Berg Heil! V lázních.

Berg Heil! V lázních.
SDÍLEJ:

Lezení po pískovci v Německu, pití piva v Čechách - to jsou Lužické hory. Ve starších verzích tohoto elaborátu jsem doporučoval hospody, některé chválil a jiné pomlouval. Jelikož se situace neustále mění a nezřídka včera příjemná hospoda je dnes protivné místo se zhovadilou obsluhou a občas naštěstí i naopak, tak už nic doporučovat nebudu. Musím konstatovat, že úplně úžasná hospoda, ke které bych neměl žádnou výhradu, v kraji není, mizerných hospod je hned několik.

Jak na to

Ochrana přírody

K přístupu ke skálám se používají značené stezky, nevyšlapávejte proto cestičky okolo žebříků. Na německé straně je zakázáno lezení na masivech (kromě několika málo, jako je například východní stěna masivu hradu Oybin a Gratzer Felsen), na některých skalách platí sezónní zákazy lezení. Aktuální informace najdete na stránkách Žitavské sekce Německého alpského spolku DAV.

Jonsdorfské skalní město je na jaře a v létě uzavřené, neboť tam hnízdí ptáci. Kvůli zahnízdění ptáků je čas od času uzavřen některý obvod skal a zákaz vyznačen cedulemi s obrázkem sovy a určením platnosti omezení.

Bivakování ve skalách je zakázáno, nesmí se rozdělávat ohně, plašit zvěř, odhazovat odpadky a podobně. Magnesium, vklíněnce a vůbec takové věci se jako všude na písku samozřejmě nepoužívají. U některých skal je v průvodci výslovně uveden zákaz lezení 24 hodin po dešti, u ostatních skal záleží na uvážení, ale určitě by se nemělo lézt v dešti nebo na vodou nacucaném pískovci.

Obecně platí, že skály v údolích jsou měkčí, skály umístěné na kopcích a zejména okolo kopce Töpfer jsou naopak velmi pevné. Jedná se totiž o konec Lužické poruchy a je to tedy stejný materiál jako Suché Skály a Panteon. Na skálách Töpferu (Rübenzahlwand, Hussitenriff) je v nejnovějším průvodci zmíněna možnost lézt bezprostředně po dešti.

Popisované výstupy

*** nádherná cesta

** hezká cesta

* ujde to

+ hnusná cesta

Popisuji pouze cesty, které jsem lezl. Hodnotím celkový dojem, kterým na mne cesta zapůsobila. Všechny popisované cesty jsem lezl, ale ne všechny jsem vyváděl. Hvězdičky vyjadřují můj názor, názor někoho jiného se může dost lišit. Klasifikace a názvy cest uvádím podle průvodce z r. 2001 a podle vrcholových knih. Žádná z popisovaných cest není opravdu nebezpečná (takovou bych nevylezl), některé jsou však trochu vzdušnější.

Snažím se popisovat věže a cesty tak, aby bylo možno vyrazit do skal jen s mapou a tímto povídáním, nicméně průvodce s půdorysy věží tím určitě nenahradím.

Většina slušnějších hospod je o víkendech zaměřená na německé turisty, ale žádná z nich není předražená. Cenová úroveň není podstatně vyšší než ve vnitrozemí.

JONSDORF

Lázeňské městečko pět kilometrů od Oybina. Turistickou atrakcí je Nonnenfelsen Klettersteig, což je asi dvousetmetrový skalní hřbítek s fixními ocelovými lany a úžasnou expozicí. Jako Klettersteig je to obtížnější, a tak je rozumné (nikoli však nezbytné) mít vybavení jako na ferátu, sedák, tlumič a jištění.

Upřímně řečeno, jsem z této atrakce spíš rozpačitý, pískovec tím dost trpí, skála se ošlapává, turisti u toho povykují, ne snad, že by se to mělo zlikvidovat, ale asi by se na pískovci další takové experimenty provádět neměly.

Nonnenfelsen je výrazný zubatý hřeben nad hospodou Gondelfahrt a rybníčkem na cestě Jonsdorf – Dolní Světlá. U hospody je velké parkoviště. Klettersteig začíná vlevo dole. Více o něm najdete v článku Zadrátovaná Jeptiška

Nonnenturm (Jeptiška)

Při lezení Klettersteigu po pravé ruce před výšvihem s exponovaným traverzem, z náhorní strany výška jenom pět metrů.

*** Auftakt – VIIc - Pravou údolní hranou přes 4 kruhy. Rajbas. Velice dobře jištěno, ale první dva kruhy jsou taková záhadná pokroucená veteš odněkud z kůlny.

Schluchtwand (Věž nad soutěskou)

Nad koncem Klettersteigu v hřebeni Nonnenfelsen, rozložitá věž s vysokou hladkou položenou údolní stěnou.

** Südwestweg – IV - Ze sedla u konce Klettersteigu na pilíř (smyce), přepad a hladkou stěnou.

** Schartenkante – VIIb - Náhorní hranou přes kruh. Jedná se o levou hranu při pohledu ze soutěsky s turistickou cestou.

Jonsdorfer Mönch (Jonsdorfský Mnich)

Asi 100 m na jih od Nonenfelsen, charakteristická vrcholová hlavička. Od začátku Klettersteigu musíte najít cestu lesem sami.

*** Alterweg – IV - Z náhorní strany komínem, doprava překrok do dalšího komína a na balkon. Vpravo překrok na rameno (kruh) a úzkou stěnou na vrchol. Úžasně exponované. Slanění 30 metrů (dá se přesednout u kruhů v rajbasu).

Schalkstein (Čtverák)

Přes cestu Jonsdorf – Falkenstein naproti Mnichovi, přes vysoký les asi 200 m od cesty. Zákaz prvovýstupů a zákaz přístupu jinudy než od rozcestí pod Klettersteigem.

*** Alter Weg – II - Od jihu komínem a stupňovitou stěnou na vrchol.

** Südwestwand – V - Stěnou pod slaněním, sokolíkem a po velkých chytech. Dobře jistitelné za hroty.

Falkenstein (Sokolí skála)

Na hranicích na cestě Jonsdorf – Světlá pod Luží, od závory asi 100 m na západ.

** Ostwand – V - Východní stěnou přes dva kruhy.

** Alter Weg - II - Od jihovýchodu stupňovitou stěnou.

Kleines Falkenstein (Sokolík)

Věžička proti Falkensteinu je už na české straně hranice.

* Alter Weg – IV - Od východu do sedla, stěnou a sokolíkem.

Habicht (Jestřáb)

Věž sto metrů od fotbalového hřiště v Jonsdorfu, přímo naproti je dřevěná socha starého lamače kamene.

** Linker Ostriss – IV - Sokolíkem na římsu a spárokomínožlábkem na balkon. Doleva na hranu, na balvan, překrok na hranu a na vrchol. Cesta vhodná pro milovníky namáhavých čtyřkových hlemzáren.

*** Hübnerweg – VI - Přímo z turistické cesty plotnou s dobrými římsičkami ke kruhu. Doleva na hranu a na vrchol. Lze též lézt těžší variantou přímo od kruhu.

MEZI OYBINEM a HAINEM (Ojvínem a Hájem)

Emporturm (věž pojmenovaná po drážďanském spolku Vzhůru!)

Skupina tří věží nad silnicí Z Oybina do Hainu, 300 metrů od křižovatky směrů na Hain a Lückendorf, vlevo před skokanským můstkem. Emporturm je nejzápadnější věž.

** Südweg – V - Z jihu žlábky (hodiny) ke kruhu, přes převis na polici. Přímo přes kruh na vrchol.

Obere Bienehaidestein (Horní věž ve včelím údolíčku)

Od Emporturm na západě ji dělí jen soutěska.

** AW – III - Od jihu komínem a žlábkem na předskalí (dobírací dřík). Přepad do rajbasu a jím na vrchol.

Untere Bienehaidestein (Dolní věž ve včelím údolíčku)

Nejvýchodnější věž skupiny.

** AW – I - Od východu žlábkem.

Förster (Lesník)

Osamělá věž z měkkého pískovce pod silnicí Oybin – Hain 400 m západně od skokanského můstku, příchod od zotavovny Hubertushaus po stezce do kopce.

** Mittelweg – V - Z východní strany vpravo od průchodu (hodiny) přes kruh a na tření na vrchol.

** Westkamin – IV - Ze západní strany vlevo od průchodu úzkým komínem (hodiny) na vrchol.

** Ostweg – IV – Od východu zužujícím se komínem na konec a vpravo komínem na vrchol.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Česko-slovinský alpský spolek. Čemu slouží a komu patří?

Česko-slovinský alpský spolek. Čemu slouží a komu patří?

Aby Český horolezecký svaz obešel úředně-ekonomické problémy s pojištěním Uniqa a vstupem do struktur Slovinského horského spolku, založil Česko-slovinský alpský spolek.... celý článek

Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

Horolezecká nehoda se zázračně dobrým koncem v Zákolanech

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Nový systém vzdělávání představil Český horolezecký svaz a reakce na něj přišly od členů prakticky okamžitě. Instruktor poskytuje metodickou přípravu, trenér se zaměřuje na výkonnostní stránku svěřenců. Oba vzdělávací směry jsou
Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo je zemí řek, jezer, hor, moře, památek, tragické historie, velké vědy a techniky. Najdete v něm vše, na co si vzpomenete. Čtěte horké novinky od našich severních, západních i jižních sousedů.
Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Lezení na Olympijských hrách v Paříži zveřejnilo všechny funkcionáře. Mezi nimi je i stavěč Jan Zbranek. Je určen ke stavbě cest na obtížnost.
4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

Bielatal je doporučován jako cíl prvního lezení v Sasku. V minulém díle jsme zavítali na levý břeh potoku Biela, abychom našli pár cest pro méně výkonné a více bojácné lezce. Nyní pojďme dát dohromady
40 000 dolarů za Mount Everest

40 000 dolarů za Mount Everest

GLOSA Na Mount Everestu brzy začne hlavní horolezecká sezóna. Dodnes si výstup zarezervovalo přes různé expediční společnosti asi 400 zájemců, jak prohlásil Rakesh Gurung, šéf turistického úřadu v Kathmandu. Očekávají se však

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Padání - bouldering Žihle 26.-28.4. 26.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Gruzie, Svanetie - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Gabriela Jurzykuwska 30.4. 18:30
Adršpach - povolené lezení
Broumovsko Povolené lezení 1.5.-30.11. 1.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Melloblocco - bouldering Itálie, Val di Mello 8.-11.5. 8.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.

Diskuse

hwpzcref online pharmacy products, 23.4.2024 14:21, 1 příspěvek
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23