Jak to chodí na lodi...

Jak to chodí na lodi...
SDÍLEJ:

Když doma vládne chlad, je třeba vyrazit na jih. Nejlépe na kole. Tady na Horydoly jsem si přečetla pár reportáží z Chorvatska a nabyla dojmu, že spojení cyklistiky s jachtingem je přímo geniální. Vyrážím tedy se svým synkem prozkoumat podzimní chorvatské ostrovy.

Jak na to

Jaro a podzim

Zájezdy kombinující cyklistiku s jachtingem v Chorvatsku se pořádají na jaře a na podzim. V létě je na cyklistiku příliš horko. Jaro poskytuje příjemnější vzduch a kvetoucí přírodu. Podzim je časem vína. "Nejlepší ježdění je v první polovině května," míní Zdeněk Kukal z Geotouru. "Ostrovy jsou v květu, svěže zelené a voňavé, na silnich není žádný provoz, nepotkáte jediného turistu a skočíte rovnou do léta."

Plaťte rychle!

Pozor na termíny. Vloni byly všechny podzimní termíny českých cestovek kombinující loď a kolo v Chorvatsku vyprodány již v létě. Je tedy na místě se rozhodnout rychle a zamluvit si nejlepší jarní termíny.

Nutno podotknout, že mám ženský orientační smysl - tedy velmi nízký. Na synka se také spoléhat nehodlám. Nějak to snad dopadne.

Jak to chodí na lodi

V dnešním článku popisujeme, jaké jsou podmínky na lodi a jak vypadá denní rozvrh na zájezdu Geotourem, největší českou cestovní kanceláří zaměřenou na kombinaci kola a lodě. V dalších pokračováních budou vybrané trasy.

Chceme projet několik ostrovů včetně návštěvy pevniny mezi Baška Vodou a Dubrovníkem. Aspoň tak to máme naplánováno od cestovky, se kterou jedeme.

Mezi ostrovy se plavíme historickou jachtou Kneža z roku 1870. Kapitán je na svoji loď náležitě hrdý, i když je plavba na lodi řehole. Pět měsíců je posádka nepřetržitě z domova. Odhad tržní ceny lodi je tři sta tisír eur. Na lodi je nás šestnáct cyklistů z jednoho zájezdu a čtyřčlenná posádka.

Malé kajuty

Kajuty v podpalubí jsou malé 2x1,40 m, ale pro přespání úplně stačí. V každé kajutě je umyvadlo a zásuvka, která je funkční během plavby a většinou i v přístavech. Sociální zařízení včetně sprch jsou společné na palubě. Všude na lodi teče z kohoutků pitná voda, která je v přístavech doplňována.

Polopenze je vydatná. Ze snídaně je možné si připravit svačinu na cestu. K večeři jsou většinou úžasně připravené ryby. Kdykoliv je možné si brát ovoce, které je v jídelně k dispozici po celou dobu plavby. V baru se dá koupit víno a jiné pití.

V přístavech kuchař zkouší rybářské štěstí a několik olihní se pokaždé chytí na obyčejný provázek s návnadou. Cyklisté jsou většinou ve věku 30 až 40 let, nicméně se tu najdou i zdatní důchodci a můj desetiletý synek. Důchodci nás v kopcích úspěšně prohánějí. Nejmladší účastník v historii Kololodi byl prý ve věku osm let.

Opravy kol svépomocí

Na ostrově neexistují cykloservisy a s defekty si tedy pomáháme. Na cesty je třeba si vzít hodně vody, je možné, že po cestě na možnost doplnění vůbec nenatrefíte. Ve dvou jsme vysáli čtyři litry za den jako nic. Velké množství záplat na duše také není k zahození. Trny číhají všude.

Každý den je po snídani instruktáž o možných variantách jízdy. Vyfasujeme barevně ofocené mapy, které jsou pro jízdu dostatečné.

Z nabídnutých tras si vybere každý - vyhraněný silničář i ten, který vyhledává makadamové cesty (ěco jako naše vozové lesní či polní cesty) nebo kozí stezky (kamenité stezky vhodné pro ostřejší bikery, někdy s trialovými prvky).

"Na ostrovech je možné jezdit nejen po silnicích, ale i po terénních stezkách," říká majitel a průvodce kololodní cestovky Geotour Zdeněk Kukal. Většinu stezek má sice zmapovaných, pro objevitelské povahy však prý ještě zbývá prostor k vlastním průzkumům.

Vydat se úplně mimo cesty ovšem nejde. "Kolikrát jsme zkoušeli vjet do terénu, ale nejde to. Buď jsme zabloudili, nebo se rychle dostali do nesjízdných míst."

Loď si pro nás dojede

Všechny cesty začínají výjezdem do kopce, moře holt není na vrcholu. Kupodivu ani orientačně méně zdatní jedinci se nemohou ztratit, výklad cest je velmi podrobný. Buď se jezdí okruh a vrací se do původního místa kotvení, nebo se během naší jízdy na kole loď přesune do jiného kotviště, kam odpoledne dorážíme i my.

Trasy se dají stihnout i se zastávkami v místních pohostinstvích - konopách, které jsou pří výkladu také hojně popisovány i s doporučením osvědčeného pití či jídla. Na většině silnic je velmi malý autoprovoz. Po každé jízdě se ještě stačíme vykoupat v příjemně průzračném moři na panenských plážičkách, kam se jinak než pěšky nebo na kole nejde dostat.

Cyklistické Chorvatsko na Horydoly

Okolo Visu na kole

V sedle na Korčule

Sveti Jure v pohoří Biokovo

Fotogalerie jižní Dalmácie

Kololodí na Jadran 2005

Do Dalmácie na kole 2006

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

ZÁKOLANY Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Morkovské bajk - cyklomaraton Morkovice Horská kola 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Extrem bike - cyklomaraton Most Horská kola 11.4.

Diskuse

čd-ariva Pišišvor, 29.3.2024 11:12, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35