Čekání na horské vůdce

Čekání na horské vůdce
SDÍLEJ:
Radek Lienerth řečený Zoban je promovaným horolezcem. Ačkoliv tento obor vystudoval na vysoké škole, vede soukromou lezeckou školu v právním vzduchoprázdnu a není podle evropské ani tuzemské legislativy zcela oprávněn vodit účastníky po horách a skálách.

Situace Lienerthovy brněnské školy ClimbOn a zároveň mnoha dalších soukromníků podnikajících v oboru lezení se vyjasní příští rok, protože kongres celosvětové organizace horských vůdců UIAGM by měl rozhodnout o žádosti České asociace horských vůdců na přijetí za člena - čekatele.

Jak to jde ve tvé horolezecké škole?

Namnožili jsme se. Teď je nás pět instruktorů, všichni jsme absolvovali nebo právě absolvujeme školení instruktorů Českého horolezeckého svazu. Máme také absolvované akreditované kurzy na lanové překážky a lezení na umělé stěně. Dalších osm lidí působí jako příležitostní pomocníci.

Znamená to, že škole se ekonomicky daří?

Všechna naše práce zatím směřuje k výhledovým výdělkům. Více lidí pracuje proto, abychom byli vzájemně zastupitelní, když jedeme na expedice nebo za lezením do ciziny. Počty klientů se zvyšují, ale velmi pomalu.

Jaká odnož horolezectví vás živí nejlépe?

Bohužel více než z padesáti procent se jedná o teambuildingové aktivity, které toho s lezením nemají až tak moc společného. Do budoucna bychom chtěli zvýšit podíl vodění na vysoké hory a lezecké výuky. Obě tyto aktivity zatím zabírají asi po čtvrtině našeho času.

O jaké hory mají klienti zájem?

Jednoznačným favoritem je nejvyšší evropská hora Mont Blanc, chodíme na ni nejčastěji od sedla Midi. Oblíbené jsou i další čtyřtisícovky Dom, Breithorn, Monte Rosa ve Wallisu a Petit Verte nad Chamonix.

A obtížnost výstupů?

Skalní túry nejčastěji vodíme v obtížnosti 3 až 4, nejvíce 5- podle stupnice UIAA. Na zasněžených horách chodíme hlavně dvojkové úseky. Někteří lidé, kteří se ucházeli o členství v České asociaci horských vůdců, by rádi vodili desítky na pískovcových skálách, ale to je ryzí utopie.

Na co takový výlet přijde?

Například tento rok jsem byl se třemi studenty na ledovcových horách nad Chamonix. Nebylo to nic extrémního, ale něco jsme vylezli. Spali jsme ve stanech mimo kempy přímo v horách. Celkem to každého přišlo na dvanáct tisíc korun, kdybychom spali v chatách, cena by se zvýšila na šestnáct tisíc korun.

Něco také stojí vybavení, s tím počítáš?

Do hor si každý musí brát vlastní výstroj a výzbroj, nebo si ji půjčí v komerční půjčovně. Na výcvikové kurzy s výjimkou skialpinistických půjčujeme veškeré vybavení v ceně.

V horolezecké komunitě se stále ozývají hlasy proti komerčním kurzům, je jich méně nebo více, než dříve?

Je jich pořád stejně. Lidé nejsou zvyklí, že v tomto sportu se za vzdělání nebo vodění platí. Cítím velký rozdíl od Alp, kde vedle sebe žijí paralelně dvě horolezecké filozofie. Jedna věc je samostatný amatérský sport a druhá využívání zkušeností komerčních vůdců a instruktorů. Mnohdy se protínají a spojují, ale vždy je jasné, kde začíná jedno a končí druhé.

Není tato nevraživost způsobena také tím, že mnozí komerční instruktoři získali své vzdělání v nekomerčním Českém horolezeckém svazu?

(Poznámka redakce: Radek neodpovídá a krčí rameny.)

Co pojištění a právní nezakotvenost komerčních horolezeckých akcí? Přece kdyby se stalo něco opravdu nepříjemného, můžou po tobě skočit pojišťovny soudy, živnostenské úřady…

Zatím to řešíme tím, že každý klient se pojistí na záchranné akce a zároveň se stane členem rakouského alpského spolku Alpenverein. Naše dlouhodobější klienty přihlašujeme po absolvování odpovídajících kurzů do Českého horolezeckého svazu. Navíc my instruktoři máme pojistky na odpovědnost. Definitivním řešením bude ovšem až očekávaný vstup Česka do Mezinárodní unie horských vůdců. Horští vůdci získají v zahraničních horách legální statut a navíc se za nějakých dvě stě euro za rok pojistí podle světových standardů na chybu vůči klientovi. Mělo by se tak stát příští rok na kongresu UIAGM.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Pěkny
Ad 2) rozhovor v Tydnu byl opravdu poucny, a ukazal (pokud nebyl novinarem prilis zkreslen) co jsou nekteri lidi za ko..ty, ten z toho Tydne je tady: http://hory.sk/guide/vod_rajtar.htm. Vetsina obsahu byly blaboly, jak je jakysi Slovak nejvetsi horsky buh.
  • Autor Ten kdo o tom neco vi...
  • Datum a čas 22.11.2004 09:15
Reaguj
plácáš nesmysly
Ještě jednou si přečti, co říká Zoban. Že česká asociace žádá o vstup do UIAGM. Tečka. To snad je jasné, že potom budou muset český horský vůdci splňovat stejné podmínky, jako jinde na světě, ne? A propos - vodit se od většiny slováků na Gerlach bych se nikdy nenechal jak jsem to tam viděl.
  • Autor vodák Marek
  • Datum a čas 16.11.2004 15:55
Reaguj
Nechcem sa nikoho dotknut, ale vazne silne pochybujem, ze absolventi nejakeho "skolenia" CHS dostanu automaticky vodovske licencie UIAGM. Tie sa ziskavaju sakra tazko a draho. Zoban chodi to Tatier dost casto na to, aby si to zistil. Licencovanych vodcov UIAGM je tam dost.
  • Autor Marek
  • Datum a čas 16.11.2004 15:38
Reaguj
Hezky
Ahoj! Rád s tebou souhlasím - že nevíš vše... To, že Zoban vystudoval MU Brno vím též a není to odpověď na mojí otázku. Při zběžném pohledání na webu MU Brno jsem našel jediný předmět, který se vztahuje k horolezectví a přednáší ho... (chvilka napětí) ... Zoban. Jestlipak učil i sám sebe - aby se mohl stát promovaným horolezcem? Zdravím tě Velký Mystifikátore
  • Autor Pepan
  • Datum a čas 16.11.2004 10:44
Reaguj
Re: Pěkny
1) Rozhodně nevím vše, ale v článku je uvedeno, že ČAHV požádala u udělení členství UIAGM. Jak to dopadne, by se mělo rozhodnout příští rok na kongresu. Případné přijetí by Slovákům vzalo kšeft, protože Češi by začali vodit v Tatrách. 2. Zoban studoval na MU Brno.
Reaguj
Pěkny
Velmi povedená reklama Kubo, no nic...Mám jen dva dotazy: 1.) Co přesně znamená, že Zoban vystudoval horolectví? Jaká VŠ/katedra má v ČR akreditaci na tento obor? Že bych změnil obor... 2.) Jak je to se vstupem do UIAGM? Vzpomínám si na rozhovor (v Týdnu) s prvním Slovákem v této organizaci a zároveň čestným předsedou slovenských horských vůdců - na jméno si bohužel nevzpomenu. V rozhovoru kategoricky popřel možnost vstupu ČR do UIAGM neb nemáme vysoké hory, což je prý nutná podmínka pro vstup... Vím, že si o UIAGM nemluvil ty, ale protože ty víš vše, doufám, že mi odpovíš.Za odpovědi předem děkuji.
  • Autor Pepan
  • Datum a čas 15.11.2004 17:04
Reaguj
Celkem 6 příspěvků v diskuzi


Česko-slovinský alpský spolek. Čemu slouží a komu patří?

Česko-slovinský alpský spolek. Čemu slouží a komu patří?

Aby Český horolezecký svaz obešel úředně-ekonomické problémy s pojištěním Uniqa a vstupem do struktur Slovinského horského spolku, založil Česko-slovinský alpský spolek.... celý článek

Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

Horolezecká nehoda se zázračně dobrým koncem v Zákolanech

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Vajoletky u Křižan: parádní pískovcové lezení

Vajoletky u Křižan: parádní pískovcové lezení

CLIMBING GUIDE Skalní kulisa Vajoletky (též Krkavčí skály) se vypíná nad malebnou obcí Křižany na jižním úbočí Ještědského hřbetu. Patří do stejného geologického zlomu, jako ostatní tvrdé prokřeměnělé pískovce od
Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo je zemí řek, jezer, hor, moře, památek, tragické historie, velké vědy a techniky. Najdete v něm vše, na co si vzpomenete. Čtěte horké novinky od našich severních, západních i jižních sousedů.
Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Lezení na Olympijských hrách v Paříži zveřejnilo všechny funkcionáře. Mezi nimi je i stavěč Jan Zbranek. Je určen ke stavbě cest na obtížnost.
4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

Bielatal je doporučován jako cíl prvního lezení v Sasku. V minulém díle jsme zavítali na levý břeh potoku Biela, abychom našli pár cest pro méně výkonné a více bojácné lezce. Nyní pojďme dát dohromady
40 000 dolarů za Mount Everest

40 000 dolarů za Mount Everest

GLOSA Na Mount Everestu brzy začne hlavní horolezecká sezóna. Dodnes si výstup zarezervovalo přes různé expediční společnosti asi 400 zájemců, jak prohlásil Rakesh Gurung, šéf turistického úřadu v Kathmandu. Očekávají se však

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Padání - bouldering Žihle 26.-28.4. 26.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Gruzie, Svanetie - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Gabriela Jurzykuwska 30.4. 18:30
Adršpach - povolené lezení
Broumovsko Povolené lezení 1.5.-30.11. 1.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Melloblocco - bouldering Itálie, Val di Mello 8.-11.5. 8.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.

Diskuse

OLanebal IsmaelEvirm, 24.4.2024 9:13, 3 příspěvky
mzpzgzqy lisinopril 102, 24.4.2024 8:52, 16 příspěvků
hpxzzvke buy prednisone 50 mg, 24.4.2024 8:38, 130 příspěvků
cuuvpwphj valtrex for sale cheap, 24.4.2024 8:26, 3 příspěvky
cwbrpetc best price tadalafil online canada, 24.4.2024 8:16, 16 příspěvků
cdwzyqry prednisone over the counter canada, 24.4.2024 7:55, 130 příspěvků
Легально уменьшить ндс GeorgeKam, 24.4.2024 7:37, 8 příspěvků
divjrupe buying prednixone for animals, 24.4.2024 6:52, 130 příspěvků
mcamnwba price of prednisone 5mg, 24.4.2024 6:18, 130 příspěvků
ktpftudg online pharmacy quick delivery, 24.4.2024 6:14, 130 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23