Kunc Radovan: Cestami trollů

Kunc Radovan: Cestami trollů
SDÍLEJ:
Plzeň agilní vydavatelství Cykloknihy připravilo další vyprávění z cest na kole. Ocení ho především milovníci Norska a cykloturisté. Ostatní mohou publikaci Cestami trollů přečíst jako inspiraci k cestě na sever.
Jak na to

Publikaci koupíte u vydavatele Cykloknihy, nebo ve větších knihkupectvích.

Verdikt Horydoly

* zhola zbytečná publikace

** je dobře, že něco takového vůbec vyšlo

*** za ty peníze to stojí

**** výborná a poučná publikace

***** to musíte mít

Jak je u Cykloknih zvykem, není kniha Cestami trollů čistým průvodcem, beletrií ani obrazovou publikací. Od všeho má ve svém rodokmenu kousek.

Pro čtenáře má takvý hybrid výhody i nevýhody - vyberte si pohled, který je vám bližší.

Krásná literatura? Ne!

Styl jednotlivých kapitol je sice kompaktní, ale pro nezasvěcené také nudný. Zajímavosti a místy i objevná fakta jsou balena do slov a vět, která se dají dobře strávit v krátkém časopiseckém nebo novinovém článku, ale na větší ploše ztrácejí přitažlivost.

Znalcům a návštěvníkům Norska ovšem jistě oživí jejich vzpomínky putování krásnou severskou zemí. Kdo by ovšem hledal v této knize duši krajiny, státu, lidí, nebo aspoň poutavé čtení o dálkách, kam se zatím nepodíval, bude zklamán.

Průvodce? Také ne!

Třicet cyklovýletů popisuje autor jako osobní vzpomínky. V kapitolkách se překrývají místopisné útržky, vlastní zážitky a zeměpisné pojmy. Pokud do Norska vyrazíte na kole, stejně si budete muset koupit podrobnou mapu a knižního průvodce.

Čtení ovšem budí chuť naložit kolo na auto, zapnout satelitní navigaci a okamžitě vyrazit do Skandinávie. Rychlou orientaci podporují jednoduché mapky se zakreslenými trasami.

Výpravná publikace? Rozhodně ne!

Jestli se chcete podívat na pěkné fotografie z Norska, sáhněte raději po jiné knize, než je právě recenzovaná. Snímky jsou většinou z cyklistických zájezdů a je to na nich poznat. Fotograf prostě občas zastavil, zmáčknul spoušť a poté v počítači vybral obrázky, které se dají použít v knize.

Ačkoliv se lehce přiostřené a přibarvené fotografie (grafici používají přiléhavější výraz "vyšťavené") nedají považovat za umělecká díla a připomínají digitálně upravené dílka pro internetové stránky, je na nich něco přitažlivého. Dýchá z nich totiž atmosféra cykloturistky.

Skoro všechny fotografie zachycují podmračenou oblohu - tak to ale v Norsku bývá, provařené turistické atrakce - za nimi ale zájezdy jezdí, a cyklisté na nich nejsou zachycení v pohybu - nikomu se přece nechce vytahovat foťák za jízdy.

Plzeň, Cykloknihy 2005. Orientační cena 300 Kč. Vázané.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Norsko očima cyklisty
Kniha je dobrý informační zdroj pro člověka, který se chystá vypravit se do Norska na kole - a takových lidí je jistě u nás hodně. Zjistí a rozváží si, co může zvládnout, co by případně bylo nad jeho síly, co vidět určitě chce a co případně nemusí, na co si dát pozor a co určitě nedělat... a rozhodnout se podle toho. Takové informace jsou potřebné, z vlastní zkušenosti (fyzicky nepříliš zdatné) cykloturistky vím, že nejlepší je takovýhle popis vlastních zkušeností. Už párkrát se mi stalo, že jsme se někam vydali a orientovali se jen podle nabídkových textů z katalogů cestovních kanceláří - a pak jsem se nestačila divit...To, že jsou fotky jen takové "turistické" - že je dělal cyklista ze sedla kola - no jistě, jak jinak taky. Autor se neúčastnil výpravy štábu fotografů National Geographic a kniha je CYKLISTCKLÝ průvodce. Jejím účelem není vychytávat nějaké fotografické špeky, ale ukázat krajinu tak, jak ji viděl autor, když tam byl. (Protože leccos by se jistě dalo za jiných světelných okolností vyfotit líp - on ty příhodnější okolnosti neměl, seděl v sedle kola a makal - a fotil, když to šlo. Fotím na cestách přesně takhle a vidím krajinu stejným zůsobem. A pak vybírám fotky použitelné třeba pro ukázku přátelům, když chtějí vidět, jaké to tam bylo. A to je přesně to, o co jde téhle knížce.O nic víc, - a nic víc ani nepředstírá. Ráda jsem si ji prohlídla. Taď vím, že do Norska se při svých fyzických možnostech NA KOLE určitě nevydám...
  • Autor Kateřina
  • Datum a čas 9.11.2006 11:16
Reaguj
Názor autora
Přikládám doslovný přepis e-mailu, který jsem poslal vydavateli knihy, když mě upozornil, abych si v klidu přečetl recenzi o knize Cestami Trollů:Ahoj Jirko,recenzi jsem si přečetl opravdu v klidu. Znám totiž pana Turka z několika jeho článků týkajících se lezení a párkrát jsme diskutovali s kamarády jeho kontraverzní názory, které by se daly označit jako pohled salonního outdoormana. Kromě faktických chyb v jeho článcích mě na něm vadí poněkud konzumní přístup k ochraně přírody.Co se týče jeho názorů na knížku Cestami Trollů, tak na beletrii jsem si žádné ambice nedělal, na to jsem dostatečně soudný, a ani jsem knihu nepojal jako cykloprůvodce. Chtěl jsem jenom u lidí probudit touhu podívat se do Norska na kole a to se mně myslím zdařilo. Fotky na profesionální úrovni nejsou, to uznávám, ale čekat na to správné světlo při cykloturistice opravdu nejde. A grafiků se zastávám, kromě jediného příliš modrého vodopádu Mardalsfossen nic jiného nepřibarvili. Zmínka o tom, že se kniha zabývá provařenými turistickými atrakcemi však není vůbec na místě, vysvětluji si ji nepříliš podrobnou znalostí Norska ze strany pana Turka.Takže po přečtení recenze zůstávám v klidu. Telefonují a mejlují mně totiž lidé, kteří si knížku koupili, a jejich názory na knížku jsou úplně jiné.Zdraví Radek Kunc
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

BALATON Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.... celý článek

Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze
Na kole z Prahy do Vídně

Na kole z Prahy do Vídně

AKTUALIZACE Zhruba 450 kilometrů dlouhá cyklostezka Praha - Vídeň je opravdová lahůdka pro všechny milovníky jízdy na kole. Zároveň to je cesta, kterou zvládne každý, byť by to byl jeho první
Cyklistu srazil vlak na přejezdu v Olomouci

Cyklistu srazil vlak na přejezdu v Olomouci

ČERNÁ VDOVA Cyklista vjel pod vlak v Olomouci. Srážku na železničním přejezdu nepřežil.
Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Samostatná kategorie pro gravelové závodníky je zásadní novinkou 19. ročníku cyklistického závodu Předvýběr.CZ Bike Maraton Vysočina 2024, který se letos jede v sobotu 25. května.
Praha AKTUÁLNĚ 2024

Praha AKTUÁLNĚ 2024

PŘÍVOZY Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Svätojurský cyklomaraton Svätý Jur Horská kola 20.4.
Bajkonur - orientační závod na kolech Pikovice Scorelauf dvojic MTB 20.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.

Diskuse

kpaoaxyg cross border pharmacy canada, 19.4.2024 23:06, 118 příspěvků
vzkywkmo buying azithromycin, 19.4.2024 22:55, 118 příspěvků
dwkknsrp online synthroid prescription, 19.4.2024 22:54, 12 příspěvků
tdmdxqix synthroid online no prescription, 19.4.2024 22:48, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09