Zisky z turistiky ve Slovenském krasu klesly na polovinu

Zisky z turistiky ve Slovenském krasu klesly na polovinu
SDÍLEJ:
Zatímco čeští hoteliéři, restauratéři a provozovatelé turistických služeb sčítají škody z minulého roku v procentech a zastavili se někde u dvaceti, jejich slovenská konkurence je na tom hůř. Ve Slovenském krasu v okolí Rožňavy na jihu země vyčíslili pokles na polovinu. To je darda!

Propad o 50 % je v každém odvětví smrtící. Nejinak je tomu i v cestovním ruchu.

Pád pod kritickou hranici

Čím méně lidí navštěvuje region, tím méně peněz tam nechají, což automaticky s sebou přináší zhoršení turistické infrastruktury, snížení povědomí mezi potencionálními návštěvníky o regionu, vymizení některých služeb pro místní obyvatele i návštěvníky, snížení životní úrovně a špatné vyhlídky turistického průmyslu do budoucna.

Do tohoto smrtícího koktejlu se zamíchají další ingredience, jako je menší zájem médií, nižší dotace od státu, odchod aktivních lidí z regionu, život na sociálních dávkách a tak dále.

Pesimistická předpověď

"V Rožňavě a okolí poklesl turistický ruch o 50 % během minulého roku," říká produktový referent tamního Turistického informačního střediska Štefan Kesi.

Přidává pesimistickou předpověď: "Letos se z toho určitě nevzpamatujeme. Teprve snad v dalších letech uvidíme, jak to půjde dál."

Štefan Kesi stejně jako jeho kolegové v lyžařských střediscích na severu Slovenska, kteří zažili podobný úbytek návštěvníků, přičítá pokles zavedením eura v jejich zemi. Prý se kvůli tomu zdál pobyt na Slovensku návštěvníkům Polska a Česka příliš drahý.

Varování přicházela, chyby byly vidět

Jenže celoslovenský propadák má zřejmě hlubší příčiny, než je dočasná finanční krize a příchod Slovenska do eurozóny. Varovné hlasy byly slyšet již dávno.

Viera Štupáková ze sdružení Kostitras před dvěma lety poukazovala na neschopnost přitáhnout návštěvníky do Slovenského krasu: "Národní park Aggtelek na maďarské straně navštíví ročně okolo milionu turistů. Úplně stejnou krajinu na slovenské straně jen pár desítek tisíc."

Důvodem podle ní je neochota Slováků uvědomit si ekonomický potenciál národního parku Slovenský kras a potom táhnout společně za jeden provaz při zavádění a zlepšování služeb. "Raději to necháme být. Nějak bylo, nějak bude..."

Jeskyňář, průvodce podzemím a provozovatel Stanišovské jeskyně Peter Vaněk před Vánoci uvedl: "Velké zpřistupněné jeskyně přestávají být pro návštěvníky atraktivní. Nemohou v nich zažít opravdové pocity, které mají jeskyňáři a objevitelé."

Podle něho je budoucnost prohlídek v co největším kontaktu s přírodou. Aby v jeskyni bylo co nejméně zábradlí, schodů a umělých světel. Právě tím jsou ale zpřístupněné nejznámější johoslovenské jeskyně Domica a Gombasek.

Turistické zajímavosti v divokém kraji

Na obou stranách slovensko-maďarské hranice jsou k vidění podobné přírodní klenoty. Vyhlášené jsou zpřístupněné i nezpřístupněné propasti a jeskyně. Populární je obrovská Domica / Baradla, která ignoruje hranice a vchody má na obou stranách hranic.

Přitažlivá je také krasová krajina na planinách položených vysoko nad údolími. Turisté míjí jeden závrt za druhým, často míjí vstupy do jeskyň i otvory propastí. Orientace je tu problematická, protože rovina je tu přehrazena nejen krasovými jevy, ale také křovím a lesíky. Držet se turistické značky jako klíště je tu pro návštěvníky důležitou podmínkou.

Dole pod krasovými skalami jsou k dispozici termální lázně i divoké prameny. Dá se tu lézt po skalách ve slavném Zadielském kaňonu a jezdit na horském kole po polních cestách.

Chybí solidní turistické služby

Problematické je v Rožňavě a okolí ubytování. Kempů není moc a nejsou na přiliš vysoké úrovni, především hygienické. Ubytování poskytují především horší hotely ve městech a soukromé pokoje v obcích. Chybí střední cenová nabídka.

Doprava vlakem i autobusem je do většiny turisticky atraktivních míst nejistá. Region je daleko z Česka i Polska. "Vždycky k nám jezdili především Poláci a Češi," připomíná Štefan Kesi. "Maďaři zůstávají spíš za hranicemi u nich a Slováci nejsou zvlášť velcí turisté."

Ještě jednu nevýhodu má Slovenský kras z hlediska běžného turisty. Je to klima. Přes létu tady vládne horko, nahoře na planinách je málo vody a žijí tu jedovatí hadi.

Holiday World 2010 na HORYDOLY

Outdoorové cestovky krizi nepociťují
Slovinsko se ukazuje Čechům
Chcete někam vyrazit? Zajděte na veletrh
Expediční kamera promítá v každé díře
Osobnost cestovního ruchu 2009
Holiday World aktuálně

Holiday World 2009
Holiday World 2007
Holiday World 2006
Holiday World 2004


Zobrazit místo Slovensko na větší mapě
SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Euro za nic nemůže !!
Ty Krkonoše jsem myslel v LÉTĚ:-)!
  • Autor MichaelS
  • Datum a čas 7.2.2010 14:26
Reaguj
Re: Euro za nic nemůže !!
Souhlas, přeci jen základní početní úkony ještě většina z nás zvládne:-). Ale posoudit adekvátnost služeb vůči ceně také. Slovensko má nádhernou přírodu, ale vzhledem k běžné úrovni služeb, se kterými se tady návštěvník setká (čest výjimkám, ale většina z nás rozhodně nechce trávit těch pár dní hledáním výjimek), je například již zmiňované Rakousko pro většinu z nás lepší volbou, a za stejné peníze, někdy paradoxně i menší.Takže Slovensko je zatím atraktivní především pro "adventure" turistiku (vezmu pár kámošů, zabalím bágl, sednu do vlaku a jedu:-), která mu ale celkem logicky moc peněz nepřinese. Ale oni se časem proberou, poskytovatelé služeb například v Krkonoších už také pochopili, a loni jsem tam strávil velmi příjemný a finančně únosný týden.
  • Autor MichaelS
  • Datum a čas 7.2.2010 14:24
Reaguj
Euro za nic nemůže !!
Za malou návštěvností Slovenska bych spíš viděl neschopnost, ale hlavně nenažranost jejich obyvatel. Například týden lyžování v Jasné stojí daleko víc než týden v Rakousku nebo Itálii. Také služby ve V. Tatrách jsou z 80% na úrovni komunistické doby. Neochotný personál, vysoké ceny za úplně všechno včetně nehorázného parkovného. Nikde se v Evropě za parkoviště neplatí a když ano, tak úplně směšná částka. Když vemu okruh mých kamarádů, tak například do Vysokých Tater jezdí už jen jeden. Ono všeho moc škodí a těch otrávených obličejů už bylo dost.
  • Autor Lyžník
  • Datum a čas 7.2.2010 09:02
Reaguj
Celkem 3 příspěvky v diskuzi


Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Hrady a zámky ve středních Čechách nachystaly pro návštěvníky řadu novinek. Speciální prohlídky, přednášky a bohatý program připravili kasteláni už na Velikonoce. Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. Hlavní sezona... celý článek

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

V rakouském Kaiserwinkl proběhl koncem ledna festival alpského balonového létání. Padesát balonářských týmů z pěti zemí soutěžilo o ocenění Alpin Kufstein Trophy a proměnilo modrou oblohu s barevnými balony ve skvělou fotografickou příležitost.
Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledopády, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme aktuální zprávy
Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha vystavuje v Obecním domě v Praze.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Island - diashow Dobřany, Káčko Přednáší Martin Loew 4.4. 19:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.

Diskuse

This mediator trans- meth... ocukezixe, 29.3.2024 15:28, 5 příspěvků
Relative immobility, alle... eyoyadixey, 29.3.2024 15:01, 5 příspěvků
Observe abrasion by ropin... aekokat, 29.3.2024 14:51, 5 příspěvků
Options bulbar lancets, s... xefedikcup, 29.3.2024 14:42, 5 příspěvků
SLS принтер купить SLS_dxEl, 29.3.2024 14:32, 5 příspěvků
ehcbuoju glucophage pills, 29.3.2024 13:13, 117 příspěvků
čd-ariva Pišišvor, 29.3.2024 11:12, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35