok z Čeňkovy pily je pro kajaky stále sjízdný. Přečtěte si reportáž.
(Dronte)

13. března
Tanvaldská Kamenice

Vodáci z Mladé Boleslavi prořezali zbytek padlých stromů na Kamenici a řeka je teď sjízdná. Před nimi na zprůjezdnění toku pracovalo několik dalších vodáckých part. Podívejte se na fotogalerii.
(Kanoe.cz)

4. února
Jizera

Horní tok Jizery je kvůli chladnému počasí nesjízdný. Od Železného Brodu se však již dá pádlovat i na otevřených kanoích. Pod jezy se však mohou tvořit mělčiny.
(Hydronet, Horydoly)

26. ledna 2007
Kamenice

V korytě Tanvaldské Kamenice je napadáno stále více stromů. Přečtěte si podrobnou zprávu a prohlédněte aktuální snímky.
(Hydromagazín)

21. ledna
Kamenice

Na Tanvaldské Kamenici jsou v oblasti Návarovské soutěsky tři stromy padlé do řečiště. Pozor na zachycení lodi a utonutí!
(Boatpark)

20. ledna
Sázava

Sázava se dá splout z Týnce do Pikovic. Neteče sice moc vody, ale na plastových kanoích či kajacích se dají jezy aspoň sklouznout. Podívejte se na fotogalerii.
(MBKG)

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Bacha! Vltava v háji!
Na Lidovkách a na stránkách NPŠ se objevujou jobovky! Stanovení limitu pro splutí z Lenory má vylézt na 60 cm a navíc tam chtějí zcela zakázat používání nafukovaček!
Reaguj
Dyje
Ahoj,Dyji by nyní mělo být možné splout celou, mimo úseku v NP a vodárenského pásma Znojmo. Tedy z Rakouska až do přehrady Vranov a pod Znojmem až do Moravy. Jednodení úsek - je otázka kdy - aby byla voda, docela hezký je úsek Znojmo - dejme tomu Strachovice. Vojta
  • Autor Vojta
  • Datum a čas 21.1.2008 08:20
Reaguj
Re: Dyje
Potřebuji doporučit jednodenní úsek Dyje, který je vodácky nejhezčí. Díky.H.
  • Autor helena
  • Datum a čas 11.1.2008 11:27
Reaguj
Dyje
Prosím. Dejte vědět jak by asi mohlo probíhat sjetí Dyje v souvislosti se vstupem do Schengenu?Předem děkuji všem, kdo má o tuto řeku zájem a má snahu se podělit o zkušennosti.
  • Autor Mokasi
  • Datum a čas 26.12.2007 13:04
Reaguj
Jizera
K uvedenym hezkym snimkum "dusickove" dolni Jizery uvedu jeden protipol (zvlast k tomu snimku z Drazic) z horniho toku, je tam vodopad ale stara (zde jeste fungujici)tovarnataky
  • Autor M.Z.
  • Datum a čas 31.10.2007 18:27
Reaguj
Re: Ohře v Německu
Ahoj, obávám se, že na netu toho moc nenajdeš, obecně tenhle horní tok se od 1.2.- do 30,6. nesmí jezdit a i pak jen v malých skupinkách3-5 lodí maximálně. Popsán je v průvodci DKV Bayern.Ahoj Votja
  • Autor Vojta
  • Datum a čas 5.6.2007 14:34
Reaguj
Ohře v Německu
Ahoj, máme zájem sjet Ohři v Německu, nemáte prosím někdo vědomosti a zkušenosti jak to ve Smrčinách v Bavorsku chodí?Miroslav Dragoun
  • Autor MD
  • Datum a čas 21.5.2007 20:15
Reaguj
Celkem 7 příspěvků v diskuzi


Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Hrady a zámky ve středních Čechách nachystaly pro návštěvníky řadu novinek. Speciální prohlídky, přednášky a bohatý program připravili kasteláni už na Velikonoce. Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. Hlavní sezona... celý článek

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku
Jak se obléct na ryby?

Jak se obléct na ryby?

RADY DO OBCHODU Letošní teplé počasí již vylákalo ortodoxní rybáře k vodě. Na pstruhové potoky a řeky vyrazí v polovině dubna. Je proto nejvyšší čas na kontrolu rybářského vybavení, oblečení a obutí. Co chybí, je
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Jste sportovní nadšenci? Sport rádi praktikujete i sledujete? Pokud jste do nějakého sportu opravdu zbláznění a vyznáte se v něm, dost možná vás už napadlo vyzkoušet sportovní sázení. Sázet na výsledky zápasů je
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi, malé a levné zařízení, způsobilo revoluci v mnoha aspektech DIY technologií, včetně monitorování a zabezpečení. Díky své všestrannosti a snadnému programování se Raspberry Pi stal oblíbenou volbou pro amatérské uživatele i profesionály, kteří
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35