Na polár jsem se dostal náhodou

Na polár jsem se dostal náhodou
SDÍLEJ:

Miroslav Jakeš je prvním Čechem, který došel na severní pól. Stalo se tak 10. května 1993. Má za sebou pestrou turistickou, horolezeckou a cestovatelskou minulost. Legendární je jeho osamělý sestup z Aconcagui, odkud se plazil kvůli zraněné noze.

Do zlatého fondu českých dobrodružství patří také přechod Grónska ve třech lidech včetně Miroslava Jakeše bez povolení, navigačních přístrojů a dostatečného vybavení.

Snil jsi vždycky o tom, že se staneš polárníkem, podobně jako jiní sní o kosmonautech, požárnících nebo popelářích?

Vůbec nikdy! Začínal jsem s obyčejnou vysokohorskou turistikou. Tenkrát se jezdilo jen tam, kam člověka pustili, do Rumunska a do Bulharska. I s tím jsem začal až poměrně pozdě. Úplně poprvé jsem jel do Rumunska s vodáky, když už jsem měl po vojně.

Co stočilo tvé kroky k polárním oblastem?

Obrovský vliv na mě mělo setkání s Jaroslavem Pavlíčkem. Kdybych se s tímhle člověkem nepotkal, asi by to se mnou dopadlo jinak a já se dnes věnoval něčemu jinému. S Pavlíčkem jsme se potkali právě na jednom z vodáckých zájezdů do Rumunska. Spolu jsme začali hodně jezdit po horách, podívali jsme se i do Himálají.

Jaká byla vaše první velká akce?

To bylo v roce 1984 a vlastně to byla první československá expedice toho druhu. Přecházeli jsme grónský ledovec. Ale až potom jsme začali pořádně jezdit. Pak jsme sjezdili spousty hor, Pamír, Kavkaz, Alpy, Andy. Tam jsem tenkrát omrzl při výstupu na Aconcaguu.

Pokračuje vaše spolupráce?

V současné době ne. Naposledy jsme spolu byli v roce 1989 v Antarktidě, kde se zakládala malá soukromá polární stanice, která je na ostrově Nelson do dneška.

Která expedice tě tenkrát zavedla nejseverněji?

Expedice z roku 1992 nazvaná Eisel s Arvedem Fuchsem, německým dobrodruhem. On si dal za cíl během tří let obeplout na jachtě severní pól. Já jsem tenkrát pracoval v Německu a kamarád jednou přišel s časopisem v ruce, kde tenkrát bylo něco o Fuchsovi a přemlouval mě: "Hele, napiš mu, zavolej mu, to by bylo něco pro tebe." A ono to skutečně vyšlo a já se dostal do posádky, která s jachtou odjížděla od Jeniseje.

Jak jsi se poprvé dostal na severní točnu?

To vlastně taky souvisí s touhle expedicí. Logistickou část zajišťovala v Rusku organizace, kterou vedl významný ruský polárník Michail Malachov. My jsme se s Rusy kamarádili, jednou jsme takhle povídali a já jsem jim říkal, že bych se taky někdy rád podíval na severní pól. No a krátce po návratu domů mi přišla pozvánka, abych se zúčastnil expedice Nord Pole Light 1993. Byla to taková odlehčená lyžařská expedice. Vysadili nás asi sto kilometrů od pólu a šel se vlastně jen ten poslední úsek.

Takové expedice musejí být asi hodně náročné na finanční prostředky. Jak se tenkrát tobě dařilo shánět peníze?

O peníze a sponzory byla nouze tenkrát a je nouze i teď. Já jsem měl obrovské štěstí. Mě se na Nord Pole Light podařilo vyjednat obrovskou slevu, z dnešního pohledu to bylo za hubičku, ale stejně jsem ty peníze neměl. Nakonec mi to zafinancovala firma Lux.

Šel jsi ve šlépějích otce Oty Pavla?

Přesně tak. My jsme tenkrát dělali nějaké fotky s vysavačem přímo na pólu a já jsem taky opravdu nějakou dobu tyhle vysavače prodával.

Kdy jsi začal jezdit na výpravy sám?

Někdy na počátku devadesátých let. Souběžně jsem ještě jezdil jako průvodce pro jednu cestovní kancelář. Dělal jsem pro ně průzkumy v Grónsku, na Špicberkách, jak by bylo možné tam jezdit s klienty. Ale už jsem si zároveň začal dělat i své vlastní expedice.

Měl jsi někdy nějaký speciální trénink? Řekněme nějaké vytrvalostní běhy a podobně? Trénoval jsi někdy nějak třeba odolnost vůči chladu?

Ne, speciální trénink vůbec. Jednou jsem v mrazáku jednoho hypermarketu testoval vytápění stanu. Tam bylo necelých 30 stupňů pod nulou a já zkoušel vytvořit ve stanu pokojové podmínky. To se podařilo. V pokojové teplotě mi nakonec bylo horko. Ale to byly laboratorní podmínky, nefoukal tam žádný vítr a vládla určitá stálá vlhkost. Takhle to ve skutečnosti samozřejmě není.

Pamatuješ si nejnižší teplotu na svých výpravách?

To si vůbec netroufám odhadnout. V těch nejdrsnějších podmínkách mi vždycky všechny teploměry odešly. A i kdybych tu teplotu znal, tak to ještě vůbec ni neříká o skutečných podmínkách především v kombinaci s větrem.

Jakou výpravu bys označil za nejdrsnější?

Asi přechod Grónska. Ale člověk může zažít hodně drsnou výpravu i tady u nás v Krkonoších. Hodně záleží na zkušenostech, oblečení, na tom, jak je člověk připravený na různé eventuality.

Máš nějaký polární sen, který by sis chtěl splnit?

Mám. Chtěl bych se jednou dostat na severní pól opravdu vlastními silami. Ujít tu celou trasu zhruba tisíc kilometrů dlouhou. Na lyžích a po driftujícím ledu. Tam nejde naplánovat cokoli předem. Podmínky se můžou změnit doslova z vteřiny na vteřinu. Člověk není v bezpečí, nemá klid ani v noci ve stanu. Led může kdykoli a kdekoli prasknout, musíš být takříkajíc pořád ve střehu. Vezmi si třeba Messnera. Ten je známý opravdu velmi důkladnou přípravou úplně všeho. Říká se o něm, že nenechává nic náhodě. A přesto musela jeho výprava už první nebo druhý den po zahájení volat záchranný vrtulník. Začal pod nimi praskat led, přišli o část vybavení, někdo se tam propadl. Zkrátka se dostali do situace, kterou bylo možné vyřešit jen ze vzduchu.

Na kdy plánuješ takovou výpravu?

Ještě nevím, na takovou expedici zatím chybí peníze. Ale měl bych to stihnout do roku 2030. Podle jedné studie už v téhle době nebude možné na pól chodit vůbec. Ledu bude tak málo a bude tak nestabilní, že to prostě nepůjde. Možná se dočkáme toho, že tam začnou jezdit ledoborce.

Byl jsi někdy v bezprostředním ohrožení života? Napadl tě někdy lední medvěd nebo měl jsi někdy problémy třeba s domorodci?

Určité nebezpečí na expedicích hrozí pořád. Člověk musí být opatrný stále. Lední medvěd mě nikdy nenapadl. Do nejbližšího kontaktu s ním jsem přišel asi na dvacet metrů. Na Špicberkách je medvědů opravdu hodně, tam si s sebou pro všechny případy beru revolver. Jinak Eskymáci jsou vesměs velmi milí a přátelští lidé. Jen jednou, mezi kanadskými Eskymáky, jsme měli problémy. Na Baffinově ostrově nám vykradli stany.

Kterou polární oblast jsi si oblíbil?

Tak to budou Špicberky. Nemám to přesně spočítané, ale byl jsem tam asi třicetkrát. Druhé bude Grónsko, tam jsem byl dvacetkrát. Samozřejmě také severní pól. Tam jsem se vypravil šestkrát, z toho pět výprav skončilo úspěšně. Jinak jezdím taky do Norska a na Island.

Kdy jsi byl naposledy na severním pólu?

Tento rok v dubnu. Vlastně teprve před chvílí jsme se vrátili s moderátorem Standou Bartůškem, se kterým jsme na expedici vyjížděli.

Znamená to, že na tvé expedice se může dostat i někdo z nepolárníků?

Na některé ze svých expedic s sebou beru klienty. Přihlásit se může v podstatě kdokoli, kdo má odpovídající fyzičku a je nějakým způsobem připravený i psychicky. Zkušenosti z hor a podobně jsou také důležité. Půjčuji nějaké speciální vybavení a funguji vlastně jako průvodce.

Proběhlo naposledy na pólu všechno bez problémů, nebo jste měli nějaké potíže?

Letiště, ze kterého jsme měli odlétat směr pól, bylo poškozené v důsledku praskajícího ledu. To nás relativně dost zdrželo. Standa se pak na ledu jednou propadl. Já jsem ho za hůlky tahal ven a on ještě chtěl, abych ho u toho filmoval! Ale všechno nakonec dobře dopadlo. Z expedice existuje dokonce i filmový dokument, který vysílá Česká televize.

Zkrácená verze rozhovoru vyšla v tištěném měsíčníku Horydoly.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Je jich asi 2,5 tisíce, jen 200 z nich je obydlených. Některé jsou kosmopolitními hvězdami na mapě světových letovisek, zatímco charakter a atmosféra jiných se po staletí příliš nemění.... celý článek

Europe's top campsite is located in Austria

Nový vlak z Litvy do Lotyšska

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Je jich asi 2,5 tisíce, jen 200 z nich je obydlených. Některé jsou kosmopolitními hvězdami na mapě světových letovisek, zatímco charakter a atmosféra jiných se po staletí příliš nemění.
Europe's top campsite is located in Austria

Europe's top campsite is located in Austria

On the basis of ratings by campers Camping.info , one of Europe's top camping guides, has selected the most popular from over 23,000 campsites in 44 European countries.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Island - diashow Dobřany, Káčko Přednáší Martin Loew 4.4. 19:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Island - diashow České Budějovice, Kotva 8.-11.4. Přednáší Martin Loew 8.4. 17:30

Diskuse

Relative immobility, alle... eyoyadixey, 29.3.2024 15:01, 4 příspěvky
Observe abrasion by ropin... aekokat, 29.3.2024 14:51, 4 příspěvky
Options bulbar lancets, s... xefedikcup, 29.3.2024 14:42, 4 příspěvky
SLS принтер купить SLS_dxEl, 29.3.2024 14:32, 4 příspěvky
ehcbuoju glucophage pills, 29.3.2024 13:13, 117 příspěvků
čd-ariva Pišišvor, 29.3.2024 11:12, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35